pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:149/291)

Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta i salami! 207

Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami!  Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 234

Wspaniały pomysł na wyjątkowy, a zarazem bardzo prosty obiad. Bo dlaczego nie rozpieszczać się w zwykły, codzienny dzień?:) Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Składniki: 0,5kg polędwiczki wieprzowej słoiczek suszonych pomidorów 200g śmietanki kremówki ( u mnie "Piątnica 30% do ubijania, do zup") szklanka półwytrawnego białego wina bazylia zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny  olej do smażenia Polędwiczkę oczyści, umyć(...)pomidory i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, dusić 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, pieprzem, i ziołami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.  Piec 25 minut w 180 stopniach. Jako dodatek proponuję frytki. Rozliczenie: polędwiczka ok. 11zł suszone pomidory 5zł śmietanka 2zł szklanka wina 3zł reszta składników około 1zł frytki 1kg- około 6zł

Czerwona Porzeczka
Cukinia nadziewana mięsem 157

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/cukinia-nadziewana-miesem.html Składniki: 4 duże cukinie 0,75-1 kg mielonego mięsa wieprzowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku-posiekany drobno 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę sól,cukier pieprz 1 świeża papryka tarty ser  grana padano – ilość według upodobań Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ(...)mieszamy  z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać  wierzch  olejem .  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś 5 minut przed koncem posypujemy startym serem.Smacznego

w mojej kuchni
Świąteczna pieczeń schabowa 314

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;) Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku. Dzięki temu, że mięso

Czerwona Porzeczka
Pieczyste na kanapki 201

Mięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek. Składniki: 500g mięsa wieprzowego i/lub wołowego dwie-trzy cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek  kilka pieczarek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule(...)pieczarki. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i jajko, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najłatwiej ukroić na kanapki gdy ostygnie

prawdziwe jedzenie
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 197

kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem , która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki: Polędwiczka: 1 polędwiczka wieprzowa 1 pełna łyżka przyprawy harissa 2 łyżki oliwy z oliwek sól Kasza: 1,5 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka około 2,5 szklanki bulionu(...)Przygotowanie: Polędwiczka: Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć polędwiczkę. Odstawić na około 2 godziny do lodówki. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 5 minut. Mięso musi odpocząć. Kasza: Na dużej i głębokiej patelni

Oryginalny smak
Schab ze śliwką w sosie curry. 237

Pork loin with plum sauce curry. Składniki. 1 kg schab wieprzowy b/k 15 dag śliwki suszone sól pieprz 3 ząbki czosnek 1 łyżka majeranek olej do smażenia Sos. 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pokrojony imbir 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki cukier palmowy 1 puszka mleko kokosowe 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie(...)robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa. W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem

Kulinarny karnet Christophera
Papryka w kuchni. Jak wykorzystać paprykę? 145

ilości osób, które będą je spożywać. Ale radzę Wam, jeśli lubicie paprykę to sprawcie aby przeważała nad cukinią. Pomysłem do jakiego przekonała mnie koleżanka jest leczo z łopatką wieprzową, gdzie mięso należy wcześniej podgotować około 30 minuty a potem dusić go z resztą składników, gdyż jak wiadomo łopatka potrzebuje gotować się dłużej. I ostatnie leczo jakie wymyśliła moja mama(...)pokrojone na cztery. Polecam. Krem z papryki Jeśli komuś jeszcze mało z papryki może zrobić krem. Ja na przykład jestem zwolenniczką sycących zup. Krem z papryki robią różnie. Jedni pieką najpierw paprykę w piekarniku, inni zaś podsmażają surową. Jedni jedzą z grzankami, inni makaronem a jeszcze inni groszkiem ptysiowym. Jak kto woli. Chłopski garnek Przychodzi mi jeszcze na myśl chłopski

sierotka maRysia w kuchni
Polędwica wieprzowa zapiekana 110

Polędwica wieprzowa zapiekana w boczku . Polędwica wieprzowa 500 – 600 g, 100 g boczku wędzonego surowego w cienkich plastrach, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, 250 ml śmietany 22%, Polędwiczkę oczyścić z błon. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Plastry boczku rozłożyć, tak aby prawie zachodziły na siebie. Położyć na nich polędwiczkę, Zawinąć polędwicę w boczek. Przewiązać sznurkiem. Podsmażyć na rumiano(...)wszystkich stron. Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około pół godziny. Po wyjęciu z pieca odstawić ją na kilku minut aby mięso „odpoczęło”. zastawa

królestwo garów
Chili pomarańczowa polędwiczka wieprzowa 101

Bardzo polubiliśmy się z polędwiczką wieprzową. Właściwie ostatnio nie ma tygodnia, kiedy nie gościłaby u nas z raz. Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą ostrej chili. Polędwiczka wychodzi pachnąca i soczysta i nie wymaga marynowania Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -sól, pieprz -2 łyżki masła -2 łyżki pomarańczowej marmolady -2 łyżki oliwy z oliwek -3 łyżeczki octu jabłkowego(...)odstawićna kilka minut. W międzyczasie polędwiczkę umyć i oczyścić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć delikatnie polędwiczkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość pokryć przygotowaną wcześniej mieszanką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, od czasu do czasu odwracając i polewając powstającym sosem. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Schab pieczony z chilli i czosnkiem 145

niezwykle aromatyczne, świetnie smakuje, no rewelacja. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby", polecam upiec i wypróbować, bo naprawdę warto :-) Miłego dnia Waz życzę :-) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2 główka czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czerwona papryczka chilli sól pieprz 1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piekło i polać przygotowaną marynatą, dodatkowo dobrze ją wetrzeć w mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny. 4. Po tym czasie mięso wyjąc z lodówki i przed pieczeniem posypać go posiekanym czosnkiem i drugą połową papryczki chilli, oraz podlać odrobiną wody

kruche babeczki
Żeberka w glazurze wg Aleex 187

danie, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy, można je podać nie tylko bez okazji, ale sprawdzi się również podczas mniejszych i większych uroczystości. Koniecznie spróbujcie! Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 2 cebule • 1,5 łyżki miodu • 1 butelka ketchupu łagodnego "Pudliszki" Sposób przygotowania: 1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. 2. Kawałki mięsa posolić, podsmażyć na patelni do zrumienienia(...)miseczce miód wymieszać z ketchupem. Proszę nie zmieniać firmy ketchupu. To ważne! 6. Żeberka wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na nie położyć cebulę i całość zalać ketchupem z miodem. 7. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temperaturze 190 stopni C w opcji dół + termoobieg. 8. Podawać na gorąco. Smacznego

W mojej kuchni
Pieczona szynka pikantna 139

musztarda, czy chrzan. Jest ogień już w samej szynce. Jeśli pikantny jest waszym smakiem to nic lepszego od tej szynki nie znajdziecie, gwarantuję. Zatem podaję przepis: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej (mieszanka czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku(...)głębokiej miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Zawijamy miskę folią spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny . Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty. Po 24 godzinach pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. I gotowe :) Sos, który został po przygotowaniu tej szynki zlaliśmy do pojemniczka i mamy nadzieję niedługo go wykorzystać. Być może zrobimy jakiś

Marder&Marder Manufacture
SZNYCLE Z SZYNKI W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ 143

powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki w proszku tymianek, rozmaryn do smaku olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy(...)lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie.  Przed smażeniem delikatnie natłuścić patelnię olejem. Całości dopełniają pieczone w piecu ziemniaki i marynowane mini patisony

Kuchnia w opałach
Kiełbaski na grilla 166

grillowanymi warzywami lub  z mixem sałat z pomidorkami i fetą . I koniecznie z  sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk: 1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy 2-3 łyżki zimnej wody 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej będzie na aluminiowych tackach

Kulinarne przygody Gatity