Mój kolejny eksperyment w kuchni, kurczaczek jest niesamowicie smaczny. Jeszcze bardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków. Składniki: Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼ szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki Kardamon mielony(...)solą i pieprzem do smaku i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie maczać w rozmąconym jajku wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około
Tradycyjna Kuchniawww.sklepbezglutenowy.com.pl/ Do poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej Składniki na burgery (2 sztuki): 75 g kaszy jaglanej + 180 ml gorącej wody i szczypta soli 3 pieczarki 1 podsmażona wcześniej cebula 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1 – 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki z ciecierzycy bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo: bułki(...)wody przez kaszę (ok. 10 minut). Siemię lniane zmiel i wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. Odstaw na 10 minut. Następnie do kaszy dodaj gotowe siemię lniane, pokrojone drobno pieczarki i podsmażoną cebulę. Dopraw przyprawą do kurczaka i wymieszaj. Teraz całość przykryj na 5 minut. Następnie dodaj mąkę z ciecierzycy, ponownie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj dwa burgery. Obtocz
Via GustoILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 3 kotlety schabowe, 1/2 dużej papryki czerwonej, 2-3 korniszony (u mnie z dodatkiem chili), 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 średniej wielkości pieczarki, 3 czubate łyżeczki mascarpone, przyprawa do wieprzowiny Cykoria , 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Każdy plaster przekrawam wzdłuż na połowę, spłaszczam dłonią i kroję w cienkie paski. Paprykę i ogórki(...)kroję w cienkie paski, pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażam mięso solidnie oprószone przyprawą do wieprzowiny. Smażę około 10 minut na średnim ogniu często mieszając. Po tym czasie dodaję warzywa i smażę przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaję ser mascarpone, dokładnie mieszam. Smażę do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowe danie
JejKuchniałyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki łagodnego curry sól morska olej do smażenia Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~ 2 kolorowe papryki 1 papryczka chilli pęczek dymki 30dag.drobnych pieczarek 1 mała cukinia 2 łyżki oleju 1 łyżeczka starta imbiru 1/2 łyżeczki utłuczonej kolendry pęczek szczypiorku do obwiązania sakiewek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz czarny utłuczony `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przygotowujemy ciasto naleśnikowe(...)mąkę,jajka i mleko ,oliwę,miksujemy.Dodajemy startą na tarce cebulę i posiekany szczypior.Przyprawiamy curry i solą .Odstawiamy. Przygotowujemy teraz farsz: pieczarki i cukinię kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wkładamy starty imbir i utłuczoną kolendrę,smażymy razem ok.1 min.Do podsmażonych przypraw wrzucamy warzywa,smażymy razem ,mieszamy ,ok.3-4 min.Przyprawiamy solą i pieprzem,sokiem z cytryny,podlewamy odrobiną wody(kilka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisrebrzyki -200 g ryżu kolorowy RISANA -3 cebule -2 ząbki czosnku -1 papryczka chilli -pół papryki czerwonej słodkiej -pół papryki zielonej słodkiej -pół papryki żółtej słodkiej -2 marchwie -2 pieczarki -1pietruszka -150 ml wody -koncentrat pomidorowy 160 ml -przecier pomidorowy 500 ml -olej z pestek winogron PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny 1,5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski(...)rękach. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać startą marchew i pietruszkę. Paprykę, pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 5-10 minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kolejny mój przepis na smaczne i proste roladki na niedzielny obiad. W takim połączeniu smakują wybornie. Składniki: Filet z kurczaka podwójny 2 szt. Papryka czerwona 1 szt. Pieczarki świeże 10 dag Papryka mielona ostra do smaku Korniszony w occie 3 szt. Sól i pieprz do smaku Rzodkiewka 5 szt. Świeża mięta Przyprawa do kurczaka z kardamonem do smaku Papryka mielona(...)słodka do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, posypać solą, pieprzem, papryka mieloną i przyprawą do kurczaka, rozbić tłuczkiem, po czym odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Paprykę, pieczarki oczyścić, lekko rozdrobnić blenderem, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Gotowe mięso nadziewać przygotowanym farszem, kłaść po jednym słupku ogórka, kilka plasterków rzodkiewki i listki mięty. Zwinąć w roladkę
Tradycyjna KuchniaZapiekanka pasterska z soczewicą Składniki: 0,5 kg ziemniaków 50 g wegańskiej margaryny 1 szkl suchej soczewicy 2 średnie cebule 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 4 pieczarki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz i ugotuj(...)osolonej wodzie. Soczewice ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojoną cebulę do zarumienia. Następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj startą na dużych okach marchewkę i pietruszkę. Smaż do momentu, aż zmiękną. Ugotowaną soczewice odcedź i dodaj do usmażonych warzyw. Dodaj wszystkie
wegujemySkładniki dwa kotlety schabowe kilka pieczarek 3-4 plasterki wędzonego boczku średni por łyżka bułki tartej sól, pieprz, majeranek 3 ząbki czosnku sos sojowy grzybowy Przygotowanie Ostrym nożem z mięsa zrobić sakiewki, ostrożnie roztłuc aby powiększyły swoją objętość - przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Boczek pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Dodać obrane i pokrojone(...)pieczarki, a następnie pokrojony por. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym wymieszać i smażyć kilka minut. Zgasić ogień, dodać bułkę tartą i większą szczyptę majeranku. Odstawić do wystygnięcia. Mięso wypełnić farszem, odstawić do lodówki na 15 min. po czym obtoczyć w mące i smażyć na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.. Smacznego
Gaździnka warzyDzisiejszy przepis jest zmodyfikowanym pomysłem jaki znalazłam w .Składników właściwie nie zmieniałam, inaczej wszystko przygotowałam i nie podałam w bułce :) Kotlety pieczarkowe z fasoli 4 duże pieczarki (bez skórki), przekrojone na 4 części 1 puszka czarnej fasoli, odcedzona 1 cebulka szalotka pół główki brokuła 2 duże jajka 100 ml bułki tartej pół łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku(...)sól, pieprz i olej do smażenia Do miski blendera wkładamy pieczarki, fasole i różyczki brokuła oraz czosnek i cebulę. Wszystkie składniki blendujemy na niezbyt gładka masę, najlepiej jakby pozostały w niej większe kawałki warzyw. Do masy dodajemy jaka, bułkę i przyprawy. Z masy formujemy dość płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: * kiełbasa żywiecka 300 g * cukinia * papryka czerwona * papryka zielona * pieczarki ok. 5 sztuk większych * duża cebula * puszka krojonych pomidorów * olej do smażenia * sól * pieprz * majeranek * słodka papryka * garść świeżej natki pietruszki Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki
Kulinarne przygodySkładniki: * cukinia * pieczarki ok. 10 sztuk * papryka czerwona * papryka zielona * papryka żółta * cebula * 2 puszki pomidorów krojonych lub 10 świeżych sparzonych obranych ze skórki * 10 łyżek czerwonej soczewicy * garść posiekanej natki pietruszki * olej do smażenia * sól 1 łyżeczka * pieprz 1/2 łyżeczki * papryka słodka mielona 1 łyżeczka * papryka ostra 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę(...)Smażymy aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pieczarki. Dusimy wszystko przez około 15 minut. Następnie dodajemy opłukaną na sitku soczewicę i zalewamy pokrojonymi i sparzonymi pomidorami lub pomidorami z puszki. Dusimy aż soczewica zmięknie około 10 minut. Doprawiamy solą pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę. Smacznego
Kulinarne przygodySkładniki: * Kotlety schabowe grubsze ok. 2 cm. 5 Sztuk * Pieczarki 250 g * ser 150 g * garść natki pietruszki * sól * pieprz * słodka mielona papryka * olej do smażenia * łyżka masła * bułka tarta * jajko Przygotowanie: Kotlety nacinamy nożem do połowy tak aby powstała kieszonka do faszerowania. Nakłuwamy je widelcem a następnie przyprawiamy solom, pieprzem oraz słodka papryką. Odstawiamy na minimum 3 godziny(...)Zabieramy się za przygotowanie farszu. W rondelku rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam na nim pieczarki pokrojone w kostkę. Smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Gdy farsz ostygnie dodajemy starty lub drobno pokrojony ser oraz posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanymi farszem nadziewamy nasze kieszonki. Każdą zamykam wykałaczką. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej
Kulinarne przygodySkładniki: * 3 cukinie średniej wielkości * 250 g mięsa mielonego * 200 g pieczarek * 1/2 papryki * cebula * ząbek czosnku * 50 g ugotowanego ryżu * sól * pieprz * łyżeczka słodkiej papryki * łyżeczka majeranku * łyżeczka koncentratu pomidorowego * olej do smażenia * 100 g startego żółtego sera ( opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy wzdłuż przez środek i dużą łyżka wydążamy miąższ do miseczki. Na patelni podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę oraz miąższ z cukinie. Smażymy do momentu odparowania wody. Kolejno dodajemy mięso mielone i podsmażamy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym, solom, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Zdejmujemy z gazu do ostygnięcia. Do farszu dodaje ugotowany ryż i mieszam. Przygotowanym nadzieniem faszeruje każdą łódeczkę układam
Kulinarne przygodyoleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)* 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego 150 g pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 250 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki sosu rybnego szczypiorek (pominęłam) Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia(...)przez ok. 3 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko
Czerwień i błękitprzygotować je dzień wcześniej i przed samą imprezą tylko pokroić-polecam spróbujcie sami Składniki: 300 g szynki konserwowej w plastrach 4 łyżki majonezu 3 ogórki konserwowe 4-5 pieczarek marynowanych(lub podgrzybków) serek naturalny homogenizowany 200 g posiekana natka pietruszki łyżka żelatyny sól,pieprz Przygotowanie: Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 10 minut(...)Plastry szynki ułóż w prostokąt (30x40 cm) na folii aluminiowej tak, aby delikatnie zachodziły na siebie. Pokrój ogórki i pieczarki w drobną kostkę. Do warzyw dodaj majonez , serek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej Żelatynę rozrobioną z wodą w mikrofali ok 15-20 sekund,do rozpuszczenia. Dodaj do masy serowej energicznie mieszając. Tak powstałą masę
Swojskie jedzonko