Kiedy nie chce się gotować, a masz wielkiego głoda i potrzebę chwili wytchnienia od ciężkiej pracy i miejskiego zgiełku - jest miejsce blisko Warszawy gdzie nie dość
Kuchnia po mojemuDomowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka(...)koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce
Symfonia smakowaszklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie(...)każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem
W poszukiwaniu inspiracjipokusiłam się o własne wykonanie. Pasztet jest bardzo smaczny i myślę, że już czas pokazać go publicznie. Składniki: królik w całości, ok 1.5 kg 40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej 20-25 dag surowej słoniny 50 dag karkówki 2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba gałka muszkatołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. 4. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i wierzch pasztetu. Pasztet zapiekamy ok. 90 minut przez 160-170 C. Przed krojeniem pozwalamy, aby pasztet ostygł
Apetyczna babeczkaobiad w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na kotlety mielone zapiekane à la pizza (wyszło mi 7 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub w wersji fit z indyka) czerstwa bułka pszenna pół szklanki wody jajko 120 g sera żółtego 200 g pieczarek papryka czerwona średniej wielkości cebula mała puszka kukurydzy sól, pieprz(...)miski, dodajemy do nich paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Mokrymi rękami z mięsa formujemy kule wielości mandarynki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule spłaszczamy i formujemy tzw. „gniazdka” z wgłębieniem pośrodku. Do każdego gniazdka nakładamy po dwie łyżki farszu, lekko dociskając. Na wierzchu układamy starty ser żółty. Blaszkę wkładamy do piekarnika
e-PrzepisyKulinarneziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści(...)stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i takim sosem zalewamy gołąbki (jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, najpierw je miksujemy). Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut. [caption id="attachment_7513" align="aligncenter" width="1024"] Gołąbki
e-PrzepisyKulinarneziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE(...)Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina , zielony
https:KKuchniaMniamSKŁADNIKI : 1,5 kg szynki wieprzowej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu oraz słodka i ostra papryka w proszku do smaku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 4 ząbki czosnku(...)delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem
Kulinarne Fantazje Mariolidobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta w paski, jako przekąska, podana na zimno. Przepis własny. Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków. Składniki: polędwica wieprzowa, około 60 dag 20 dag marchewki 1 cm plaster korzenia selera pół średniej cebuli 1/3 szklanki rodzynek 20 dag żółtego sera sól, pieprz, odrobina oleju do podsmażenia, łyżeczka majeranku, łyżeczka(...)folię aluminiową. Roladę ciasno i dokładnie zawinąć we folię. Tak przygotowaną roladę można włożyć na godzinę do lodówki by mięso przeszło zapachami. Można też przygotować kilka godzin przed pieczeniem. Mięso piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego! Pozdrawiam ciepło. FB oraz Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnytalerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny ale warty swojej uwagi i poświęconego czasu :D Składniki: makaronu lasagne, oliwa, ser żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki, zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra; sos beszamelowy: 2 łyżki(...)Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwowo kolejno makaron, sos pomidorowy, makaron oraz sos beszamelowy, posypujemy serem żółtym lub mozarellą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp ok 200* C, pieczemy ok 30min
Kuchnia Pełna PasjiDzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje(...)dodajemy soli wg naszego uznania. Po 50 minutach ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty.Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy
Smaki Brazyliipolecam i zapraszam po przepis Zapraszam też na film z przygotowaniem faszerowanej papryki krok po kroku SKŁADNIKI FARSZ -100g ryżu -500g mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej -2 duże ząbki czosnku -ok 200g pieczarek -1 cebula -ok 5 łyżek przecieru pomidorowego -sól, pieprz, papryka słodka DODATKOWO -ok 3 duże papryki czerwone (lub 6 małych) Cebulę kroimy(...)farszem. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym bez pokrywy. Każdą z papryk posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut Przed wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić nożem czy papryka jest miękka. I gotowe. Paprykę podajemy na ciepło. Jest przepyszna, bardzo polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumakaronu. Można zrobić podwójna porcję bo dobrze smakuje jak postoi w lodówce lub można zamrozić na później. Klops z parmezanem w sosie pomidorowym Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 łyżka oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do mięsa mielonego 50 g startego parmezanu 4 kromki bułki (albo 2 kajzerki) 1/2 szklanki mleka(...)wymiesza ręką na jednolitą masę. Formę keksówkę (albo inna podłużną) wysmarować lekko olejem lub oliwą, przełożyć masę, ugnieść, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut pod przykryciem, odkryć i piec jeszcze 10 minut. W czasie jak mięso się piecze przygotować sos - posiekać czosnek i pokroić cebulę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę smażyć
Smaczny zeszytwołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok. Na 3 porcje potrzebujemy: 250 g mięsa mielonego wołowego 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchewka starta na dużych oczkach 2 łodygi selera naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej(...)passate, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut
Jadło i czytadłojajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam lub mak lub sól gruboziarnista i przyprawy typu oregano, bazylia Nadzienie 5 parówek (ja użyłam z Lidla z szynki wieprzowej) 5-7 plasterków sera 10 cienkich pasków papryki po łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy zaczyn, drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego(...)Każdą część rozwałkujemy tak by były dłuższe niż parówki i by dały się zawinąć. nakładamy plasterki sera żółtego na to leje trochę ketchupu (nie za dużo bo wypłynie podczas pieczenia) na ketchup układam parówkę, wzdłuż parówki kładę po dwa paski papryki i z boku lekko sypie kukurydzą. Tak przygotowanym ciastem zawijam parówkę dokładnie ściskając boki i łączenie. Można
Piekielna Kuchnia Pati