pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:147/291)

gołąbkowa zapiekanka... 210

łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty(...)śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut kroić zapiekankę lekko przestudzoną - pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!! Lubię Nie lubię

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszka ziemniaczana 174

jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełożyć do masy ziemniaczanej(...)pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru

Di gotuje
Pieczona karkówka 198

Wreszcie weekend w domu, więc mogę nadrobić moje kulinarne zaległości. Po pracowitym tygodniu w kuchni mój mąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo

codojedzenia
Parówki w cieście z serem 113

cieście z serem są niesamowicie pyszne i bardzo sycące. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przysmak kojarzący się nam z dzieciństwem. Składniki: 10 sztuk parówki cielęce lub wieprzowe 2 i 1/2 szklanki mąki 5 dag. drożdży 10 dag. masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Na początek rozgrzewamy mleko na małym ogniu, dodajemy drożdże, cukier(...)miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia. Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypujemy tarkowanym serem. Pieczemy w 180 stopniach C. 20 minut. Najlepiej smakują z pomidorami pokrojonymi w plasterki. Smacznego. Podoba

Smaczne Potrawy
Kotlety mielone z soczewicą pieczone w piekarniku 205

kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz.  Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie(...)pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce  (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę  lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze 174

dodać 1/4  - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu.  W oparciu o przepis z  Food.com składniki (3 - 4 porcje) ok 500 g  polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 duża(...)błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą.  Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić  mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć  je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu

Stare Gary
Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami 153

jakości pasztetową. Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika  Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Spójrzcie na skład : mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy. Co wyróżnia wyroby Martika? TRADYCYJNE WYROBY Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma(...)Wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy kółka. Każde kółko rozciągamy lekko w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Smarujemy wszystkie rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pierogi pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Ja przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie

Słodkie okruszki
Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 171

Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 239

tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki (słodkiej) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki posiekanej natki pietruszki około(...)pół i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę

Oryginalny smak
Klops - najprostszy 179

Składniki ; około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe) 3 jajka 2 cebule, kilka ząbków czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka mielona smalec do smażenia  kilka pieczarek kilka łyżek kaszy manny Przygotowanie : Mięso zmielić, pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na smalcu razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym czosnkiem(...)szkliste, tzn. straciły surowiznę Do mięsa dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka, przestudzone pieczarki, cebulę z czosnkiem - wyrobić Doprawić solą i ziołami, ponownie wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp 180*C przez około 50 min. Jeszcze ciepły klops wyjąć z foremki i zdjąć folię z mięsa, po zupełnym wystudzeniu trudniej mi to szło :( Smakuje dobrze na ciepło

Proste Potrawy
Grilled sirloin on apple sticks 198

Najbardziej lubie wariacje z grila, a marynata robi za mnie wszystko     Idealnie dopelnia samk, pyszny kompot jablkowow cynamonowy... Porcja idealna na dwa dorosle talerze Skladniki: 1 poledwica wieprzowa 1 jablko soczyste lekko kwasne 2 garsci lisci rukoli  10 malych koktailowych pomidorkow 1 mala cebulka oliwa z oliwek dressing wloski sol do smaku Marynata: 1 lyzeczka oliwy(...)Najlepiej, aby przenocowala w lodowce, jesli mamy czas. Nagrzewamy bardzo mocno(z termoobiegiem 220C) grilowa patelnie lub grila, i ukladamy poledwice. Pieczemy po 10 min max ze strony. Czas pieczenia uzalezniony jest od grubosci miessa. Ma byc dobrze opieczony z zewnatrz, w srodku soczysty i miekki. Gotowa poledwice kroimy w paski.  Na talerzu ukladamy rukole oraz pokrojone

Lajtkraft food intolerance
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem (106 kcal) 147

skórkę i są mięciutkie w środku. Jeśli wykorzystamy dość chude mięso wieprzowe to jeden kotlecik będzie miał jakieś 100 kcal. Składniki (na ok 10 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe) 100 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku jajko 3-4 łyżki bułki tartej łyżeczka masła pieprz, sól, papryka ostra, papryka wędzona Przygotowanie Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy zmrożony szpinak(...)mielone przekładamy do miski, dodajemy szpinak, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy kotleciki wielkości mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok pół godziny

e-PrzepisyKulinarne
Szynka ze śliwką 238

Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 12 suszonych śliwek 2 łyżeczki żelatyny łyżka oleju rzepakowego łyżeczka soli 3 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu pół cebuli pokrojonej w krążki Przygotowanie: Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam. Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut. Przez(...)którego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki. Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli. Tak przygotowaną szynkę odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekłam ją w rękawie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Żeberka w glazurze miodowo-ketchupowej 230

ocet winny z czerwonego wina i musztardę. Ale jeśli ktoś przeoczył takie danie w swoim jadłospisie to serdecznie zapraszam do mojego przepisu. Smakuje głównie panom :) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 cebula sól, pieprz suszony majeranek 4 łyżki naturalnego miodu 10 łyżek ketchupu 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina 3 łyżeczki musztardy grillowej 1 łyżka sosu chilli olej(...)garnka. Dodajemy miód, ocet winny, ketchup, sos chilli, musztardę i wszystko mieszamy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy jeszcze trochę pieprzu i majeranku. Glazurę wcieramy w żeberka i pieczemy je w 200 stopniach C przez 60 minut w piekarniku. Żeberka podajemy z ziemniakami i surówką. żeberka w glazurze

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania