pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:206/291)

Kotlety mielone zapiekane à la pizza 146

obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na kotlety mielone zapiekane à la pizza (wyszło mi 7 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub w wersji fit z indyka) czerstwa bułka pszenna pół szklanki wody jajko 120 g sera żółtego 200 g pieczarek papryka czerwona średniej wielkości cebula mała puszka kukurydzy sól, pieprz(...)miski, dodajemy do nich paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Mokrymi rękami z mięsa formujemy kule wielości mandarynki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule spłaszczamy i formujemy tzw. „gniazdka” z wgłębieniem pośrodku. Do każdego gniazdka nakładamy po dwie łyżki farszu, lekko dociskając. Na wierzchu układamy starty ser żółty. Blaszkę wkładamy do piekarnika

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 163

ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści(...)stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i takim sosem zalewamy gołąbki (jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, najpierw je miksujemy). Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut. [caption id="attachment_7513" align="aligncenter" width="1024"] Gołąbki

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka pasterska w kokilkach 426

ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE(...)Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina , zielony

https:KKuchniaMniam
SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA 342

SKŁADNIKI :   1,5 kg szynki wieprzowej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu oraz słodka i ostra papryka w proszku do smaku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku  4 ząbki czosnku(...)delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny.  Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z polędwiczki wieprzowej nadziewana jarzynami i rodzynkami. 231

dobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta w paski, jako przekąska, podana na zimno. Przepis własny. Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków. Składniki: polędwica wieprzowa, około 60 dag 20 dag marchewki 1 cm plaster korzenia selera pół średniej cebuli 1/3 szklanki rodzynek 20 dag żółtego sera sól, pieprz, odrobina oleju do podsmażenia, łyżeczka majeranku, łyżeczka(...)folię aluminiową. Roladę ciasno i dokładnie zawinąć we folię.  Tak przygotowaną roladę można włożyć na godzinę do lodówki by mięso przeszło zapachami. Można też przygotować kilka godzin przed pieczeniem. Mięso piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Smacznego! Pozdrawiam ciepło. FB oraz Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Lazania 414

talerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny ale warty swojej uwagi i poświęconego czasu :D Składniki: makaronu lasagne, oliwa, ser żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki, zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra; sos beszamelowy: 2 łyżki(...)Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwowo kolejno makaron, sos pomidorowy, makaron oraz sos beszamelowy, posypujemy serem żółtym lub mozarellą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp ok 200* C, pieczemy ok 30min

Kuchnia Pełna Pasji
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 189

Dzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje(...)dodajemy soli wg naszego uznania. Po 50 minutach ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty.Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy

Smaki Brazylii
Papryka faszerowana-pomysł na pyszny obiad +FILM 126

polecam i zapraszam po przepis  Zapraszam też na film z przygotowaniem faszerowanej papryki krok po kroku SKŁADNIKI FARSZ -100g ryżu -500g mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej -2 duże ząbki czosnku -ok 200g pieczarek -1 cebula -ok 5 łyżek przecieru pomidorowego -sól, pieprz, papryka słodka DODATKOWO -ok 3 duże papryki czerwone (lub 6 małych)  Cebulę kroimy(...)farszem. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym bez pokrywy. Każdą z papryk posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut  Przed wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić nożem czy papryka jest miękka. I gotowe. Paprykę podajemy na ciepło. Jest przepyszna, bardzo polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Klops w sosie pomidorowym 214

makaronu. Można zrobić podwójna porcję bo dobrze smakuje jak postoi w lodówce lub można zamrozić na później. Klops z parmezanem w sosie pomidorowym Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 łyżka oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy   Vegeta Natur do mięsa mielonego 50 g startego parmezanu 4 kromki bułki (albo 2 kajzerki) 1/2 szklanki mleka(...)wymiesza ręką na jednolitą masę. Formę keksówkę (albo inna podłużną) wysmarować lekko olejem lub oliwą, przełożyć masę, ugnieść, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut pod przykryciem, odkryć i piec jeszcze 10 minut. W czasie jak mięso się piecze przygotować sos - posiekać czosnek i pokroić cebulę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę smażyć

Smaczny zeszyt
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 224

wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.     Na 3 porcje potrzebujemy: 250 g mięsa mielonego wołowego 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchewka starta na dużych oczkach 2 łodygi selera naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej(...)passate, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut

Jadło i czytadło
Zdrowe bo domowe - HOT DOGI 207

jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam lub mak lub sól gruboziarnista i przyprawy typu oregano, bazylia Nadzienie 5 parówek (ja użyłam z Lidla z szynki wieprzowej) 5-7 plasterków sera 10 cienkich pasków papryki  po łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej  ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy zaczyn, drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego(...)Każdą część rozwałkujemy tak by były dłuższe niż parówki i by dały się zawinąć. nakładamy plasterki sera żółtego na to leje trochę ketchupu (nie za dużo bo wypłynie podczas pieczenia) na ketchup układam parówkę, wzdłuż  parówki kładę po dwa paski papryki i z boku lekko sypie kukurydzą. Tak przygotowanym ciastem zawijam parówkę dokładnie ściskając boki i łączenie. Można

Piekielna Kuchnia Pati
Meksykańska lazania (lasagne) z tortilli 253

lazanii wcale nie jest pracochłonne. Jest to dobry pomysł na szybki obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Składniki: - opakowanie tortilli ( 6 sztuk ) - 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka pomidorów bez skórki - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - oregano suszone - przyprawa chili con carne - mozzarella - ser żółty w plastrach - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy(...)pokrojonej w cienkie plastry. Przykrywamy kolejnymi 2 tortillami.     Ponownie nakładamy warstwę mięsną, 2 plastry sera, przykrywamy tortillą a na sam wierzch nakładamy kawałki poszarpanej mozzarelli. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temperaturze 200 st przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Lasagne z własnym sosem beszamelowym 178

Jako maniaczka wszelkiego typu makaronów oraz fanka kuchni włoskiej odważyłam się w końcu zabrać za Lasagne. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki 1 mały koncentrat pomidorowy 2 cebule makaron gotowy Lasagne 3 ząbki czosnku 40 dag żółtego sera szklanka mleka 4 łyżki mąki 4 łyżki masła lub margaryny bazylia oregano pieprz sól(...)wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się z mięsa posypanego startym serem. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok. 40 minut

upichcona
Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania 148

Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania   Składniki na zapiekankę gołąbkową: mała kapusta włoska (około 800 g) 200 g ryżu basmanti lub białego 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) sól, pieprz Sos pomidorowy: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki cukru   Przygotowanie Do dużego garnka(...)równa warstwa. Następnie znowu wykładamy liście, resztę mięsa z ryżem i ostatnią warstwę kapusty. Wierzch polewamy sosem pomidorowym. Naczynie do zapiekania wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją na około 20 minut, aby można ją było pokroić w spójne porcje.   Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z żurawiną 135

mielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bulki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku(...)ziele angielskie i liście laurowe. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z karczkiem. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Mięso z kurczaka, karczek (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (lub w rozdrabniarce), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego żurawinę

Kardamonovy
Medaliony z polędwicy zawijane w boczku 210

śmietankowego (bez dodatków) 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 150 ml bulionu 100 ml śmietany kremówki  łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Składniki - medaliony z polędwicy : 1 polędwica wieprzowa  ok 12 plastrów boczku ok łyżki oliwy z oliwek  1,5 łyżki masła klarowanego świeży rozmaryn pieprz // wykałaczki Przygotowanie - karmelizowana cebula : Cebule kroimy w piórka i szklimy(...)stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Obsmażone przekładamy do formy lub naczynia do zapiekania posypując świeżo mielonym pieprzem i układając na nich kawałki rozmarynu. Wkładamy do pieca i pieczemy ok 15 minut w 200 oC.  Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i na 4-5 minut nakrywamy formę folią aluminiową  aby mięso odpoczęło. Medaliony podajemy na karmelizowanej cebuli

Mechanik w kuchni
Kotleciki z serem i sosem majonezowym 287

Pyszne kotleciki-na przekąskę imprezową,z żółtym serem w środku,do tego sosik majonezowy  i mamy super zakąskę -polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 150 g sera żółtego pół opakowania ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku sól,pieprz,przyprawy 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany(...)będziemy je zapiekać). Jak kotleciki wystygną,bierzemy ciasto francuskie i kroimy na cienkie paski którymi obwijamy nasze kotleciki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach ok 10-15 min  W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu . podajemy razem z sosem na talerzu-bo rewelacyjnie smakują maczane w sosie

Swojskie jedzonko
Półwytrawny sos jabłkowo - borówkowy do pieczonych polędwiczek, czyli wspomnień o jedzeniu ciąg dalszy 204

Aby do końca dać upust swym kulinarnym marzeniom wspominam dalej ... Drugim z sosów do mięs jakie, zaserwowałam gościom Maksymiliana był sos jabłkowo - borówkowy. Ponieważ były to

Kuchnia po mojemu
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 363

miski, polałam oliwą, obsypałam przyprawami i wymieszałam, aby każda utaplała się w ziołowej marynacie. Wstawiłam na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 180st. Frytki piekłam na papierze do pieczenia przez 20-30min.  Natomiast dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już dawno(...)oliwek Nie podaję ilości składników, pozostawiam je do indywidualnego dobrania. Słonecznik podpiekłam w piekarniku (200st.).  Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą.  400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki pesto bazyliowego Mięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam

bastalena
Fasola pieczona z kabanosami i papryką 132

fasolę koniecznie.  Ja, przez ostatnie dwa tygodnie, zrobiłam ją już trzy razy. Naprawdę.  Składniki: 500 g fasoli  (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego) 300 g kabanosów wieprzowych 1 duża czerwona papryka 1 mała chili (lub duża – jak kto woli) 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżka(...)minuty. Do fasoli dodajemy passatę, rozdrobnione czosnek i chili, usmażone kabanosy z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.  Artykuł Fasola pieczona z kabanosami i papryką pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą. 150

pochodzenia zwierzęcego, kiedyś wołowego. Co zwiększało ryzyko zakażenia się prionami groźnych chorób. Z tego względu już parę lat temu zaprzestano produkcję żelatyny wołowej. Obecnie w obiegu jest tylko żelatyna wieprzowa. Zalety . Ja lubię posługiwać się żelatyną w rozmaitych sytuacjach. Jest to wspaniały środek zagęszczający, którego można być pewnym w 100%. I to jest właśnie zaleta tego produktu. Sprzedawana w małych(...)truskawki Prep Time 1 hour Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour 30 minutes Servings 24 porcje Calories 234 kcal Equipment mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący papier do pieczenia mały nożyk rondelek mały szpatułka silikonowa waga kuchenna blacha do pieczenia (z piekarnika) Forma do pieczenia brownie kieliszek lib mała miseczka (na żelatynę) Ingredients Beza

SmartBake.pl
Karkówka wieprzowa pieczona na cebuli 194

potrzeba: 1 kg karkówki wieprzowej, 6 średnich pieczarek, 6 większych cebul, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany, oregano Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, z każdej strony posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, oregano i tymiankiem, zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w plastry o grubości ok. 4 mm, układamy na dnie(...)sposób, żeby wejście pod wierzchnią część  folii było skierowane w stronę do szyby. Nadmuch powietrza w piekarniku nie będzie podnosił folii. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie folię, odwracamy mięso na drugą stronę uważając, żeby pieczarki nie spadły, przykrywamy z powrotem tą samą folią i pieczemy jeszcze

Bułka z Chlebem
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 226

więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej) 50 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 3 marchewki 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 20dag ) 1 puszka pomidorów krojonych tymianek sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 mały brokuł 15 dag żółtego sera Cebulę pokroić(...)znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem) 222

mąki pszennej, 100 g margaryny, 1 żółtko, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki zimnej wody Na farsz: 400 g świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki), 300 g wędzonej szynki wieprzowej, jasna część z jednego dużego pora, ½ papryczki chili, 8 – 10 łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony), olej do smażenia Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, żółtka, wody(...)podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić. Na wystudzony spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem. Tartę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 35 – 40 minut. Przed podaniem tartę posypać tymiankiem

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania