najsłynniejszych dań z bakłażanem w roli głównej jest grecka Moussaka – przepyszna zapiekanka. Przepis na grecką musakę Składniki: 3-4 bakłażany, 800 gramów mielonej wołowiny (można użyć też mięsa wieprzowego), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, 800 gramów ziemniaków, 2 kulki mozzarelli, oregano, sól, pieprz, oliwa. Na sos beszamelowy pół kostki masła, 2 kopiaste łyżki mąki(...)plastry, ponownie oprósz solą i pieprzem, polej beszamelem, wyłóż cały sos mięsny, na nim ułóż pozostałe bakłażany, dopraw raz jeszcze, polej resztą beszamelu i wyłóż mozzarellę pokrojoną w plastry. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Artykuł Musaka: słynna grecka zapiekanka z bakłażanem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaZapiekanka pasterska Pyszna zapiekanka z duszonymi ziemniaczkami, mięsem mielonym i warzywami. Ciekawy pomysł na rewelacyjny obiad dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 10dkg pieczarek 1 puszka mieszanki kukurydzy, groszku i czerwonej papryki 1/3 szklanki passaty pomidorowej olej do smażenia 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 15 dkg żółtego(...)ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Całość obsypujemy pozostałym startym żółtym serem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Zapiekanka powinna się ładnie zrumienić z wierzchu w tym czasie *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytembidi-language:#0400;} Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować. Składniki: 1 kapusta (u nas cool wrap) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 200 g sera gouda 3 cebule 1 łyżka masła ghee 150 g ryżu basmati 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C. Podajemy z ulubionym sosem
R'n'G Kitchenprzygotowania. Zachęcam Was do jej przygotowania bo jet to pomysł na szybki, sycący i niedrogi obiad. Składniki na 2-3 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 puszki pomidorów krojonych 1/2 główki cebuli 1 średniej wielkości cukinia tarty ser mozzarella przyprawa do ziemniaków (używam Kamis) przyprawa do spaghetti (używam Kotanyi) sól, pieprz do smaku(...)pieprzu, następnie połowa sosu z mięsem mielonym, plastry cukinii, ziemniaki, znów przyprawa do ziemniaków i reszta mięsa mielonego. Na sam wierzch plastry cukinii. Pieczemy w 200 stop przez około 30-35 min 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch serem mozzarella. Smacznego
Gotowanie...to proste !dodatku mięsa . Dzisiaj będzie coś dla mięsożerców, czyli z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Składniki: 4 okrągłe cukinie (około 1,5 kg) 400 g mielonego mięsa - użyłam wołowo-wieprzowego 100 g ryżu sól do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie jej wysychaniu podczas pieczenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę
Codzienna kuchnia niecodziennabył suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić. * Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół, z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych(...)formując go w wałeczek: Ciasto z farszem zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem do dołu. Ostrym nożem pokroić na około 3 cm kawałki: Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie. Posmarować roztrzepanym jajkiem ( można w tym momencie posypać np. sezamem, kminkiem lub czarnuszką ). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia
Opowieści z piekarnikapoza sezonem można ją kupić w doniczce), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona(...)obrać i pozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości. Smacznego
Nie tylko w kuchnirurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli(...)Powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodać połowę sera żółtego. Doprawić gałką muszkatołową. Gotować, aż sos zgęstnieje. Nafaszerowane rurki polać sosem. Posypać pozostałym żółtym serem. Piec 35 minut w 180 stopniach. Smacznego! * najlepiej zrobić podwójną porcję
Moja Galeria Smakuduże porcje): 1,2 kg ziemniaków 1 duża marchew (250 g) szklanka mleka łyżka mąki pszennej łyżka masła pęczek szczypioru sól, pieprz Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe, wedle gustu) 1 bułka pszenna jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania mięsa na pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy(...)wielkości mandarynki i układamy w dwóch rzędach w naczyniu. Między pulpetami układamy plastry ziemniaków i marchewki do wykończenia składników. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 50 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 minut (opcjonalnie zapiekankę można posypać startym serem żółtym). Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorem. Pulpety
e-PrzepisyKulinarnemniejsza. Mięso wbrew moim obawom wyszło soczyste, ziemniaki z dodatkiem cheddara to bardzo pyszny pomysł. Bardzo polecam! składniki ( 4 porcje) 800 g ziemniaków (użyłam starych) ok 400 g polędwiczki wieprzowej ( u mnie jedna, przekrojona na pół) listki z 2 gałązek świeżej szałwii ok 40 g cheddara - lub więcej 4 plasterki prosciutto lub innej szynki podsuszanej sól, pieprz oliwa przygotowanie(...)które wstawimy do piekarnika), rozłożyć równomiernie, posypać resztą sera. Na ziemniakach ułożyć mięso. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill i zapiekać ok 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić mięso. Po 10 minutach dodać kawałki podsuszanej szynki, posypać wszystko szałwią i wstawić pod grill jeszcze na 2 minuty. Wyjąć, dać mięsu odpocząć przez 2-3 minuty, pokroić
Stare GaryDlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka(...)masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowyCiasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku(...)ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni z każdej strony, aż się zarumieni i powstaną brązowe pęcherze. Czyli na dobrze rozgrzanej patelni to będzie jakieś 1-1,5 minuty smażenia z każdej strony. Ścieramy
Marder&Marder ManufactureGabrysia pochłonęła ja w mik:) Robi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie. SKŁADNIKI : mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg sól, pieprz do smaku jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta(...)smarujemy rozmąconym jajkiem - układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np. kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - gotowe mumie pieczemy 20 minut - w tym czasie przygotowujemy SOS - rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodajemy starty czosnek, zioła i minutę podsmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku - dodajemy w to puszkę naszych pomidorów
Basia w kuchniZapiekanka arabska z bakłażanem jest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem
KuchniaWeDwoje.plJakiś czas temu, na życzenie jednego z moich ekipowców, upiekłam 3 kilogramy łopatki wieprzowej. Od początku był taki zamysł, że nafaszerujemy się pulled porkiem pod dwoma postaciami: w bułkach i w tortillach. Do obu wersji idealnie pasował sos chrzanowy, świeża cebula, sos barbecue, ogórki konserwowe i tytułowa surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim. Chociaż ten sos farmerski nie był(...)starłam tamto. Zrobiłam do tego pyszny sos farmerski i efekty macie na zdjęciu. Tego typu surówka sprawdzi się do wielu potraw, właściwie to większości mięsnych i wegetariańskich obiadów. Do pieczonych i smażonych mięs, do kotletów takich i śmakich. Mnie to by pasowała nawet do samych ugotowanych ziemniaków albo do kopytek. Po zrobieniu surówki na imprezę, odłożyłam sobie małą miskę
Kardamonovy