pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:186/291)

Kiełbasa w słojach. 112

Składniki : 5 kg mięsa wieprzowego 1 kg świeżej słoniny 0,75 l ( 750 ml ) zimnej wody 7-8 ząbków czosnku około 10 dkg soli 5-7 dkg mielonego pieprzu Sposób wykonania :   M ięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę ,  pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy(...)trzymały. Gumkę dokładnie dopasowujemy do brzegów słoja, kładziemy pokrywkę i zaciskamy sprężynką. Sprężynki powinny mocno dociskać pokrywkę do gumki. Gotowe słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika około 130 C i pieczemy około 2 godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5-6 miesięcy

Przepisy i porady kulinarne
Domowy klops ( na kanapki ). 34

Składniki : 1,5 kg mięsa wieprzowego mielonego ( łopatka, karkówka ) 1 duża cebula 4 - 5 ząbków czosnku 5 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli peklowej sól świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie ) masło klarowane lub olej Sposób wykonania :   M ięso mielone wymieszaj dokładnie z solą peklową , odstaw na kilka godzin(...)składniki wymieszaj dokładnie w misce, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masa mięsna powinna być dokładnie dość długo wymieszana. Formę keskową ( 30x11x7 cm ) wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj ją dokładnie masłem lub smalcem. Ja wyścielam papierem ponieważ łatwiej jest później wyjąć mięso z formy. Przełóż mięso do keksówki dokładnie ubij i uformuj. Piec w nagrzanym

Przepisy i porady kulinarne
Schabowe sakiewki 138

Pomysł na niebanalny obiad z wykorzystaniem popularnego schabu. Sakiewki nadziane cebulką papryką i pieczarkami. Obiad który fajnie wygląda i zarazem świetnie smakuje 3 plastry schabu wieprzowego każdy tak ok 130 gramów 100 gram pieczarek 100 gram cebuli 100 gram czerwonej papryki ok 80 gramów startego żółtego sera 3 zielone łodygi selera  sól pieprz łyżka masła Pieczarki kroimy na mniejsze(...)posypujemy startym żółtym serem. Brzegi mięsa składamy formując sakiewkę, związujemy łodygami selera ( można dodatkowo spiąć wykałaczką) Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Ps. Aby schabowe sakiewki nie były suche po upieczeniu wybieramy dobrej jakości schab z przerostami tłuszczyku. Możemy również dusić do miękkości pod przykryciem podlewając od czasu do czasu wodą

Andzia Pichci
Cassoulet - francuski gulasz z fasolką 180

Cassoulet - francuski gulasz z fasolką Składniki: 400 g białej fasoli np. Jaś karłowy 500 g chudego boczku wędzonego bez skóry 800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej) 2 puszki pomidorów krojonych  łyżka suszonego tymianku posiekany pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej 2 szklanki bulionu 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach(...)wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem.  Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę i piec bez przykrycia aż fasola będzie całkowicie miękka i wchłonie płyn - około 40 minut.  Ps.  Danie można przygotować na kuchence. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, jednak zapiekane smakuje naprawdę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jajka po szkocku 108

upiekłam w piekarniku oraz podałam z chrzanem i pieczywem. Pycha! Przepis na jajka po szkocku Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowego mała szalotka ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 4 łyżeczki musztardy 4 małe jajka pół szklanki bułki tartej natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 Jajka gotujemy(...)każdej części "rozbijamy" placek i na środek każdego kładziemy całe jajko, po czym oblepiamy je mięsem, formując kulki, niczym kotlety mielone. 5 Każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy w 180 stopniach prze 40 minut.   Artykuł Jajka po szkocku pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Kotlety mielone mojej babci (zapiekane) 134

chyba tych opowieści, pora na podzielenie się przepisem:) Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała kilku dodatkowych przypraw, ale zapewniam, że smak kotletów na tym tylko zyska. Składniki: 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka sól pieprz szczypta majeranku szczypta curry szczypta słodkiej(...)najlepiej żeliwnej) rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut. Podawać wg uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką. Smacznego

Obiad gotowy
Karkówka zapiekana w sosie 101

Tutaj w zupełnie innej odsłonie... Wyszło delikatne, soczyste, przepyszne... I znowu wszyscy zastanawiali się co to za mięso :) Składniki na karkówkę zapiekaną w sosie (5 porcji): karkówka wieprzowa 1 kg 2 cebule sól pieprz mąka (do oprószenia mięsa) 0,6 l wody kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku łyżka kwaśnej śmietany 12% łyżeczka cukru słodka i ostra(...)dodać śmietanę. Wrzucić kostkę rosołową. Doprawić sos pieprzem, paprykami, oregano i bazylią cały czas mieszając. Wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 190 stopni. Piec 70 minut od czasu do czasu mieszając. Przed wstawieniem do piekarnika. Danie gotowe do zjedzenia

Karola gotuje
Ruloniki piwne z nadzieniem bolognese 183

nieco" ruloniki piwne z nadzieniem bolognese.  Ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanek mąki 3/4 szklanki piwa jasnego (zazwyczaj używam piwa TATRA) Nadzienie: około 500 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 opakowanie Fix do spagetti Bolognese Pieprz, Kucharek, oregano, Ketchup Kilka łyżek oleju rzepakowego 15-20 dag startego sera żółtego Jajko do smarowania Sos: 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego 3 łyżki(...)formując prostokąt. Na cieście rozłożyć nadzienie, posypać startym, żółtym serem, następnie zwinąć rulony. Pociąć na długość 4-5 cm, smarować jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Przygotowanie sosu:          Sos sałatkowy przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie

Praktyczna pl
Salsiccia fresca z papryką i cebulą – amerykańsko-włoski klasyk 207

Obiad banalny, ale jaki pyszny! Salsiccia, czyli śródziemnomorsko-ziołowa amerykańska wieprzowa kiełbasa, jest mocno doprawiona. Zupełnie inaczej niż nasza polska biała kiełbasa, ta jest bardzo mocno aromatyczna, czerwona od papryki i lekko anyżkowa od włoskiego kopru. Do podkreślenia i zbalansowania tych smaków idealnie pasują cebula i papryka. „You want a sassidge sangwitch? I’ll give you a sassidge(...)Rzeźnicy prześcigają się w zawodach o lepszy przepis na salsiccie. A samo podanie przypomina konstrukcją hot-doga– kiełbaska w miękkiej, puszystej i chrupiącej, pszennej długiej bułce, nasączonej sokiem spod pieczonej kiełbaski, na wierzch łyżka aromatycznych dodatków – papryki duszonej z cebulką, ostrych pikli. Czasami wszystko polane dodatkowo pomidorowym włoskim sosem marinara, czasami – z ciągnącą się mozarellą. Nigdy z dodatkiem musztardy

Karo in the Kitchen
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 232

zimowe dni, kiedy na zewnątrz wieje i mrozi. Zupa jest treściwa i bardzo syta. Kto jeszcze nie próbował kwaśnicy, to nie wie co stracił ;) SKŁADNIKI: ok. 1 kg żeberek wieprzowych surowych lub jedna duża, albo dwie średnie golonki 1 duża cebula 1 średnia marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku ok. 3 litry wody 1 kg poszatkowanej kiszonej kapusty wraz(...)małych oczkach, a następnie dodać warzywa po ok. 20 minutach od czasu gotowania wywaru. W międzyczasie obrać ziemniaki i je ugotować. Cebulę obrać, pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać do gotującej się zupy - cebula taka podkreśli smak kwaśnicy. Jak już mięso zmięknie, dodać do garnka poszatkowaną kiszoną kapustę razem z sokiem. Gotować kolejne 15 minut

Calzonella.com
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 151

przed Waszymi gośćmi na świątecznym obiedzie, a przy tym nie napracujecie się za wiele. Oszczędzicie trochę czasu, który w Święta polecam spędzić z najbliższymi, zamiast w kuchni ;) Składniki: polędwiczka wieprzowa (1-2 sztuki) 2-3 garście suszonych grzybów sól, pieprz suszony rozmaryn owoc jałowca 2 ząbki czosnku szklanka bulionu olej Grzyby zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy przez kilka(...)wrzenia. Dodajemy bulion i mieszamy.   Polędwiczki zaplatamy w warkocz i podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z  suszonymi grzybami. Pieczemy  40 minut w 180 stopniach. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy w razie potrzeby. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z mięsa mielonego oraz tłuczonych ziemniaków. 320

zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki:  500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 pęczka posiekanego koperku(...)pomidorowym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko razem tłuczemy. Wykładamy ziemniaki na mięso i wyrównujemy, na wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do zrumienienia sera. Smacznego

Symfonia smakowa
Pasztet z dzika 138

potrawami z mięsa, do którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika 500 g wątroby z dzika lub wieprzowej 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 ml oleju Kujawskiego(...)ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami dwukrotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej foremki. Na wierzchu smarujemy olejem z ziołami. Pasztet pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut

Smakowity Blog Kulinarny
ŻEBERKA W POMIDORACH Z FASOLĄ 124

postanowiłam, tak zrobiłam. Dzisiaj dzielę się tym przepisem z Wami, bo uważam, że warto. Mięso jest kruche i aromatyczne, myślę, że Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 łyżki pikantnego ketchupu majeranek zioła prowansalskie sól pieprz papryka słodka mielona 2-3 łyżki oleju(...)wierzchu żeberek. Cebulę obrać, posiekać i dodać do pasaty, którą doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Polać żeberka i zamknąć naczynie. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1 godzinę. Swoją wersję podałam z kopytkami

Kuchnia w opałach
Bakłażan faszerowany z mięsem 191

taki  bakłażan z fetą i pomidorem   jest wspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu. Bakłażan faszerowany z mięsem Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 1 kg bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli  1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia(...)razem, aż bakłażan będzie miękki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy. Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy do naczynia, które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy plastry mozzarelli i zapiekamy przez kilka minut, już bez przykrycia, aż ser się rozpuści. insertCookd("03232bddc7edc689299f345a39cfce21

Kulinarne przygody Gatity