mieć na kilka obiadów. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 łyżka mąki orkiszowej 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 puszka czerwonej fasoli 100 g pieczarek Pęczek natki pietruszki 300 g passaty pomidorowej z ziołami Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy delikatnie mąką(...)orkiszową. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na oleju rzepakowym w garnku. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki oraz plastry pieczarek. Gdy warzywa zmiękną dokładamy kurczaka. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso zmieni kolor wlewamy passatę pomidorową. Fasolkę płuczemy na sitku, również wsypujemy do garnka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy – sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę oraz czosnek
VioletoweKucharzeniekiszonej kapusty z dużą ilością dodatków. Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego 0,5 pęczka szczypiorku 200g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 2 marcewki 300g pieczarek 3 pomidory 1 torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka: 400g kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 0,5 puszki fasoli czerwonej 2 łyzki pestek słonecznika(...)Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać posiekany szczypiorek. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie
Słodki Zakątekszczypta soli 100g szpinaku (świeży lub mrożony) + olej do smażenia FARSZ: ok 200g mozzarelli w kulce (w zalewie) pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Szpinak myjemy, osuszamy(...)pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek cukinii *** *** Następnie wykładamy kilka pasków czerwonej papryki *** *** Na paprykę wykładamy kilka plasterków podsmażonych wcześniej pieczarek *** *** Następnie układamy 2-3 cienkie plasterki mozzarelli *** *** Naleśniki z farszem składamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym na tarce
Blog z ApetytemHiszpańskie leczo z ryżem Składniki: - ryż paraboiled - puszka pomidorów pelati - puszka kukurydzy - 200g pieczarek - 2 papryki - 1 cebula - 2 łyżki oleju - curry, pieprz i sól - natka pietruszki 🍜Wersja standard: 300g chudego schabu/piersi z kurczaka 🌿Wersja wege: bez mięsa Sposób przygotowania: - ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu - pieczarki pokrój wraz z cebulką i podsmaż na łyżce oleju - w garnku blenduj pomidorki
MintTastedobrego majonezu (zwróćcie uwagę na skład, poza olejem, musztardą, jajkami, octem i przyprawami nie powinno być w nim nic więcej), 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, mała cebula, duża garść pieczarek marynowanych, 2-3 średnie ogórki konserwowe, pieprz. Zrób tak: cebulę, pieczarki i ogórki najpierw pokrój w kostkę, a następnie posiekaj razem za pomocą noża na bardzo drobne kawałeczki. Przełóż
Kulinarna Polskaprzygotować w domu ze zwykłych produktów, bez grzybów mun będzie równie pyszne. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka kawałek selera po 1/4 papryki czerwonej i zielonej 4 średnie pieczarki 2 suszone grzyby lesne 1 średnia cebula najlepiej czerwona przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej(...)dodajemy łyżkę oleju i pozostałe warzywa, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i smażymy tak , aby warzywa były chrupkie, warzywa odkładamy i na tym samym tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne, łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem , gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem
Kuchnia Beatypomysł na błyskawiczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie 20 minut. Sos śmietankowo koperkowy znakomicie pasuje z wędzonym smakiem łososia! 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 10 pieczarek 200 g łososia wędzonego na zimno 1 szklanka wody 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) 1 łyżeczka mąki orkiszowej 2 łyżki koperku Sól Pieprz 2 garści brokułów Makaron nitki lub dowolny(...)ulubiony Cebulkę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gdy wszystko zmięknie dodajemy pokrojonego w paski łososie. Dokładnie mieszamy i przesmażamy kilka minut. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką orkiszową i koperkiem). Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy wcześniej ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
VioletoweKucharzeniemasła klarowanego/oleju kokosowego 1 szklanka kaszy jaglanej ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki przyprawy curry 4 jajka (można zastąpić 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w niewielkiej ilości ciepłej wody) 200 g pieczarek duży pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Piekarnik nagrzej do 180-200C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Cebulę i pieczarki podduś na maśle
Strefa Zdrowego ŻywieniaFarsz: 1 czerwona cebula 1 szklanka startego żółtego sera 2 plastry sera feta 50 g sera camembert z ziołami 150 g wędzonego fileta z kurczaka 10 zielonych oliwek 10 pieczarek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 3 łyżki keczupu Farsz: Cebulę, wędzony filet, ser feta i camembert kroimy w kosteczkę. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy
VioletoweKucharzenieDziś przedstawiam Wam jedną z najsmaczniejszych zup jaką kiedykolwiek przygotowałam. Serio, zachwyciłam się jej smakiem. Przepyszna zupa neapolitańska z kurczakiem, papryką i pieczarkami z pewnością zachwyci całą rodzinę. Dodatek żółtek i sera dodaje jej głębi i wyjątkowego smaku. Standardowo dodaje się do niej ser żółty, jednak jeśli masz pod ręką topiony to też się świetnie sprawdzi. Zapraszam po przepis, zupa(...)kurczakiem (4-5 porcji) Składniki: 50 g masła 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 4-5 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 l bulionu drobiowego 1 pierś kurczaka, ugotowana/upieczona i pokrojona w kostkę 100 g startego sera żółtego (dobrze rozpuszczającego się) sól i pieprz 2 żółtka 200 ml śmietanki
karmelowyprosty przepis, a kotlety są naprawdę smaczne. Polecam serdecznie POTRZEBUJEMY 1 kubek kaszy jaglanej 1 cebula 1 marchew 1 jajko 2 łyżki masła (można zastąpić olejem lub oliwą) Kilka pieczarek 1 łyżeczka papryki słodkiej Bułka tarta do posypki Pieprz i sól Szczypiorek Olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE W garnku gotuje kasze. Kiedy już będzie gotowa dodajemy łyżkę masła. Pozostałe(...)masło roztapiamy na patelni i wrzucamy drobno posiekane cebulę i pieczarki oraz starta na małych oczkach marchewkę. Podlewamy wodą, by udusić całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Czekamy aż całość ostygnie i mieszkamy kaszę z tym co usmażyliśmy rozbijając do środka jajko. Wrzucamy też posiekany szczypiorek. Bułkę tartą dodajemy do masy lub też obtaczamy gotowe kotlety. Po uformowaniu
Fleksitarianizm.plmnie filet z indyka, ale śmiało można zastąpić to innym mięsem mielonym) 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cukinia (u mnie zielona) 5 pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych z puszki kilka pomidorów koktajlowych 200 g sera mozzarella sól, pieprz oregano Przygotowujemy osoloną wodę, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z informacją podaną(...)Doprawiamy solą, pieprzem, a także wsypujemy oregano (według uznania) W czasie, gdy mięso dusi się z cebulą, możemy przygotować resztę składników do zapiekanki. Kroimy paprykę w kostkę, obieramy (myjemy) pieczarki, a następnie je kroimy. Oczyszczamy z pestek cukinię i kroimy ją na plasterki. Wrzucamy to wszystko na drugą patelnię, na której roztopiliśmy masło. Dusimy
Kuchnia moimi oczamiwytwarzanie nitrozoaminy, substancji, która wydziela się w trakcie gotowania zawierających związki azotu warzyw, np. szpinaku. Składniki: 200 g pietruszki 800 g marchewki 200 g szpinaku 400 g pieczarek 4 dymki ze szczypiorem 2 szalotki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 500 ml bulionu warzywnego (gorącego) 4 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 łyżka(...)słupki. Szalotki i cebule drobno pokroiłem. W garnku rozgrzałem oliwę, dodałem cebulę i rozdrobnione warzywa. Dusiłem wszystko na średnim ogniu przez 4 minuty, potem do warzyw dodałem listek laurowy. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem w dość grube płatki. Szpinak również pokroiłem na paski. Oba składniki dodałem do warzyw i razem z nimi dusiłem 5 minut. Następnie podlałem wszystko bulionem, posoliłem, dodałem pieprz
R'n'G Kitchen