pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:173/291)

Polędwiczka w polewie śmietanowo - grzybowej 171

czas mija nieubłaganie. W końcu się odgrzewanym "devolaillem" skończy i tyle. Panika mnie ogarnia. Dobrze. Wyżaliłam się. Teraz pora na przepis. Składniki (na 3 średnio żarłoczne osoby): 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego  1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek, rozmaryn(...)Przygotowanie: Umyte mięso marynuję w ten sposób jak "zmarnowany schabik" (post z 6 czerwca) przez całą noc. Zamarynowaną polędwiczkę obsmażam króciutko z obu stron na patelni,  a następnie piekę w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni przez maksymalnie 40-45 minut. Polędwiczka zamarynowana ... ... migiem obsmażona... ...  piecze się ... ... i gotowa! Przygotowanie sosu: Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i na jakieś

Kuchnia po mojemu
Polędwiczki pod panierką 159

panierką z bułki i parmezanu, to idealna potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2  polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)miodu, musztardy, oleju, sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć i przestudzić. Mascarpone połączyć z tymiankiem i posmarować nim polędwiczki. Bułkę rozdrobnić blenderem, dodać, oliwę, parmezan. Wymieszać i taką

Gosia gotuje
Mini gołąbki w liściach botwiny 124

przy mięsie wieprzowym, ale zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną. Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Coś nowego. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Smacznego! Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka octu winnego(...)wodą lub porozkładać na papierowym ręczniku.  Na pojedyncze liście delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać jak zwykłe gołąbki. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać bulionem i piec przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku

Pasja Smaku
Smaczne kadry, czyli pomysł na małe przyjęcie chrzcinowe w fotograficznym skrócie 153

Na koniec wspomnień z chrzcin Maksymiliana postanowiłam zamieścić skromną galerię zdjęć, które powstały przy produkcji i serwowaniu dań przygotowanych dla gości naszego Spin-Dżitsu. Znalazły się

Kuchnia po mojemu
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 64

sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Dorosłym gra jednak jak najbardziej. Pamiętajcie żeby pasztet porządnie doprawić. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 2 marchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera 2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu pół łyżeczki mielonego(...)czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy

Kardamonovy
Świąteczne Polędwiczki 194

Świąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Cebula ·        20 dag pieczarek ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Pieprz ·        Sól(...)Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 7.   Tak przygotowanym farsz rozkładamy na środku mięsa. 8.   Zwijamy w roladę. 9.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 10.              Zupy razem ze sobą łączymy wlewamy 1 ½ szklanki wody

Kulinarna Chwila
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 87

sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Dorosłym gra jednak jak najbardziej. Pamiętajcie żeby pasztet porządnie doprawić. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 2 marchewki  2 korzenie pietruszki  mały kawałek selera  2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu(...)czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy

Kardamonovy
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 172

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiszka ziemniaczana 149

kiełbasy 200 gram wędzonego boczku 2 cebule 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej Majeranek Tradismak Sól, pieprz Olej do smażenia Jelita wieprzowe Tradismak Sznurek masarski Tradismak Sposób przygotowania: Jelita wieprzowe przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc, płuczemy pod bieżącą wodą. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze wysmarowanej olejem, lekko nakłuwamy w kilku miejscach żeby kiszka nie pękła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Kotlety z mięsa mielonego i kaszy kuskus 128

też otręby owsiane żeby przemycić więcej błonnika do diety dzieci. Poza tym są zdrowsze, ponieważ nie smażyłam ich tylko upiekłam. Wyszły naprawdę super. Polecam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe) 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki otrębów owsianych 2 garści posiekanej natki pietruszki sól pieprz Kaszę kuskus wsypać do salaterki(...)owsiane i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać jajka i ponownie dokładnie wyrobić. Formować niewielkie kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Smacznego

kuchnia doski
Pieczarki zapiekane z mięsem 130

się podczas moich  zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki. Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 7 dużych pieczarek 2 małe cebule 1 jajko 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 50 g startego żółtego sera ostra papryka sól(...)drobno papryką, jajkiem  i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Przed końcem zapiekania posypać pieczarki startym żółtym serem i piec do momentu rozpuszczenia się sera. pieczarki zapiekane z mięsem

O kuchni z uczuciem
Klops wieprzowy na kanapki 201

Klops wieprzowy na kanapki Składniki:    - 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej - czerstwa bułka rozmoczona w mleku - średnia cebula - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy   Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie(...)Wszystko dokładnie mieszam ręką. Przekładam wszystko do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Mięso ubijam dokładnie w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170-180 °C Czas pieczenia: około 60 minut

Kuchnia co dnia