przygotowałam to z naleśnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę pieczarek -1 cebulka -170 g mięsa gotowanego -50 g sera żółtego startego -przyprawy -1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie: 1. Smażymy naleśniki, polecam swój przepis- link . 2. Ugotowane mięso ścieramy na tarce(...)grubych oczkach lub rwiemy ręcznie. 3. Warzywa siekamy drobno. Cebulkę szklimy, pieczarki i paprykę dusimy pod przykryciem. 4. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Zostawiamy trochę sera do posypania na wierzch. 5. Naleśniki lub placki kroimy na pół i napełniamy farszem, zawijamy w formę koperty i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej jedna koło drugiej odwrócone, wtedy przy
zdrowo i aktywniewindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki: -140 g mąki orkiszowej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz: -200 g twarogu chudego -1 papryka -200 g pieczarek -łyżka tłuszczu do duszenia warzyw (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą i dolewamy stopniowo wody do powstania lejącej konsystencji. Odstawiamy na 10 min i smażymy(...)naleśniki. 2. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, a następnie dusimy pod przykryciem. 3. Ostudzone warzywa wrzucamy do blendera razem z twarogiem, dodajemy przyprawy wedle uznania i rozdrabniamy do konsystencji pasty. Wypełniamy naleśniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 956 kcal
zdrowo i aktywnieprawda? :) Wartość odżywcza: 906 kcal B 60 g W 95 g T 31 Składniki na 2 porcje: ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 duża cukinia ▸ 1 papryka czerwona ▸ parę pieczarek ▸ 100 g mozzarelli ▸ 100 g mięsa mielonego ▸ przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól) ▸ 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy. 2. Cukinie trzemy(...)tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut, by puściła wodę. 3. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Mozzarella, jeśli w kulce ścieramy na wiórki na tarce. 4. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki, pamiętając, aby cukinie pierw odcisnąć z wody. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego dobrze dociskając. Pieczemy 40-50 minut
zdrowo i aktywnieRisotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!language:#0400;} Fakt, troszkę przy nim roboty. Fakt, nie jest tani. Fakt, jest przesmaczny. Składniki: 500 g łopatki cielęcej 300 ml soku pomarańczowego 300 ml cydru wytrawnego 300 g pieczarek 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła ghee 700 ml bulionu cielęcego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)oprószamy solą, mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Odcedzamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy pokrojone pieczarki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Odkrywamy dodajemy posiekany czosnek, oprószamy mąką i chwilę smażymy. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy bez przykrycia przez godzinę. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenserowym sosie ze szczypiorkiem składniki: 2 piersi z kurczaka 1/3 sera camembert 1/2 pęczku szczypiorku 250 ml creme fraiche (lub pół na pół gęstej i słodkiej śmietany) 250 g pieczarek 2 łyżki mąki 1/2 szklanki bulionu 1 szklanka makaronu penne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w serowym sosie ze szczypiorkiem wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy słodką i ostrą papryką(...)curry i imbirem. Podsmażamy na oliwie z oliwek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy kurczaka. Dodajemy ser, śmietanę i podsmażamy. Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z zimnym bulionem. Dodajemy do reszty. Doprawiamy tymiankiem, bazylią, solą i pieprzem, płatkami chili. Gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy makaron, całość dokładnie mieszamy
Delusional TrineGulasz po węgiersku Gulasz po węgiersku Składniki: ½ kg szynki z kulki 3 papryki kolorowe 2 średnie marchewki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 6 pieczarek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku ostra i łagodna, kminek mielony 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju Gulasz po węgiersku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić(...)Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Na tłuszczu, który nam pozostał po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki, pieczarki pokrojone w pół talarki. Podsmażyć chwile warzywa i przełożyć do mięsa. Podlewać wodą , dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy Pamiętając o tym, że gulasz powinien być
Pomysłowa kuchniarównie pysznego jak leczo z sezonowych warzyw. Do tego upychamy to, co nam w lodówce zostaje, bo po co wyrzucać, jak można wykorzystać. Składniki: 1 cebula 150 g pieczarek 600 g cukinii 1 duża papryka szpiczasta 2 pomidory malinowe 200 g baleronu plastrach 1 łyżka smalcu z kaczki 300 ml bulionu warzywnego 90 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej(...)bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w dużą kostkę. Paprykę kroimy w paski. Pomidory sparzamy, kroimy na kawałki. Baleron kroimy w paski. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i wędlinę. Smażymy kilka
R'n'G KitchenBrokuł 4 zł Ziemniaki 1 kg 6,9 zł Bataty 1 szt 500 g 4,5 zł Ogórek 1 szt 2,4 zł Pomidorki koktajlowe 250 g 5 zł Pieczarki 250 g 3,5 zł Mix sałat 6 zł Bazylia 6,5 zł Orzechy włoskie 50 g 4 zł Cytryna 1 szt 1,4 zł Sery/jaja/nabiał Ser grana padano(...)Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 147 zł Ostateczna cena ma charakter orientacyjny, gdyż niektóre produkty wykorzystaliśmy tylko częściowo, np. zużyliśmy połowę brokuła, podobnie rzecz się ma z groszkiem, fetą, pieczarkami i szparagami. To co nam zostało albo zamroziliśmy (brokuł) lub zjemy na kolacje i śniadania. Artykuł Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami. Jeśli i tych nie możecie dostać – użyjcie po prostu pieczarek. Jedna uwaga odnośnie bułeczek do hamburgerów. Poniżej znajdziecie link do super prostego i sprawdzonego przepisu na bułeczki, które można zrobić w pół godziny. Do hamburgerów z pęczaku proponujemy Wam bułeczki upieczone(...)mąki pełnoziarnistej. Składniki: 250 g mielonego indyka ½ szklanki pęczaku 1 mała drobno posiekana cebula 1 ząbek drobno posiekany czosnku 6 suszonych grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu
Niedzielny kucharzpęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami. Jeśli i tych nie możecie dostać – użyjcie po prostu pieczarek. Jedna uwaga odnośnie bułeczek do hamburgerów. Poniżej znajdziecie link do super prostego i sprawdzonego przepisu na bułeczki, które można zrobić w pół godziny. Do hamburgerów z pęczaku proponujemy Wam bułeczki upieczone(...)mąki pełnoziarnistej. Składniki: 250 g mielonego indyka ½ szklanki pęczaku 1 mała drobno posiekana cebula 1 ząbek drobno posiekany czosnku 6 suszonych grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu
Niedzielny kucharzłopatki wieprzowej ok 1 kg ziemniaków 1/3 główki kapusty 1-2 marchewki opcjonalnie 2-3 gałązki selera naciowego 1 papryka papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) kilka pieczarek pół cukinii pół pęczka natki pietruszki Przyprawy: 2-3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka mieszanki suszonych ziół (np. oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie itp) 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pozostać w całości *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy *** *** Paprykę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię w grube plastry *** *** Wszystkie składniki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i dodajemy natkę pietruszki. Zawiązujemy końce worka i całość mieszamy. W worku robimy
Blog z Apetytemproblemu można kupić w niemal każdym spożywczaku, a jak ktoś chce pójść na łatwiznę to zamówić przez Internet gotową mieszankę tandoori masala. Szybki gulasz warzywny - składniki 250 g pieczarek pół kalafiora lub brokuła podzielonego na różyczki 200 g fasolki szparagowej 1 cukinia 2 marchewki 1 por, tylko biała część 2 duże papryki - czerwona i zielona opcjonalnie 1 papryczka chili(...)oleju i podsmażyć cebulę, aż zacznie zmieniać kolor na jasno złoty. Dodać pokrojone w paski papryki, drobno posiekane chili, fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, przekrojone na połówki lub na ćwiartki pieczarki, pokrojoną w grube plastry marchewkę i cienkie plasterki pora i smażyć około 10 minut. Dodać czosnek, imbir i przyprawy i smażyć jeszcze około 1 minuty. Na patelnię włożyć pokrojoną
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżek sosu sojowego ziele angielskie liść laurowy + makaron (można użyć gotowego makaronu) 1 szkl mąki pszennej 1/3 szklanki wody niepełna łyżeczka sody oczyszczonej DODATKI : np.: grillowany boczek grillowane pieczarki jajko gotowane kiełki rzodkiewki szczypiorek glony (nori) PRZYGOTOWANIE: Z mąki, wody i sody zagniatamy ciasto i odkładamy na kilka godzin do lodówki (np. na całą noc). Przygotowane tak ciasto wałkujemy(...)środku talerza, zalewamy zupą a na brzegach układamy dodatki. Ugotowane na pół-miękko jest podstawą. Kolejnym obowiązkowym dodatkiem jest mięso z podsmażonego wcześniej udka. Ja podałam dodatkowo grillowane pieczarki - a następnego dnia grillowany na chrupko bekon i kiełki rzodkiewki. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki
Gotowanie jest łatwe