przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. • Cebulę(...)godzinę do lodówki. • Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu. • Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
To co kochamkilograma mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa- ok. 60 dag, skoki królika i filet z kaczki) - 40 dag surowego brzucha wieprzowego ( surowy boczek) - 50 dag wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego(...)namoczyć suche bułki. Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C. * jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut. ** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklancemniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki wieprzowej b/k Marynata : 2 duże główki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól pieprz majeranek czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki Dodatkowo : laska(...)lodówki. Po 24 godzinach obróciłam mięso na drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia. Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną
Gosia gotujePasztet z kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKIkaczka ok 1
W kuchennym oknie Ewyspełnią się prawie wszystkie warzywa. Pieczone warzywa także idealnie sprawdzają się jako gotowe do zabrania dania do podgrzania na przykład w pracy. Wspaniałym i bardzo smacznym pomysłem na takie pieczone warzywa jest wypełnienie ich ulubionymi przez Was produktami, czyli inaczej mówiąc jakimś smakowitym farszem. Jakie warzywa możemy faszerować? Mam wrażenie, że prawie wszystkie, ale ujmując rzecz dokładniej wszystkie(...)słowo jarskie powoli przechodzi do lamusa, a zastępuje go wegetariańskie i wegańskie?). Jeśli jesteśmy za opcją mięsną do przygotowania farszu najlepiej jest użyć mielonego mięsa. Może ono być wieprzowe, drobiowe lub wołowe, ale w tych dwóch ostatnich przypadkach warto pamiętać, aby dodać do niego nieco tłuszczu, ponieważ obydwa te gatunki są raczej gatunkami mało tłustymi i w związku
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 2 polędwiczki wieprzowe Na marynatę : 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki miodu np wielokwiatowego około 3/4 łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 6 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo przygotuj : olej lub masło klarowane do smażenia(...)marynacie tak, aby całe było nią oblepione. Naczynie przykrywamy pokrywką , wkładany do lodówki na kilka kilkanaście godzin. Warto je od czasu do czasu obrócić parę razy. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony. Mięso ponownie wkładamy do żaroodpornego naczynia z marynatą przykrywamy pokrywką i pieczemy w nagrzanym
Przepisy i porady kulinarnedużemu smakoszowi. Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami: 300 g makaronu świderki (lub innego ulubionego) średniej wielkości cebula 200 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) niewielka papryka czerwona 250 g pieczarek szklanka groszku (mrożony lub z puszki) 150 g sera żółtego 80 g koncentratu pomidorowego szklanka wody zioła prowansalskie, papryka wędzona, członek suszony, sól, pieprz(...)czasie makaron i mięso mielone z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Składniki mieszamy ze sobą. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy jakieś 20 minut. [caption id="attachment_8933" align="aligncenter" width="1200"] Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki z makaronem: Błyskawiczna Zapiekanka Z Makaronem I Pieczarkami
e-PrzepisyKulinarneKosteczki obgryzione i wszystko zjedzone.:) Nie, sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka po amerykańsku inspiracja czasopismo Moje gotowanie Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 3 średnie cebule 3 łyżki smalcu 1 duże jabłko 5 plasterków boczku 500 g kapusty kiszonej sól pieprz 1 łyżka majeranku Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę(...)wody, a gdy jest bardzo kwaśna przepłukać zimną wodą i ułożyć na boczku. Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie. żeberka duszone w kapuście kiszonej
O kuchni z uczuciemzimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek 1 łyżka mąki 2-3 łyżki oleju 1 laskę cynamonu 5-7 goździków 3 liście laurowe 2 cebule czerwone(...)smażenia i zalewamy tym nasze mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną
Basia w kuchniwszystkim. Chętnie bym je wyhodowała we własnym ogródku ! Muszę ususzyć nasionka :-) Cukinia z mięsnym farszem Składniki: 1 kg okrągłych cukinii 100 g cebuli 500 g mielonego mięsa wieprzowego, u mnie z łopatki 20 g czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukiniom odkrawamy kapelusiki, odkładamy je na bok. Następnie wydrążamy cukinie, zostawiając cienką ściankę. Pomagałam(...)smażymy około 10-15 minut. Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, warzywa przykrywamy kapelusikami i pieczemy już bez szklanej pokrywy
Kulinarne przygody GatitySchab z pieczarkami pod kruszonką Schab z pieczarkami pod kruszonką , to genialny kawałek mięska . Banalnie prosty w wykonaniu , przełamuje nudę . Czasami trudno coś wymyślić z takiego
Ogrodnik w podróżygdzie – giuvetch — oznacza naczynie, w którym danie jest przygotowywane. Historia Giouvetsi Historia giouvetsi sięga czasów starożytnej Grecji, gdzie używano glinianych naczyń do przygotowywania dań, które potem były pieczone w piecach ceramicznych. Podobnymi glinianymi naczyniami, nazywanymi — toukani -, posługiwali się także mieszkańcy Krety. Giouvetsi, tak jak i wiele innych greckich dań, swoje korzenie ma w tureckiej kuchni, która z czasem wpłynęła(...)obiad lub kolację, które sprawi, że poczujesz się jak w Grecji mój drogi czytelniku — podglądaczu. Na zakończenie, zapraszam na niezwykle pyszną zapiekankę z Grecji. Składniki Oliwa z oliwek Polędwiczki wieprzowe 500 gram Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Kmin Rzymski do smaku Cebula 1-2 sztuki Marchewka 1-2 sztuki Por 1 sztuka Liście laurowe Laska cynamonu Koncetrat
RafalCookDziś mam przepis, który zagości u mnie na stałe. Wiedziałam, że polędwiczki wieprzowe zjedzą wszyscy, ale szukałam na nie nowego przepisu. Źródłem inspiracji był Pinterest i tam można znaleźć prawdziwe perełki, nie tylko kulinarne. Tak właśnie trafiłam na TEN przepis. Długi, wydawał się też skomplikowany, ale jak rozpisałam sobie na kartce, to wszystko stało się prostsze. Tam jest też(...)zasobów szafki z przyprawami. A jeśli szukacie innych przepisów na polędwiczki, to polecam również: polędwiczki miodowo-musztardowe polędwiczki w sosie kurkowym polędwiczki w boczku i sosie śliwkowym Te pieczone polędwiczki w folii podałam z ziemniakami i czerwoną kapustą. Jeśli zrobicie tych polędwiczek więcej i zostaną na drugi dzień, to wystarczy pokroić w plastry i podgrzać w tym samym sosie
bistro mamajedne ze świąt i dla przypomnienia odświeżam przepis przenosząc go z poprzedniego bloga. 500 g filetu z piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła(...)masy mięsnej wbić jajka,dodać przyprawy,1/2 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Żurawinę wypłukać w letniej wodzie i wymieszać z masą. Foremkę nasmarować masłem,włożyć masę mięsną i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Z podanej proporcji wyszła 1 foremka o wym. 22/10 cm i 2 foremki babeczki o średnicy
Kolorowa kuchnia Elki