pieczarki - 22920 przepisów (strona:750/1528)

Śledzie w sosie tatarskim 3320

świętami będę miała więcej czasu na inne "przyjemności". Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty.  Składniki: 5 filetów śledziowych 8 marynowanych pieczarek 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Śledzie moczymy godzinę(...)czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy w grubsze kawałki.  Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, słoik zamykamy i mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy

Kardamonovy
Gołąbki z pieczarkami i serem 124

Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować.  Składniki: 1 kapusta (u nas cool wrap) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 200 g sera gouda 3 cebule 1 łyżka masła ghee 150 g ryżu basmati 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy. Posiekaną cebulę i stare pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Drobiowe roladki zapieczone w grzybowym sosie 174

roladek: 500 g fileta z piersi kurczaka (2 piersi) 6 plastrów sera radamer 6 łyżeczek świeżej natki pietruszki Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1 duża cebula 200 g pieczarek ¾ szklanki suszonych grzybów leśnych 1 ząbek czosnku 300 ml wody 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki Leśne grzyby zalewamy wrzątkiem(...)przesmażamy na rumiano na patelni, układamy w naczyniu żaroodpornym. Na osobnej patelni szklimy do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz odsączone i posiekane leśne grzyby. Całość dusimy do miękkości, następnie podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na końcu wlewamy rozmieszaną w wywarze z patelni śmietanę i mąkę

VioletoweKucharzenie
Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami 155

łyżka czosnku grys Skworcu  Sól i pieprz do smaku  1 łyżka cebuli suszonej Skworcu  4 łyżki płatków owsianych Skworcu  1 duża marchewka Sos: 5 pieczarek  500 ml przecieru pomidorowego  3 łyżki warzyw suszonych Skworcu  Sól i pieprz do smaku  2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej  Dodatkowo: 1 łyżka oleju rzepakowego(...)Pulpety obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju . Smażę pulpety na rumiano ok 2 -3 minut. Do dużego garnka wlewam ok 2 szklanki wody . Dodaję przyprawy . Gotuję .  Pieczarki myję i kroję w kostkę . Dodaję do bulionu. Zmniejszamy ogień dodaję pulpeciki. Gotuję ok 15 minut. Dodaję przecier i gotuję jeszcze ok 5 minut . Posypuję natką pietruszki .  Podaję

Gotowanie Patki
Pizzerinki -tartaletki 142

szkl. mąki 0,5 szkl. ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczka soli 150 g kiełbasy 100 g mozzarelli kilka pieczarek kawałek papryki  przyprawa do pizzy sos curry lub ketchup Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku .Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Do miski z mąką wlać olej i drożdże(...)mlekiem.Wyrobić gładkie ciasto, po dzielić na 8-9 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła .[ u mnie koła przełożone do foremek do tartaletek. Kiełbasę, paprykę, pieczarki i mozzarellę pokroić lub tak ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Pizzerinki posmarować koncentratem,ketchupem lub sosem curry , wyłożyć starte dodatki. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut

Moje domowe kucharzenie
Ratatouille z kopytkami z semoliną 177

semoliną. Teraz wiem, że tylko tą mąkę będę używać do kopytek. Kopytka są miękkie i smaczne. Kopytka 1 kg ziemniaków 1 szklanka semolina jajo sól Ratatouille bakłażan 300 g pieczarek cukinia papryka 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki sól i pieprz do smaku papryczka(...)Kiedy ziemniaki się studzą zacząć przygotowywać ratatouille. Bakłażany, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz. Następnie obsmażyć pieczarki pokrojone na ćwiartki, dodać paprykę a na końcu cukinię i czosnek. Dodać bakłażany, dodać pomidory, zioła prowansalskie i oregano. Doprawić solą , pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać

AZgotuj!
Śledzie po węgiersku 172

Cześć! Propozycja na przekąskę na każdą okazję a  na święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra smaczna odmiana podania śledzi.  Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 4 pieczarki średniej wielkości * 1 cebula * 1 papryka średniej wielkości * 1/5 łyżeczki papryki słodkiej * 1/5 łyżeczki papryki ostrej * 1/5 szklanki octu * 1/5 szklanki oleju * 2 łyżki oleju do smażenia * sól * 1 -2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na 3 godziny, podmieniłam w międzyczasie wodę. Na 2 łyżkach oleju usmażyłam cebulę i pieczarki. Dołożyłam paprykę pokrojoną w paski, ale w połowie czasu smażenia. Posoliłam odrobinę. Dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i trzymałam na ogniu aż zacznie wrzeć. Zdjęłam z palnika i ostudziłam. Jak warzywa były już zimne dolałam ocet i pozostałą

Pieprzyć z Fantazją
szaszłyki drobiowe z piekarnika... 154

Składniki: pierś kurczaka podwójna 1 porcja duża, olej rzepakowy 1 szklanka, przyprawa do grilla karkówka 1 opakowanie, pieczarki 12 sztuk, papryka 2 sztuki, boczek wędzony 35 dag, cukinia 1 sztuka większa, cebula 5 sztuk mniejsze ryż 2 szklanki ogórki zielone 2 sztuki większe, jogurt gęsty 400 ml, cukier 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy(...)papierowym, pokroić w kostkę 2,5 cm, olej wymieszać z przyprawą karkówka grill, włożyć kostki piersi i dobrze wymieszać, do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować pieczarki, cebule, papryki, cukinię, pokroić na kawałki, talarki. Na patyczki nadziewać na przemian mięsko, warzywa, układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować szaszłyki mocno resztą marynaty. Piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Kurze pipki w sosie własnym 132

próbując potraw, uczymy się smaków. Składniki: 500 g żołądków drobiowych 2 marchewki 800 ml bulionu drobiowego 5 liści laurowych 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 100 g brunatnych pieczarek 1 por (biała część) Sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)bidi-language:#0400;} Żołądki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paski. Zalewamy zimnym bulionem, dodajemy liście, szczyptę soli, gotujemy 1 godzinę, co jakiś czas usuwając „szumowiny”. Marchewki kroimy   w talarki, pieczarki tak, jak lubimy. Por siekamy. Dodajemy do mięsa, dusimy przez kwadrans. Przygotowujemy zasmażkę. Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy do całości

R'n'G Kitchen
Risotto z grzybami suszonymi i kurczakiem na winie 129

ryżem, ale takie wydanie ryżu bardzo wszystkim posmakowało. Składniki: * 30 dkg ryżu * 25 - 30 dkg piersi kurczaka  * 1 papryka czerwona albo żółta * 40 g grzybów suszonych * 4-6 pieczarek * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego * 2 ząbki czosnku * 400 ml bulionu * masło * natka pietruszki * sól, pieprz Suszone grzyby opłukałam, namoczyłam w wodzie i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Pierś z kurczaka(...)pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam.  Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut.  Pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i dodałam do risotto.  Przecisnęłam czosnek przez praskę i dolałam wino.  Cały czas gotowałam bez pokrywki i mieszałam co chwilę. Wyłączyłam ogień pod patelnią kiedy ryż wchłonął wszystkie płyny. Dosoliłam

Pieprzyć z Fantazją
Schabowe Puerto Rico 137

Pieprz ·        sól ·        cebula ·        50 dag pieczarek ·        3 ogórki konserwowe ·        Puszka kukurydzy ·        Przecier pomidorowy ·        1 łyżeczka tabasco(...)usmażeniu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4.   Następnie robimy pierzynkę, cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5.   Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę oraz ogórki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.   Kukurydze odlewamy z zalewy i łączymy z warzywami. 7.   Na koniec dodajemy przecier, tabasco, chili i zaprawkę z mąki ziemniaczanej rozrobionej

Kulinarna Chwila
gulasz warzywno-drobiowy z ryżem i kaszą... 178

Składniki: mięso indyka na gulasz 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, pieczarki 6 sztuk większe, papryka 2 sztuki, bób ugotowany 1 szklanka, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, woda 3-4 szklanki, ryż ugotowany 2 woreczki, kasza pęczak ugotowana 2 woreczki, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie(...)oleju zrumienić. Do mięsa wsypać obraną, opłukaną fasolkę wymieszać, podsmażać z 2 minuty. Wsypać pokrojoną cebulę z czosnkiem , wymieszać podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone w talarki pieczarki, wymieszać, podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone papryki, wymieszać, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i pod przykryciem gotować na średnim  ogniu do miękkości fasolki, około 25 minut. Na koniec opcjonalnie dodać

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT 143

łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów * 1 jajko * sól do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: * 2 mniejsze czerwone papryki * 350 g pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam  Orzech ) * olej do smażenia * około 2 szklanek bulionu * do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone(...)mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w plasterki paprykę, pieczarki i cebulę w piórka. Na wierzch na podsmażone warzywa położyć podsmażone klopsy, zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całość dusić na małym ogniu około 20 minut

Zrób to smacznie
Bigos z cukinii. Zaskakująco pyszny! PRZEPIS 158

wyczarować. Nam ostatnio wpadł w ręce przepis na bigos. I wiecie co? Jest zaskakująco pyszny! Przepis na bigos z cukinii Składniki: 3 średnie cukinie, 2 duże cebule, 200 gramów pieczarek, 300 gramów dobrej kiełbasy, 2 średnie marchewki, świeży koperek, sól, pieprz, olej. Zrób tak: w głębokiej patelni lub w garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w plasterki(...)pieczarkami oraz kiełbasą pokrojoną również w plasterki. W międzyczasie zetrzyj na grubych oczkach cukinię oraz marchewkę i dodaj do reszty. Smaż jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem, podlej połową szklanki wody i duś około 10 minut. Na koniec dorzuć posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszaj. Rada: bigos z cukinii to również świetne danie wegetariańskie, jeśli pominiesz kiełbasę. Artykuł

Kulinarna Polska
Sezamowe kąski na brukselkowym sosie 98

mięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu  <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 pieczarek 15 brukselek 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka wody  2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem(...)smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy również połówki brukselek oraz sos sojowy. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości brukselek. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na końcu sos zaciągamy śmietaną 18%. Warzywa

VioletoweKucharzenie