pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:214/291)

Gołąbki z łopatki i ryżu 96

mamy sezon na młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem. Składniki: kapusta młoda 1 główka mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g ryżu pełnoziarnistego 200 g jajko 2 szt sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona czerwona ostra do smaku Dodatkowo: przecier pomidorowy 200 g bulin drobiowy 1 litr sól i pieprz(...)dosłownie po kilka chwil . Krok 4 Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty.Na to układamy podsmalone gołabki i  wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach.Po wyjęciu z pieca gołąbków, wlewamy śmietanę, wystarczy zamieszać i gotowe

Różowa kuchnia
Gołąbki bez zawijania z piekarnika 156

piekarnika. Nam dorosłym smakują, ale dzieci wolą tradycyjne. Dodam jeszcze, że gołąbki bez zawijania najlepiej smakują na drugi dzień. Składniki: Gołąbki: 600 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa) 1,5 szklanki suchego ryżu 1/2 główki niewielkiej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz majeranek Sos pomidorowy: 500 ml passaty pomidorowej 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz(...)szklance wymieszać mąkę, śmietanę i zimną wodę. Wlać do gotującego się sosu i chwilkę pogotować. Doprawić pieprzem i solą.  8. Gotowym sosem zalać gołąbki. Naczynie przykryć pokrywką. Piec w 180*C przez 1 godzinę. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą. Przed podaniem można posypać siekanym koperkiem.  Smacznego!!! Źródło: Instagram, annascooking

Kuchnia domowa Ani
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 188

wytrawne" Ciasto 25 dag mąki pszennej 2 dag drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 5 dag margaryny 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie 30 dag upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1-2 łyżki bulionu mięsnego pół szklanki wody czerstwa bułka (np. kajzerka) cebula 2 łyżki tłuszczu pieprz, papryka, curry i sól do smaku Dodatkowo 1/2 jajka tłuszcz do formy(...)pół zlepiając brzegi, a prostokątne zwijaj w rulony. Pokrój je poprzecznie na kawałki długo sci 4 cm Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w srednio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Składniki - wg mojej modyfikacji Ciasto - przygotowałam wg przepisu powyżej Nadzienie 45 dag mięsa z rosołu (tym razem użyłam tylko mięsa drobiowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Calzone z mięsem i warzywami 107

woda ( potrzebna do drożdży ) 450 gr. pszenna mąka ( około 1 i 3/4 szklanki ) 5 łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka soli Farsz: 250 gr. mięsa wieprzowego 3 ząbki czosnku 150 gr. ziaren kukurydzy ( z puszki lub świeżej ) 200 gr. sera 1 łyżka oliwa z oliwek Smarowanie: 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wmieszać(...)czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i p iec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Do calzone podajemy sos pomidorowy i wino. Smacznego

Smaczne Potrawy
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 146

grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka(...)czas – odstawić na kilka godzin, albo całą noc – ja robię od razu i wychodzi na to samo :) Foremkę podłużną (ok. 20 cm) wyłożyć papierem lub folią do pieczenia delikatnie i cienko posmarowaną olejem. Na to wyłożyć plastry boczku, tak by potem ładnie otoczyły masę (przykład na zdjęciu). Na wyłożony boczek nakładamy połowę masy, na to wątróbkę wcześniej

Pociąg Do Kuchni
Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem 130

dalej z rabarbarem  na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :).  Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem Czas przygotowania: 80 minut   Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól(...)pulpetach układamy podsmażoną cebulę. W szklance mieszamy śmietanę, curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem, wedle gustu, posypane koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 215

najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko.  Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka majeranku(...)końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć. Formę przykryć i wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 251

czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk smakował wyśmienicie. Domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Składniki: 600g słoniny wieprzowej 400g surowego boczku wieprzowego 1 jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę(...)skorzystania z innych przepisów, a jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Pieczone ziemniaki z piekarnika Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 108

czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk smakował wyśmienicie. Domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Składniki: 600g słoniny wieprzowej 400g surowego boczku wieprzowego 1 jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę(...)skorzystania z innych przepisów, a jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Pieczone ziemniaki z piekarnika Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Polędwiczki w sosie jogurtowo musztardowym 158

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Teraz można przystąpić do przepisu :)  Składniki: - dwa pasy polędwiczek wieprzowych (1/2 kg ) - po pół papryki czerwonej i żółtej - cztery młode cebulki wraz ze szczypiorem -100 g masła -olej - sól - pieprz kolorowy Na sos: -1 łyżka maki pszennej - 100 ml mleka(...)czasie robimy sos. Rozprowadzić mąkę w mleku tak, aby nie było grudek, dodać jogurt i musztardę. Wszystko dobrze zmiksować. Składniki sosu muszą mieć temperaturę pokojową. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy do mięsa sos wcześniej zahartowany wywarem z mięsa. Na talerz wykładamy odrobinę sosu, układamy mięso i polewamy jeszcze po mięsie. Podajemy z ulubioną surówką

Kulinarne przemyslenia
Bałkańska musaka 158

niedzielny obiad, porcji starczy dla 6 osób.  Składniki: - 1 duża cebula - oliwa   - świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)   - 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)   - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)   - 2 łyżki przecieru pomidorowego    - 2 ząbki czosnku   - sól i pieprz mielony   - 2 małe bakłażany   - 5 większych ziemniaków(...)mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę.  Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C Smacznego

Różne smaki w kuchni
domowy pasztet 134

Taki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku...  Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu,  1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby  Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka... zalewamy wodą i gotujemy(...)pomarańczy i 100 ml brandy ... Potem dodajemy 5 jaj mieszamy i nakładamy do blaszek... Pieczemy 1,5 h w 200 st. C ... Następnie wyjmujemy, studzimy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin... Najlepszy będzie po dwóch dniach :)  Polecam ! Smacznego ! p.s.... można zamrozić pasztet przed pieczeniem i potem upiec, można też gotowy pasztet zamrozić. Jeżeli macie jakieś pytania chętnie

chleba naszego
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 161

jest dość słodkie, więc jeśli nie lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki.   Polędwiczki wieprzowe: 1 większa polędwiczka lub 2 mniejsze ok. 400-500 g 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku sól(...)mięso było ścięte z wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty sos oraz układamy na wierzchu kilka cząstek masła. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 10-15 minut #Przydatne info:  Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz, by "odpoczęło" i wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się

Cooking Monster
Domowe mini burgery z grilla 171

letniej wody, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ok. 2 łyżki czarnego sezamu, burgery 10 szt.: 0,5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo -wieprzowego, 2 ząbki czosnku, 1,2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza(...)sezam na płaski talerz i docisnąć do niego wilgotna część ciasta. Bułeczki układamy na podsypaną mąką blasze, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 min. Pieczemy ok. 15 min w 190°C. Burgery: Czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków

Moniki Smakołyki
Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą 137

Wspaniały niedzielny obiad. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 marchewek 3 pietruszki 1 cebula 1/2 selera 1 por sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu mielonego bulion warzywny olej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżek wody Szynkę nacieram solą, pieprzem i mielonym kminem, smażę na oleju z każdej strony. Przekładam so naczynia żaroodpornego. Na patelnię z pozostałym tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę(...)mąkę – robię zasmażkę. Dodaję zasmażkę do kapusty.   Podaję pokrojoną w plastry szynkę polaną aksamitnym sosem. Obok zasmażana kapusta i ziemniaki z masłem i śmietaną.   Artykuł Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl