smażenia (u mnie oczywiście smalec gęsi) ewentualnie przecier pomidorowy do duszenia kotlecików Jakie mięso mielone? Możesz użyć wieprzowej łopatki lub szynki, mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka. Mięso wołowe jest za suche, ale możemy użyć pół na pół mięsa wołowego z wieprzowym. Ważne jest, aby mięso nie było zmielone i pakowane, lecz świeżo zmielone przy nas. Sposób wykonania kotletów mielonych(...)zamiast smażenia Jeśli chcesz uniknąć nasączenie kotletów tłuszczem, to podsmaż je przez chwilę na większym ogniu z obu stron. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C. Możesz także podsmażone kotlety podusić w garnku. W tym celu
Ania gotujerobi z potrawy wyjątkowe danie. Moje ulubione to roladki z karkówki z kiszoną kapustą i roladki z ogórkiem i serem. Jak zrobić mięciutkie roladki z karkówki? Przepis na roladki wieprzowe w sosie. Pomysł na roladki z karkówki z serem. Zapraszam na przepis 🙂 Roladki z karkówki przepis kotlety z karkówki 4 sztuki żółty ser 80 g ogórki korniszony(...)kiszoną kapustą, pieczarkami to przepis który wymaga większego wkładu pracy. Jedne i drugie roladki z karkówki są bardzo smaczne. Nie można pominąć roladek z piekarnika, przepisu na roladek pieczonych w rękawie czy na grillu. Choć te ostatnie nie należą do moich ulubionych, ale to już co kto lubi na pewno grillowana karkówka i roladki z karkówki mają wielu swoich wielbicieli
Dieta moja pasjaSzukałam przepisu wykorzystującego chorizo. Troszkę nam się ta kiełbasa rozmnożyła i trzeba było zacząć likwidować zapasy. I tak trafiłam na stronę Eating Well . Polędwiczka wyszła
Stare GaryWitajcie : - ) Dziś mam dla Was przepis na nieco inną lasagne niż tradycyjna ( tutaj przepis na tradycyjn ą). Bo nie ma tutaj mięsa mielonego wieprzowego ani wołowego. Jest za to mięso z kurczaka. Nie ma też sosu beszamelowego, jest za to mieszanka serka ricotty i mozzarelli. Taka lazania jest delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku, choć nadal bardzo aromatyczna. Która(...)zrobił się twardy od wysokiej temperatury. Wierzch nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut można zdjąć folię. Po wyjęciu z pieca odczekać 20 minut i podawać gorące : -) Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyserem 7. Miło, co? :)Placek po CygańskuNaleśniki z serem białymPosiłek VIIPo jednym dniu odpoczynku od zamentu restauracji ( tego dnia zjedliśmy Zapiekane bakietki żytnie z sałatą i dodatkami z parówką wieprzową, tak zwane Hot Dogi - tylko, że na stancji bo mimo wszystko barom po reportażu nie ufamy w tym zakresie :). Chcąc potwierdzić nasze wcześniejze doznania w retauracji "U Kojota" postanowiliśmy(...)każdym po jednej płotce. Do środka ryby włożyć zioła, dodać 1/4 łyżeczki masła, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki cytryny i zawinąć jak cukeirek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175`C przez 30 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami z pary. Smacznego!Płotki piczone w folii z rozmarynemJeżeli miałabym określić jakość knajp we Władku
Słodkie PrzyjemnościPyszny pasztet z przepisu mojej Mamy. Sekret smaku tkwi w różnorodności mięs, a dzięki dodatkowi warzyw, pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie
My Culinary Artsmakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka(...)polewamy sosem beszamelowym, posypujemy odrobina sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała
Mania Gotowaniawieprzowiny. Jest to łatwo rozpoznawalny specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną liczbę wersji. Jej podstawowy skład to mięso i tłuszcz wieprzowy, sól, papryka słodka i pikantna, której proporcje decydują o charakterze chorizo. Kiełbasę chorizo suszy się tygodniami, a proces dojrzewania nadaje jej charakterystyczny kwaskowy smak. Uzupełnieniem jest czosnek, oregano, brandy, saletra albo(...)przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy ciasno farszem, formując kiełbaski ok. 20 cm. Kiełbasę wieszamy w przewiewnym, chłodnym miejscu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszych zachodnich sąsiadów fast foodu. U mnie to najlepsza surowa biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha mieszanki przypraw curry na wierzchu – 3-4 Euro mniej w kieszeni i zostajecie(...)Dodajemy odsączoną soczewicę, mieszamy wszystko razem, próbujemy i w miarę potrzeby lekko dosalamy. Przekładamy na wierzch curry usmażone kiełbasy i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Włączamy dodatkowo termoobieg i pieczemy 10-12 minut. Wyjmujemy patelnię, ściągamy na deskę kiełbasy i kroimy je po skosie w grubsze plasterki. Porcje curry rozkładamy na talerze, na wierzch curry rozkładamy kiełbasy, próbując zachować
Karo in the Kitchenbułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać... Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek. Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne(...)koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce
Kolorowy Przepisownikidealnie się komponuje. Polecam! Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym Składniki: około 9 płatów makaronu lasagne 90 g sera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki 400 g mrożonego szpinaku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 2 łyżki(...)polewamy sosem beszamelowym. Posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała
Mania GotowaniaDo tej pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę pasztetową, wyrównaj. Możesz całość wyłożyć do jednej większej formy. Ja robiłam pierwszy raz i nie wiedziałam, jak pasztet zachowa się w trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw
Anioszek w kuchniLasagne -świetny pomysł na niedzielny obiad lub smaczną niespodziankę dla oczekiwanych gości. Przed przygotowaniem tego pysznego i bardzo lubianego dania proponuję zaopatrzyć sie w makaron typu
zielonacukinkamałżeństwa, bo nam się zmian zachciało. Czasem jednak zmiany są bolesne, ale konieczne, tak dla higieny psychicznej. Dotyczą głównie bufetów imieninowych. Nienawidzę całym swoim puchatym ciałkiem, czyli bardzo, galarety wieprzowej vel zimnych nóżek. No nie, nie i po prostu nie. Nie ma takiej ilości wódki, po której popatrzę na to przychylnym okiem. Nie neguje tego, że ktoś pała do tego(...)czasem udka potrafią być nieźle tłuste. Mięso obieramy, warzywa kroimy w kostkę. Szykujemy sobie pojemniczki, w których będziemy robić galaretę. Ja jestem zwolennikiem jednorazowych pojemników np. foremek do pieczenia pasztetu lub keksów. Doskonale nadają się pudełka po lodach i innych margarynach. Fajnie jest podać na stół galaretę zrobioną w keksówce. Każdy ucina sobie taki kawałek, na jaki ma ochotę
ladykitchen