pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:205/291)

domowy pasztet wieprzowo-drobiowy... 183

Składniki: łopatka wieprzowa bez kości 1 kg, smalec 1/2 kostki, wątróbka drobiowa 3/4 kg, cebula 4 sztuki, bułka paryska 4 kromki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", majeranek 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 5-6 łyżek, woda 1 szklanka, liście laurowe - ile potrzeba wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną(...)wysmarowana smalcem i posypana tartą bułką, do formy włożyć pasztet, na wierzchu ułożyć liście laurowe piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, formę wstawić do większej formy z wodą i piec około 45-55 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypalił, pasztet zostawić w formie do wystygnięcia

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony karczek na kanapki lub obiad 188

Takie mięso z piekarnika to nie tylko pyszny pomysł na obiad, ale również świetne rozwiązanie by urozmaicić kolacje. SKŁADNIKI 2 kg mięsa wieprzowego z karczku 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 8 owoców jałowca 1 łyżeczka kminku mielonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki tymianku większa szczypta chilli 4 łyżeczki słodkiej papryki sól(...)pokojowej, aż mięso nie będzie zimne. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 ° C. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć mięso do piekarnika. Piec łącznie 2 godziny. W połowie czasu mięso obrócić na drugą stronę, zaś 30 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Mięsa nie kroić od razu, tylko zostawić na 5 minut jeżeli będziecie je jedli na obiad

Passions hobbies life
Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky), pieczone i grillowane w piekarniku 112

najpierw leżały w marynacie? Dzięki niej   żeberka uzyskały niezwykły smak i piękny kolor. A z marynaty powstał pyszny sos i świetna glazura...   Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych   Suche składniki: 120 g brązowego cukru 1łyżka kuminu (nie mylić z kminkiem) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 7 ząbków czosnku (brak(...)pieczenia każdy kawałek odwróciłam na drugą stronę.   Po godzinie przełączyłam grzałkę piekarnika na grill i piekłam żeberka dalej, ale już w odkrytym naczyniu. Najpierw 10-15 minut, potem odwróciłam na druga stronę i znów wstawiłam na 10-15 minut. Oczywiście polewałam wytworzonym sosem.   Jeśli Wasz piekarnik nie ma funkcji „grill”, to spróbujcie przełączyć na pieczenie

Kuchnia u Krysi
Golonka indycza z estragonem 184

Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie smakowe, które wraz z mięsem drobiowym wyśmienicie się komponuje. Golonkę przygotować można stosunkowo szybko i jest bardzo fajną odskocznią od codziennych obiadów. Polecam :) Dla 5 osób Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc Składniki: 5 golonek(...)minut. W połowie czasu przewracamy. 3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką. 4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.  5/ Podajemy golonkę na duszonej cebulce z dodatkami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Pierogi pieczone z mięsem 226

jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz: 600 g ugotowanego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek czosnku przeciśnięty(...)szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Studzić na kratce

O kuchni z uczuciem
Burgery wołowe z jalapeno i wasabi 179

prostu stan wysmażenia kontrolować, na każdej patelni trochę inaczej się smaży. Tym razem smażyłam na patelni teflonowej.  A tutaj linki do przepisów na inne burgery Mini burgery wieprzowe Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g  mielonej wołowiny - najlepiej łopatki(...)posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem.  Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi ziemniakami (np takimi  ).  Smacznego

Stare Gary
Duszone polędwiczki na pierzynce 143

Soczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki i selera naciowego... przepyszne i bardzo łatwe duszone polędwiczki są jednym z moich ulubionych dań mięsnych. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450-500g) 4 łodygi selera naciowego Kalarepa 2 czerwone cebule Papryka czerwona i zielona 100g masła 2 łyżki mąki Mały słoiczek przecieru pomidorowego 0,5 l słodkiej śmietanki 12% Olej(...)zalać przygotowanym wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu. Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z tymiankiem i rozmarynem ziemniaczków

Pyry na Gaz
Zapiekanka makaronowa z beszamelem 466

obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym i mnóstwem żółtego sera, parmezanem i mozzarellą. Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 g makaronu kokardki 500 g mięsa mielonego (u nas: wieprzowe) 100 g masła 70 g mąki pszennej 0,5 l mleka 3 szkl. sera (u mnie mozzarella i ementaler) 1/4 szkl. parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli(...)Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl. sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu) na 10-15 minut. W połowie pieczenia zapiekankę posypujemy parmezanem. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu się zapiecze. Smacznego

My Culinary Art
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 171

konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 500 g, 1 laska wanilii, garść owoców rokitnika , 1 szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego(...)ewentualnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zredukować płyn lub dodać wody. 3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut). 4. Przygotować surówkę: cukinię

SzczyptaSmaQ
Żeberka duszone w kapuście kiszonej. Cały garnek bardzo konkretnego i pysznego jedzenia. PRZEPIS 204

też składa się głównie z kapusty kiszonej i mięsa. Tutaj jednak mamy żeberka wieprzowe. Dzięki temu, że gotują się z kośćmi, całe potrwa nabiera bardzo wyrazistego charakteru. Bardzo prosta, a zarazem niezwykle smaczna kuchnia. Przepis na żeberka wieprzowe duszone w kapuście kiszonej Składniki: Paski żeberek wieprzowych o łącznej wadze około 1,5 kg, 1 kg kapusty kiszonej, 3 duże cebule(...)łyżka mąki pszennej, olej, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. – Składniki na duży garnek potrawy. Jak zrobić żeberka wieprzowe duszone w kapuście kiszonej? Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą i pieprzem, porcjami dobrze obsmaż na oleju. Zdejmij, odłóż. Teraz na tę samą patelnię (po smażeniu żeberek zostało na niej dużo smaku) wrzuć posiekaną cebulę i również wyraźnie

Kulinarna Polska
Łopatka w sosie własnym, danie na wyjazdy 69

około 4 słoiki o pojemności 1 l. : 1 kg łopatki wieprzowej, najlepiej odtłuszczonej 4 cebule średniej wielkości 4 łyżki maggi 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz czarny do smaku mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu 0,5 litra wody 4 plastry smalcu wieprzowego (zalecam smalec nie olej, bo słoiki dłużej i lepiej się przechowują(...)temperaturę do 160 C i duś pod przykryciem półtorej godziny. Kontroluj od czasu do czasu czy woda zbytnio nie odparowała. Po upływie tego czasu wyjmij mięso. Sos powstały po pieczeniu mięsa zagęść, mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Przygotuj 4 wyparzone słoiki o pojemności 1 litra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kawałek łopatki delikatnie pokrój na mniejsze części

Ogrodnik w podróży
Przepis na pieczone burgery z indyka z warzywami 88

kotlety z mięsa mielonego. Jest to danie typu fast-food, jednak w zaciszu domowej kuchni można przygotować zdrowszą ich wersję. Tradycyjnie w okrągłych bułkach zamknięte są burgery wołowe lub wieprzowe, ale bez problemu można je zastąpić zdrowszym mięsem indyczym. Jak zrobić pyszne burgery z indyka? Smażone burgery z indyka Klasyczną wersją burgerów są te smażone na patelni. Robi się(...)doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować 3 okrągłe kotlety o grubości około 1 cm każdy. Rozgrzać na patelni olej, smażyć burgery po 3 minuty z każdej ze stron. Pieczone burgery z indyka z warzywami Zdrowszą alternatywą dla smażonego burgera jest pieczony burger z indyka. W ten sposób ma on jeszcze mniej tłuszczu. Warzywa dodane do masy poprawiają smak

jakszef.pl
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 269

się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę(...)polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni, a mięso przykryłam papierem do pieczenia (można folią aluminiową, ale ja jej nie używam)... ... i włożyłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 2 godziny To jest

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 269

się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę(...)polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni, a mięso przykryłam papierem do pieczenia (można folią aluminiową, ale ja jej nie używam)... ... i włożyłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 2 godziny To jest

Szczęśliwa kuchnia
Roladki z mozzarellą owinięte chrupiącym boczkiem 152

nadają im włoskiego charakteru. Efekt jest spektakularny! Coś czuję, że te roladki będą u mnie obiadowym hitem! Mam nadzieję, że u Was także. :)  Roladki: 500 g mięsa wołowo-wieprzowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 2 gałązki świeżej bazylii 100 g boczku surowego wędzonego w cienkich plasterkach (może być pancetta) 1 łyżka oliwy z oliwek(...)mozzarellę (według uznania), zawijamy całość i formujemy podłużny kotlecik. Każdą roladkę owijamy plastrem boczku i układamy w żaroodpornej formie. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 8 sporych roladek. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z wiatrakiem, grzałką górną i grillem   Czas - 20-25 minut Podczas pieczenia roladki powinny nabrać koloru, mięso jest upieczone, a boczek chrupiący. Swoje roladki podałam

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania