Główka białej kapusty, średniej wielkości po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej, pokrojonych w kostkę 1/2 główki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki cebula pokrojona w piórka 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w kostkę łyżeczka rozmarynu, kminku, papryki słodkiej w proszku sól, pieprz według uznania pomidory krojone z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu(...)piekarnika pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć, całość przemieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub według uznania. Smacznego:) Artykuł Kapusta pieczona pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąmielonym Pomysł na prosty, pyszny i niedrogi obiad. Wyśmienite danie z piekarnika, które łatwo przygotujemy na rodzinny posiłek. Polecam! Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 200 g pieczarek 15 dkg żółtego sera 3 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz(...)trochę na siebie nachodziły *** *** Na ziemniaki wykładamy masę mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i następnie posypujemy nim podpieczoną zapiekankę *** *** Pieczemy
Blog z Apetytemjest wtedy niesmaczna. Więc dorzuciłam do mielonego. Nic się nie zmarnuje, a smak... Sprawdźcie sami :) Składniki na ok 10 kotletów: ok 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej 2-3 łyżki startego żółtego sera 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej do mięsa i kilka łyżek do obtaczania kotletów olej do smażenia sól(...)prosto z lodówki, potrzebują nawet 8-10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Kotlety, które mają temperaturę pokojową, powinny dojść w 5 minut. Najlepiej sprawdzić jednego pod koniec pieczenia, przecinając na pół. Nie może być różowy. Pasują do ziemniaczków, ale ja wyjątkowo podałam z makaronem, bo nie miałam ziemniaków, a już nie miałam możliwości pójścia do sklepu
Anioszek w kuchniPulpeciki z serem w sosie pomidorowym to przepis podpatrzony u mojej teściowej. Są to małe sznycelki z lejącym gorącym serem i pomidorowym sosem. Czas wykonania: 30
KuchniaWeDwoje.plŻeberka w kapuście w moim domu są często. Tym razem dodałam kaszę. Pomysł taki podsunęła mi moja przyjaciółka Ilonka. U niej w domu zawsze się tak
Kuchnia PokoleńSpaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką. Szukacie prostego pomysłu na obiad? Lubicie makarony? Uwielbiacie sosy pomidorowe? Jeśli tak, to to jest propozycja właśnie
Słodkie okruszkiPapryczki faszerowane to klasyczne jesienne danie. Niezwykle proste w przygotowaniu a podane z sosem pomidorowym robi dobrze kubkom smakowym. Składniki na papryczki: 7-8 średnich papryczek
Mechanik w kuchnibazylią - ale zamiast makaronu CUKINIA! To pyszna alternatywa dla osób, które lubią dobrze zjeść a liczą kalorie ;) Składniki: 4 średniej wielkości cukinie, 3 pomidory, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 250g sera żółtego, duża kulka mozzarelli, kulka sera buratta, 180 g przecieru pomidorowego, łyżka masła, łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka(...)sera, układamy kolejne warstwy cukinii na przemian raz wzdłuż długiego boku naczynia raz wzdłuż krótkiego oraz mięsa - kończąc mięsem i serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 10 minut
Lena Gotujeoliwy do posypania tarty żółty ser lub posiekana drobno mozzarella Uwagi do przepisu: Do farszu możesz wykorzystać jedynie jeden rodzaj mięsa, np. wołowego lub wieprzowego lub dowolnego połączenia, np. mielonego z indyka z mięsem wieprzowym. Zamiast czerwonych papryk możesz użyć kolorowych. Jeśli nie masz passaty dodaj pomidory krojone z puszki lub koncentrat pomidorowy. PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewam 3 łyżki(...)pieprzem. Napełniam mięsnym farszem, wyrównuję, posypuję suszonym oregano. Tak przygotowane papryki układam obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym lub dwóch mniejszych. Wlewam na dno 3/4 szklanki wody. Papryki piekę ok. 35 minut. Po tym czasie każdą z nich posypuję tartym serem lub posiekaną mozzarellą. Zapiekam jeszcze 8-10 minut. Papryki faszerowane podaję gorące udekorowane świeżą natką, rukolą lub bazylią. Podaję
Zasmakuj KuchniGyros - grecki street food to chyba najbardziej znana przekąska, którą obecnie można kupić nieomalże na całym świecie. Do przygotowania tradycyjnego gyrosa wykorzystuje się mięso wieprzowe lub drobiowe, które marynowane jest w ziołach, soku z cytryny (occie) i oliwie. Opieczone mięso podawane jest w chlebku pita z dodatkiem frytek, pomidora, cebuli i sosu tzatziki. Gyros - grecki street food Składniki(...)lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Mięso wyjąć z lodówki około 30 minut przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso można smażyć na patelni, piec w piekarniku lub zgrillować. Smażenie na patelni po kilka minut obracając mięso co jakiś czas. Grillownie - grillować mięso nadziane na szpadki do szaszłyków po kilak minut z każdej strony
Codzienne Gotowaniedanie jednogarnkowe składające się z kaszy jęczmiennej, mięsa wieprzowego i warzyw. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę a później możemy cieszyć się smacznym daniem. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 700 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ogórki kwaszone 200 g pieczarek(...)soli i ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej. Całość dokładnie mieszamy i równomiernie polewamy warzywa i mięso w naczyniu. 4. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 ° C i pieczemy przez 1 godzinę. 5. Po upływie 1 godziny wyciągamy odkrywamy i czekamy około 5 minut aż danie nam lekko odparuje. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł
karolgotujejest to, że kiełbasa słoikowa domowej roboty nie zawiera polepszaczy i konserwantów. Smakuje wybornie, a najlepiej z pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku (surowego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki wody *** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy(...)Studzimy i wkładamy do lodówki. Trzeciego dnia czynność powtarzamy, z tym, że gotujemy już tylko 30 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: Domowa pieczeń rzymska Artykuł Domowa kiełbasa słoikowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemzapiec w piekarniku. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli 3 łyżki masła lub oleju roślinnego 250 g mielonej szynki wieprzowej 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 1/2 szklanki bulionu(...)cebulki i chwile podsmażajcie aby wyparowała z nich woda. 4. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami przygotowanego sosu. Układamy zwinięte naleśniki, polewamy reszta pomidorowego sosu i układamy plastry mozarelli. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemtortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze) Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. Dół tortilli zawijamy
Moje Kuchenne Rewelacjepush({}); Karkówka duszona po meksykańsku Przepis na pyszną i bardzo pożywną, duszoną karkówkę po meksykańsku, czyli karczek wieprzowy i esencja kuchni meksykańskiej w postaci kukurydzy, czerwonej fasoli i pomidorów dzięki którym stworzymy pyszne danie. Karkówka duszona po meksykańsku Składniki: 1kg karkówki wieprzowej 500g przecieru pomidorowego – passaty 3 cebule 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej Puszka zielonego(...)czym dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Kilka razy w czasie duszenia mieszamy karkówkę aby się nie przypaliła. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony po chłopsku Rolada schabowa z pieczarkami i serem Pieczone żeberka w miodzie Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Karkówka duszona po meksykańsku pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku