pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:246/291)

Golonka gotowana na kanapki 80

była miękka i smaczna. Gotowana golonka wieprzowa to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Za sprawą wyjątkowego smaku, ma wielu wielbicieli, pomimo że nie należy do małokalorycznych dań. Dobra golonka musi być miękka, delikatna i nie gumiasta. Składniki: Kaloryczność: 350 kcal w 100 g (jeśli odejmiemy skórę, to dużo mniej). 2,5 kg golonki wieprzowej * 1 łyżeczka soli na każdy litr wody(...)świąteczny stół! Ugotowaną do miękkości golonkę wyjmuję z garnka. Usuwam kości i odstawiam na chwilę do lekkiego ostudzenia. Małą keksówkę o wymiarach 11 x 25 cm wyścielam papierem do pieczenia lub folią spożywczą z zapasem po bokach na zawinięcie. Na dno keksówki wykładam skórę, a na wierzch mięso, które dodatkowo oprószam ulubionymi przyprawami. Może to być czosnek granulowany, świeżo

Ania gotuje
Cannelloni z porem i brokułem 344

gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego(...)małe sztuki, każde na 3-4 rurki - wysmarować masłem. Makaron napychać farszem - używam mini łyżeczki .  Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty. Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie

Grunt to przepis!
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 434

Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 210

chłodu panującego za oknem. A teraz czas na przepis na pyszny bigos do przygotowania w wolnej chwili. SKŁADNIKI: 2.5 kg kapusty kiszonej (najlepsza jest sandomierska) 1 kg mięsa wieprzowego, najlepiej karkówka, ewentualnie łopatka, mięso nie może być za chude 1 duża lub 2 małe cebule smalec do podsmażenia mięsa 1 marchew 1 pietruszka 100 g śliwek suszonych 2 średniej wielkości(...)można dodać 1/2 masło, ale nie jest to konieczne, a także 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Bigos pieczemy min. 1h w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub 1,5 h w 190 stopniach - funkcja góra / dół. Co ok. 20 min dobrze jest go wymieszać, aby równomiernie się piekł

Kuchnia od dwojga
Japońskie pierożki gyoza 156

bogatym w smaku rosołem. Najlepsze zaraz po przygotowaniu. Pierożki gyoza. Pierożki gyoza z warzywami      Poniżej składniki i przyprawy na najlepsze pierożki gyoza z warzywami i mięsem wieprzowym. Pierożki doprawione sosem sojowym, ostrygowym, olejem sezamowym oraz czosnkiem i imbirem. 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej + 2 łyżeczki soli morskiej 250g mielonej wieprzowiny 1 łyżeczka sake (ewentualnie mirin) 1 łyżeczka(...)Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>> Zupa tajska Tom yum z kurczakiem>>> Curry z kurczaka po indyjsku>>> Chrupiąca pieczone kaczka po chińsku>>> Kurczak w cytrynowym sosie>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
Nieco inne pierogi 244

masła 50 g smalcu 200 ml białego wina (ja użyłam półwytrawnego) 200 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do farszu: 250 g hiszpańskiej surowej kiełbasy, np. chorizo (ja użyła wieprzowej kiełbasy z białym pieprzem) 2 cebule 1 zieloną paprykę 2 małe ząbki czosnku 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem puszkę czerwonej fasoli (200-250 g) ok. 150 g koncentratu pomidorowego(...)układamy porcję farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie

Ratunku obiad
Orzeźwiający koktajl i pulpeciki z warzywami – test urządzenia Botti Electronic Flavio 2 w 1 223

Orzeźwiający koktajl i pulpeciki z warzywami – test urządzenia Botti Electronic Flavio 2 w 1 Lubicie urządzenia, które kryją w sobie więcej niż jedno zastosowanie? Ja

Słodkie okruszki
Gulasz węgierski 237

góry nie zmieściła się blacha z paprykami) i opiec, z każdej strony, co jakiś czas przewracając papryki podczas pieczenia, na ciemno brązowy kolor (łączny czas pieczenia wyniósł u mnie 35 minut).  Opieczone papryki wyjąć z piekarnika, gorące przełożyć do woreczka z zamknięciem ( przeznaczonego do żywności - u mnie z Ikea ) lub położyć na talerzu, szczelnie przykryć folią aluminiową(...)zastąpić masłem klarowanym lub olejem, ale wpłynie to na smak potrawy. Gulasz zawdzięcza swój smak właśnie podsmażaniu papryki w proszku na rozgrzanym smalcu. Gulasz można przygotować także z mięsa wieprzowego, najlepsza będzie szynka, łopatka, biodrówka oraz karkówka (nieco bardziej tłusta). Wieprzowina wymaga nieco krótszego duszenia, a jest równie delikatna i miękka. W przypadku gdyby gulasz był zbyt rzadki można

Gospodyni Miejska
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.1 117

pomidorów, ogórków i cebuli. Zachwyciło mnie Badrid żani , zrolowane plastry bakłażana z farszem orzechowym. Potem na stole pojawiły się dania na ciepło: Mcwadi w chlebku lawasz, czyli szaszłyk wieprzowy w cienkim cieście. Szkmeruli, delikatne kawałki kurczaka w czosnkowym sosie. Nie zabrakło także idealnie przyrządzonego okonia morskiego i oczywiście tradycyjnego Chaczapuri nadziewanego lokalnym serem. A to wszystko w otoczeniu krajobrazów nadmorskiej(...)sprawiały ryby, a mężczyźni dostarczają je z kutrów. Uczta odbyła się w nadmorskiej restauracji. Na stole królowały, oprócz świeżo przyrządzonych ryb świeże i kiszone warzywa, chrupiące pieczywo i pikantne pieczone ziemniaczki. Nie zabrakło oczywiście czaczy i kilku gatunków wina. Mimo ogromnego zdziwienia współbiesiadników wybrałem moją ulubioną wodę Borjomi, oraz landrynkową oranżadę o smaku lukrecji i estragonu. Do gustu przypadły

kuron.com.pl
Drobiowe szaszłyki z grilla 290

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 224

Szukając pomysłu na obiad wpadła mi w ręce stara gazetka z Biedronki z przepisem na sakiewki z pizzy. Nigdy nie gotowałam niczego z przepisów z gazetek

Pyza i Surówka
Tort naleśnikowy z mięsnym ragù i pieczarkami (Torta di crepes con ragù di carne e funghi champignon) 151

consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :)   SKŁADNIKI Mięsne ragù 500 g passaty pomidorowej 450 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wołowego 300 g mięsa mielonego wieprzowego 10 suszonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 2 szalotki oliwa z oliwek s ó l, pieprz Naleśniki 500 ml mleka(...)Portate a ebollizione e fate cuocere per circa 30 minuti, mescolando di tanto in tanto. Una volta cotto, lasciate il ragù a raffreddare. Tort naleśnikowy Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy układamy pierwszy naleśnik, który smarujemy ragù i posypujemy startym parmezanem. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem, który podobnie

La grande e la piccola cuoca
Grecka Musaka 226

Grecja to kraj, który zawsze kojarzył mi się z pięknymi widokami, słońcem, bogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli

Czerwona Porzeczka
Żelazo w diecie bezmięsnej, czyli anemia? 83

więc nasza dieta , by dostarczyć ciału odpowiednie ilości żelaza? Wszystkie wartości podane są w przeliczeniu na 100 gram: Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego króluje wątróbka gęsia (ok. 30 mg), wątroba wieprzowa (19 mg), żółtka jaj (5-7 mg), ryby (1-5 mg), wołowina (2-3 mg), wieprzowina (ok. 1 mg), indyk i kurczak (0,7 mg), mleko (0,2 mg). Wśród(...)około godziny przed lub po posiłku. Rozwiązanie Gdy anemia jest problemem, kolejną ważną sprawą jest sposób przygotowywania pokarmów. W przypadku żelaza hemowego nie ma prawie żadnego problemu – gotowanie czy pieczenie nieznacznie zmienia dostępność tego pierwiastka w pokarmie mięsnym. Inaczej ma się sprawa z produktami roślinnymi. Nieodpowiednia obróbka termiczna lub nieodpowiedni sposób produkcji może praktycznie pozbawić je zawartego

Fleksitarianizm.pl
Prosty przepis na lasagne 85

włoską Lasagne al Forno (włoska lasagne wołowa) od wielu lat należy do naszych ulubionych. Tym razem jednak zabrakło mi wołowiny i powstała domowa lazania z mięsa mielonego wołowego i wieprzowego. Trudno się jej oprzeć, ale warto pamiętać, że lazania to nie jest danie dietetyczne. Na końcu przepisu dowiesz się więc, jak spalić lasagne z sosem beszamelowym :) Prosty przepis na lasagne(...)nieco grubszą warstwę mięsa i beszamelu, ponieważ jest to warstwa najbardziej narażona na działanie temperatury. Ostatnią warstwę posyp obficie startym parmezanem.  3. Wstaw lasagne do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Pod koniec pieczenia przykryj folią aluminiową, jeśli zbyt mocno się rumieni. Lasagne jest gotowa, gdy zobaczysz złotą skórkę wokół zewnętrznych krawędzi potrawy. Udostępnij przepis Spodobał

Cztery Fajery