BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy(...)Sałatka z kapusty na zimę autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Śląski galert autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Kasza gryczana z cebulą i boczkiem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wątróbką wieprzowa z cebulą autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Makaron z serem i cukrem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci
Codzienna kuchnia niecodziennamożesz odpocząć. Czasu poświecisz naprawdę niewiele, gdyż większość sama się robi w piekarniku a zapewniam że efekt smakowy będzie wspaniały! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki(...)luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą
Mój pomysł naPulled Pork to bardzo popularne mięso w Uk. Często podawane do kanapek, frytek czy bułek. Dziś przedstawie go w mojej wersji z domowymi frytkami i jarmużem
Gotowanie PatkiBardzo smaczny obiad, można zastąpić jogurt śmietaną. Ja zrobiłam z jogurtem, żeby trochę było mniej kaloryczne. Można zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko, bułkę tartą,majeranek, pokrojone drobno nóżki pieczarek, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy(...)jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo
Kuchnia Pokoleńinnego jak upiec je w piekarniku. Polecam ten sposób, jeśli i u Was pogoda nie dopisze, a tęskno Wam już za tak przygotowanym mięskiem. :) Składniki - 0.70 dkg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) - 3-4 cebule - 2-3 kolorowe papryki - 3 łyżki marynaty staropolskiej Skworcu - 1 łyżeczka czosnku mielonego - olej Dodatkowo - patyczki do szaszłyków Wykonanie Mięso oczyszczam ze zbędnych błonek, czy żyłek(...)nabijam kolejno mięso, cebula, papryka, mięso, cebula, papryka, aż do wyczerpania składników. Każdy szaszłyk przed położeniem na ruszcie smaruję jeszcze przy pomocy pędzelka pozostałą z mięsa marynatą. Swoje szaszłyki piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut przykryte folią aluminiową, po tym czasie odkryłam folię, szaszłyki odwróciłam, posmarowałam ponownie marynata i piekłam kolejne
Kuchnia z widokiem na ogródGotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X ROSÓŁ JAK GOTOWAĆ ? Rosół jak gotować? Czas gotowania i wskazówki. Odkryj najlepsze przepisy na pełen smaku i aromatu tradycyjny rosół. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do rosołu i jego znaczenie w kuchni Rosół jest bez wątpienia jednym z najważniejszych klasyków polskiej kuchni. To aromatyczny bulion otrzymywany z gotowania mięsa, kości, warzyw i przypraw. Jego(...)odpowiednich składników do rosołu by przyrządzić wyjątkowy rosoł, niezbędne jest odpowiednie dobranie składników. Kluczowe są tu mięso i kości. Najpopularniejsze wybory to mięso drobiowe (kurczak, indyk), mięso wołowe lub wieprzowe. Wybierając mięso, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest wybrać miękkie kawałki z niewielką ilością tłuszczu, co pozwoli na uzyskanie klarownego i delikatnego bulionu. Oprócz mięsa, ważne są także
Podstawy Gotowaniaoprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser. Pieczenie Dość czasochłonne w przygotowaniu i wymagające wprawy w… przyprawianiu, ale gdy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana, a może wegański pasztet z komosą ryżową i orzechami laskowymi? Wypróbuj gotowych dań dostępnych(...)zachowuje świeżość nawet przez tydzień, ale nie tylko. Świątecznie udekorowane ciasto stanowi atrakcyjny wizualnie element stołu wielkanocnego. Kiełbasa Obowiązkowa pozycja w święconce, ale także pośród innych dań na stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca. LokalnyRolnik.pl oferuje dostęp do przetworów mięsnych z masarni, które respektują zrównoważone i etyczne zasady
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!push({}); Składniki ok. 1kg karkówki wieprzowej 1 łyżka soli 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 listek laurowy 3 ziela angielskie kilkanaście ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania: stronie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso natarłam z jednej strony przyprawą do mięsa wieprzowego. Odstawiłam na około godzinę do lodówki, żeby(...)mięso w lodówce. Po schłodzeniu pokroiłam karkówkę na cienkie plasterki jak wędlinę na kanapki. stronie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, np.: na schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), karkówkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony
Waniliowe Improwizacjemielonym, ryżem, marchewką. Polecam i zapraszam SKŁADNIKI -4 młode cukinie średniej wielkości FARSZ -1 średnia cebula -2 ząbki czosnku -100g ryżu białego -kilka łyżek oleju -500g mięsa wieprzowego mielonego (szynka, łopatka) -1 średnia marchew -4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz do smaku, p ziołowy -papryka czerwona w proszku -zioła prowansalskie -około 200g sera żółtego Cukinię myjemy(...)powstałym farszem napełniamy cukinie. Farszu spokojnie wystarcza do napełnienia 4 cukinii czyli 8 połówek. Cukinie układamy na dużej blasze piekarnikowej, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół Po tym czasie cukinia jest mięciutka. Bardzo polecam, jest przepyszna, warto ją zrobić zwłaszcza, że sezon na cukinię już niedługo dobiegnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Co powiecie na kilka „magicznych” ruchów by wyczarować obiad? Koniecznie różdżka przyda się ;) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych. 4 łyżki sosu barbecue 2 ząbki czosnku 50 ml oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Żeberka myjemy, osuszamy, nakłuwamy. Sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem oraz solą i pieprzem. Marynujemy 12 godzin. Pieczemy 90 minut
R'n'G Kitchenmoże szynka z dzika , zamiast, lub obok szynki wieprzowej na święta. Szynka z dzika (około 700 g), sól, 50 g słoniny solonej do szpikowania, 2-3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, otrzewna lub słonina, marynata: 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 gałązki rozmarynu, 10 jagód jałowca, Szynkę z dzika oczyścić, nie myć. Natrzeć solą. Odstawić w chłodne(...)cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek słoniny. Mięso obłożyć rozmarynem i rozgniecionym jałowcem i zawinąć w otrzewną, lub owinąć plasterkami słoniny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2 godzin, lub gdy temperatura wewnątrz mięsa, osiągnie 72 stopnie. Mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Najlepsza na zimno, ale można jeść również na ciepło. * można upiec szynkę
królestwo garówprzekrojeniu kotleta. Kotlet ten jest podawany w najlepszych restauracjach ! a my możemy zrobić sobie sami , za niewielkie pieniądze. Składniki : 4 filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób(...)każdy kawał cienkiego rozbitego mięsa nakładamy plaster szynki i 2 plastry sera pokrojonego (lub grubszy z kawałka ) S znycle składamy na pół. W rondlu lub blaszce rozsyp frytki i piecz na złoto wg przepisu podanego na opakowaniu. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem . Przygotowane sznycle najpierw panieruj w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz
Pysznosci Babci Basiporcję zupy zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby(...)się wymyślić chociaż 2 fajne przepisy tygodniowo. Przecież rodzina jeść musi. ;) Smacznego! Składniki na 4 porcje: 1600 - 1700 g dojrzałych swojskich pomidorów 250 - 280 g mięsa mielonego wieprzowego bez soli 100 ml mleka 300 - 400 ml wody lub rosołu lub wywaru z warzyw przyprawy do mięsa: ok 1/2 łyżeczki soli ziołowej, nieco pieprzu mielonego, po szczypcie papryki słodkiej i majeranku
Anioszek w kuchniSKŁADNIKI : 2 polędwiczki wieprzowe, jak największe 10 suszonych śliwek 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina sól, pieprz, papryka słodka do smaku majeranek plastry wędzonego boczku 4 łyżki oleju(...)dodatkowo owinęłam je nitką. Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino pozostałe po śliwkach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Roladki wykładamy, studzimy i odwijamy nitkę. Kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy, podpiekamy na oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny
Kulinarne Fantazje Mariolisklepie. Dziś po latach z sentymentem wracam do tych małych szwedzkich kuleczek, modyfikując je tak by smakowały i mnie i mojej rodzinie. Składniki: 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego 6 łyżek bułki tartej szklanka mleka 1 jajo 1 cebula sól pieprz pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego pół łyżeczki zmielonych goździków olej do smażenia sos: 0,5 litra bulionu(...)bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi. Przygotować sobie miskę z wodą, aby moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki i układać na suchej blaszce. Podczas pieczenia wycieknie z kulek dużo tłuszczu. Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, popodważać delikatnie kulki i przesmażyć
na moim stole...