pieczarki - 22435 przepisów (strona:777/1496)

Domowa pizza na cieście dojrzewającym 280

ząbki) -czosnek w proszku -odrobina cukru -sól do smaku -zioła prowansalskie lub oregano Dodatki do pizzy (tu pełna dowolność) -mozarella w kulce -ser żółty (typowo do pizzy np mozarella) -pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję) -szynka, np parmeńska -pomidory (mogą być koktajlowe) -oliwki -cebula -ananasy -kawałki grillowanego kurczaka -cebula -rukola Domowa pizza – jak ją przygotować? Ciasto(...)dodatki. To ulubiony etep moich chłopaków bo każdy może zrobić taką pizzę jaka najbardziej mu odpowiada. A wiadomo samodzielnie wykonane potrawy smakują najlepiej. My np. pół pizzy robimy z pieczarkami, które uwielbia Marcinek a drugie pół wedle upodobań Jasia już bez nich. Tym samym każdy ma taką wersję jaką najbardziej lubi. Gra Kucharz Gdy zaś zabawa w kucharzy przypadnie

Arbuziaki
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 177

gryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej !  Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej) PRZYGOTOWANIE: 1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok.15-18(...)2.Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. 3. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki. Doprawiamy lubczykiem solą i pieprzem. 4. Na koniec wsypujemy na patelnie ugotowaną kaszę i mieszamy. 5. Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. 6. Układamy je ciasno w naczyniu. Całość podlewamy bulionem a na wierzchu układamy

Marcepanowa kuchnia
Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy 163

błonnik, minerały i witaminy, które są niezbędne w diecie każdego człowieka.   Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy – przepis Składniki: 250g kaszy jaglanej, 250g soczewicy czerwonej, cebula, 200 g pieczarek, 1 łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz, kurkuma, Opcjonalnie można dodać oliwki lub pomidory suszone Sposób wykonania: Kaszę i soczewicę ugotuj (oddzielnie). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieczarki w plasterki podduś

Strefa Zdrowego Żywienia
Szaszłyki z piekarnika 139

doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli Mięso kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie(...)przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe szaszłyki. Szaszłyki pieczemy na kratce

Dieta bez mleka
Burgery z portobello 144

końca. Przez cały rok świetne burgery można robić z portobello, dużych brązowych grzybów, których jeden kapelusz wystarczy, żeby przyrządzić solidnego kotleta. Portobello a ucho Jenkinsa Portobello to wyrośnięta pieczarka. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych grzybów na świecie. Dziko występuje od maja do października, hodowlana wersja jest dostępna cały rok. Nie udało nam się znaleźć informacji skąd wzięła się nazwa. Można(...)nazwę, skądinąd piękną. Portobello jest bardzo smakowitym grzybem, z niemałą zawartością składników odżywczych – i śladowymi ilościami substancji wykorzystywanych do produkcji paliwa rakietowego:) Można je smażyć jak zwykłe pieczarki, ale naszym zdaniem takie traktowanie grzyba to grzech, bo nie do tego został stworzony. Portobello najlepiej przyrządzać w całości, smażąc lub piekąc całe kapelusze. Idealnie nadają się do robienia hamburgerów. Trzeba

Niedzielny kucharz
Klopsy drobiowe gotowane na parze z kurkami 118

pół, jajko, kurki, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, zmiksować obroty 6, czas 4 sekundy. Jeśli nie macie gotowanych kurek lub innych grzybów to można dodać pieczarki. Pieczarki muszą jednak być obsmażone lekko na patelni. Woda z grzybów musi wyparować, następnie dodać je do mięsa i zmielić razem. dodać bułkę tartą i posiekany koperek, wymieszać obroty wsteczne

Kuchnia Pokoleń
Grillowe inspiracje ! 138

śródziemnomorskim stylu a do tego pyszny sos tzatziki ?  I oczywiście jak mogłabym zapomnieć o grillowanych warzywach z których można zrobić pyszne szaszłyki. Do tej roli świetnie sprawdzą się pieczarki, papryka oraz czerwona cebula.   Brzmi smacznie? To zapraszam! Poniżej znajdziecie dokładne przepisy. Skrzydełka Brown Sugar Składniki - skrzydełka – ilość zależy od Was - kilka łyżek oliwy z oliwek - przyprawa do skrzydełek(...)kurczaka oczyszczamy z chrząstek oraz nadmiaru tłustych części. Do miseczki wlewamy oliwę oraz wsypujemy przyprawę. Następnie obtaczamy w niej pierś z kurczaka. Pieczemy na grillu. Warzywne szaszłyki Składniki - pieczarki - papryka - kilka czerwonych cebul - sól, pieprz Wykonanie Warzywa myjemy a następnie dzielimy na takie cząstki by z powodzeniem można je było wbić na wykałaczkę. Możemy je lekko przyprawić do smaku. Pieczemy

Health-Fit-Life
SIEKAŃCE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 142

połączenie kurczaka, warzyw i sera to poazja.  Polecam i zapraszam również na FP -- GOTOWANIE PATKI   SKŁADNIKI NA 12 sztuk: ➦2 filety z kurczaka pojedyncze  ➦20 dag pieczarek ➦1 cebula ➦2 łyżki siekanej natki pietruszki  ➦1 łyżeczka siekanego kopru  ➦2 jajka  ➦2 łyżki mąki ziemniaczanej  ➦3 łyżki majonezu ➦15 dag sera żółtego tartego(...)pieprz do smaku ➦ olej rzepakowy do smażenia   PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę.  2. Cebulę obieram i kroję w kostkę.  3. Pieczarki myję i kroję w kostkę.  4. Łącze ze sobą wszytskie składniki.  5. Ciasto musi być gęste.  6. Za pomocą dużej łyżki nabieram porcję ciasta i kładę na rozgrzany

Gotowanie Patki
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie pieczarkowo-śmietanowym 148

zwiędnie - będzie gotowy. Nie ma potrzeby dłuższego duszenia, tym bardziej jeśli zależy nam by zachował jak najwięcej cennych witamin i mikroelementów. Składniki: pojedynczy filet z kurczaka ok 500 g pieczarek wiązka szpinaku śmietana 30 % makaron ok 200 g cebula 2-3 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa Kroimy i podsmażamy cebulę, dorzucamy czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy bardzo obficie przyprawą(...)gyrosa, obsmażamy. Pieczarki kroimy i dodajemy do reszty. Całość dusimy ok 10-15 min. Po tym czasie dokładamy stopniowo opłukany wcześniej, osuszony i ewentualnie porwany na mniejsze kawałki szpinak (same liście bez łodyg). Kiedy tylko zwiędnie, dolewamy 2-3 łyżki śmietanki. Przygotowany sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i gotowe

Nie do chrzanu!
GRILLOWANE SAJGONKI Z SEREM FETA I SOSEM KAKAOWO-SEZAMOWYM 143

Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru ryżowego 2 szklanki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy(...)gotujemy 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, pokruszone sezamki i gotujemy jeszcze 5 minut.  Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki. SAJGONKI: Cukinię pieczarki, kurczaka kroimy w drobne paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy w wodzie przez 10 minut.  Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Na papier yżowy dodajemy farsz warzywno-mięsny. Dodajemy pokruszoną

Kuchnia w oparach
faszerowana pieczona pierś z kurczaka :D 152

duża, że spokojnie nadawała się na pieczenie. Jak już wróciłam utyrana do domu zabrałam się za szykowanie obiadu :D Nacięłam w piersi sporą kieszonkę. Zapakowałam tam żółty ser, pieczarkę pokrojoną i kilka plasterków cebuli. Spięłam wykałaczkami i zapakowałam do naczynia żaroodpornego. Przyprawiłam przyprawą do mięsa i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam też kosteczkę masła ok 2 łyżki, dwie pokrojone pieczarki i połowę

Pieprzyć z Fantazją
kasza bulgur z warzywami 115

Miałam 2 saszetki po 10 dkg, które podgotowałam i następnie wyłożyłam do warzyw. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 duża marchew * 1/2 cebuli * 1 gałązka selera naciowego * 4-5 pieczarek średniej wielkości * łyżeczka masła bądź odrobina oliwy * sól, pieprz Jak już wcześniej przyznałam się, kaszę podgotowałam troszkę w saszetkach. Na patelni rozgrzałam masło i dodałam pokrojoną w słupki marchew, posiekaną(...)gałązkę selera, pokrojone w kostkę pieczarki. Pod koniec wrzuciłam cebulkę - też pokrojoną w kosteczkę. Wszystko razem poddusiłam i dosypałam odsączoną, ale nie do końca kaszę. Chwilkę jeszcze poddusiłam i przyprawiłam solą i pieprzem. Przykryłam i odstawiłam na 15 min, by wszystko przegryzło się smakiem i kasza napęczniała. Danie bardzo smaczne i lekkie. Córka zadeklarowała, że żadnej innej kaszy już

Pieprzyć z Fantazją
placuszki z piersi kurczaka i pieczarek 140

Można potraktować je też jako przekąskę. Czemu nie? Można dodać również inne składniki: paprykę, cebulę. Podaję ilości na 5-6 placuszków: * 20-30  dkg piersi z kurczaka * 3 pieczarki * do 10 dkg sera żółtego * 1 łyżka mąki * jajko * sól Mięsko i pieczarki drobno posiekałam. Wbiłam jajko, mąkę i starty żółty ser. Delikatnie przyprawiłam solą. Smażyłam na oleju aż się

Pieprzyć z Fantazją
pasztet z cukinii 130

trzymania się przepisu. Zasady są takie: trzeba dodać coś, co zwiąże startą cukinię. Właśnie. A dziś posłużyłam się zamiennikami. Składniki: * cukinia do 1 kg * 2 jajka * 1 duża marchew * pieczarki - opcjonalnie *  żółty ser - max 15 dkg * szklanka kaszy manny albo 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 starta cebula * 2 ząbki czosnku - opcjonalnie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Cukinię(...)oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła sok. Cukinię odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam pozostałe składniki : jajka, cebulę, startą marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę, miałam jedną pieczarkę to też starłam zaraz po marchwi. Na koniec żółty starty ser. Przyprawiłam do smaku. Tu jest dowolność dobierania przypraw. Mi pasowały: sól, odrobina przyprawy uniwersalnej, pieprz czarny, pół łyżeczki papryki

Pieprzyć z Fantazją
gryczaki 141

kaszy gryczanej, czyli to nie zajmuje dużo czasu :D Składniki: * 20 dkg kaszy gryczanej * 10-20 dkg białego sera półtłustego * 1 jajko * 1 cebula * 1 łyżka smalcu * 5-6 pieczarek  * sól, pieprz  * bułka tarta  * olej do smażenia  Kaszę gryczaną ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedyś przyznałam się, że gotuję w woreczkach bo zwyczajnie(...)mnie opcji żeby nie przywarła. No ja to nie mam ręki do gotowania luzem kasz :D Odsączyłam z nadmiaru wody i odłożyłam do ostygnięcia.  Następnie starłam pieczarki na tarce o grubych oczkach i zesmażyłam na patelni z odrobiną smalcu i cebulą pokrojoną w kostkę. Dodałam je do kaszy.  Wkruszyłam biały ser, wbiłam jajko i przyprawiłam do smaku solą

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania