Dzisiaj z okazji Dnia Mężczyzny pyszne kruche mięso w marynacie z ciemnego piwa ;) Panowie, życzę Wam, aby w życiu towarzyszyło Wam szczęście i satysfakcja, byście każdego
Czerwona Porzeczkaserdecznie, tym razem propozycja na pyszną golonkę z kapustą kiszoną. Goloneczka jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna, polecam wypróbować przepis na golonkę. Do przygotowania golonki będziemy potrzebowali: 2 golonki wieprzowe (moje ważyły po około 1,4 kg każda) 1 cebula 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżka owoców jałowca 1 łyżeczka kolendry około 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu(...)wody. Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wkładam golonki i gotuję na małym ogniu około 2 godzin pod przykryciem. Pod koniec gotowania sprawdzam widelcem czy już można ją piec, widelec wbijam w skórę i jeżeli wchodzi lekko to znaczy, ze golonka jest gotowa do pieczenia. Przygotowanie kapusty kiszonej: Kapustę kiszoną przekładam do naczynia w którym będę piekła golonkę
Uwaga Babcia GotujeMiękki w środku, chrupiący na zewnątrz... idealnie pyszny chleb domowy na zakwasie. Chleb upieczony z dodatkiem smalcu Rolnik . Smalec wytapiany ze słoniny wieprzowej. Skwarki, które są w nim obecne powstały z jej naturalnego przyrządzania. Smak swój jednak zawdzięcza obecnej tam cebuli, jabłku i przypraw. Smalec Rolnik jest idealny do przygotowywania wielu potrwa. Zazwyczaj smalec jemy z pajdą świeżego chleba(...)godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawić chleb do nagrzanego piekarnika do 250 st. C na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 10 st C i piec chleb jeszcze 35 minut. Gotowe! Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachPrzepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6 jajek czerstwa 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kilka liści laurowych 4 łyżki(...)pasztetowej wlewać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 3/4 litr) i dalej mieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do foremek wyłożyć pasztet. Pasztet piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 90 minut Smacznego! rrarossa@gmail.com
RAROSSAmięsiwo na słodko <3 Nawet bardzo. A przy okazji uczymy się łączenia aromatów i smaków. Cóż...nie pozostaje nic więcej, jak tylko polecić przepis ;) Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 łyżka mielonego imbiru 50 g słoniny 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 ogórki kiszone 300 g pieczarek 3 łyżki masła 500 ml ciemnego piwa sól(...)mieszając. Całość odparowujemy, do pożądanej gęstości. Do smaku doprawiamy miodem, solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy kalarepki. Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z gałązką tymianku, masłem i olejem. Pieczemy w 160°C przez 100 min. Wyjmujemy i kroimy na plastry. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchenetykietką, nie mamy pewności jakie tajemnice skrywa jego zawartość. Dokładnie wczytując się w opis na opakowaniu producent w dość zawoalowany sposób mówi, że w środku możemy znaleźć mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, oddzielone mechanicznie, oraz stabilizatory, regulatory, spulchniacze i wiele innych sztucznych substancji chemicznych, o których wiemy tylko tyle, że nie koniecznie są zdrowe. Jednak co zrobić gdy przychodzi nam ochota(...)czosnek i cebulę wkładamy razem do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy mielonym pieprzem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i wkładamy pasztet na około godzinę. Po upieczeniu pasztet
Zapiski Młodej Żonyjeden, jak i drugi, bo choć inne, są równie pyszne. Przepis na bigos domowy Składniki: 800 gramów kapusty kiszonej, 300 gramów boczku wędzonego, 3 kiełbasy śląskie, 400 gramów mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka), 3 cebule, garść śliwek suszonych, 20 gramów grzybów suszonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, opakowanie papryki słodkiej mielonej (20g), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej(...)jeszcze chwilę często mieszając, aby odparować namiar wody, jeśli taki jest. Rada: bigos powinien przegryźć się przez kilka godzin – najlepszy jest po odgrzaniu. Mamy też przepis na bigos pieczony: Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] Artykuł Przepis na bigos domowy. Prosto i pysznie na co dzień pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskawarzywa i mięso, aromatyczny sos i coś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan. ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM Składniki: pulpeciki : 350 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur do gyrosa ( kilk ) szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia mięsa tłuszcz do obsmażenia(...)najlepiej penne) gotujemy al dente. Ugotowany makaron mieszamy z pulpecikami i sosem, umytym szpinakiem (całe liście), oraz pokrojoną cukinią. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Bon appetit mon amieSkoro mięso mielone może być dodatkiem do pizzy dlaczego nie można by nadać kotletom mielonym smaku pizzy? ;-) Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo te
Szefowa kuchnidużą formę o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie ryż basmati) 2 średnie marchewki 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie z bazylią i oregano) 5 łyżek koncentratu(...)kminkiem, dodać mięso z ryżem i sos z pomidorów, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż. Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchcik gotujemielone to bardzo popularne danie w kuchni polskiej. Jednak wystarczy kilka prostych modyfikacji, by danie stało się bardziej oryginalne i przyciągneło uwagę gości oraz domowników. Po pierwsze zamieniamy mięso wieprzowe na drobiowe, po drugie do mięsa dodajemy pieczarki, po trzecie nadajemy kotletom kształt paluchów i na końcu panierujemy je w płatkach kukurydzianych zamiast bułki tartej. Prawda, że proste? A efekt(...)Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, odsączamy paluchy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ziemniaczkami pieczonymi, frytkami oraz surówką
Kuchnia MagdaLenysię w oczy pasta fasolowa z dodatkiem “skwarek z kaszy gryczanej”. Uprażona kasza wraz z dodatkiem wędzonej papryki (koniecznie wędzonej) stanowi w paście chrupki akcent udając wieprzowe skwareczki. Na pewno taka wersja “smalcu” jest znacznie zdrowsza, w smaku jest pyszny, dlatego warto wypróbować czy taka pasta w ogóle trafia w nasze kubki smakowe. Oczywiście nie musimy(...)polewamy dwoma łyżkami oleju, posypujemy dużą szczyptą soli i pieprzu. Oprószamy łyżeczką wędzonej papryki i mieszamy, aż wszystkie ziarna oblepią się przyprawami. Wsypujemy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 15-18 minut (można w połowie pieczenia zamieszać). Cebule i jabłka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy cienką warstwę
Poezja smakuupiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta z indyka 300 g podgardla wieprzowego bądź słoniny 300 g drobiowej wątróbki 2 cebule czosnek 1 bułka kajzerka 3-4 jajka 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta chili(...)wcześniej foremki ( nasmarować masłem,posypać bułką tartą). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok 45 min. Po upływie 20 min zdjąć folię i piec kolejne 25 minut . Wystudzić
Niespełnione zdolności kulinarneżywność dla naszej rodziny. Okazuje się nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne(...)naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również o jej odpowiednie przechowywanie. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość jedzenia, pomyślmy o zamrożeniu części
Kuchcik gotuje