pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:144/291)

Szaszłyki z mięsa mielonego (Kofta) / Kofta Kebabs 96

grillu lub patelni grillowej. Ja lubię podawać je z sosem tzatziki , można zamknąć je w też w bułce do kebabu lub chlebku pita . Smacznego:) 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1-2 jajka, ok. 1/4 szklanki bułki tartej, 1-2 ząbki czosnku, mała podsmażona i pokrojona w kostkę cebula, 2 łyżeczki kuminu, czubata łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka suszonej(...)Połączyć wszystkie składniki, dodając tyle bułki tartej, by masę dało się formować i nie spadała z patyczków. Patyczki do szaszłyków obklejać mięsną masą, nadając formę podłużnych kotlecików. Opcjonalnie schłodzić. Piec w piekarniku około 25 minut w 180 C (czas pieczenia zależy od wielkości szaszłyków) lub grillować do zrumienienia i miękkości. Instagram Facebook Twitter ENGLISH: 500 g of ground pork

Lekcje w kuchni
Pieczone klopsiki w ziołowym sosie pomidorowym z awokado i pieczonymi batatami 125

No to "popłynęłam" po tym daniu, kwintesencja smaków i aromatów, oczy cieszą się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej. Zróbcie, to

Moje Małe Czarowanie
Mięsne klopsiki z mozzarellą 186

węgle i mamy pełnowartościowy obiad. Żona zjadła ze smakiem mi również bardzo smakowało - oznacza to że na pewno będzie więcej takich propozycji na mięsne klopsiki :) Składniki: 600g mielonej szynki wieprzowej 6 plasterków boczku  1 kulka mozzarelli 1 jajko 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięsko mielone mieszamy razem z jajkiem oraz przyprawami. Powstałą(...)zawijamy w formę kuli z mozzarellą w środku. Plasterki boczku kroimy wzdłuż na pół, każda z kul owijamy dwoma cienkimi plasterkami boczku. Wrzucamy do foremki na muffinki i do pieca na 45 minut opcja termoobieg 180 ° C. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (6 klopsów): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Roladki z mięsa mielonego. 178

Składniki: -1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wyszło mi z tego 15 roladek) -15 cienkich plastrów boczku -15 plasterków sera żóltego o szerokości 2 cm. -sól -pieprz -majeranek -czosnek suszony -2 bułki -jajko Sposób przygotowania: Bułki namaczamy w wodzie. Do miski wrzucamy mięso mielone, odsączone bułki, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką mięso, rozgniatamy na całej dłoni(...)kładziemy ser i formujemy roladkę a następnie owijamy ją plastrem boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się ładnie zarumienią. Po czym odwracamy na drugą stronę i znowu przypiekamy do zarumienienia. Nie dodajemy żadnego tłuszczu do pieczenia. Smacznego

Magia jedzenia.
Kotlety schabowe zapiekane z selerem 184

coś innego, niespotykanego i niesamowicie smacznego. Połączenia mięsa i ananasa okazało się genialne. Z powodzeniem więc danie to można podać na wszelkiego rodzaju okazje i przyjęcia . Smacznego! Składniki: 5 wieprzowych kotletów schabowych słoik selera konserwowego w słoiku 5 plastrów ananasa w puszce 5 plastrów żółtego sera "Mońki" 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu mąka do panierowania kotletów sól pieprz(...)pieprzymy z każdej strony. Panierujemy w mące. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy staną się złociste zdejmujemy je z patelni i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Majonez dokładnie mieszamy z ketchupem. Wykładamy na każdego kotleta po łyżce przygotowanej masy. Seler odsączamy z zalewy na sitku. Przykrywamy nim mięso. Każdy plaster ananasa kroimy na 4 części

Pobite gary Barbary
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 230

bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon. Jeśli jest to wątróbka wieprzowa kroimy ją na mniejsze kawałki. Zagotowujemy wodę i zalewamy nią wątróbkę. Po kilku minutach wątróbkę odcedzamy. Ugotowane mięso i zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną(...)smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze  180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około

Trzeci talerz
Polędwica wieprzowa z grila 199

maksymalnie wykorzystać ten czas. Może zakończycie go naszą propozycją? Polędwica wieprzowa z jarzębiną z dodatkiem marchewkowych frytek. Serdecznie zapraszamy na grilla 1,5 godziny składniki: 4 kawałki polędwicy wieprzowej sól, pieprz, tymianek 5 marchewek 2 łyżki oliwy z oliwek czerwona słodka papryka jarzębina firmy STOVIT 1 czosnek wykonanie: Mięso nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Odstawiamy(...)paski imitujące frytki. Wrzucamy marchewkę do miski, wlewamy oliwę, dodajemy sól, czerwoną słodką paprykę oraz zioła prowansalskie, mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, marchewkę rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut. Na rozgrzanym grillu kładziemy kawałki mięsa i przypiekamy z każdej strony po około 10 minut. Mięso podajemy z jarzębiną, która świetnie zastępuje sos do mięsa

Ania i Marcin gotują
Zraziki ze śliwką. 121

pewnie inaczej je przyprawiła, ale ogólny zarys jest taki sam. Zraziki moim zdaniem będą pyszną przekąską na gorąco, ale też daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne) plastry boczku prasowanego śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: mięso doprawiamy(...)szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, formujemy kotlecik, zawijamy w boczek, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, pieczemy w temperaturze 180 stopni około

Kuchnia Beaty
Pasztetowa ze słoika 253

Dzisiaj polecam przepis na pyszną pasztetową ze słoika. Przepis ten przygotowałam już jakiś czas temu, dzisiaj znalazłam zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowa polędwiczka 228

przepisie składniki idealnie się uzupełniają, nuty słodyczy przeplatają się z wytrawnymi,  rozmaryn  łączy je w całość, cynamon i kawa pięknie pachną i oczywiście smakują. :) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 8 kostek gorzkiej czekolady 5 łyżek mocnego naparu z kawy 150 ml wina czerwonego wytrawnego łyżeczka cynamonu 3-4 gałązki  rozmarynu 1/2 kostki masła 3 szalotki, umyte i nieobrane(...)świeżo mielony pieprz (młynek) niewielka ilość oleju Wykonanie: Szalotki podsmażamy na patelni około 3 minut z każdej strony.  Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Polędwiczki obtaczamy w pieprzu lub posypujemy pieprzem zmielonym w młynku z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej

Garniec Magalie
Klops w śmietanie. 197

Składniki : 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania :  Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem(...)Wyrobić na jednolitą masę. Uformować równy wałek, owinąć go folią aluminiową lub pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 180- 200 C. Upieczony klopsik odwinąć, włożyć do brytfanny, polać śmietaną wymieszaną z mąką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aby śmietana się zagotowała. Gorący klopsik pokroić na porcje.   Podawać z ziemniakami i sałatką

Przepisy i porady kulinarne
Turecki fez. 160

łyżki bułka tarta 1 łyżeczka tymianek 1 łyżka bazylia świeża posiekana 0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnek 2 łyżki oliwa z oliwek 20 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek sól pieprz 10 dag ryż ugotowany 10 dag mozzarella starta Wykonanie. Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający pestki(...)wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę, całość jeszcze raz wymieszać. Farszem napełnimy nasz fez. Przygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym 74

Rozbiliśmy to oczywiście na trzy dni, żeby nie było. Pierwszy raz w sumie gotowałam gołąbki w ten sposób, osobno gołąbki, osobno sos. Zawsze wrzucałam wszystko do naczynia żaroodpornego, potem piekłam parędziesiąt minut i już. Parę dni temu przypomniałam sobie w jaki sposób robiła gołąbki moja babcia i postanowiłam to powtórzyć. Musiałam jednak zrobić sos inny niż ona robiła, ze względu(...)gotowania kapusty, potem dodawała koncentrat, przyprawy, czasami śmietanę. Wrócę kiedyś do tego przepisu, ale nie teraz. Szczerze Wam powiem, że nie widzę jakiejś dużej różnicy w smaku między gołąbkami pieczonymi w sosie, a tymi gotowanymi i polanymi sosem przed podaniem. To znaczy smakują może trochę inaczej, ale to dla mnie bez znaczenia, bo obie wersje smakują tak samo dobrze

Kardamonovy
Pulpety chlebowe z gulaszem 181

Doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, takie właśnie ma zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe

kgwjanczewo
Kuleczki w sosie słodko kwaśnym 89

sosie słodko kwaśnym idealne jako przekąska w karnawałowe dni lub jako danie obiadowe podane z ryżem. Składniki na kuleczki mięsne: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 przesmażona cebula ·        Szczypta czosnku ·        1 całe jajko(...)przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: 1.    Wszystkie składniki na kuleczki mięsne łączymy ze sobą. Robimy małe kotleciki wielkości orzech włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 ° C. 2.    W tym czasie, co pieką się nam kotleciki robimy sos, Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Polędwiczka wieprzowa faszerowana cheddarem z jalapeno i otulona wędzonym boczkiem 95

idealna dla osób, które lubią nutę pikantności. Wypełniona serami i marynowanym jalapeno, które po rozkrojeniu są płynne i wydostają się tworząc aromatyczny sos.  Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -3 marynowane jalapeno -150 g tartego sera cheddar -100 g kremowego serka typu Philadelphia -1/2 łyżeczki ostrej papryki -7-8 plasterków wędzonego boczku -sól, pieprz Przygotowanie Polędwiczkę umyć(...)solą i pieprzem. W naczyniu wymieszać kremowy serek z tartym cheddarem i pokrojonym jalapeno. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Powstałą masą nadziać polędwiczkę. Całość owinąć plastrami wędzonego boczku. Piec około 45-60 minut w temperaturze 160 stopni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT 137

Drodzy chłopcy, wszystkiego co najlepsze w dniu Waszego święta! Oby Wasze kobietki przygotowały dla Was coś dobrego. Ja swojemu, dużemu chłopcu przygotowuję dziś ciasto bez pieczenia z galaretek, które lubi najbardziej. Natomiast dziś, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony obiad – gołąbki z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na obiad, który starczy nam spokojnie(...)bardziej mylnego! Jak przygotujecie je raz, np. z mojego przepisu, przekonacie się, że trwa to dokładnie chwilę! Składniki na 14-16 gołąbków: – 700g mięsa mielonego z szynki wieprzowej – 100g ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia

Be Fit Be Strong
TORT MIĘSNY (keto, LCHF, bez glutenu) 163

się rolada serowa to ten przepis też powinien przypaść Wam do gustu. Składniki – tort mięsny: 1 kg mięsa mielonego wołowego lub po 1/2 kg mięsa wołowego i wieprzowego np z łopatki ( u mnie wołowe) 700 g pokrojonego w cienkie i długie plastry boczku surowego lub wędzonego 200 g sera żółtego lub mozarella 300 g papryki kolorowej 100 g przecieru(...)gotowego sosu pół na pół chili i pomidory 80 g salami lub chorizo sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny papryka słodka papryka ostra czosnek cebula suszona Przygotować formę do pieczenia (u mnie mała tortownica z odpinanym dnem) lub głęboką patelnię bez rączki, którą można wstawić do piekarnika. Formę wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym tak by brzegi wystawały poza

Ola la LCHF
Karkówka pieczona w powidłach 164

każdy dzień. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości  3 łyżki powideł śliwkowych  1 łyżka przyprawy do karkówki  pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka soli czosnkowej  1 łyżka suszonego majeranki(...)naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykrywką) i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody.  Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa

Gotowanie Patki
Pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem 128

przypadku tego przepisu jeszcze lepiej sprawdzi się jagnięcina. Odrobinę czasochłonne, ale efekt wynagradza czekanie. Prawdziwy przykład comfort food, który pokocha cała rodzina. 500 g Mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, jeszcze lepiej nada się jagnięcina) 1,5 Główki czosnku (1 cała plus 6 ząbków) 1 tbsp Sosu Worcestershire (pomiń jeśli stricte Paleo) 1 Mała cebula 1 tbsp Mąki z migdałów(...)rozmarynu Sól i pieprz Oliwa z oliwek Odpal piekarnik niech się nagrzewa. Obetnij z góry główkę czosnku, polej lekko oliwą, zawiń w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz) i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 35 minut. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Oberwij trochę listków rozmarynu z gałązki i drobno posiekaj (tak, żeby mieć około łyżeczki

Oslov.
Pieczone kotlety z szynki 164

Już kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak,  utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko,  duża szczypta soli, szczypta  pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa(...)wkładamy do dużej miski i wyrabiamy ręcznie, potem odstawiamy  w chłodne miejsce na 30-60 min., następnie wyrabiamy klasyczne kotlety. Gotowe kotlety wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 min. w funkcji góra/dół, temp. 200 st. C  Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi

chleba naszego
„Szynka Sułtana” parzona , korzenna, wędlina kanapkowa 1123

Szynka Sułtana” parzona ,korzenna, wędlina kanapkowa Szynka Sułatana , to wędlinka o jasnej „białej ” barwie , czyli parzona , a nie pieczona czy też wędzona. Szynka ta leżakuje , w specjalnej ,aromatycznej zalewie , która nadaje jej niepowtarzalny smak , delikatny , nie nachalny, aromat orientalnych przypraw . Doskonała , krucha , soczysta , bardzo wyrazista w smaku , naprawdę polecam , bo niewiele rzeczy jest tak smakowitych , a zarazem(...)parzenia , trzeba traktować dość ogólnie , gdyż mięso, miewa różną grubość a także świeżość i w zależności od tego , będzie gotowe szybciej lub nieco później Składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej zalewa : 5 l wody ( proporcje na mój , garnek , na większy , trzeba dodać proporcjonalnie ) 1 gwiazdka anyżu 10 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 – 3 strąki chilli , lub kilka

Ogrodnik w podróży
Tarta z brukselką i pulpecikami 170

formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 200g brukselki świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie(...)formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto  nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy. Farsz: mięso mielone

Smak mojej kuchni
Szaszłyki wieprzowe w marynacie musztardowej z papryką i cebulą. 181

Składniki: -szynka wieprzowa -papryka czerwona i żółta -2 duże cebule -pół słoika musztardy sarebskiej -majeranek -zioła prowansalskie -odrobina oleju Sposób przygotowania: Szynkę umyć i pokroić w kostkę wielkości ok. 3x3 cm. Musztardę, majeranek, zioła prowansalskie i olej wymieszać razem z mięsem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy warstwy. Paprykę kroimy w kostkę(...)Nabijamy na patyczki do szaszłyków: mięso, papryka czerwona, cebula, mięso, papryka żółta, cebula itd. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinkę. Smacznego

Magia jedzenia.
Szynka zapiekana w plastrach 142

wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule natka pietruszki sól pieprz papryka ostra papryka słodka Szynkę pokroić w plastry o grubości około(...)piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam 1h 15 min) Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. szynka zapiekana w plastrach

O kuchni z uczuciem
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 147

Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości.  Oregano  Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku(...)domu, które zalewamy oliwą z oliwek najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn  Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczki wieprzowe wg Anny Starmach 247

polędwiczki wieprzowej w sosie pieprzowym. Podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. "Pyszne na każdą okazję". Składniki na 2 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 150 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego) sól, pieprz olej 200 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej) 1/2 słoiczka pieprzu zielonego(...)wodzie przez 15 minut. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ziemniaki wraz w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 20 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na 5-6 części, lekko spłaszczyć dłonią. Każdą posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso

Moja Galeria Smaku
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 194

substancja naturalna pochodzenia zwierzęcego . Powstaje z białek i peptydów pozyskiwanych na drodze koagulacji kolagenu zawartego w skórze, kościach i chrząstkach zwierząt. Na rynku spotykamy się głównie z żelatyną wieprzową. Wynika z tego, że nie nadaje się dla wegan i wegetarian. Żelatynę zastajemy w postaci proszku. Po kontakcie z wodą zimną, dochodzi do jej pęcznienia, zaś po rozpuszczeniu w wodzie gorącej(...)przeźroczystym ciałem stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania

W kuchni Karmel-itki