WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 1 większa pierś kurczaka, większa marchewka, mała cebula, duża pieczarka (opcjonalnie), 150 ml śmietanki 30%, 80 ml bulionu, sól, pieprz, mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, curry, ostra papryka, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Marchewkę i pieczarkę ścieram na tarce
JejKuchniaangielskiego olej rzepakowy musztarda 200 gram kaszy pęczak 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka orzeszków piniowych ( opcjonalnie) łyżka masła cebula i ząbek czosnku 200 gram pieczarek lub innych grzybów natka Rozbij plastry mięsa z dwóch stron. Oprósz solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę mięsa posmaruj musztardą i połóż listek szałwii. Zwiń i zepnij wykałaczką.Obsmaż z dwóch(...)wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj wypłukaną kaszą. Wlej 2 i 1/2 szklanki wody i gotuj 20 minut. Orzechy posiekaj i zrumień na suchej patelni wraz pestkami słonecznika. Odstaw. Umyj pieczarki ( lub inne grzyby) i na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż na złoto z ząbkiem czosnku. Kiedy kasza się ugotuje, wsyp orzechy i pestki słonecznika. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Danie wyłóż
AZgotuj!mielonym: (brytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm) 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej 12 sztuk średnich ziemniaków 2 marchewki 300 g pieczarek średni brokuł 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) 400 - 500 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majeranku łyżeczka tymianku łyżeczka pieprzu 2 - 2,5 łyżeczki soli(...)włożyć do wrzącej lekko osolonej wody i gotować nie więcej niż 5 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, dodając pod koniec drobno pokrojone pieczarki. Po usmażeniu dodać wszystko do mięsa mielonego. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również dodać do mięsa mielonego. Do mięsa dodać majeranek, tymianek, pieprz, sól
Kuchcik gotujeDziś prezentuję doskonały pomysł na śniadanie, lunch a nawet kolację. Pyszna i sycąca kanapka z soczystym stekiem, cudownymi balsamicznymi pieczarkami, serem żółtym Maasdamer od Hochland i sosem miodowo-musztardowym z pewnością zachwycą każdego. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i wbrew pozorom też szybka. Polecam gorąco! W tym przepisie użyłam sera żółtego Hochland Maasdamer, który umiejscowiony na gorącym steku delikatnie(...)olej 4 wybrane bułki, przekrojone wzdłuż na pół ulubiony mix sałatowy 4 plasterki sera Hochland Maasdamer Składniki na balsamiczne grzyby: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 łyżki octu balsamicznego Składniki na sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka miodu 1 łyżka
karmelowySkładniki: - jajo 2 szt. - cebula ½ szt. (50 g) - pieczarki 3 szt. (60 g) - mąka żytnia lub orkiszowa – 2 łyżki (20 g) - jarmuż (20 g) - serek wiejski (100 g) - masło klarowane– 1 łyżeczka - szczypta proszku dopieczenia Wykonanie: Cebulę i pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć. Jaja zmiksować z mąka i opcjonalnie proszkiem, przyprawić, połączyć z podsmażonym farszem. Wymieszkać i wylać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: (na 2 porcje) - ryż czerwony – 1 woreczek (100 g) -pieczarki – 8 szt. (160 g) - cebula czerwona – (100 g) - filet z kurczaka (300 g) -przyprawy wg. uznania Przygotowanie: Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem (nie musisz dodawać oleju, wystarczy odrobina wody), do gotowego kurczaka dodać pokrojoną w plasterki cebulę, poddusić jeszcze chwilę. Następnie dodać pokrojone(...)pieczarki, zalać odrobiną wody z gotującego się ryżu, poddusić. Następnie dodać ugotowany ryż. Całość poddusić jeszcze chwilę. Na sam koniec można dodać sałatę roszponkę, i wymieszać. Posypać ulubionymi ziołami :). Całość: 748 kcal (B: 76 g W: 84 g T: 12 g) 1 porcja: 374 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (60 g) - cebula ½ szt. (50 g) - pieczarki 3 szt. (60 g) - tuńczyk w sosie własnym – ½ puszki (60 g) - jarmuż – 1 garść - masło klarowane– ½ łyżeczki (4 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę, pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym. Do tego dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Podsmażać jeszcze chwilę. W razie potrzeby podlewać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasjest po prostu niezastąpiony. Jak zrobić domowy sos do makaronu? Nic prostszego. Wystarczy pomysł, a mi się taki nasunął jak otworzyłam lodówkę i zobaczyłam, że mam sporo pora, brązowe pieczarki i szpinak, który muszę wykorzystać jak najszybciej. Sos na bazie serowej z takimi dodatkami jest naprawdę idealny do makaronu. Poza tym wystarczy 30 minut aby go przyrządzić. Sos do makaronu(...)Składniki: na 4 porcje 1 mały por 250 g brązowych pieczarek 300 ml warzywnego bulionu 200 g serka philadephia 250 ml śmietanki 3 łyżki utartego parmezanu 150 g żółtego sera 200 g świeżego szpinaku 200 g wędzonego boczku 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku 2 łyżki masła parmezanowe wióry do posypania 250 g makaronu, waga sucha Rozpuść masło
codojedzeniaDzięki zastawieniu mięsa i warzyw oraz dodatkowi orzechów takie danie jest pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny. Składniki: 6 czerwonych papryk szklanka kaszy bulgur łyżka oliwy łyżka masła 10 pieczarek biała cebula 2-3 ząbki czosnku 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 gałązki selera naciowego garść orzechów włoskich łuskanych 2 marchewki 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła(...)solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odcedzamy. Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy
Pyry na Gazdeszczowa pogoda dlatego zdecydowałam się zrobić sałatkę :) o tak :) Szybka i prosta w wykonaniu - Sałatka z kurczakiem i fetą :) Polecam zabieganym i nie tylko :) 6 wrz 2018 PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I KURCZAKIEM Pyszne jednogarnkowe danie- jogurtowo- serowe pęczootto z kurczakiem i pieczarkami. Idealne danie obiadowe. Robi się je szybko , łatwo i nie jest to drogie danie więc idealne
Gotowanie Patkiszukasz pomysłu na święta to możesz zajrzeć tutaj. Jeśli zaś jesteś ciekawa, co tym razem wykombinowałam to zostań na dłużej. Podrzucę przepis na dobre kotlety wegetariańskie z soczewicy i pieczarek. Planowanie posiłków z wyprzedzeniem Ogólnie zaczęłam się mocno […] Artykuł Kotlety z soczewicy czerwonej i pieczarek pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopepulpety: około 50 dag mięsa mielonego, jajko, wcześniej namoczona i odciśnięta kajzerka, sól, pieprz, majeranek, bazylia, słodka papryka, bułka tarta. Składniki na sos: większa marchewka, nieduża pietruszka, 2 duże pieczarki, 300 ml bulionu, 50 ml śmietanki 30%, łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku, łyżka oleju, łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę(...)jajkiem, odciśniętą bułką, odrobiną bułki tartej i przyprawami, formuję pulpeciki. Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplastry. Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia. Do garnka z mięsem wrzucam warzywa, całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie dodaję słodką śmietankę, gotuję razem jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniamiałam ochotę na coś rozgrzewającego. Powoli zbliża się jesień więc warto czasem sięgnąć profilaktycznie po czosnek - naturalny antybiotyk. Zupa pieczarkowo-czosnkowa marchewka korzeń pietruszki 0,25 kg pieczarek 4 ząbki czosnku 1 cebula bulion ( u mnie z kostką rosołową domowej roboty) liść selera pieprz, sól łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki Gotujemy(...)bulionu, wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę oraz pietruszkę. Kroimy w kostkę cebulę - dodajemy do bulionu razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Teraz możemy przejść do przygotowania pieczarek - myjemy, kroimy na plasterki a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. dusimy ok. 10 min. Wrzucamy do zupy. Następnie wrzucamy również makaron. Gotujemy. Teraz możemy wrzucić pokrojone w talarki ząbki czosnku
Kuchnia moimi oczamibardzo dziękuję. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki płaskie śmietany (dałam 18%) 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyzki oleju koperek 1 łyzeczka słodkiej papryki sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę(...)pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę mieszając, a następnie dodać mięso mielone i smażyć przez około 5-6 minut. Dodać ketchup, bulion, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając. Gotowe mięso wyłożyć naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać, śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Całość wyłożyć na mięso. Łyżką można zrobić dekoracje
O kuchni z uczuciemPolub mnie na Facebooku Składniki: Pieczarki 500 g Cebula mała Koperek pęczek łyżka masła Śmietana 30 % 200 ml Liść laurowy Ziele angielskie Sól 1/2 łyżeczki Pieprz ziołowy łyżeczka Przygotowanie: Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle do miękkości. Pieczarki pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko razem dusić przez 10 minut
Kulinarne przygody