pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:237/291)

Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię 230

niespotykaną poza Grecją w innych miejscach na świecie? W wersji typowo greckiej z całą pewnością tak. Można jednak powiedzieć, że grecki gyros to tylko jedna z wariacji na temat pieczonego mięsa – obecnego wszak również w innych zakątkach świata. Arabska szawarma, meksykańskie tacos al pastor i gyros zdają się mieć jednego przodka. A jest nim nie inne danie niż… kebab(...)rodzaj mięsa stosowany w obu potrawach. O ile w klasycznym kebabie pojawić się może tylko mięso drobiowe, wołowe, jagnięce lub baranie, o tyle gyros najczęściej jest przyrządzony z mięsa wieprzowego. Skąd ta różnica? Ma ona przede wszystkim podłoże religijne. Muzułmanie nie spożywają wieprzowiny, tymczasem Grecy, którzy w większości są chrześcijanami – jak najbardziej. Dlatego gyros powstaje zazwyczaj z szynki wieprzowej . Dzięki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
ZAPIEKANKA z podwójnym mięsem i kapustą kiszoną 86

rodzaje mięs, mielone wieprzowe i gotowane drobiowe, do tego kapusta kiszona. Doskonałe na obiad, kolację i drugie śniadanie do pracy. Wyrób z typu ZERO WASTE, czyli czyszczenie lodówki.    Ciasto : mąka pszenna 200 g drożdże 10 g + szczypta cukru miękkie masło lub margaryna 50 g śmietana 18 % 50 g 1 jajko gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tymianek spora szczypta soli(...)Spód ciasta smarujemy ketchupem rozkładamy warstwę sałaty .   Potem wykładamy nadzienie mięsne, lekko dociskamy. Resztę ciasta wałkujemy wycinamy ozdoby i rozkładamy je na mięsie. Ciasto smarujemy resztą jajka. Zapiekankę pieczemy w 190 C około 45 minut

Smaczne moje
Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem 380

jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej J Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny. Składniki: ½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1/4 główki  małej kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 2 cebule 1 jajko 40 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 niepełna szklanka(...)pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę.  Całość zapiekamy 45 minut w temp 180*c.  Podajemy po wyjęciu z pieca, polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 637

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone, pieczone, duszone kulki z mielonego mięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek.   A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet "przekąskowy(...)Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku lub cząbru, suszonego

Kuchnia Prezydentowej
Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem 141

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam

VioletoweKucharzenie
Lazania z mięsem i warzywami 128

pracy to smak i efekt wart zachodu. Lazania z mięsem i warzywami Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 cukinia 1 kg mięsa (wołowo-wieprzowe) 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów pomidorów 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka rosołku 1 szklanka mleka sól, pieprz(...)jeszcze 2 razy, tak, żeby były 3 warstwy sosu i na wierzchu płaty lazanii, wierzch polać beszamelem. Zakryć całość folią aluminiową, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, 10 minut przed końcem zdjąć folię i posypać serem, zapiec wierzch

Smaczny zeszyt
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 109

najwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze.  Składniki: Mięsne kulki: mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram jajko 1 szt. bułka tarta 3 łyżki sól 1 płaska łyżka czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa: marchew żółta(...)wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszyć stopnie do 160 i piec jeszcze

Kuchnia Paulettes
Lasagne z mięsem i cukinią 120

Składniki: około 6 płatów lasagne 300 g szynki wieprzowej 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g passaty pomidorowej 250 g sera żółtego 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego pomidorki koktajlowe do ułożenia na wierzchu lasagne kilka listków świeżej bazylii Sos beszamelowy(...)płaty lasagne, warstwa mięso warzywna, ser żółty (zostawiamy trochę sera do późniejszego posypania całości) i sos beszamelowy. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy przez 35 minut. Formę z lasagne wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy folię. Wierzch dania posypujemy startym serem, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Temperaturę w piekarniku podwyższamy

Qchnia po prostu
Lasagne z sosem beszamelowym 156

Jest trochę czasochłonna, ale smak wynagradza każdą poświęconą chwilę.Dzięki dodatkowi wina jest bardzo aromatyczne.  Makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Składniki:  wym. 20x30 550 g mięsa mielonego wieprzowego  2 łyżki oleju 2 duże cebule 3 ząbki czosnku  3 szt. marchwi - ok 200 g  pietruszka - ok 20 g seler - ok 45 g  300 ml bulionu(...)nakładamy 1/4 mięsa z warzywami, ponownie sos, płaty makaronu oraz część mięsa, czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na końcu ma być makaron posmarowany sosem beszamelowym oraz posypany żółtym serem. Pieczemy ok 35-45 min. w 180st

Gotuj z Agnes
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym 251

jaki obiad! Delikatny i gęsty sosik fantastycznie komponuje się z polędwiczką, która przy odpowiednim czasie smażenia będzie mięciutka i różowa w środku. Musicie tego spróbować! Składniki polędwiczka wieprzowa 2 szalotki 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku i rozmarynu 5 łyżek musztardy delikatnej 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz oliwa do marynowania olej do smażenia (function(){ var d = document(...)Całość oprószamy jeszcze solą i pieprzem i ponownie dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Po około 5 minutach danie jest gotowe i można podawać. Smakuje świetnie z ziemniakami, ziemniaczkami pieczonymi lub kopytkami. Palce lizać! Smacznego! Artykuł Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Pasztet z suszonymi grzybami 210

pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka 3-4 marchewki (około 350 g) 2 korzenie pietruszki (około 150 g) połowa średniego korzenia selera 2 ząbki czosnku 2 jajka pół szklanki(...)powstałej masy dodajemy pokrojone grzyby, jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet. Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Smacznego P. S. Ja gotowałam mięso w dwóch garnkach, bo nie posiadam tak dużego XD Mięso podzieliłam

PatiGotuje
Cannelloni bolognese 176

warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Składniki na 5 porcji: 500 g   grubego makaronu cannelloni 500 g mielonego mięsa wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego 350 g passaty/przecieru pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 marchewka Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii do smaku Sos beszamelowy(...)posypać startym żółtym serem, całość przykryć folią aluminiową,   zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 35-40 minut (na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć   i zrumienić) Podawać po wyjęciu z pieca gorące posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Placek po cygańsku 236

placek po cygańsku (2 porcje): około 700 g ziemniaków (10 średnich) średnia marchew cebula 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku papryka czerwona 3 ogórki konserwowe cebula szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów) sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, natka pietruszki Przygotowanie Najpierw przygotowujemy sos (można to zrobić(...)pół. Po wierzchu również polewamy sosem, można również posypać natką pietruszki. [caption id="attachment_7805" align="aligncenter" width="1024"] Placek po cygańsku[/caption] Zobacz inne przepisy na placki ziemniaczane: Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Dietetyczne Placki Ziemniaczane Z Piekarnika (76 Kcal) Placki Ziemniaczano-Dyniowe Placek Ziemniaczany Z Piekarnika Artykuł Placek po cygańsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania