wśród Was ktoś, kto jeszcze nie miał styczności z tą potrawą. Chciałam jedynie zaznaczyć, że z cynamonem jest jeszcze lepsza. Składniki: 750 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam(...)zgęstnienia. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel i starty ser. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach
Kardamonovysyte danie, dodatek do czerwonego barszczyku lub rosołu. Przepis inspirowany klasyczną zapiekanką pasterską. Na 12 babeczek, oprócz foremek, potrzebujecie: 375 g ciasta francuskiego 350 g mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowego, nie bardzo tłustego średniej cebuli 36-48 cienkich plasterków kiełbasy myśliwskiej ok. 80 g żółtego sera ok. 70 g mozzarelli (pół kulki) 3 średnie ziemniaki czubatej łyżeczki mieszanki ziół: majeranku(...)babeczkę. Następnie rogi ciasta, w miarę możliwości ściągamy do środka i sklejamy na czubku. Jeśli jednak pozostanie do tego za mało ciasta nie martwmy się, ciasto podczas pieczenia i tak urośnie i ładnie zamknie całą zawartość. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach- dolna grzałka, a potem podkręcamy temperaturę do 180 i włączamy także górną grzałkę- w ten sposób dopiekamy
Pichceniomaniaobiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego ) 1 łyżeczka różowego pieprzu sól SOS PIECZARKOWO-BOROWIKOWY 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 25 g suszonych borowików(...)piekarniku małą foremkę żaroodporną). Dodajemy 1 łyżkę oliwy. Na dużym płomieniu, z każdej strony, obsmażamy polędwiczkę, aż się zrumieni. Wkładamy do piekarnika (razem z patelnią lub przekładamy na blaszkę), pieczemy 15 minut. Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła. SOS : Na patelni, na której smażyliśmy polędwiczkę rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła
cool and mintymielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki(...)dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko
OstryKęsmielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki(...)dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko
OstryKęsróżnego rodzaju zapiekanki, a najbardziej to ich przypieczony wierzch 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki duze 6 szt, brokuł 200 g, kalafior 200 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe 400g, pieczarki 350g, ser żółty 15 dag, śmietana 18% 200 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, gałka muszkatołowa, sol, pieprz, olej(...)Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min, aż wierzch zapiekanki zacznie się rumienić. Smacznego
kulinarne odsłony patiSkładniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej do smażenia placków(...)łyżki gęstej śmietany 18%, dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana nie ciemnieje. Na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżki oleju. Ale ilość oleju zależy od wielkości patelni. Ja placki piekłam na małej patelni do "pankejków" Na rozgrzany olej wkładamy porcje masy , wyrównujemy i pieczemy az uzyskają złoty kolor. Po tym czasie przewracamy na drugą strone i postępujemy tak samo. Zawsze pierwszy
Radość kipiąca uśmiechem.Robiłam już kotlety schabowe , robiłam bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone(...)prowansalskimi Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso przez ok. 20 minut. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, skrapiamy wszystko z wierzchu odrobiną oleju i pieczemy przez kolejne 20 minut Podajemy:) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniż te z ryżem, a są może nawet smaczniejsze składniki ( wyszło 16 gołąbków) Duża główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko * 500 g mięsa wieprzowego , zmielonego grzyby suszone, od 1/2- do 1 szklanki duża cebula sól, pieprz * proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnie przygotowanie Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować(...)naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne. Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem
Stare GaryBardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki
Kuchnia PokoleńSzaszłyki to wdzięczny temat, bo na patyki można nadziać praktycznie każde mięso. Jak się okazuje - mielone również. ;-) Wystarczy dobrze je przyprawić i uformować niewielkie pulpeciki (duże
Szefowa kuchnipożywny, rozgrzewający i pyszny posiłek, który ma głęboki smak. Tak jak w przypadku gochujang jjigae podaje się go z miseczką ugotowanego ryżu. Bardzo polecam! Składniki: 800 g łopatki wieprzowej lub boczku 3 i 1/2 szklanki pokrojonego kimchi (odsączonego) 1 szklanka soku z kimchi 200 g tofu naturalnego 2 litry wody 1 ząbek czosnku 2 dymki mała garstka suszonych anchois(...)ugotowanym ryżem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kimchi → Gochujang jjigae → Orientalny gulasz wołowy z batatem → Miso – shiru z tofu i wakame → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką Artykuł Kimchi jjigae pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakwięcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych ziemniaków 500 ml sosu słodko kwaśnego lub pomidorowego 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu sól, pieprz(...)mięsny 8. Sos beszamelowy 9. Starty ser żółty Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej. Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijest odpowiednio delikatny i miękki. Jednocześnie ani ryż, ani mięso nie dominuje, co gwarantuje właściwą równowagę smaków. Najlepsze mięso na gołąbki, to naszym zdaniem świeżo zmielona łopatka lub karkówka wieprzowa, z kolei jeśli chodzi o najlepszy ryż, to sprawdzą się zarówno odmiany krótko jak i długoziarniste. Warto jednak wybrać klasyczny biały ryż w 1 kg opakowaniach(...)składniki. Do farszu na gołąbki nie dodajemy jajka, ponieważ zadziała ono jako swoisty utwardzacz i nadzienie będzie zbite i twarde. Ugotowanie ryżu do stopnia al dente sprawi, że podczas pieczenia lekko zbierze on wilgoć, dzięki czemu gołąbki będą zwarte, a jednocześnie delikatne. Tak wykonany farsz do gołąbków odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem liści kapusty. W tym celu
Kuchnia Na Wypasiepieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia(...)kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon
Kucharzyca