pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:161/291)

Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 205

bardzo fajnie! Dzięki kelnerowi panu Maćkowi, który służył nam radą odnośnie wyboru dań, na nasz stół trafiają po kolei: Vằn thắn (18zł)  - pierożki wonton, delikatne mięso wieprzowe zawinięte w miękkie ciasto, podane w bardzo esencjonalnym ciemnym wywarze. Pierożki rozpływają się w ustach, a ciemny rosół jest obłędnie smaczny Bún bò Nam Bộ (30zł) -  cienki makaron ryżowy z wołowina(...)wieprzowiny i indyczej wątróbki to Podany w chrupiącej bułce z pysznym sosem, piklami z marchewki i świeżą kolendrą, to był prawdziwy hit! Con Gà Nướng (23zł) -  chrupiący pieczony kurczak z kleistym ryżem i sosem szefa Tapioka z sosem mango - deserowy klasyk, który nigdy nie zawodzi Xôi xoài - kleisty ryż z sosem kokosowym i świeżym mango był rewelacyjny Cafe

Kulinarne przygody Gatity
Golonki indycze w sosie BBQ 133

Alternatywa dla golonek wieprzowych. Indycze bardziej zdrowe. Sos bbq można zrobić domowym sposobem.  Składniki 4 golonki indycze 6 łyżek sosu BBQ 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju     Przygotowanie Golonki umyłem, natarłem pieprzem i solą. Odstawiłem na kilkanaście minut. Patelnię posmarowałem olejem, mocno rozgrzałem, obsmażyłem golonki ze wszystkich stron, na ładny(...)golonki przełożyłem do żaroodpornego naczynia, posmarowałem dokładnie sosem barbecue. Wstawiłem bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C, zapiekałem 3 godziny, co jakiś czas polewałem sosem. Pod koniec pieczenia zwiększyłem temperaturę do 220 stopni ( około 10-12 minut

R'n'G Kitchen
Klops w cieście francuskim z serowym środkiem 165

Zagnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto i siup do piekarnika. Rolada jest idealna na ciepło jak i na zimno. Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone dokładnie wyrabiamy(...)każdej strony aby móc je skleić. Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Wierzch ciasta nacinamy w poprzek, aby mięso mogło parować. Pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową) w 200*C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, aby ciasto

VioletoweKucharzenie
pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym... 158

Składniki: schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć(...)mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą

W Mojej Kuchni Lubię
Mięsne kulki z serem na sposób włoski - bez glutenu, low-carb 167

nazywam "wydziwione". Ten przepis to moja modyfikacja pomysłu Zuzki Light. Mięsne kulki na sposób włoski Składniki (na około 30 kuleczek) 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe lub jeszcze lepiej wołowe) 200 g tartego parmezanu 2 roztarte ząbki czosnku 1 duże jajko 1 serek śmietankowy bez dodatków (np. bieluch) 2 łyżki przyprawy włoskiej 1,5 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki(...)pomocą miksera lub miotełki jajko, serek, przyprawy i tarty parmezan. W duże misce dobrze wymieszaj jajeczno serową masę z mięsem. Dodaj cebulkę i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, papier najlepiej dodatkowo natłuścić. Z masy mięsnej lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha) i układamy na papierze. Pieczemy kuleczki ok 25 minut. Podczas pieczenia ze środka wytopi

Marta próbuje
pysznie upieczona biała kiełbasa w porach z marchewką... 154

Składniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, por 4 duże, marchew 2 średnie pory dobrze umyć i pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową gotować(...)wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką i na termoobiegu w 150 C piec 10 minut kiełbasa jest smaczna, soczysta i dobrze smakuje z porami, marchewką, można podać z ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki z fetą i suszonymi pomidorami 152

doskonale smakuje. Szkoda, że moja Karolina będzie musiała jeszcze trochę zaczekać zanim dostanie taki rarytas, bo można go podawać dzieciom dopiero po 12 miesiącu. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe kilka suszonych pomidorów w oliwie ser feta (prawdziwy jest najlepszy) troszkę tymianku - może być świeży lub suszony sól, pieprz, oliwa do smażenia w przepisie był również czosnek, ale ja robię(...)pomidory. Zwinąć wszystko w roladę i związać sznurkiem. Posolic i popieprzyć polędwiczkę. Smażyć na oliwie z każdej strony, tak aby polędwiczki się zrumieniły. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok 20 minut w tempetarurze 170 stopni.  Po upieczeniu zostawić w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem 10 min. dzięki temu soki rodejdą się po mięsku równomiernie. Podawać pokrojone w plastry

Kulinarne Inspiracje
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 223

food porno. Z doświadczenia wam powiem, że taka sałatka z facetem działa cuda, jeśli wiecie co mam na myśli Żeby zanęcić pana, którego posiadamy na stanie potrzebujemy: 1 polędwiczkę wieprzową po łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, mielonego kuminu, majeranku, lubczyku, pieprzu młotkowanego i jeśli macie pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego (niekoniecznie) sól dwie łyżki oleju rzepakowego łyżkę masła łyżeczka octu balsamicznego(...)oleju rzepakowego, octu i przypraw robimy pastę. Polędwiczkę dzielimy na cztery równe kawałki, solimy delikatnie i obtaczamy w paście. Odstawiamy na godzinę. Nie wkładamy do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej

ladykitchen
Domowy pasztet 83

Pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa to propozycja idealna na co dzień i od święta. Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso (wieprzowe, z szynki, schab, karkówka, podgardle, trochę wątróbki i serc też wieprzowych) wszystko kroję na małe kawałki, podsmażam chwilkę na patelni. Szykuje duże garnki do gotowania, które od spodu wykładam słoniną i podsmażone mięso przekładam do garnków. Na górę(...)mięsa, jak również kilka jajek i bulion. Nie wylewam wody po mięsie, tylko dodaję, żeby pasztet był soczysty. Przyprawiam solą, pieprzem, gałką i imbirem. Mieszam wszystko i do foremek. Piekę 40 min w 180 stopniach. Do dwóch foremek przed pieczeniem dodałam grzybów suszonych i są też dwa z żurawiną. Autor przepisu: Anna Nowakowska Artykuł Domowy pasztet pochodzi z serwisu

Wasze Przepisy
Przekąskowe Sajgonki 127

Przekąskowe Sajgonki Popularna jest tortilla jako przekąska lub szynka zwijana a co powiecie na coś innego? Składniki: ·        20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Jajko ·        Kilka grzybów Mun ·        10 dag kapusty pekińskiej(...)doprawiamy solą, papryką ostrą, wyrabiamy. 7.   Papier ryżowy zanurzamy w wodzie i na środku każdego krążka układamy farsz. 8.   Zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia lekko posmarowanym olejem. 9.   Wierzch sajgonek również smarujemy delikatnie olejem. 10.              Pieczemy 30 minut

Kulinarna Chwila
Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem 142

Błyskawiczny pomysł na obiad. Wystarczy wyrobić mięso, uformować i zawinąć boczkiem. Takie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej(...)kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Mięso obsypujemy posiekaną natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i fetą. 157

pozostała ta sama. A jakie jest samo danie? Bardzo dobre, zarówno na ciepło jak i na zimno. Zestaw składników nadzienia jest sprawdzony i nie zawodzi nigdy. Polecam. Składniki: polędwiczka wieprzowa (raczej większa) 8 suszonych pomidorów z zalewy (+ kilka łyżek samej zalewy) ok. 15 listków świeżej bazylii 100 g fety (lub sera typu feta) sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż(...)rulon. Roladę przełożyć na arkusz folii aluminiowej, ponownie skropić zalewą z pomidorów i szczelnie owinąć folią.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i piec dalej. Po upieczeniu odczekać 5 minut przed podaniem

zadanie-gotowanie
Zapiekane roladki wieprzowe z serem żółtym i ogórkiem konserwowym 207

zachęcam do wypróbowania moich roladek. Tym razem proponuje połączenie mięsa z wyrazistym smakiem ogórka konserwowego otulonego ciągnącym się serem żółtym. Miłośnicy sera na pewno będą zadowoleni :) Składniki: schab wieprzowy 1 plaster ogórek konserwowy pół szt, ser żółty 1 plaster, musztarda delikatesowa pół łyżeczki, sol, pieprz czarny, papryka słodka mielona, czosnek 1 ząbek, olej do smażenia(...)roladka się nie rozpadła możemy ja związać nitka lub spiąć wykałaczkami. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy roladkę. Następnie mięso przekładamy do piekarnika, polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy roladkę na ukos i podajemy z ulubionymi dodatkami.  Z podanego przepisu przygotowana jest jedna roladka

kulinarne odsłony pati
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 119

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ekspresowe gołąbki ze szczawiem Składniki: Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)wystawała poza naczynie (dzięki temu będzie można zawinąć „gołąbka”). Na ułożonych liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit