pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:147/291)

Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną 186

ciepłej wody 20g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania bułeczek ½ łyżeczki soli Składniki na wieprzowinę Pulled pork: 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule ¼ szklanki oleju 1 szklanka wody Przyprawy 1 płaska łyżka soli morskiej 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka(...)nagrzanego do 180⁰C na 10 minut, obracamy na drugą stronę i pieczemy ponownie tyle samo. Po obsmażeniu mięso podlewamy wodą, zamykamy naczynie i pieczemy przez 9 godzin w zmniejszonej do 100⁰C temperaturze. Co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem. Po upieczeniu zbieramy tłuszcz wytworzony w trakcie pieczenia, a pozostały sos mieszamy z wieprzowiną, którą widelcem możemy bez problemu

Kuchnia w czekoladzie
PULLED PORK, CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA Z SZYBKOWARU 48

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina to mięso długo pieczone w niskiej temperaturze, a następnie "poszarpane" przy pomocy dwóch widelców. Zazwyczaj na upieczenie takiego kawałka mięsa potrzeba 8-10 godzin. Ja jednak postanowiłam znacznie skrócić ten czas i przygotowałam szarpaną wieprzowinę w szybkowarze. Wszystko razem zajęło mi 90 minut i miałam gotowe pyszne, mięciutkie mięso. Jest ono doskonałe do podania(...)kanapce, zawinięte w tortillę lub na obiad z dodatkiem frytek.  Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina z szybkowaru - składniki: * około 1 kg karkówki wieprzowej w kawałku * do smaku: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona * 1/4 szklanki oleju+ olej do smażenia * 200 g passaty pomidorowej * 2 łyżki musztardy * 2 cebule * 4-5 ząbków czosnku * około

Zrób to smacznie
Pasztet szlachecki 79

domu) :) [:Listonic] Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry(...)angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki

moj przepis na
Pasztet szlachecki 79

domu) :) [:Listonic] Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry(...)angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki

moj przepis na
Pasztet szlachecki 101

domu) :) [:Listonic] Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry(...)angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki

moj przepis na
KOTLETY PO ZBÓJNICKU + FILMIK 123

zbójnicku są na prawdę smaczne, idealnie sprawdzają się na wszystkich przyjęciach i nie tylko. Idealne na diad, smaczne na ciepło jak i na zimno, polecam.  SKŁADNIKI : 1 kg schabu wieprzowego  sól, pieprz, papryki w proszku do smaku i czosnek 3 jajka i bułka tarta do panierowania(...)Mięso ubijamy na cienkie kotlety, przyprawiamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczarki szatkujemy, cebulę, paprykę, ogórki i 1 mozzarelle kroimy w kostkę.  Drugą mozzarellę ścieramy na tarce.  Pieczarki, cebulę i paprykę podpiekamy na oleju aż płyny odparują

Kulinarne Fantazje Marioli
Wątróbka pieczona z jabłkami i cebulą 110

wątróbki (ja używam drobiowej) -2 kwaśne jabłka -2 cebule -ok. 3 łyżki mąki -2 łyżki masła -majeranek -sól, pieprz -olej Przygotowanie Wątróbkę oczyścić, umyć. W przypadku wieprzowej zalać ją mlekiem i pozostawić na ok 2 godziny. Przy drobiowej nie jest to konieczne. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć kawałki wątróbki ze wszystkich stron(...)Łyżkę masła stopić na patelni, podsmażyć jabłka. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, zeszklić na tłuszczu po smażeniu jabłek. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Rzędami ułożyć wątróbkę, cebulę i jabłka. Piec 30 minut w temp. ok. 175 st. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem (chociaż dla mnie jest idealna bez przyprawiania :-)), opcjonalnie posypać posiekanym szczypiorkiem. Źródło: Chwila dla Ciebie Smacznego

Zielona Kuchnia
Cukinia nadziewana po bolońsku 157

pewno zasmakuje. Mięsne nadzienie, sos pomidorowy i mozzarella łączą się idealnie ze smakiem cukinii. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. SKŁADNIKI 3 duże cukinie 1 mała cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 4-5 ząbków czosnku 3 garście miąższu z cukinii 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki(...)temperatury 200 ° C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć z miąższu, po czym przełożyć na blaszkę, włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wsypać cebulę, dodać mięso mielone i smażyć mieszając od czasu do czasu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne

Passions hobbies life
Schab wędzony dymem w płynie 125

przepis. Koniecznie wypróbujcie i zobaczcie jak prosto jest ją przygotować. Schab wędzony dymem w płynie Czas przygotowania: 120 minut + 48 godzin marynowania Składniki: 1000 - 1200 g schabu wieprzowego 70 ml naturalnego dymu wędzarniczego w płynie 1000 ml wody 60 g soli niejodowanej kilka ziarenek pieprzu 2 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Wodę zagotowujemy z solą i przyprawami(...)mięso. Garnek lub szklane naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Mięso musi być całkowicie pokryte płynem. Po upływie czasu marynowania mięso wyjmujemy, wkładamy do woreczka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy mięso przez 60 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 60 minut.   Gdy mięso

Kulinarne przygody Gatity
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 188

następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie(...)solą, pieprzem i rozmarynem. Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy

zadanie-gotowanie
Pasztet szlachecki 190

formy'; document.write(" "); Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry(...)żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć

moj przepis na
Cukiniowe krążki 184

połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację.  duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra bulionu sól, pieprz Cukinię obieramy ze skórki i łyżką wydrążamy z niej miąższ z nasionkami. Ryż gotujemy na półmiękko. Miąższ(...)cebulkę, pieczarki i cukinię pokrojoną w kostkę. Do tego dodajemy ryż, zmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu cukinię kroimy w krążki. Podajemy z pomidorkami lub talarkami podsmazonych ziemniaków. Posypujemy koperkiem. Smacznego

Salonik smaków
Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym 24

Rozbiliśmy to oczywiście na trzy dni, żeby nie było. Pierwszy raz w sumie gotowałam gołąbki w ten sposób, osobno gołąbki, osobno sos. Zawsze wrzucałam wszystko do naczynia żaroodpornego, potem piekłam parędziesiąt minut i już. Parę dni temu przypomniałam sobie w jaki sposób robiła gołąbki moja babcia i postanowiłam to powtórzyć. Musiałam jednak zrobić sos inny niż ona robiła, ze względu(...)gotowania kapusty, potem dodawała koncentrat, przyprawy, czasami śmietanę. Wrócę kiedyś do tego przepisu, ale nie teraz. Szczerze Wam powiem, że nie widzę jakiejś dużej różnicy w smaku między gołąbkami pieczonymi w sosie, a tymi gotowanymi i polanymi sosem przed podaniem. To znaczy smakują może trochę inaczej, ale to dla mnie bez znaczenia, bo obie wersje smakują tak samo dobrze

Kardamonovy
Spaghetti z dyni makaronowej 62

zapiekając. Najtrudniejsze w tym daniu jest... przekrojenie dyni, ale zdecydowanie warto się troszkę pomęczyć :)  Składniki (2 porcje): 1 dynia makaronowa 300 g mięsa mielonego (u mnie pomieszane wieprzowe z drobiowym) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub passaty pomidorowej (puszka 400g) pół łyżeczki oregano pół łyżeczki suszonej bazylii sól(...)przekroić na 2 połówki wzdłuż. Wydrążyć środek z pestkami za pomocą łyżki. Wnętrze dyni lekko skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Połówki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut, aż miąższ będzie miękki. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć

Healthy food explorer
Sałatka gyros 80

WSKAZÓWKI: Zamiast szynki wieprzowej możesz użyć karkówki lub łopatki, ewentualnie sprawdzi się również kurczak. Użyj swojej ulubionej przyprawy do gyrosa - sprawdź jej skład! Sałatkę możesz podać np. z pitą lub bagietką czosnkową (przepis na nią znajdziesz TU! ) Zamiast sałaty rzymskiej użyj mixu sałat lub roszponki. Składniki na 4-5 porcji sałatki gyros: 1 kg szynki wieprzowej 2 mini sałaty rzymskie(...)łyżkach przyprawy do gyrosa oraz 1 łyżce sosu sojowego. Marynujemy przez noc w lodówce.  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1h. Studzimy.  3. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Marynujemy je w 3 łyżkach sosu sojowego i reszcie przyprawy do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Smażymy plasterki

Czarnawisienka
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 176

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną

Słodkie okruszki
Jak przygotować smakowity ramen? 149

ramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa przygotowane na patelni typu WOK (można ją kupić w https://zasmakujradosci.pl/kuchnia ), przegrzebki, szczypior, kukurydza, grzyby moon, glony nori czy sezam. Odmiany ramenu(...)rodzaj wywaru, wyróżnia shio (najbardziej tradycyjny ramen, przygotowywany na bazie mięsa drobiowego, wyróżniający się bardzo słonym wywarem, podawany jest ze szczypiorem, kapustą pekińską i pędami bambusa), tonkotsu (z kości wieprzowych), miso (wywar wzbogacony miso, czyli pastą ze sfermentowanej fasoli) oraz shoyu (z dodatkiem sosu sojowego).  Wywary dzieli się też na kotteri, czyli bogaty (z przewagą mięsa, długo gotowany

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kapustą pekińską i ryżem 138

Kotlety z kapustą pekińską i ryżem. U mnie w domu bardzo lubi się dania mięsne z ryżem. Dziś polecam Wam pyszne, delikatne kotlety z kapustą pekińską

Słodkie okruszki
Naleśniki Teff zapiekane z sosem a'la bolognese 195

Teff 1 jajko  3/4 szkl. wody 2 łyżki mleka bez laktozy Szczypta soli Sos a'la bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy(...)podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą.  Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach

Czarnawisienka
Żeberka pieczone z pachnotką 150

Pachnotkę zakupiłam w markecie, piękną, pachnącą i postanowiłam dobrać do niej odpowiednie produkty. Okazały się nimi żeberka wieprzowe, dzięki pachnotce nabrały lekkości i aromatu. Pachnotka zwyczajna pochodzi z Indii, Chin i z Japonii. Uprawiana jest jako roślina oleista ale także w Japonii odmiana czerwona używana jest jako przyprawa shiso. Do mięsa okazała się znakomita więc jeśli tylko uda się(...)wahajcie się ani minuty. Użyłam tutaj przyprawy do wieprzowiny w skład której wchodzą: pieprz, kurkuma, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, cząber, rozmaryn, curry. Żeberka pieczone z pachnotką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Juicy colorful spicy heaven 230

pełna łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystko dodać do blendera, zmiksować na gładki płyn. Gotowe :D Składniki na polędwicę grillowaną: 1 mała lub 1/2 dużej polędwicy wieprzowej 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku szczypta soli 1/2 soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżki oliwy z oliwek szczypta sypkiego chili lub roasted curry Poledwicę polać(...)powstałe nacięcia powkładać nacięte na pół ząbki czosnku. Zamarynować minimum 30 min. Najlepiej na całą noc. Przygotowanie: Zaczniemy od wyłożenia polędwicy na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia lub folia alu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200-220 C i pieczemy ok 15 min. W miedzy czasie obracamy. Możemy użyć grillowanej patery, lub prawdziwego grilla. Polędwicę pieczemy

Lajtkraft food intolerance
Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem 97

ulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem polędwiczka wieprzowa 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 2 winne jabłka 0,5 l soku ze świeżych pomarańczy 2 laski cynamonu 5 ziaren kardamonu 100 g masła(...)zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć olejem, solą, pieprzem, cynamonem i kardamonem. Obłożyć pokrojonymi w cząstki jabłkami. Odstawić na 2 godziny. Następnie obsmażyć na złoty kolor i piec razem z jabłkami około 30 minut w 160 stopniach. Sok pomarańczowy gotować z laskami cynamonu i ziarnami kardamonu, aż płyn wyparuje do połowy. Dodać masło, cukier i miód. Gotować

Pieguskowa Kuchnia
gołąbkowa zapiekanka... 200

łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty(...)śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut kroić zapiekankę lekko przestudzoną - pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!! Lubię Nie lubię

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszka ziemniaczana 161

jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełożyć do masy ziemniaczanej(...)pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru

Di gotuje
Pieczona karkówka 182

Wreszcie weekend w domu, więc mogę nadrobić moje kulinarne zaległości. Po pracowitym tygodniu w kuchni mój mąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo

codojedzenia
Parówki w cieście z serem 99

cieście z serem są niesamowicie pyszne i bardzo sycące. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przysmak kojarzący się nam z dzieciństwem. Składniki: 10 sztuk parówki cielęce lub wieprzowe 2 i 1/2 szklanki mąki 5 dag. drożdży 10 dag. masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Na początek rozgrzewamy mleko na małym ogniu, dodajemy drożdże, cukier(...)miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia. Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypujemy tarkowanym serem. Pieczemy w 180 stopniach C. 20 minut. Najlepiej smakują z pomidorami pokrojonymi w plasterki. Smacznego. Podoba

Smaczne Potrawy
Kotlety mielone z soczewicą pieczone w piekarniku 194

kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz.  Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie(...)pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce  (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę  lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze 164

dodać 1/4  - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu.  W oparciu o przepis z  Food.com składniki (3 - 4 porcje) ok 500 g  polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 duża(...)błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą.  Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić  mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć  je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu

Stare Gary