podawać na co dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również jako okrasa do pieczonych ziemniaków lub farsz do pierożków. Dodatkiem do takich smarowideł najczęściej jest też ogórek kiszony, ale zamiast niego można podać jabłko smażone w karmelu. To naprawdę pyszne połączenie. Polecam. Przy okazji(...)imprezy, ale degustacja potraw z gęsiny niezapomniana. Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego 100 ml cydru 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki szczypta cynamonu 3-4 gałązki
Pełny talerzSchab w cieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad . Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta, a nie miałam(...)osób: 4 plastry schabu, rozbite dosyć mocno sól i pieprz do smaku ciasto naleśnikowe: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki wody gazowanej 1 jajko sól można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować schab w cieście naleśnikowym? Jak się robi ciasto naleśnikowe do schabu? Przygotowujemy ciasto naleśnikowe łącząc wodę gazowaną z mąką i jajkiem. Mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem , coś w rodzaju klopsa, ale zwijanego jak rolada, nadziana szpinakiem. 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka), 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty), 2 jajka, 500 g szpinaku już przebranego i umytego, 3 łyżki masła, 2 – 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz świeżo zmielony, 1 łyżka oleju Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać(...)wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Mięso zemleć. Wymieszać z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Masę mięsną rozłożyć na papierze do pieczenia (ja wzięłam papier o wymiarach ok. 50 cm x 50 cm), zostawiając z brzegów około 6 cm marginesu. Na mięsie rozłożyć szpinak, zostawiając wolny margines około
królestwo garówWami moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego(...)Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i odstaw do odpoczęcia na 10 minut, następnie pokrój na plastry. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy. Sos rabarbarowy Łodygi
Food SquareSkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety. Pieczemy jeszcze 40 minut. Na końcu sos zagęścić wodą, mąką i śmietaną. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetądzień. Pyszne kruche maleństwa mocno nadziane. Składniki: (na ok.40 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 600 g łopatki wieprzowej jedna bułeczka cebula tłuszcz do smażenia jajko sól/pieprz po łyżeczce: curry i ziół prowansalskich Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Farsz: Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie(...)schłodzi ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować i pokroić je w prostokąty (wielkość wedle uznania), nakładamy farsz ( po łyżce). Dokładnie zlepiamy. Następnie układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem). Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Smacznego :) *idealne do czerwonego barszczyku
Moje pyszne gotowanieSkładniki /2 porcje – 2 plasterki boczku dobrej jakości – 2 kotlety z mięsa mielonego – 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera
I LOVE LIFEboczku nadziewanej żółtym serem, mielonym mięsem i pieczarkami nie jest trudne, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Składniki: 1 kg chudego boczku, bez skóry 200 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek, posiekanych kilka plastrów żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały por( biała część), pokrojony w krążki jajko sól, pieprz oregano, estragon, rozmaryn Boczek rozciąć(...)ciasno zwijamy roladę. Obwiązujemy nicią typu szpagat. Wierzch smarujemy oliwą, posypujemy oregano, estragonem. Można wymieszać trochę oleju z miodem, wtedy skórka będzie bardziej rumiana. układamy w formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika, pieczemy 1h. Po wyjęciu studzimy i delikatnie odcinamy nici. Kroimy na plastry w zależności od potrzeb. Roladę magnacką można podawać jako danie obiadowe lub po całkowitym
gotuj ze mnągrupy. Lubię placki ziemniaczane oprószone solą, podane ze śmietaną. Jestem także zwolenniczką podawania placków ziemniaczanych z sosami mięsnymi. Idealnie będą pasowały do Polędwiczek w sosie śmietanowym czy Prostego gulaszu wieprzowego. Aby zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, po starciu ziemniaków, zawsze odstawiamy je na około 10 minut do odstania, aby ziemniaki puściły wodę(...)placków zbyt dużo mąki, bo będą twarde i niesmaczne. Po usmażeniu warto także placki położyć na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu. Zobacz też: Chrupiące ziemniaczki do sałatek Pieczone ziemniaki Hasselback Kotleciki z kukurydzy z papryką Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Przepis na placki ziemniaczane Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 30 minut Składniki 700 g obranych
Kuchnia BazyliiPolędwiczka wieprzowa ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią, można ją przygotować w całości, lub mniejszymi porcjami. 2 polędwiczki wieprzowe (każda po około 500 g), 400 g świeżego oczyszczonego szpinaku, 150 g sera z niebieską pleśnią, sól, 3 – 4 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, masło, olej, Szpinak porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może być(...)mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć szpinak i rozdrobniony (pokrojony, rozkruszony) ser. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle z olejem. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby „odpoczęło”. Przed krojeniem nie zapomnijmy zdjąć sznurek ;) zastawa
królestwo garówucierpiał Polecam to danie i nie ważne z jakiego mięsa zawsze jest smaczne , nawet jak spolszczone Niedzielny schabowy, tyle że inaczej Składniki na 4 -5 osób : 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów 2 łyżki przyprawy do gyrosa dodatkowo 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól , chilli do smaku olej do smażenia bułki : 0,5 kg mąki 1 szklanka bardzo ciepłej(...)Składniki na bułki umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta . Wyrabiamy tak długo aż masa będzie jednolita i sprężysta . Formujemy podłużne płaskie bułki , wysokie na 1 cm , gdyż bardzo wyrosną . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C , bez termoobiegu , przy włączonej górnej i dolnej grzałce . Po upieczeniu bułki zostawiamy do ostygnięcia . Schab pozbawiamy wszelkich błon i tłuszczy , skrawamy bardzo ostrym nożem
Ogrodnik w podróżymielonego 1,5 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 200 g tłuszczu do smażenia (smalec wieprzowy lub gęsi) Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje odpowiedniej wielkości. Osobiście preferuję ok 200-250 g. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę a następnie dokładnie wymieszać(...)oprószyć kminkiem i całość zalać 1,5 szklanki wody. Dodać tłuszcz, który ewentualnie pozostał. Piec przez 45 minut pod przykryciem w temperaturze 200ºC. Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i jeśli jest prawie gotowe to piec przez 15 minut bez przykrycia. Jeśli mięso wymaga dłuższego pieczenia to wydłużyć czas pieczenia pod przykryciem do 1 godziny lub dłużej. Wszystko
Ola la LCHFSkładniki: 1 kg.mięsa mielonego(wieprzowe lub drobiowe) 2 suche bułki namoczone w mleku i wyciśnięte 100ml bulionu 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku natka pietruszki 2 surowe jajka 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w duża kostkę 1 cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżka bułki tartej Sposób: Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę ,czosnek(...)będzie bardziej chrupiący a nie ugotowany od spodu. Nagrzewamy piekarnik 220C Podlewamy nasz klops bulionem delikatnie rozprowadzając łyżką (nie całym zostawmy troszkę i podlejemy go jeszcze w połowie pieczenia będzie wtedy soczysty) Zmniejszamy temperaturę w piekarniku 180C i pieczemy około 45 minut do godziny w zależności czy mamy termoobieg Po upływie 20 min pamiętajmy o podlaniu klopsa
Viola cooks with passionViolaPassion Składniki: Kilka średnich papryk 400 dag. mięsa mielonego,(drobiowe,wieprzowe od was zależy jakie) 4 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 1 sucha bułka namoczona w wodzie Oliwa Mozzarella Parmezan 1 torebka ryżu Sposób: Jak zwykle najpierw zabieramy się za mięso Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany(...)jest tylko propozycja. Rozgrzewamy piekarnik do 220C Następnie tarkujemy mozzarellę i wsadzamy do środka papryki,następnie nadziewamy mięsem. Nie zakrywamy papryki ,górną częścią która nam została Zmniejszamy temperaturę. Pieczemy paprykę w 200 C przez około 40 minut, Wyciągamy i posypujemy tartym parmezanem. Zamykamy paprykę i pieczemy jeszcze przez 15 minut w 150 C GOTOWE!!!!!!! Smacznego Dodaj napis
Viola cooks with passionwarzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego(...)pół i w cienkie "półtalarki". Następnie wszystkie składniki nadzienia łączymy i dokładnie mieszamy. sos Suszoną papryczkę siekamy i łączymy wszystkie składniki. wontony Do koszyczków parnika wkładamy papier do pieczenia (wycięte koło), spryskujemy delikatnie olejem i robimy w nim nożem kilka otworów. Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy na jak najcieńszą warstwę, podsypując mąką w miarę potrzeby. Kroimy ciasto w kwadraty
W kuchni wieczorem