gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce 1. Z kapusty(...)piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
Na moim talerzupłatków owsianych) 2 łyżki miodu (dałam lipowy) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu, soli i imbiru Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, miód, proszek do pieczenia oraz cynamon, imbir i sól. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto odstawiamy na około 20 minut (jeśli nam się bardzo spieszy można pominąć ten krok, nie uciekną wtedy(...)miałam okazję testować przez trzy tygodnie, w czasie których oprócz powyższych placków przygotowałam kilka innych pysznych rzeczy, np. kaszotto z warzywami (przepis wkrótce), omlet, placki ziemniaczane, paellę czy gulasz wieprzowy. Do tej pory zazwyczaj używałam patelni teflonowych lub ceramicznych, więc byłam ciekawa jak w kuchni sprawdzi się patelnia tytanowa , o której co prawda wcześniej słyszałam, ale nie miałam okazji
e-PrzepisyKulinarnemięsem wyszła zapiekanka z dużą ilością białka. Zapraszam do przetestowania przepisu Zapiekanka meksykańska z cukinią 0,3 kg mięsa mielonego z indyka 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 pomidory pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 cukinia 7 ziemniaków przecier pomidorowy świeży rozmaryn świeża bazylia świeży tymianek 0,3 kg mozarella sól, pieprz Ziemniaki obieramy(...)już lekko miękkie, kroimy je w plasterki, układamy w naczyniu żaroodpornym, na to idzie cukinia, a kolejno mięso, kolejna warstwa ziemniaków oraz cukinia. Na to ścieramy ser mozzarella. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiprzy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki 500-600 g polędwiczki wieprzowej (w temperaturze pokojowej) 100 g wędzonego boczku w plasterkach 200 g malutkich pieczarek 2 czerwone cebule 6 łyżek oleju 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i świeżo(...)nagrzej do temperatury 180 stopni C . Na dno naczynia żaroodpornego wrzuć warzywa i podpiecz je przez około 10 - 15 minut . Następnie wyjmij naczynie, ułóż na nim polędwiczki i piecz kolejne 30 minut . Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są już gotowe, a polędwiczki na chwilę zdejmij z warzyw, przełóż do pojemnika i przykryj folia - pozostaw je na 8 minut
Słodko-Słony Świat Ilonyulubionych dań zwłaszcza wśród panów. Dlatego zrobiłam kolejną wersję dania z żeberkami w roli głównej, tym razem w sosie słodko - pikantnym z nutą chili... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych listek laurowy Sos: 120 g brązowego cukru (ok. ½ szklanki) ½ szklanki wody 4-5 ząbków czosnku ¼ łyżeczki chili 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki musztardy Wykonanie: Do dużego(...)wyjęłam z garnka. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalałam sosem, przykryłam srebrną folią i wstawiłam do piekarnika na 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia poodwracałam żeberka na drugą stronę i ponownie wstawiłam do pieczenia. Sprawdziłam czy mięso jest miękkie. Żeberka wymagały dopieczenia, więc wstawiłam je do piekarnika jeszcze
Kuchnia u Krysigołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce 1. Z kapusty(...)piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUjadłam. Wtedy miałam jeszcze nie wypalone kubki smakowe :) Poniżej przedstawiam przepis na moją wersje tego cudownego meksykańskiego dania, która nie jest zbyt ostra :) Składniki: ½ kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu Cayenne ½ łyżeczka Curry ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 3 łyżki przecieru(...)można dolać trochę wody i ponownie zagotować. Polecam podawać Chili con carne z chlebem i gorącą herbatą, co sprawia, że danie nie jest takie ostre. Gdy popijamy zimnymi napojami piecze mocniej :) Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Rajmięsa mielonego. Jeżeli nie macie pomysłów na mięso mielone, to polecam wypróbować ten przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka, czubryca żółta, oregano, sól i pieprz) Dodatkowo: – 400g świeżego szpinaku(...)dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mozarellę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Mięso podzielić na 6 równych części i uformować kulki. Kulki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i zrobić wgłębienia wilgotnymi palcami lub denkiem od szklanki. Do środka włożyć nadzienie ze szpinaku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Smaki Arminepłytę wędlin na świąteczny stół. PRZEPIS NA PASZTET Z KRÓLIKA Składniki na pasztet z królika: 1 królik (ok 1,5-2kg) 300g wątróbki drobiowej 1 kg surowego boczku wieprzowego 2 bułki kajzerki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 5 jajek 1 cebula gałka muszkatołowa Jak zrobić pasztet z królika: Do garnka(...)szklankę wywaru w którym gotowało się mięso i żółtka, następnie wyrobić. Białka ubić na pianę, połączyć z mięsem. Masę przełożyć do foremek keksówek (10 x 30cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułka tartą/kasza manną Piec ok 1,5h w 180st. Zostawić do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem. Artykuł Pasztet z królika pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujeupiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 9 kotletów 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 cebula (około 120 g ) 1 kajzerka (lub pół dużej bułki) około szklanki mleka lub wody pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle(...)dokładnie wyrabiam dłonią. Po wyrobieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Z tak przygotowanej masy formuję kotlety, które możemy upiec lub usmażyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone mielone: Blachę wykładam papierem do pieczenia i maluję niewielką ilością oleju. Dłonie smaruję olejem i formuję kotlety, tak samo jak do smażenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową
Uwaga Babcia Gotujebrokułami Ziemniaki z boczkiem i brukselką Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 800 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego 8 średnich ziemniaków puszka pomidorów w kostce duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka papryki chili łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku 330 g kwaśnej śmietany(...)ziemniaków. 5 Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. 6 Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika. 7 Zapiekankę podajemy pokrojoną
Kuchnia BazyliiPyszne jako przystawka zarówno na ciepło jak i zimno. Składniki: 200 g korzenia selera 6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej 2 łyżki jogurtu naturalnego 275 g ciasta francuskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy liść sałaty do dekoracji Przygotowanie: Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy(...)układamy plaster szynki a następnie na szynce układamy 2 łyżki farszu z selera-rozsmarowujemy. Zwijamy ciasno w roladkę. Robimy tak do wykorzystania składników. Roladki układamy pionowo w blaszce do pieczenia babeczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone i lekko ostudzone wyjmujemy na talerz i dekorujemy sałatą. Przepis na 6 sztuk
słodkie i nie tylko historie kulinarneSKŁADNIKI: 10 Plastrów schabu 1 por 1 natka pietruszki przyprawy: czosnek,sól i pieprz, vegeta kozieradka, rozmaryn Majonez Kielecki Społem Chrzan Luksusowy Społem 100 ml
Gotowanie Patkiwierzch resztą startego sera i dopiero na koniec – przygotowaną wcześniej startą i przyrumienioną bułką. Całość wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180⁰C góra-dół bez termoobiegu, i pieczemy 35-40 minut, bez przykrycia, na środkowej półce. Środek – miękki, lśniący i kremowy, wyczuwalnie serowy. Wierzch jest jednocześnie chrupiący i ciągnący. Pyszna opcja na obiad jeśli macie ochotę(...)pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 90-100g sera żółtego Edamski 90-100g sera Cheddar 2 łyżki stołowe musztardy Dijon 150g gotowanej, lekko wędzonej szynki wieprzowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej sól pieprz DO POSYPANIA 2 łyżki oliwy z oliwek ½ dużej pszennej bułki, grubo startej 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Karo in the Kitchenzaczerpnąć inspiracji. Dokładnie studiuję smak interesującej mnie mieszanki, aby później z powodzeniem odtworzyć ją w mojej kuchni. Tak też było z przyprawą Cajun. Potrzebowałam jej bowiem do pieczonego kurczaka. Nie miałam jej. Ale sama ją sobie stworzyłam z naturalnych składników! I bardzo chętnie dzielę się z Wami moim przepisem. Udowadniam tym samym, że szybko możemy sami skomponować taką przyprawę(...)miksera i dokładnie miksujemy na proszek. Przechowujemy w szczelnym pojemniczku. Śmiało można zmieniać proporcje przypraw, w zależności od preferencji smakowych. Świetna przyprawa do kurczaka, do mięsa mielonego drobiowego czy wieprzowego (idealna do burgerów), do owoców morza
Naturalna Kuchnia