Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego przełożona warstwami z liści młodej kapusty. Po upieczeniu są mięciutkie, rozpływają się w ustach, a z mięsem tworzą smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Warto podać z młodymi ziemniaczkami i sosem pomidorowym. 1 duża główka młodej kapusty 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 1 duża cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko(...)mięsa. Wyrobić wszystko jak na kotlety mielone. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście, które zmiękną. Formę do pieczenia 25 x35 nasmarować olejem rzepakowym. Rozłożyć równomiernie 1/3 sparzonych liści na dnie naczynia. Wyłożyć połowę mięsa, wyrównać i rozsmarować trochę przecieru pomidorowego. Nałożyć liście, mięso, przecier i na wierzchu resztę
https:KKuchniaMniamdługą rączką), łyżkę cedzakową, talerz, blachę lub brytfannę lub naczynie żaroodporne, papierowe ręczniki lub ściereczkę kuchenną, ewentualnie nóż i deskę. Przygotuj składniki (12-16 porcji): 2-3 kg szynki wieprzowej – najlepiej z niewielką ilością tłuszczyku, sól peklującą (20 g na 1 kg mięsa), miód, musztardę, brązowy cukier. Mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Ewentualnie usuń(...)pozostałymi przyprawami, tj. musztardą, miodem i brązowym cukrem. Tak przygotowane mięso przełóż na blachę (do brytfanny lub naczynia żaroodpornego) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C. Całość piecz przez 15 minut. Szynka będzie gotowa, gdy jej skórka ładnie się przyrumieni. Tak przygotowaną szynkę gotowaną podawaj np. z sosem wiosennym. Szyneczka wyszła smaczna, lekko słodkawa przez natarcie miodem, musztardą
blog.moje-pasje.infotrudnym do krojenia sushi. Bez żadnego problemu udało mi się pokroić sushi z tatarem z łososia, nawet na bardzo cienkie plastry. Na co dzień wykorzystuję santoku do krojenia mięsa wieprzowego i wołowego, a także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy(...)przystosowuje go zarówno dla osób prawo- jak i -lewo ręcznych. 8-calowy jest również wąski nóż do mięs z symbolem wędliny. Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego
Poezja smakuugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową i pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej(...)następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia
Piekielna Kuchnia PatiProsta w wykonaniu, kolorowa, krucha i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. 1,2 kg schabu wieprzowego 200 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 jajka Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku(...)nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny 10 minut
VioletoweKucharzenieNajpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry delikatnie(...)zrazy. Dolewamy 0,5 szklanki wody przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe. Możemy je podać z frytkami i surówką zimową. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki: 500 g szynki wieprzowej 600 g małych ziemniaków 3 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 czubatych łyżek bułki tartej 50 ml mleka 1 łyżka ostrej musztardy 1 jajko 50 g tartego parmezanu 2 łyżki tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju pieprz, sól Sposób przygotowania: Mięso mielimy. Ziemniaki obieramy(...)słodką, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy tworzymy średniej wielkości pulpety, które następnie układamy na wcześniej przygotowanych warzywach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut
Qchnia po prostuksiążki kulinarnej „Kuchnia jarska” Jana Kazimierza Czarnoty wydanej w 1912 roku. Oczywiście w książce nadziewane są farszem bezmięsnym, postanowiłam zrobić farsz mięsny. 10 sporych ogórków gruntowych, 300 g mięsa wieprzowego lub drobiowego, 200 g ugotowanego ryżu (około 90 ml suchego ryżu), 1 nieduża cebula, 2 -3 ząbki czosnku, jeżeli mamy to sól z czosnkiem niedźwiedzim, sól, 1 - 2 łyżki posiekanej(...)zioła. Wlać 2 – 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić ogórki farszem mięsnym, Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem, lub wyłożonym papierem do pieczenia. Ogórki posmarować masłem. Wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Podałam z sosem pomidorowym
królestwo garówtakich chwilach, robię roladę gołąbkową. Rolada ta, to świetna odmiana tradycyjnych gołąbków. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. SKŁADNIKI: ROLADA: 250 G UGOTOWANEGO RYŻU 500 G MIELONEGO MIĘSA ( WIEPRZOWE, WOŁOWE LUB MIESZANE) 1 GŁÓWKA KAPUSTY 1 CEBULA 2 PAPRYKI CZERWONE PAPRYKI GARŚĆ KOPERKU 2 ZĄBKI CZOSNKU CZERWONA PAPRYKA, MAJERANEK, PIEPRZ I SOL DO SMAKU OLEJ DO SMAŻENIA(...)MAJĄ NACHODZIĆ NA SIEBIE. NA LIŚCIACH WYŁOŻYĆ FARSZ, ZOSTAWIAJĄC MIEJSCE NA BRZEGACH. ZA POMOCĄ FOLII UFORMOWAĆ ROLADĘ, BRZEGI ZAWIJAJĄC DO ŚRODKA. LIŚCIE KTÓRYCH NIE ZUŻYLIŚMY WYŁOŻYĆ NA BLASZCE DO PIECZENIA, RAZEM Z POKROJONA DRUGA PAPRYKA. NA LIŚCIACH UŁOŻYĆ ROLADĘ I ZAPIEC PRZEZ 15 MINUT W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C. W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS : DO GARNKA WLAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaZawsze robię wszelkie pasztety sama, dzięki temu wiem, co się znajduje w ich składzie. Pasztet drobiowo - wieprzowy z dodatkiem zdrowej żurawiny to moja propozycja na kanapkę. Składniki: 1 kg łopatki bez kości 3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg) 1 czerstwa bułka 5 jaj 2 cebule 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 0,5 selera 3 listki laurowe 5 ziarenek(...)warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C. Smacznego
Słodki Zakątekrodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu(...)laurowe wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam
Kardamonovymięsa i kapusty. W sam raz na jesienny obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę :) 1 kg ziemniaków 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty włoskiej ( 500 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól pieprz czarny przyprawy(...)Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: kapusta , ser żółty , wieprzowina
https:KKuchniaMniammiodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie. Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat. SKŁADNIKI : 500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek 1 cebula 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania(...)minutach wlewamy śmietanę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż się częściowo zredukuje, wsypujemy do sosu 1/2 puszkę ciecierzycy i mieszamy. Sos jest gotowy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Karczek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Można go upiec na patelni grillowej lun na grillu. Po kilku minutach, kiedy już mięso
Kulinarne Fantazje Marioli