Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane
Zasmakuj KuchniSąsiedzi w niedzielę nadają alfabetem morse’a? Nadawajcie z nimi, a rodzinę zaskoczcie wnętrzem kotletów schabowych ;) Składniki 4 kotlety schabowe po 250 g 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 150 ml mleka smalec wieprzowy 6 łyżek mąki 2 jajka 4 łyżki mleka do jajek 10 łyżek bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kotlety cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem(...)Pieczarki kroimy i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dolewamy mleko, wsypujemy lubczyk i dusimy na wolnym ogniu, do momentu odparowania. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta umieszczamy farsz, kotlety składamy na pół, rozpłaszczamy. Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchenscript','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 kg piersi kurczaka -6 plastrów ananasa z puszki -mała puszka groszku -mały słoiczek pieczarek marynowanych -słoiczek szparagów w zalewie na sos: -mały jogurt naturalny -4 łyżki majonezu -4 łyżki soku z ananasa -po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, curry, estragonu, pieprzu -2 ząbki czosnku(...)sól Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku z dodatkiem jarzynki i gotować na małym ogniu 20 minut, po czym odcedzić i ostudzić. Plastry ananasa, szparagi i pieczarki osączyć, pokroić, wymieszać z groszkiem po odlaniu zalewy i kurczakiem. Jogurt, majonez i sok z ananasa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Wlać do sałatki
Kulinarne przemysleniapyszny pomysł na prosty i szybki obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka pół marchewki 100g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml bulionu 100ml śmietanki 30% pół pęczka koperku 2-3 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki(...)każdej strony na złoty kolor *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebulą się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty czosnek. Całość podsmażamy przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając *** *** Po tym czasie dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Całość podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając
Blog z Apetytemjest maderą. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellington, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo. (wikipedia) A to moja inspiracja Składniki: - 1 kg polędwicy wołowej - 500g pieczarek (lub prawdziwków) - świeży tymianek (może być suszony) - 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 300g) - 1 żółtko - 1 łyżka masła klarowanego - musztarda dijon lub angielska - sól i pieprz - 150g szynki długo(...)mięsa, ponownie zakładamy folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na kolejne 10-15 minut. Ja pominęłam ten etap, rozłożyłam od razu plastry szynki na cieście francuskim, rozsmarowałam na szynce pieczarki i ułożyłam mięso. Wszystko razem dokładnie zawinęłam i umieściłam na kilka minut w lodówce. Po wyjęciu z lodówki mięso nacinamy delikatnie i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdroweSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania, jajka 1 sztuka, pieczarki 60 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta 70 dag, cukier 1 łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę(...)grzybową, zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości, woda powinna dużo odparować na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym
W Mojej Kuchni Lubięindyka ze szpinakiem Pyszny i aromatyczny obiad w 20 minut. Składniki: - 2 piersi z indyka - 450 g rozdrobnionego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy - ser żółty - kilka pieczarek - sól i pieprz - ulubione przyprawy Sposób przygotowania: - piersi z indyka dopraw i usmaż na oliwie lub upiec w piekarniku - na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, a następnie rozdrobniony szpinak - upieczone/grillowane(...)piersi z indyka obłóż usmażonym szpinakiem - całość zapiekaj pod przykryciem kilku pokrojonych pieczarek oraz sera w piekarniku Podawaj z pomidorkami koktajlowymi. SMACZNEGO! W dietetycznej wersji nie dodajcie sera żółtego, jednak przy nie dodaniu węglowodanów do mięsa, można sobie pozwolić na plasterek sera żółtego. Jak Wasze postanowienia noworoczne? Obejmują poprawić swoje nawyki żywieniowe na lepsze? Pamiętajcie, że oprócz zdrowej diety
MintTasteszkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować). 1/2 szkl.šmietany sól pieprz sok z cytryny 20 dag.startego żółtego sera Tłuszcz bułka tarta do formy ********** ************************************** 1. Pieczarki opłukać , osączyć , pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu do odparowania wody. 2 . Na osobnej patelni z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę , rozprowadzić czesc8a zimnego mówią , dodawać mieszaj(...)pozostałe wrzące mleko , zagotować. 3 . Połączyć się ze šmietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą. 4 . Gotowe pierogi ugotować , przelać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć do nasmarowanej i wysypanej bułka tartą formy. 5 .Pierogi posypać połową startym serem żółtym , zalać sosem i ponownie posypać resztą sera żółtego. 6 . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec .Podawa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkioliwek lub oleju -pół łyżeczki soli -2 łyżeczki cukru SOS POMIDOROWY -mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 80g) -1 ząbek czosnku -3 łyżki wody -zioła prowansalskie NADZIENIE -300g pieczarek -1/2 małej cebulki -100g szynki -1 łyżka masła -pieprz, sól DODATKOWO -100g sera żółtego -oregano CIASTO Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę mąki oraz ciepłą(...)ściereczką i zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu. SOS Koncentrat dajemy do miski, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy. NADZIENIE Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na tarce o dużych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutakie grzybowe szaleństwo 😎 Uwielbiam zupę grzybową, sos grzybowy, grzyby ze śmietaną, a dziś ... serwowałam makaron z grzybami. Mieszanymi. Były mrożone podgrzybki i borowiki oraz świeże grzyby shiitake i brązowe pieczarki. Całość podkręcona natką i świeżym tymiankiem. O matkoooo, jakie to było dobre 😆 I można bez mięsa? - Można 😃 Tylko moją Drugą Połowę ciężko do tego faktu przekonać 😕 Składniki: borowiki podgrzybki brązowe(...)pieczarki shiitake 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane sól pieprz tymianek natka Ugotowany makaron. Wykonanie: Na klarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Nastepnie dodajemy pokrojone grzyby i smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Usmażone grzyby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do ugotowanego makaronu
Walijskie Pichcenieszybko przygotowałam dla Was kilka propozycji wytrawnych na Sylwestra. Mam nadzieję że coś przypadnie Wa do gustu. Zapraszam i życzę wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :) Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, piekarnika Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem Sałatka warstwowa z makaronem ryżowym Sałatka nicejska warstwowa Sałatka królewska Jajka nadziewane pieczarkami Jajka nadziewane pasztetem z cieciorki Szparagi w szynce
Sama słodycz i szczypta chiliSól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora ⅕ średniej główki kapusty 150g kiełbasy lub boczku 100g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 1 łyżka oleju Sposób przygotowania(...)Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w drobną kostkę, zalewamy ¼ szklanki wody i łyżką oleju. Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, poszatkowaną kapustę, plastry pieczarek i kiełbasy. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy
Kuchnia w czekoladzieszynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie(...)kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy
Kulinarne przygody Gatitymasła 3 - 4 łyżki gęstej śmietany 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli do dekoracji: kminek, sezam, siemię lniane 700 g białej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 3 jajka ugotowane na twardo 2 - 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz wykonanie: Kapustę dzielę na 3 - 4 kawałki, wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję około 10 minut(...)Wyjmuję z wody i na sitku (by dobrze obciekła) pozostawiam do ostygnięcia. Cebulę kroję bardzo drobno i lekko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodaję pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Całość przesmażam tak długo, aż płyn całkowicie wyparuje. Kapustę kroję bardzo drobno, dodaję do grzybów i jeszcze chwilę podsmażam. Ugotowane na twardo jajka ścieram
babka w formie