Wami moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego(...)Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i odstaw do odpoczęcia na 10 minut, następnie pokrój na plastry. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy. Sos rabarbarowy Łodygi
Food SquareSkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety. Pieczemy jeszcze 40 minut. Na końcu sos zagęścić wodą, mąką i śmietaną. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetądzień. Pyszne kruche maleństwa mocno nadziane. Składniki: (na ok.40 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 600 g łopatki wieprzowej jedna bułeczka cebula tłuszcz do smażenia jajko sól/pieprz po łyżeczce: curry i ziół prowansalskich Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Farsz: Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie(...)schłodzi ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować i pokroić je w prostokąty (wielkość wedle uznania), nakładamy farsz ( po łyżce). Dokładnie zlepiamy. Następnie układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem). Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Smacznego :) *idealne do czerwonego barszczyku
Moje pyszne gotowanieSkładniki /2 porcje – 2 plasterki boczku dobrej jakości – 2 kotlety z mięsa mielonego – 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera
I LOVE LIFEboczku nadziewanej żółtym serem, mielonym mięsem i pieczarkami nie jest trudne, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Składniki: 1 kg chudego boczku, bez skóry 200 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek, posiekanych kilka plastrów żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały por( biała część), pokrojony w krążki jajko sól, pieprz oregano, estragon, rozmaryn Boczek rozciąć(...)ciasno zwijamy roladę. Obwiązujemy nicią typu szpagat. Wierzch smarujemy oliwą, posypujemy oregano, estragonem. Można wymieszać trochę oleju z miodem, wtedy skórka będzie bardziej rumiana. układamy w formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika, pieczemy 1h. Po wyjęciu studzimy i delikatnie odcinamy nici. Kroimy na plastry w zależności od potrzeb. Roladę magnacką można podawać jako danie obiadowe lub po całkowitym
gotuj ze mnągrupy. Lubię placki ziemniaczane oprószone solą, podane ze śmietaną. Jestem także zwolenniczką podawania placków ziemniaczanych z sosami mięsnymi. Idealnie będą pasowały do Polędwiczek w sosie śmietanowym czy Prostego gulaszu wieprzowego. Aby zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, po starciu ziemniaków, zawsze odstawiamy je na około 10 minut do odstania, aby ziemniaki puściły wodę(...)placków zbyt dużo mąki, bo będą twarde i niesmaczne. Po usmażeniu warto także placki położyć na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu. Zobacz też: Chrupiące ziemniaczki do sałatek Pieczone ziemniaki Hasselback Kotleciki z kukurydzy z papryką Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Przepis na placki ziemniaczane Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 30 minut Składniki 700 g obranych
Kuchnia BazyliiPolędwiczka wieprzowa ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią, można ją przygotować w całości, lub mniejszymi porcjami. 2 polędwiczki wieprzowe (każda po około 500 g), 400 g świeżego oczyszczonego szpinaku, 150 g sera z niebieską pleśnią, sól, 3 – 4 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, masło, olej, Szpinak porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może być(...)mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć szpinak i rozdrobniony (pokrojony, rozkruszony) ser. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle z olejem. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby „odpoczęło”. Przed krojeniem nie zapomnijmy zdjąć sznurek ;) zastawa
królestwo garówucierpiał Polecam to danie i nie ważne z jakiego mięsa zawsze jest smaczne , nawet jak spolszczone Niedzielny schabowy, tyle że inaczej Składniki na 4 -5 osób : 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów 2 łyżki przyprawy do gyrosa dodatkowo 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól , chilli do smaku olej do smażenia bułki : 0,5 kg mąki 1 szklanka bardzo ciepłej(...)Składniki na bułki umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta . Wyrabiamy tak długo aż masa będzie jednolita i sprężysta . Formujemy podłużne płaskie bułki , wysokie na 1 cm , gdyż bardzo wyrosną . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C , bez termoobiegu , przy włączonej górnej i dolnej grzałce . Po upieczeniu bułki zostawiamy do ostygnięcia . Schab pozbawiamy wszelkich błon i tłuszczy , skrawamy bardzo ostrym nożem
Ogrodnik w podróżymielonego 1,5 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 200 g tłuszczu do smażenia (smalec wieprzowy lub gęsi) Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje odpowiedniej wielkości. Osobiście preferuję ok 200-250 g. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę a następnie dokładnie wymieszać(...)oprószyć kminkiem i całość zalać 1,5 szklanki wody. Dodać tłuszcz, który ewentualnie pozostał. Piec przez 45 minut pod przykryciem w temperaturze 200ºC. Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i jeśli jest prawie gotowe to piec przez 15 minut bez przykrycia. Jeśli mięso wymaga dłuższego pieczenia to wydłużyć czas pieczenia pod przykryciem do 1 godziny lub dłużej. Wszystko
Ola la LCHFSkładniki: 1 kg.mięsa mielonego(wieprzowe lub drobiowe) 2 suche bułki namoczone w mleku i wyciśnięte 100ml bulionu 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku natka pietruszki 2 surowe jajka 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w duża kostkę 1 cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżka bułki tartej Sposób: Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę ,czosnek(...)będzie bardziej chrupiący a nie ugotowany od spodu. Nagrzewamy piekarnik 220C Podlewamy nasz klops bulionem delikatnie rozprowadzając łyżką (nie całym zostawmy troszkę i podlejemy go jeszcze w połowie pieczenia będzie wtedy soczysty) Zmniejszamy temperaturę w piekarniku 180C i pieczemy około 45 minut do godziny w zależności czy mamy termoobieg Po upływie 20 min pamiętajmy o podlaniu klopsa
Viola cooks with passionViolaPassion Składniki: Kilka średnich papryk 400 dag. mięsa mielonego,(drobiowe,wieprzowe od was zależy jakie) 4 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 1 sucha bułka namoczona w wodzie Oliwa Mozzarella Parmezan 1 torebka ryżu Sposób: Jak zwykle najpierw zabieramy się za mięso Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany(...)jest tylko propozycja. Rozgrzewamy piekarnik do 220C Następnie tarkujemy mozzarellę i wsadzamy do środka papryki,następnie nadziewamy mięsem. Nie zakrywamy papryki ,górną częścią która nam została Zmniejszamy temperaturę. Pieczemy paprykę w 200 C przez około 40 minut, Wyciągamy i posypujemy tartym parmezanem. Zamykamy paprykę i pieczemy jeszcze przez 15 minut w 150 C GOTOWE!!!!!!! Smacznego Dodaj napis
Viola cooks with passionwarzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego(...)pół i w cienkie "półtalarki". Następnie wszystkie składniki nadzienia łączymy i dokładnie mieszamy. sos Suszoną papryczkę siekamy i łączymy wszystkie składniki. wontony Do koszyczków parnika wkładamy papier do pieczenia (wycięte koło), spryskujemy delikatnie olejem i robimy w nim nożem kilka otworów. Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy na jak najcieńszą warstwę, podsypując mąką w miarę potrzeby. Kroimy ciasto w kwadraty
W kuchni wieczoremSkładniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest
W Mojej Kuchni Lubięzrobić je na zapas. Oznacza to oszczędność czasu, co dla wielu osób stanowi bardzo ważny atut. Składniki – kotlety mielone z brokułami i serem 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 350 g brokułu (waga bez grubych łodyg) 220 g sera żółtego tartego 2 jajka 120 g cebuli 4 ząbki czosnku sól kłodawska , pieprz czarny 30 g oliwy z oliwek(...)ponownie wyrabiać dłońmi do połączenia składników. Następnie uformować średniej wielkości kotlety. Polecam zważyć całe mięso z dodatkami by wiedzieć jaką wagę powinna mieć każda sztuka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć kotlety. Każdy z nich posmarować oliwą. Mięso piec przez 15 minut w temperaturze 220°C, a następnie odwrócić kotlety na druga stronę i dalej zapiekać przez
Ola la LCHFswoim cudownym smakiem, ponieważ jest naprawdę wyśmienita. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ TOSTOWĄ Z PIECZARKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 1 cebula 250 g pieczarek 1 kulka mozzarelli 100 g żółtego sera kilka kromek chleba tostowego (do wyłożenia dna naczynia) garść kukurydzy 5 łyżek sosu pomidorowego lub ketchupu ja dodałam domowy(...)mieszamy ze startym na tarce serem żółtym. Wykładamy na zapiekankę. Na wierzch zapiekanki układamy dodatkowo pokrojoną w plastry mozzarellę. Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka tostowa z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pl