pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:201/291)

Golonki pieczone 105

odtłuszczone…kiedyś czytaliśmy, że trzeba dostarczać organizmowi tłuszczu, inaczej sam będzie odkładać…no to dostarczamy. Składniki: 2 golonki wieprzowe przednie 350 ml wina Riesling 2 litry bulionu z żeberek wieprzowych 1 łyżka uniwersalnej eko przyprawy 5 łyżek syropu klonowego 5 łyżek oleju słonecznikowego 4 ząbki czosnku 1 cebula Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style(...)myjemy, gotujemy przez 45 minut w bulionie z żeberek. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy marynatę: Wino, czosnek, syrop klonowy, pokrojoną cebulę, olej, przyprawę mieszamy zalewamy golonki, rozprowadzamy, Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy 45 min w 180°C, co jakiś czas podlewamy marynatą

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego 272

Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego przełożona warstwami z liści młodej kapusty. Po upieczeniu są mięciutkie, rozpływają się w ustach, a z mięsem tworzą smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Warto podać z młodymi ziemniaczkami i sosem pomidorowym. 1 duża główka młodej kapusty 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 1 duża cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko(...)mięsa. Wyrobić wszystko jak na kotlety mielone. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście, które zmiękną. Formę do pieczenia 25 x35 nasmarować olejem rzepakowym. Rozłożyć równomiernie 1/3 sparzonych liści na dnie naczynia. Wyłożyć połowę mięsa, wyrównać i rozsmarować trochę przecieru pomidorowego. Nałożyć liście, mięso, przecier i na wierzchu resztę

https:KKuchniaMniam
Szynka gotowana 197

długą rączką), łyżkę cedzakową, talerz, blachę lub brytfannę lub naczynie żaroodporne, papierowe ręczniki lub ściereczkę kuchenną, ewentualnie nóż i deskę. Przygotuj składniki (12-16 porcji): 2-3 kg szynki wieprzowej – najlepiej z niewielką ilością tłuszczyku, sól peklującą (20 g na 1 kg mięsa), miód, musztardę, brązowy cukier. Mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Ewentualnie usuń(...)pozostałymi przyprawami, tj. musztardą, miodem i brązowym cukrem. Tak przygotowane mięso przełóż na blachę (do brytfanny lub naczynia żaroodpornego) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C. Całość piecz przez 15 minut. Szynka będzie gotowa, gdy jej skórka ładnie się przyrumieni. Tak przygotowaną szynkę gotowaną podawaj np. z sosem wiosennym. Szyneczka wyszła smaczna, lekko słodkawa przez natarcie miodem, musztardą

blog.moje-pasje.info
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 235

trudnym do krojenia sushi. Bez żadnego problemu udało mi się pokroić sushi z tatarem z łososia, nawet na bardzo cienkie plastry. Na co dzień wykorzystuję santoku do krojenia mięsa wieprzowego i wołowego, a także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy(...)przystosowuje go zarówno dla osób prawo- jak i -lewo ręcznych. 8-calowy jest również wąski nóż do mięs z symbolem wędliny. Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego

Poezja smaku
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 266

ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową i pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej(...)następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia

Piekielna Kuchnia Pati
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem 183

Prosta w wykonaniu, kolorowa, krucha  i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. 1,2 kg schabu wieprzowego 200 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 jajka Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku(...)nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny 10 minut

VioletoweKucharzenie
Zraziki z szynki 149

Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora    Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry delikatnie(...)zrazy.    Dolewamy 0,5 szklanki wody przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe.    Możemy je podać z frytkami i surówką zimową. Smacznego

Maminek kulinarny
Pulpety pieczone z ziemniakami i papryką 74

Składniki: 500 g szynki wieprzowej 600 g małych ziemniaków 3 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 czubatych łyżek bułki tartej 50 ml mleka 1 łyżka ostrej musztardy 1 jajko 50 g tartego parmezanu 2 łyżki tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju pieprz, sól Sposób przygotowania: Mięso mielimy. Ziemniaki obieramy(...)słodką, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy tworzymy średniej wielkości pulpety, które następnie układamy na wcześniej przygotowanych warzywach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut

Qchnia po prostu
Ogórki faszerowane 85

książki kulinarnej „Kuchnia jarska” Jana Kazimierza Czarnoty wydanej w 1912 roku. Oczywiście w książce nadziewane są farszem bezmięsnym, postanowiłam zrobić farsz mięsny. 10 sporych ogórków gruntowych, 300 g mięsa wieprzowego lub drobiowego, 200 g ugotowanego ryżu (około 90 ml suchego ryżu), 1 nieduża cebula, 2 -3 ząbki czosnku, jeżeli mamy to sól z czosnkiem niedźwiedzim, sól, 1 - 2 łyżki posiekanej(...)zioła. Wlać 2 – 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić ogórki farszem mięsnym, Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem, lub wyłożonym papierem do pieczenia. Ogórki posmarować masłem. Wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Podałam z sosem pomidorowym

królestwo garów
Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną 175

Zawsze robię wszelkie pasztety sama, dzięki temu wiem, co się znajduje w ich składzie. Pasztet drobiowo - wieprzowy z dodatkiem zdrowej żurawiny to moja propozycja na kanapkę. Składniki: 1 kg łopatki bez kości 3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg) 1 czerstwa bułka 5 jaj 2 cebule 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 0,5 selera 3 listki laurowe 5 ziarenek(...)warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C.  Smacznego

Słodki Zakątek
Pasztet ze śliwkami 140

rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super.  Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu(...)laurowe wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam

Kardamonovy
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem 240

mięsa i kapusty. W sam raz na jesienny obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę :) 1 kg ziemniaków 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty włoskiej ( 500 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól pieprz czarny przyprawy(...)Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: kapusta , ser żółty , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
STEK Z KARCZKU Z CIECIERZYCĄ I GRZYBAMI 138

miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie.  Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat.  SKŁADNIKI :  500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek 1 cebula 100 ml śmietany 30%  1 łyżka masła  sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania(...)minutach wlewamy śmietanę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż się częściowo zredukuje, wsypujemy do sosu 1/2 puszkę ciecierzycy i mieszamy. Sos jest gotowy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Karczek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Można go upiec na patelni grillowej lun na grillu. Po kilku minutach, kiedy już  mięso

Kulinarne Fantazje Marioli