pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:143/291)

Szwedzkie klopsy jak z ikei (pieczone) 149

Smaczniejsza, zdrowsza i sprawdzona wersja słynnych klopsików z IKEI :) Składniki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 150 ml soku jabłkowego 1 jabłko ½ słoiczka korniszonów 1 jajko 1 czerstwa bułka 20 ml wódki sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki posiekanej rukoli Wykonanie: Bułkę namoczyć w soku jabłkowym, odcisnąć i wymieszać z mielonym mięsem. Korniszony i jabłko drobno posiekać, dodać(...)mięsa razem z jajkiem, wódką, rukolą i przyprawami do smaku. Następnie dokładnie wymieszać masę , formować pulpeciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni i piec przez 25 minut na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Faszerowane papryczki z mięsem i pieczarkami 216

gołąbkami chcę jeszcze! :) Dlatego dzisiaj na obiad papryczki nadziewane mięsem i pieczarkami Mmmm Pycha :) Skupmy się! Co jest nam potrzebne: 6 papryk 0,5 kg mięsa wołowo -  wieprzowego duża cebula jedna torebka ryżu 10 pieczarek 2 jajka pietruszka sól, pieprz Najpierw gotujemy ryż i go studzimy, następnie obieramy pieczarki i kroimy w paseczki ( nie za drobno, fajnie(...)oczyścić z pestek).  Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę.  Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym.  Ja nie dodaję żadnego sosu, uważam że są smaczne same w sobie :)  Pieczemy w piekarniku w 180 C góra i dół 40 min. Smacznego

Niezły Młynek
Szaszłyki z grilla 256

wieczorne grillowanie. Podajemy z sałatką i dipem czosnkowym. Polecam :) Zaczynamy:  Składniki: 2 piersi z kurczaka kawałek bekonu- boczku około 500 gr wieprzowiny- ja użyłam polędwicy wieprzowej 2 papryki sól, pieprz, papryka, czosnek 2-3 łyżki oliwy z oliwek patyki do szaszłyków Wykonanie: Patyki zamaczamy w wodzie- na około 1 godzinę. To uchroni je przed spaleniem. Mięso myjemy(...)Dodajemy przyprawy I oliwę z oliwek. Odstawiamy do lodówki na min 30 min. To samo robimy z papryką. Mięso I paprykę nakładamy na patyki. Kładziemy na rozgrzanego grilla- pieczemy około 6-8 min. Od czasu do czasu obracając. Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Domowa wędlina parzona w piekarniku. Prosty przepis, niebo lepsza i zdrowsza od sklepowej 431

jest naprawdę bardzo proste. Przekonacie się mo tym, wypróbowując nasz przepis . Przepis na domową wędlinę z piekarnika Składniki: około 1,2-kilogramowy ładny kawałek schabu lub mięsa od szynki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 czubate łyżki zwykłej soli, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona w proszku, majeranek lub inne zioła suszone, trochę oleju. Jak zrobić domową wędlinę(...)lodówki na minimum dobę, a najlepiej dwie. Po tym czasie mięso wyjmij, osusz, natrzyj odrobiną oleju oraz papryką czerwoną i ziołami. Wędlinę przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Pieczemy w niskiej temperaturze, imitując proces parzenia, dzięki czemu mięso będzie soczyste i miękkie. Ustaw piekarnik na 100 stopni. Włóż przykrytą brytfankę i zostaw na 2,5 godziny, następnie odkryj i włóż

Kulinarna Polska
Zupa El Mexicano 83

lubi, zupa i drugie danie razem. Rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienne dni. Składniki na kuleczki mięsne: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        1 jajko ·        1 cebula ·        2 łyżki przyprawy gyros(...)szklanki śmietany 30% Sposób przygotowania: 1.    Wszystkie składniki na mięsne kuleczki łączymy ze sobą i robimy małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 ° C. 2.    Ziemianki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy

Kulinarna Chwila
Żeberka w sosie keczupowym z powidłami 111

bardzo aromatyczne żeberka będą nie lada gratką dla wielbicieli mięsnych potraw. Do tego ziemniaczki lub kasza, ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek dla całej rodziny. 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 szkl keczupu 1/2 szkl sosu BBQ 2 łyżki powideł śliwkowych sól, pieprz, słodka papryka kilka ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 liście laurowe duża cebula 3 ząbki czosnku Żeberka(...)słodką papryką. W miseczce mieszamy keczup, sos BBQ i powidła. Nacieramy żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Żeberka z całą marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i całe ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni

Smakołyki Asi
Polędwiczka wieprzowa po azjatycku 121

ząbek czosnku sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki wody kawałek świeżego imbiru (ok 4 cm) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka gałązek kolendry sól i pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Skórkę z pomarańczy posiekać drobno, przez praskę przecisnąć ząbek czosnku, zetrzeć na tarce o małych oczkach imbir oraz wycisnąć sok z 1 pomarańczy. Wszystko przerzucić(...)Marynatą zalać polędwiczkę i odstawić na przynajmniej 20 minut. Polędwiczkę obsmażać na patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor. Po czym włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i piec piekarniku rozgrzanym na 180 st C. przez około 5 minut, odstawić na 15 minut i ponownie podpiec w piekarniku około 10 minut. Odstawić na około 5 minut przed podaniem. Marchewkę

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Pieczona karkówka na ostro w coca-coli 138

się coraz bardziej popularne. Połączenie coca-coli z ostrymi przyprawami daje bardzo ciekawy efekt. Ostro-słodkawy smak i pięknie zglazurowane soczyste mięso.  Składniki (4 porcje) -800 g karkówki wieprzowej w plastrach -1/2 szkl. oleju rzepakowego -1 szkl. coca-coli -2 ząbki czosnku -3 łyżki musztardy -2 łyżki keczupu (najlepiej ostry) -czubata łyżeczka ostrej papryki -sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę(...)coca-colę. Dodać obrany czosnek, keczup, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Całość zblendować. Do marynaty włożyć karkówkę i marynować całą noc w lodówce. Wnaczyniu żaroodpornym lub innej formie do pieczenia ułożyć plastry karkówki. Piec około 40-50 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając mięso marynatą z sosem. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Wartość

Zielona Kuchnia
Gulasz z szynki wieprzowej 125

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję(...)rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek gorczycy

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z szynki wieprzowej 177

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno - ziołowym mięsem. Jak u Mamy:)  Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie(...)rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki w boczku 135

całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone. Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 16-20 plasterków chudego wędzonego boczku 3-4 łyżki musztardy 1łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki mleka sól Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki o szerokości(...)musztardą, posypujemy pieprzem i owijamy nim kawałki polędwiczek. Spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Mąkę przesmażamy z masłem, rozprowadzamy mlekiem, dodajemy pieprz i polewamy polędwiczki. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Wytrawna strucla w cieście francuskim - kategoria mięso 191

oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie,  3 cebule,  750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako,  sól, pieprz,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  łyżka bułki tartej,  1/2 pęczka szczypiorku. Wykonanie Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę(...)Wymieszać. Płat ciasta naciąć od góry  na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Piec około 40 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 178

pieczarkami:) Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem S kładniki (na około 15 porcji) na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego  1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe(...)masła sól pieprz na naleśniki: 0,5 l  mleka  0,5 l wody niegazowanej 2 jajka ok. 400 g  mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz: Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab serowo-koperkowy 102

się kupić ładnie wyglądający, świeży schab, który postanowiłam przygotować wg poniższej receptury. Przepis znalazłam kiedyś w czasopiśmie kulinarnym i czekał na wypróbowanie. Co prawda oryginalny przepis zakładał wykorzystanie szynki wieprzowej, ale uznałam, że schab też się nada. No i teraz o samym mięsie – nie chciałam tak na dzień dobry zachwalać tego przepisu, ale muszę to napisać – dla mnie(...)soli oraz pieprzem. Masą serową faszerujemy schab, umieszczając ją w przygotowanych nacięciach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około półtorej godziny. Pod koniec pieczenia pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy do lekkiego zrumienienia). Inspiracja: 101 przepisów, Świat Kobiety

Smaki Na Talerzu
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 161

piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić coś podobnego i utrzymać pion. Według przepisu Julii Child Pâté(...)porto sól, pieprz, mielone ziele angielskie Farsz: 4 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 ml porto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania