żywność dla naszej rodziny. Okazuje się nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne(...)naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość jedzenia, pomyślmy o zamrożeniu części
Kuchcik gotujePolskim stole. Wschodnia część Polski zna tą potrawę tak jak i kiszki i kartacze SKŁADNIKI: 2.5 -3 kg ziemniaków 700 dag mięsa mielonego może być wieprzowe albo drobiowe 4 surowe jajka 1 bułka sucha namoczona w wodzie 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 łyżka oregano 4 łyżki majeranku tartego Sól,pieprz do smaku(...)posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca. I wlewamy połowę naszej masy ziemniaczanej Następnie układamy mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami. Zmniejszamy temperature do 180°C Pieczemy Babkę około 50 min. Jeśli będziemy robić grubsza pamiętajmy o tym ze czas będzie dłuższy Polecam wbić wykalaczke w środek jeśli po wyciągnięciu będziemy mieć ciasto na patyku oznacza
Viola cooks with passionbulionu wołowego ewentualnie dodatkowo 2 łyżki żelatyny peklówka 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki ) kroimy w kostkę ( około 1,5 na 1,5 cm), boczek ( najlepiej dobrze schłodzony) kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka(...)etapie nasza konserwa jest gotowa do tego, aby ją spożyć w przeciągu kilku następnych dni. Jeżeli mamy zamiar przechowywać mięso 2-3 miesiące, to kolejnego dnia znów pieczemy ( pasteryzujemy) słoje w piekarniku, w temperaturze 80-85 stopni przez 2 godziny
Miód i pieprzwarstwą sera, pyszna! Podałam z nieziemskim puree z batatów i mascarpone , polecam gorąco. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki: 500 g karkówki wieprzowej, podzielonej na 4 kotlety sól i pieprz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki majonezu 2 cebule, pokrojone cienkie(...)papryką w proszku. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty ser i piecz kolejne 10 minut. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Pork neck baked with vegetables (4 servings) Ingredients: 500g pork neck
karmelowyZapraszam na pyszny i soczysty schab miodowy z wiśniami. Schab na słodko. Pysznie i wykwintnie. Idealnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło
Gotowanie Patkichyba nam serwowali. No nic, jeżeli chcecie zjeść super przyzwoity obiad, zróbcie gołąbki bez zawijania. Koniecznie z kapustą z jogurtem. Nie ma za co. Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół szklanki suchego białego ryżu 1/4 białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej(...)Jeżeli jednak wolicie je upiec w piekarniku, poniżej napiszę Wam jak to zrobić: Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie wkładamy usmażone kotlety i wszystko zalewamy resztą sosu. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut. Mój sos pomidorowy wyszedł na tyle gęsty, że nie było potrzeby pieczenia gołąbków bez pokrywki. Jeżeli Wasz jednak jest rzadki (wszystko
Kardamonovychyba nam serwowali. No nic, jeżeli chcecie zjeść super przyzwoity obiad, zróbcie gołąbki bez zawijania. Koniecznie z kapustą z jogurtem. Nie ma za co. Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół szklanki suchego białego ryżu 1/4 białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej(...)Jeżeli jednak wolicie je upiec w piekarniku, poniżej napiszę Wam jak to zrobić: Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie wkładamy usmażone kotlety i wszystko zalewamy resztą sosu. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut. Mój sos pomidorowy wyszedł na tyle gęsty, że nie było potrzeby pieczenia gołąbków bez pokrywki. Jeżeli Wasz jednak jest rzadki (wszystko
KardamonovyMoja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane(...)Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać kolejno warstwami (aż do wykorzystania składników): płaty makaronu, mięso z sosem, żółty ser itd. Na wierzchu lasagni wyłożyć sos beszamelowy i posypać żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut
Szalona Kuchnia EwelinyJesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną 500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej(...)wlewamy olej tak by zakrył powierzchnię naczynia. zapiekamy około 40 minut w 180* - najlepiej sprawdzać twardość cukinii - czas moze się skrócić i wydłużyć w zależności od potrzeby. Pod koniec pieczenia ścieramy żółty ser i posypujemy. Gdy ser bedzie rozlany i delikatnie przypieczony, wyjmujemy
Garnkowe fanaberieobieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa. Składniki zalewam wodą, garnek stawia na gazie, doprawiam przyprawami i gotuję około 45 minut, jeżeli wywar robię z kości (wieprzowych, wołowych)to wywar gotuję dłużej. Wywar gotuję na małym ogniu. Po ugotowaniu odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę ogórkową. Gotowanie zupy ogórkowej: Ogórki ścieram na tarce(...)trzeba to odprawiam. Zupa ogórkowa jest gotowa. Teraz przygotuję grzanki: Bułkę kroję w kromki i następnie w nie za dużą kostkę. Pokrojoną bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Bułkę zapiekam około 10 minut tak żeby ładnie się zrumieniła. Tak przygotowane grzanki dodaję do zupy na talerzu. Zupa ogórkowa
Uwaga Babcia Gotujejakością od pasztetów wątrobianych. Żeby nie było za zdrowo, zawiera w sobie kawałeczki słoniny. Więc jeśli nie lubicie wątróbki, ten pasztet jest dla was. Potrzebujemy: 0,7 kg karczku wieprzowego 0,5 kg łopatki 0,3 kg wołowiny (u mnie to był karczek wołowy) 1 udziec indyczy 2 marchewki 1 pietruszkę 2 cebule ½ selera 3 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)dodajemy do masy mięsnej, robimy to delikatnie, żeby nie tracić objętości piany. Pasztet wtedy będzie delikatny i puszysty. Na dnie foremki układamy cieniutkie paski słoniny i wykładamy masę. Pasztet pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Post Pasztet bez wątróbki pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenpysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym! Składniki: 500 g makaronów typu świderki 75 g startego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku 150 g sosu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sos śmietanowy(...)mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszamy. W dużym garnku łączymy sos mięsny, makaron, sos śmietanowy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy żaroodpornej, lub dwóch. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 min, następnie wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 min. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPasztet z dzika Proporcje na 4 foremki po 500 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika 500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej 500 g podgardla 1 garść suszonych grzybów 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek jałowca 2 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka(...)składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut
Kulinarne przygody GatityZapiekanka hamburgerowa to bardzo smaczne danie, które z pewnością pokocha cała rodzina. To bardzo łatwe w przygotowaniu danie zawiera wszystkie składniki tradycyjnego hamburgera. Do jej przygotowania potrzebujemy mięsa wołowego lub wieprzowego, w obu wariantach zapiekanka smakuje świetnie. Dodatkowo dodałam do niej uduszoną cebulkę, ogórki kiszone, obowiązkowo żółty ser oraz bułki do hamburgerów. Wszystkie te składniki z pewnością zakupicie w każdym sklepie(...)ogórki, a na nie wykładamy starty na tarce ser żółty. Na wierzch zapiekanki układamy pokrojone w kosteczkę bułki na hamburgery. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka Hamburgerowa pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plJeżeli znudziły Wam się tradycyjne sposoby przygotowania żeberek proponuję skorzystać z tego przepisu. Inspirowany jest on przepisem Jamiego Olivera, a znalazłam go kiedyś w internecie, niestety
Smaki Na Talerzu