pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:176/291)

Schab pieczony 195

Jeśli masz dość dziwnych wędlin oferowanych w sklepach, z dodatkiem nie wiadomo czego, to musisz wypróbować tak przygotowany schabik. 1 kg schabu wieprzowego bez kości 2  łyżki soli 1 - 1,5 łyżki pieprz naturalny mielony 2 łyżki mielonej kolendry 2 łyżki majeranku 1 - 2 łyżki oleju   2 ząbki czosnku  6 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)wkładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika.                                       Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i kolejne 40 minut. Jeśli chcemy by mięso było przypieczone , to 10 minut przed końcem folię rozchylić

Kuchcik gotuje
Rozgrzewające leczo z kiełbasą 158

Rozgrzewające leczo z kiełbasą Lubicie leczo? My uwielbiamy w szczególności, gdy doskwierają chłody. Leczo doskonale rozgrzewa, syci i świetnie smakuje. Przygotowanie takiego obiadu nie sprawia trudności

Słodkie okruszki
Klasyczne kotlety mielone 150

Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka hamburgerowa Big Mac 60

Moja wersja popularnej sałatki hamburgerowej z mięsem mielonym.  Sprawdzi się na różne okazje. Sałatka jest obłędna w smaku i mega prosta do zrobienia.  500 g mięsa mielonego wieprzowego pół dużej cebuli białej Przyprawy do mięsa sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czosnek granulowany szczypta 2 bułki do hamburgerów pół główki dużej sałaty lodowej 3-4 ogórki konserwowe czerwona(...)smażyć co jakiś czas mieszając. Usmażone mięso odstawić do ostudzenia. Bułki do hamburgerów przekroić na połowę dolne części pokroić w kostkę, górne na osiem trójkątów. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 5-8 minut. Ogórka konserwowego zetrzeć na małych oczkach tarki, wymieszać z pozostałymi składnikami na sos. Sałatę pokroić w dużą kostkę

Andzia Pichci
Hamburger w tortilli 58

ułatwia jedzenie. Polecam dodanie swoich ulubionych dodatków. Ja wykorzystałam to, co akurat miałam w lodówce. Na 4 duże hamburgery w tortilli. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do kebaba 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 pomidor 1/4 czerwonej papryki 1 mały miks(...)łyżeczkę przyprawy do kebaba). Mięso z przyprawami dobrze zagnieść dłońmi, miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Z kartki lub papieru do pieczenia wyciąć trójkątny kształt odpowiadający 1/4 tortilli. Nałożyć na niego przejrzystą folię spożywczą. Mięso podzielić na 4 części. Każdą część ułożyć na folii, spłaszczyć i uformować według wyciętego kształtu

Passions hobbies life
Pieczone kotlety mielone z ziemniakami i cebulą 63

Kotlety mielone inaczej czyli smaczny obiad z piekarnika. Trzy składniki kotlety mielone, ziemniaki, cebula i więcej nie trzeba aby było pysznie. Mięso mielone 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebulka sól pieprz majeranek 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 małe jajko Dodatkowo 6 mniejszych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 1/3 szklanki bulionu lub rosołu Do mięsa mielonego(...)warstwę ziemniaków i krążki cebuli oprószamy delikatnie solą lub pieprzem (można też użyć wegety) Następnie wlewamy bulion lub rosół.  Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie aby część płynu odparowała i całość się zarumieniła. Smacznego

Andzia Pichci
Carpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej 118

Carpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej z wyrazistym w smaku serkiem i chrupiącymi orzechami to pyszna przystawka na imprezę lub pomysł na kolację.  4-5 małych ugotowanych buraków 1 mała polędwiczka wieprzowa pół opakowania serka pleśniowego typu lazur 2 garście orzechów nerkowca lub innych 2 garście rukoli Pieprz słodka papryka czerwona ząbek czosnku olej sos  4 łyżki oleju(...)ilość tłuszczu, smażymy polędwiczkę  krótko z każdej strony aż się lekko przyrumieni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz t tłuszczem i ząbkiem czosnku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Upieczone mięso wyciągamy i studzimy. Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie. Ser kroimy w małą kosteczkę. Orzechy najlepiej wcześniej uprażone siekamy. Buraki i wystudzoną polędwiczkę kroimy

Andzia Pichci
Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem 95

potrawy z mięsa mielonego Dziś polecam pyszne „gniazda” z nadzieniem z cukinii i kukurydzy z mozarellą. Wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 600g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 cebula czerwona – 2-3 ząbki czosnku – 1 cukinią średniej wielkości (około 300g) – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej – 100g twardej mozarelli – 2 łyżki majonezu(...)majonez i ser starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na 6 równych kulek, mokrymi dłońmi uformować „gniazda”, do środka włożyć nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem Mielone „gniazda” nadziane cukinią

Smaki Armine
Sznycel po włosku 92

panierowany, podany z jajkiem sadzonym z frytkami i niestety z sosem, ten sos mogli sobie darować, bo reszta była smaczna Składniki na sznycel mediolański ze schabu: 4 spore kotlety wieprzowe, które przecięłam jeszcze na pół 2 rozbełtane jaja 3 łyżki mąki 50 g tartego parmezanu 100 g bułki tartej 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku(...)masłem, smażymy po dwa kotlety na raz na średnim ogniu po ok. 3-4 minuty z każdej strony lub po 2 minuty i wkładamy je do naczynia do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 5 minut. Po usmażeniu kotlety doprawiamy jeszcze ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z cząstkami cytryny. Ja podałam jeszcze ziemniaki podsmażone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 222

sprawią, że pasztet będzie smarowniejszy bez konieczności dodawania tłuszczu, a także nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów. Składniki: 1, 5 kg łopatki wieprzowej 0,7 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 5 większych ząbków czosnku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka mielonej wędzonej papryki sól do smaku(...)przełożyć do brytfanny lub innego naczynia do zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić. Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka z grilla 188

grilla w aromatycznej marynacie teriyaki. Podane z oryginalną i praktyczną w warunkach grillowania poza domem sałatką z mango. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata 10 łyżek sosu teriyaki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka imbiru 8 łyżek sok z limonki 4 łyżeczki zmiażdżonej trawy cytrynowej 5 goździków 4 łyżki brązowego cukru(...)niej mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie 2-3 razy zamieniamy miejscami kawałki mięsa, aby równomiernie wchłonęły składniki marynaty. Gotowe do pieczenia mięso układamy na aluminiowej tacce do grillowania. Owijamy ją szczelnie od góry (ale nie od dołu!) folią aluminiową. Żeberka grillujemy na dobrze, choć nie przesadnie rozgrzanym (patrz wstęp) i równo

Kulinarna Pokusa
Golonka pieczona na kapuście 502

smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre. Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 2 duże golonki wieprzowe  2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej Golonki włożyć do garnka, zalać zimną(...)papryki. Ma dno naczynia do zapiekania wyłożyć kapustę kiszoną, skropić olejem, wlać 1/2 szklanki wody i ułożyć na tym golonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia to 60  minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę. Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej

O kuchni z uczuciem
Pasztet 136

wyszło.  Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję?   Składniki: 800 g łopatki / karkówki 500 g wołowiny 500 g podgardla lub surowego boczku 200 g wątróbki wieprzowej 3 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 - 3 liście laurowy ziele angielskie 5 nieświeżych, podsuszonych bułek 8 jajek   Wykonanie: Mięso umyć, pokroić(...)mięso z bułkami, bez warzyw).  Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką.  3 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem.  Przełożyć masę i wyrównać.  Piec w 180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży mięso w keksówce

Sto kolorów kuchni
Pasztet staropolski 222

doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki(...)mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet

Pyry na Gaz