pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:157/291)

Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 218

Pork tenderloin stuffed with mushrooms. Składniki. 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka oliwy  ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek  1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem(...)moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki usmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Mielone roladki obiadowe 201

piekarnika. Mięso przygotowane jak na klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko  kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć(...)płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę

Praktyczna pl
Klops obiadowy z pieczarkami, pomysł na pyszny posiłek ;) 148

dziwaczne potwory stworzone żeby nas zniechęcić do zdrowego, ludzkiego jadła Dodatkowo taki klops jak wystygnie, staje się świetną wędliną na kanapki. składniki: 0,8 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej ( zdecydowanie najsmaczniejsze ) 7-8 pieczarek, średniej wielkości 1 mała cebula 1/2 płaskiej łyżki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki roztartego, suszonego tymianku 1/2 łyżeczki roztartego suszonego(...)równo się rozprowadzą w mięsnej masie. Uformuj podłużnego dużego klopsa, tak żeby wygodnie było go kroić Łatwiej formować, jeśli najpierw posmarujesz dłonie olejem, mięso się wtedy nie klei. Piecz w nagrzanym do 170 C piekarniku, na środkowej półce z włączonym termoobiegiem, aż mięso się mocno przyrumieni. Przy tej wadze mięsa, jest to około godzinki. W razie gdyby wierzch zbytnio się

Ogrodnik w podróży
Mielonka z łopatki 161

Lubimy wszelakie konserwy. To znaczy nie takie ze sklepu, od tych trzymamy się z daleka. Nie wiadomo co w nich jest. A my lubimy wiedzieć co

Marder&Marder Manufacture
PIECZONA W PIEKARNIKU POLĘDWICA WIEPRZOWA MARYNOWANA W MUSZTARDZIE 113

kruchą, aromatyczną polędwiczkę wieprzową, która uprzednio kilka godzin marynowała się w musztardzie. Pokrojona w plasterki to doskonała propozycja podania mięsa na obiad, ale równie dobrze tak upieczone mięso może zastąpić wędlinę na kanapki. Tak naprawdę polędwicę trzeba natrzeć przyprawami, musztardą i wstawić do lodówki, po kilku godzinach obsmażyć i resztę już dokończy piekarnik :) Składniki: * 1 polędwiczka wieprzowa * pół łyżeczki soli(...)rumiano z obu stron. W między czasie piekarnik nagrzać do 170'C. Obsmażoną polędwiczkę przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać 2 łyżkami oleju z patelni. Naczynie wstawić do piekarnika, piec około 20 minut. Następnie przewrócić mięso na drugą stronę, piec przez kolejne 20 minut

Zrób to smacznie
Pasztet z królikiem i szpinakiem 124

się to danie. Trochę zmieniłam, odchudziłam i tak powstała moja wersja pasztetu. Wyszło bardzo smacznie. Może Was namówię do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 królik z podrobami 1 kg łopatki wieprzowej 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 1 jajko Sól Pieprz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wykonanie: Królika i łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)szpinak dodajemy do masy mięsnej. Również dodajemy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wkładamy do podłużnej formy  lub foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej ( formę wstawiamy do większej formy z wodą ) w temperaturze 180 o  C przez około 1 ½ godz. Po wystudzeniu kroimy na plastry i SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Pasztecik mięsny z niespodzianką 145

lepiej upiec go z podwójnej ilości składników. Niespodzianką są jajka przepiórcze ale gdy zwiększymy ilość składników to można dać jajka kurze. Zapraszam Składniki: 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 garść suszonej żurawiny 1 białko kurze 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli 5 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo Przygotowanie: Jajka przepiórcze(...)mięsa przekładamy na dno niedużej keksówki. Na mięsie układamy na środku jedno po drugim jaja przepiórcze. Przykrywamy pozostałym mięsem tak aby nie było widać jajek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 min w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Łopatka obiadowa wg Aleex 200

jedno. Wszystkie składniki możemy połączyć rano lub wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy wstawiamy potrawę do piekarnika. Tam robi się już sama. Polecam. Składniki: • 1 kg łopatki wieprzowej • 5 sporych ziemniaków • 5 grubszych plasterków boczku • 1 duża lub 2 mniejsze cebule • 1 duży ząbek czosnku • 2-3 łyżki majonezu • sól, pieprz, czerwona słodka papryka lub inne ulubione przyprawy(...)Cebulę przekroić na pół, pokroić w półtalarki. Boczek, jeśli jest w kawałku, pokroić w plastry. 4. Mięso dokładnie oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. 5. Do mięsa dołożyć resztę składników: boczek, cebulę, osączone ziemniaki, majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba to zrobić tak, aby mięso I ziemniaki były

W mojej kuchni
Pieczona szynka na kanapki 161

Domowa i bardzo zdrowa wędlina na kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja! 1,2 kg szynki wieprzowej 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka płatków chilli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek Szynkę w całości dokładnie myjemy i osuszamy(...)pionowe rowki i umieszczamy w nim pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny.  Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne trzydzieści minut bez. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy jak delikatnie

VioletoweKucharzenie
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem 241

Przy przygotowywaniu polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw obsmażyć  z każdej strony, później dopiec w piekarniku, licząc na 500 g około 15 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa około 500 g 2 łyżki masła ghee lub oleju 2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie : mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić(...)obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do  piekarnika (lub przełożyć na blaszke) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią. Kroić nie wcześniej niż po upływie kilku minut patelnię ustawić na ogniu, wlać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 161

mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości.   SKŁADNIKI:  - 1/2 kg piersi drobiowych  - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe  -1/3 łyżeczki białego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej kolendry - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej  - 1  łyżeczka majeranku  - 1 łyżeczka lejącego miodu(...)dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując

Basia w kuchni
Żeberka w sosie własnym. 379

gęstym sosie własnym z dużą ilością cebuli i lekką nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki:  ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu  Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy(...)półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu. Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można

Malinowe Pocałunki
Kotlet pożarski light 753

piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone też bardzo lubię i bardzo często przygotowuję. Na blogu jest też przepis na kotlety mielone drobiowe , ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła(...)mieszamy żółtkami, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy ubite białka i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy podłużne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kotlety pieczemy w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z suszonym tymiankiem. The post Kotlet pożarski light appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z indykiem 192

błyskawicznie , no ale nie demonizujmy , nie są też, wcale aż tak pracochłonne, jakby się wydawało, a bez wątpienia, pyszne i warte zachodu . Wersja z indykiem , jest inna niż wieprzowa , bardziej delikatna i równie pyszna Składniki na około 16 gołąbków : farsz: 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka ,mielonej, wędzonej papryki ( słodkiej lub ostrej(...)się wykorzystać do zawijania . Zalewamy, sokiem pomidorowym , doprawiamy solą, pieprzem ,wędzoną papryką , cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godziny w temperaturze 160 C , w połowie czasu pieczenia , dolewamy śmietanę . Naczynie musi być przykryte , a czas pieczenia ,jest bardzo orientacyjny i zależy od kapusty ( niektóra, gotuje się szybciej , inna wolniej ) , pieczemy tak długo , aż kapusta, będzie

Ogrodnik w podróży
Pseudo Burger 161

podany w tak sposób skusi na pewno nie jednego smakosza. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Cebula ·        Jajko ·        bułka tarta ·        3 łyżki(...)Wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą do grosa i dokładnie mieszamy. 5.   Robimy dużej wielkości płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6.   Pieczemy 30 minut w 180°C. 7.   Ziemniaki po ugotowaniu odlewamy, dodajemy łyżkę masła oraz koper i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 8.   Pomidora oraz ogórka kroimy

Kulinarna Chwila