pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:202/291)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kalafiorem 250

pieczarkami, papryką, kalafiorem, kukurydzą powstało pyszne danie. Bardzo lubię kukurydzę..mąż się śmieje, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła Sos:  - 300 ml śmietany 18% - 2 łyżki majonezu(...)pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu.  Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 30 min. Po15 minutach nakładamy starkowany ser i dalej pieczemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczone gołąbki 274

Składniki : średniej wielkości kapusta włoska około 500 g mielonego mięsa – wieprzowe lub wieprzowe-wołowe 1 paczka ryżu jajko 1 cebula przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek 1 szklanka bulionu (w ostateczności może być z kostki rosołowej) łyżka masła sos pomidorowy Przygotowanie: Gotujemy ryż, krócej niż zazwyczaj – może być lekko twardy. W wielkim garnku musimy obgotować kapustę z wcześniej(...)muszą być ładne i całe), a na nich układamy nasze gołąbki. Podlewamy całość szklanką bulionu, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny, na ostatnie 20-30 minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym – gotowym, lub wykonanym samodzielnie (opis

Ugotuj to sam ...
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 145

ZALET .Jest łatwo dostępny,tani,nie posiada żadnych dodatków i nie da się przy nim kombinowac.Nie można go wymieszać z woda,bo będzie pryskał na patelni. Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego tłuszczu,który jest dzisiaj kuchenną i medialną supergwiazda-oliwy z olwek.Niemal identyczny nie znaczy taki sam.Bo znacznie lepszy.Oto dowody: smalec wcale nie jest tłuszczem(...)wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab z kością z grilla 102

Pyszny i aromatyczny schab wieprzowy z kością z grilla. Idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na doskonałe grillowane mięso. Proste składniki i bardzo łatwy, a co najważniejsze, sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz świetne danie z grilla. Przepis jest uniwersalny, dzięki czemu schab możesz przygotować na każdym rodzaju grilla. Poza sezonem, także na patelni grillowej. Grillowane kotlety ze schabu(...)schabu również może być pyszne. Należy poświęcić mu tylko nieco więcej uwagi Jak przygotować najlepszy grillowany schab? Zapraszamy na przepis Schab z kością z grilla Składniki: Mięso: schab wieprzowy z kością: 5 kotletów wędzona papryka: 2 łyżeczki słodka papryka: 2 łyżki brązowy cukier: 2 łyżeczki czarny pieprz: 1 łyżeczka prażona cebula: 2 łyżki sól: 1 łyżeczka Solanka: woda: 1 litr

Kuchnia Na Wypasie
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu 166

Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem. Zapraszam 😊 Składniki (forma o średnicy 26 cm): makaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona(...)osolonej wodzie, Następnie odcedzamy i wykładamy na wysmarowan ą  olejem blaszkę. Na makaron wylewamy sos. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Pieczemy w 170 stopniach, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie złocisty (ok 30 min). Smacznego

kulinarne odsłony pati
Polędwica a'la Wellington. 123

okazji jeść tego dania, dlatego od jakiegoś czasu "kusiło" mnie, żeby ją zrobić. Oryginalne danie nie jest z polędwiczki wieprzowej tylko wołowej- może następnym razem! SKŁADNIKI: 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 200-300 g. pieczarek (można pomieszać z leśnymi grzybami) 1 szalotka garść drobno posiekanej pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła 150 g. boczku(...)około dwie godziny, schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii, przełożyć na ciasto francuskie i tak zwinąć,aby złożenie było na spodzie, posmarować żółtkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w temperaturze 180 stopni 20 min. z termoobiegiem, kolejne 10 min. góra/dół. wyłożyć na talerz, zostawić, żeby odpoczęło około 10 min., następnie pokroić na plastry, polędwiczka powinna być lekko

Kuchnia Beaty
Rolada z mięsa mielonego owinięta boczkiem 874

Składniki: 1/2 cebuli, łyżka masła, 4 średniej wielkości ogórki kiszone, 2-4 garście posiekanej natki pietruszki ( świeża lub mrożona ), 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżeczki ostrej musztardy, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki bułki tartej, ok. 100ml mleka, 155g papryki konserwowej ( 4 kawałki ), 300g boczku wędzonego w plastrach. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła(...)poukładać paprykę konserwową ( czym mniejsze kawałki papryki, tym łatwiej roladę zwinąć ). Następnie na całości równomiernie wyłożyć ogórki z natką pietruszki. Zwinąć roladę. Roladę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z rolady zdjąć folię spożywczą. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 1h.  Po upieczeniu roladę można podawać na ciepło lub na zimno.   Smacznego

W kuchni u Moniki
Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową) 120

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie! 700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów) Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek(...)piekarniku) i doprawić solą z pieprzem. Na każdy plaster boczku położyć odrobinę nadzienia i całość zwinąć w roladkę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1-1,5 h w 180 stopniach. (Pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem

Di gotuje
Pasztet z królika 2 132

wątróbki.  Doskonały nie tylko od Święta.  Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika  0, 70 kg podgardla  70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej  1 duża marchewka  1 średnia pietruszka  ¼ selera  4 listki laurowe  6-7 kulek ziela angielskiego  1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka)  3-4 ząbki(...)mięsa ( najdrobniejsze sitko) . Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą. Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę w 180 st C 70 minut. SMACZNEGO!!! ZOSTAWIAM WAM ZBIÓR ŚWIETNYCH PRZEPISÓW, ZERKNIJCIE

Takie tam pichcenie
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim 153

pieczarek 1 cebula 2 opak. gotowego ciasta francuskiego 2 łyżki musztardy pieprz, sól olej do smażenia masło majeranek 1 żółtko Kiedy znudzi nam się tradycyjny sposób podawania polędwicy wieprzowej... proponuję wersję w cieście francuskim z pieczarkami, która może stanowić zarówno główne danie obiadowe - jak i wykwintny element kolacji przy świecach. Polędwicę posmarować musztardą i posypać pieprzem. Następnie obsmażyć na oleju(...)dokładnie ciastem. Roztrzepać żółtko ze szczyptą soli i łyżką zimnej wody i posmarować nim całe ciasto, będzie dzięki temu złociste i chrupiące. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC. W tej temperaturze piec pierwszych 10 minut, żeby ciasto się zarumieniło. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180ºC i piec

Świat Domowej Kuchni
Schab po warszawsku 353

  Składniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól

Gospodyni Miejska
Gołąbki Bez Zawijania 108

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domowe gołąbki leniwe bez zawijania. Szybkie i smaczne danie obiadowe, idealne dla każdego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g wieprzowego mięsa mielonego 600 g młodej kapusty 100 g ryżu 2 małe cebule mąka 1 jajko 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka Składniki na sos 500 ml passaty 3 łyżki(...)przełożyć do szklanki, dodać dno niej odrobinę ciepłego sosu, wymieszać, a następnie całość wlać do rondelka. Gotowym sosem polać gołąbki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut, grzanie góra-dół, bez przykrycia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gołąbki Bez Zawijania pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Roladki mielone w szynce 86

mamy pod ręką. Nic tak nie pobudza wyobraźni jak kilka składników na blacie. Spróbujcie naszej propozycji, która nam przypadła do gustu. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g plastrów szynki serrano 3 łyżki oleju peperoncino 1 łyżka suszonego oregano 150 g plastrów żółtego sera królewskiego listki świeżej bazylii Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)bidi-language:#0400;} Mięso mieszamy z olejem i oregano. Plastry szynki układamy na folii aluminiowej, na niej rozsmarowujemy mięso, układamy ser, dodajemy listki bazylii. Zawijamy w roladki i folię. Pieczemy 35 minut

R'n'G Kitchen
Pulpety mięsne z cukinią w sosie pomidorowym. 101

sosem i … czekam! a potem delektuje się smakiem tradycyjnym lub podrasowanym jakąś przyprawą bądź innym składnikiem. Dziś dodałam cukinię, Zapraszam po inspirację!  Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowego pół średniej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka sól i pieprz do smaku 1 jajko 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos; 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka(...)Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie zblendować na gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty to dolać jeszcze trochę przegotowanej wody. Sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika i piec około 40 min. w temp. 180C. Przed samym końcem pulpety posypać żółtym serem. Zapiec do rozpuszczenia. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.    Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Golonki pieczone 83

odtłuszczone…kiedyś czytaliśmy, że trzeba dostarczać organizmowi tłuszczu, inaczej sam będzie odkładać…no to dostarczamy. Składniki: 2 golonki wieprzowe przednie 350 ml wina Riesling 2 litry bulionu z żeberek wieprzowych 1 łyżka uniwersalnej eko przyprawy 5 łyżek syropu klonowego 5 łyżek oleju słonecznikowego 4 ząbki czosnku 1 cebula Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style(...)myjemy, gotujemy przez 45 minut w bulionie z żeberek. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy marynatę: Wino, czosnek, syrop klonowy, pokrojoną cebulę, olej, przyprawę mieszamy zalewamy golonki, rozprowadzamy, Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy 45 min w 180°C, co jakiś czas podlewamy marynatą

R'n'G Kitchen