wymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D Składniki na polędwicę: 1 polędwica wieprzowa 3 duże ziemniaki 600 ml wywaru brokułowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii 1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku sól Składniki na pur ée : 8 różyczek brokuła(...)brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając ok. 2 łyżek wywaru brokułowego Nakładamy na talerz najpierw
Szczęśliwa kuchniasię pobawić i przygotować danie z jego pomysłu. Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką: 6 ćwiartek z kurczaka kolorowe mini papryki natka pietruszki ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu(...)smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, podwijamy fałdy skóry dokładnie pod spód i ukłądamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięArabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona. Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski. Składniki 1,5 kilograma żeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia S os 5 łyżek miodu 6 łyżek octu winnego 6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule(...)można dodać 1-2 łyżki wody. Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru Pozostał y sos wylać na żeberka . Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką lub białym pieczywem Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D Składniki na polędwicę: 1 polędwica wieprzowa 3 duże ziemniaki 600 ml wywaru brokułowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii 1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku sól Składniki na pur ée : 8 różyczek brokuła(...)brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając ok. 2 łyżek wywaru brokułowego Nakładamy na talerz najpierw
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comspróbuj przygotować taką ziemniaczaną zapiekankę. Zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków (4-6 porcji): ok. 1,2 kg ziemniaków (mogą być wcześniej ugotowane) 400 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki/karkówki) 1 por (białe i zielone części / można zastąpić szalotką, cebulą) 6-8 średnich pieczarek (można pominąć, jeśli nie lubimy) 200 g mrożonej, zielonej fasolki(...)nierozpadające się. Studzimy i kroimy nożem w plasterki. Możemy także używać ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia – wtedy ziemniaki wyjmujemy z lodówki i kroimy co najmniej 30 minut przed pieczeniem zapiekanki, aby nieco nabrały temperatury pokojowej. Pora pozbawiamy zewnętrznej części i końcówki zielonych liści i kroimy w plasterki. Pieczarki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i także kroimy w plasterki
Poezja smakuserem, majonezem, ketchupem i cebulą. Takie kotlety mają trochę więcej kalorii, ale są smaczną alternatywą dla zwykłego schabowego. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka kilka łyżek bułki tartej sól, pieprz do smaku olej do smażenia 0,5 łyżeczki majeranku duża szczypta słodkiej papryki w proszku 1 cebula ok. 100g żółtego sera(...)następnie przyprawiłam ją delikatnie solą i pieprzem, oraz papryką i majerankiem. Wszystko wymieszałam i chwilę razem podsmażyłam. Zestawiłam z ognia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej kotlety. Każdy kotlet posmarowałam cienko majonezem i wyłożyłam na każdy porcję usmażonej cebuli. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Startym serem posypałam kotlety i na wierzchu
Waniliowe ImprowizacjeUwielbiam gołąbki ale ten przepis to całkiem inna bajka. Nie mam pojęcia, które wybrać-tradycyjne czy ten tort. Sami się przekonajcie. SKŁADNIKI; Kapusta włoska 1.2 kg mielonego (wieprzowego) 1.2 woreczka ugotowanego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spora marchew natka pietruszki 2 jajka sól pieprz olej Przyprawy, które lubicie-u mnie kumin(...)musi stanowić kapusta, Przy pomocy płytkiego talerza lub deski do krojenia, przewracamy tort na drugą stronę, wyciągamy z formyna blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, Pieczemy ok 40-50 minut, aż kapusta się nieco przyrumieni, Po wyciągnięciu polewamy pozostałym sosem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Kopystką po garachzależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia. Smacznego ;) Składniki: opakowanie makaronu typu Lasagne 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru bazylia(...)będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje. Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować
Krakowskie smaki Anipatelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem(...)pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem
Moja smaczna kuchniaDziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane(...)kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. PRZYGOTOWANIE pieczonych ziemniaków:Ziemniaki myjemy i kroimy na talarki 1 cm. Przekładamy je do miski i dolewamy oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz i świeży rozmaryn. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
kulinarnyJanasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) - -ok 12 sztuk.. My swoje wyfiletujemy sami. Musimy też przygotować: -0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego -4 marchewki -2 jajka -2 suche bułki -cebulę -przyprawy -olej Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią i tłuczemy. Rozbite posypujemy przyprawą(...)roladek usuwamy wykałaczki, układamy roladki na marchewce w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 st. C. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładnie się zapiekły. Gotowe. Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka. Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań
Maminek kulinarnyTraditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty, zrolować i ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę. Sos pomidorowy: Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić
Kulinarny karnet ChristopheraKiełbasa domowa wędzona warto spróbować zrobić samemu nie jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego
kgwjanczewoSuper pomysł na obiad lub kolację. Pyszne naleśniczki zapiekane z mięsno-warzywnym farszem. Palce lizać! Składniki: 9-10 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) ok 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 puszka krojonych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, cukier 1 łyżka masła najlepiej(...)naleśniku układamy porcję farszu *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Polewamy ketchupem *** *** Posypujemy pozostałym startym serem *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut – bez przykrycia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z Apetytempewnością przypadnie wam do gustu. Potrawę można podać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki na zapiekane kotlety mielone po węgiersku: Kotlety: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z szynki wieprzowej) jajko kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 3 papryki (dałam 2 czerwone i żółtą) niewielkiej wielkości cukinia cebula biała/czosnkowa 500 ml passaty pomidorowej pół łyżeczki cukru papryka(...)mieszamy z cukrem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kotlety, na nie wysypujemy warzywa, a całość zalewamy passatą pomidorową. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, warzywa z kotletami można przemieszać i pieczemy jeszcze około 25 minut. Na 5 minut przez końcem pieczenia potrawę posypujemy startym serem
e-PrzepisyKulinarne