pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:231/291)

Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 173

podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.     Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki:  polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej,  6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie(...)drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej piec do zrumienienia szynki (10-15 minut).       Sos:  Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Sałatka: Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać

SzczyptaSmaQ
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 700

mięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej) 1 surowe jajko 1 sucha  bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym(...)jajecznym, zostawiając jeden koniec bez farszu. Za pomocą foli zwinąć równomiernie roladę. Lekko docisnąć. Gotową roladę (już bez folii) przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rolady położyć kilka niewielkich kawałków masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 200ºC . Wyjąć z piekarnika. Chwilę przestudzić a następnie pokroić

Świat Domowej Kuchni
Musaka 21

wśród Was ktoś, kto jeszcze nie miał styczności z tą potrawą. Chciałam jedynie zaznaczyć, że z cynamonem jest jeszcze lepsza.  Składniki: 750 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam(...)zagotowania i zgęstnienia. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel i starty ser. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Musaka pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Musaka 65

wśród Was ktoś, kto jeszcze nie miał styczności z tą potrawą. Chciałam jedynie zaznaczyć, że z cynamonem jest jeszcze lepsza.  Składniki: 750 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam(...)zagotowania i zgęstnienia. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel i starty ser. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Musaka pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Musaka 85

wśród Was ktoś, kto jeszcze nie miał styczności z tą potrawą. Chciałam jedynie zaznaczyć, że z cynamonem jest jeszcze lepsza.  Składniki: 750 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam(...)zgęstnienia.  Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel i starty ser. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach

Kardamonovy
Pasterskie babeczki 125

syte danie, dodatek do czerwonego barszczyku lub rosołu. Przepis inspirowany klasyczną zapiekanką pasterską. Na 12 babeczek, oprócz foremek, potrzebujecie: 375 g ciasta francuskiego 350 g mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowego, nie bardzo tłustego średniej cebuli 36-48 cienkich plasterków kiełbasy myśliwskiej ok. 80 g żółtego sera ok. 70 g mozzarelli (pół kulki) 3 średnie ziemniaki czubatej łyżeczki mieszanki ziół: majeranku(...)babeczkę. Następnie rogi ciasta, w miarę możliwości ściągamy do środka i sklejamy na czubku. Jeśli jednak pozostanie do tego za mało ciasta nie martwmy się, ciasto podczas pieczenia i tak urośnie i ładnie zamknie całą zawartość. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach- dolna grzałka, a potem podkręcamy temperaturę do 180 i włączamy także górną grzałkę- w ten sposób dopiekamy

Pichceniomania
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 147

obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego ) 1 łyżeczka różowego pieprzu sól SOS PIECZARKOWO-BOROWIKOWY 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 25 g suszonych borowików(...)piekarniku małą foremkę żaroodporną). Dodajemy 1 łyżkę oliwy. Na dużym płomieniu, z każdej strony, obsmażamy polędwiczkę, aż się zrumieni. Wkładamy do piekarnika (razem z patelnią lub przekładamy na blaszkę), pieczemy 15 minut. Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła. SOS : Na patelni, na której smażyliśmy polędwiczkę rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła

cool and minty
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 273

mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki(...)dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko

OstryKęs
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 307

mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki(...)dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko

OstryKęs
Zapiekanka mięsno - warzywna 149

różnego rodzaju zapiekanki, a najbardziej to ich przypieczony wierzch 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki duze 6 szt, brokuł 200 g, kalafior 200 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe 400g, pieczarki 350g, ser żółty 15 dag, śmietana 18% 200 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, gałka muszkatołowa, sol, pieprz, olej(...)Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min, aż wierzch zapiekanki zacznie się rumienić. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Placki ziemniaczane po węgiersku. 149

Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej do smażenia placków(...)łyżki gęstej śmietany 18%, dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana nie ciemnieje. Na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżki oleju. Ale ilość oleju zależy od wielkości patelni. Ja placki piekłam na małej patelni do "pankejków" Na rozgrzany olej wkładamy porcje masy , wyrównujemy i pieczemy az uzyskają złoty kolor. Po tym czasie przewracamy na drugą strone i postępujemy tak samo. Zawsze pierwszy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami 126

Robiłam już kotlety schabowe , robiłam bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone(...)prowansalskimi Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso przez ok. 20 minut. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, skrapiamy wszystko z wierzchu odrobiną oleju i pieczemy przez kolejne 20 minut Podajemy:) Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
gołąbki z kaszą gryczaną 142

niż te z ryżem, a są może nawet smaczniejsze składniki ( wyszło 16 gołąbków) Duża główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko * 500 g mięsa wieprzowego , zmielonego grzyby suszone, od 1/2- do 1 szklanki duża cebula sól, pieprz * proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnie przygotowanie Grzyby   zalać 2  szklankami wody i gotować(...)naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.  Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne.  Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem

Stare Gary
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 124

Bardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki

Kuchnia Pokoleń
Szaszłyki z mielonymi pulpetami 132

Szaszłyki to wdzięczny temat, bo na patyki można nadziać praktycznie każde mięso. Jak się okazuje - mielone również. ;-) Wystarczy dobrze je przyprawić i uformować niewielkie pulpeciki (duże

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania