dania. Kanapka jest bardzo sycąca, idealna na leniwe weekendowe śniadanie z kubkiem gorącej kawy. W wersji wegetariańskiej po prostu pomińcie szynkę lub zamieńcie ją na podsmażone na patelni plasterki pieczarki (najlepiej portobello lub brązowej). Kanapka Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado do kawy Starbucks Veranda Blend Składniki / na 2 kanapki: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 120 ml mleka(...)instrukcję jak ją zaparzyć w domu znajdziesz poniżej. ➤ Rada: Szynkę możesz zamienić na usmażony na patelni boczek. W wersji wegetariańskiej pomiń szynkę lub zamień na podsmażone na patelni pieczarki (najlepiej portobello). Jak zaparzyć kawę w domu? Parzenie kawy we french pressie w prostych krokach: Zaparzacz typu french press to szklany dzbanek przeznaczony do zaparzania kawy bez fusów. Pozwala
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego Zielenina – pietruszka, bazylia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj(...)Dodaj brokuła, groszek, fasolkę szparagową, szparagi. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Odcedź. Krok 3 Rozgrzej łyżkę masła na patelni. Obierz i pokrój w cienkie plastry boczniaki lub pieczarki. Smaż krótko na intensywnym ogniu. Zdejmij z patelni. Krok 4 Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła, dodaj 2 ząbki czosnku posiekane w plastry. Smaż 2 minuty. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj
Niedzielny kucharzrzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi(...)sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych
Kulinarne przygody GatityTanie, proste i szybkie danie z makaronem. Zrobimy je w kilka chwil. 400g kiełbasy 400g makaronu 2 puszki pomidorów 300g pieczarek 3 duże cebule 1 por 3 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku olej sól, pieprz, papryka słodka, vegeta 1. Kiełbasę, pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki, marchew i pietruszkę ścieramy
Szefowa kuchnisoli szczypta cukru 2 łyżki oleju z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego mleka PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY: http://www.dzisjagotuje.pl/2018/04/sos-pomidorowy-na-pizze.html#more DODATKI DO PIZZY: 150-200g pieczarek 150-200g WŁOSKIEJ SZYNKI FIRMY HAŃDEREK 250g sera żółtego WYKONANIE: 1. Kamień do pizzy wstawiamy do piekarnika na około 30-40 min na temp. 250-280* 2.Bardzo ważne jest(...)Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, dobrze podsypać mąką,przełożyć na drewnianą deseczkę. 6. Wierzch pizzy posmarować passatą, szynkę pokroić w kostkę wyłożyć na sos, pieczarki pokroić w plastry, obgotować, wyłożyć na szynkę. 7. pizzę wstawić do pieca na rozgrzany kamień. Kilka minut piec na włączonym piecyku, później wyłączyć, pizza spokojnie dojdzie na gorącym kamieniu
Dziś Ja gotujeprosty pomysł na domowego burgera z dużą ilością grillowanych warzyw, pysznym sosem i kotletem wołowo -wieprzowym. Na grillu bez problemu możesz przygotować takie warzywa jak: cukinia, papryka czy pieczarki a nawet krążki z cebuli, każde z nich będą idealne do burgera. Warto zaopatrzyć się w sosy, możesz kupić gotowe sosy do hamburgerów, czy do dań z grilla tj. czosnkowy, curry(...)kiełków z jarmużu czy z lucerny. Po hawajskim burgerze czas na domowego burgera z grillowanymi warzywami. PRZEPIS NA BURGERA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI - bułki pszenne - cukinia w plastrach - pieczarki w plastrach - papryka czerwona pokrojona na kawałki - garść szpianku - krążki z cebulki - ogórki konserwowe z chilli - kiełki jarmużu - sos do burgera (przepis poniżej) - oliwa z oliwek + masło Bułki kroimy, smarujemy
SMYKWKUCHNIkilka warzyw lekki dressing do polania szaszłyków żeby nie były suche i mamy pomysł na pyszny obiad :) Składniki: 750g piersi z kurczaka (3 filety) 1 duża czerwona papryka 5 pieczarek 2 cebule sol, pieprz ostra papryka, czosnek granulowany łyżeczka oleju z pestek winogron Dressing: 50 ml oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy chrzanowej ząbek czosnku sól, pieprz Kurczaka kroimy(...)godzinki aby się zamarynowało. Paprykę kroimy w kwadratowa kostkę, każdą z cebul na pół i kolejno połówki też na pół i takie ćwiartki z cebul będą idealne, każdą z pieczarek na 4 części. Nadziewamy jak nam pasuje - mięska jest najwięcej więc jego nie żałujemy :) U mnie poszło: Cebula/Mięsko/Papryka/Mięsko/Pieczarka/Mięsko - x 2 i na końcu
Smacznie Pysznie Kalorycznieminut w 170ºC. Gotowe! Jaglane muffinki Takie wytrawne babeczki doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 200 g ugotowanej kaszy jaglanej szklanka płatków teff 280 g pieczarek 4 łyżki siemienia lnianego 1-2 garście świeżego szpinaku 6 ząbków czosnku, oliwki, zioła i przyprawy – wybierz te ulubione Sposób przygotowania: Zmielić siemię. Pieczarki i czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki przełożyć
Okiem Blondynki by McBlondikapusty pak choi 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu świeży imbir - ok. 5 cm 300 g schabu 300 g makaronu chińskiego mie 150 g pieczarek 4 dymki Przygotowanie Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka, dodałem starty imbir, Ugoto Ugotowałem Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka, dodałem starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)bulionu. Smażyłem ok. 5 minut, aż mięso zbrązowiało, często je obracałem, dolewałem co jakiś czas bulion. Do garnka z wywarem włożyłem połówki główek kapusty, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki. Gotowałem 3 minuty na wolnym ogniu
R'n'G Kitchenserową i duża ilością kolorowych warzyw, a do tego domowy sos BBQ . Składniki: - 6 kiełbas serowych Hańderek - papryki trzy kolory: żółta - pomarańczowa i czerwona - 1 por - 10 pieczarek Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków - tacka do grilla lub folia aluminiowa W zależności od długości patyczków wyjdzie z tej porcji 10-12 szaszłyków. Można piec szaszłyki zawinięte w folię aluminiową(...)który się roztapia pod wpływem ciepła i je okleja, a dodatkowo mamy przecież sos do wykorzystania. 1. Kiełbasę kroimy w plastry. Warzywa kroimy w plastry lub w kostkę, pieczarki kroje na połowę. Nabijamy na patyczek kiełbasa-warzywo. A zatem kolorowej i smacznej majówki kochani
Apetyczna babeczkapożywny obiad. Kruche plastry mięsa zatopione w gęstym, pieczarkowym sosie dają nam klasyczne danie kuchni polskiej. Składniki: 600-700 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy śmietana ukwaszona 18% 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu masło klarowane Wykonanie: Mięso kroimy na 1 cm plastry delikatnie rozbijamy. Nacieramy solą(...)klarowanym maśle z obu stron do delikatnego zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz, a na patelnie przekładamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Ponownie smażymy całość chwilę, a następnie przekładamy na patelnię plastry schabu. Podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy wszystko do miękkości mięsa. Na koniec nasz sos zaciągamy łyżką
Walijskie Pichcenietakiego kurczaka wymyśliłam sos, pełny aromatów wakacyjnych, pyszny. Zapraszam do przeczytania przepisu :) Kurczak pieczony na płasko 1 kurczak ( u mnie waga 1,70 kg ) 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka zielonych szparagów puszka pomidorów pelatti + 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu pieprz, sól do smaku 2 łyżeczki masła(...)sól i pieprz i wszystko dokładnie zblendowałam, spróbowałam czy ok i dosoliłam minimalnie. Uzyskany sos wylałam do formy obok kurczaka, pędzelkiem nałożyłam i na niego trochę sosu. Teraz warzywa, pieczarki poprzecinałam na połówki i poukładałam koło kurczaka, szparagi połamałam na mniejsze kawałki, seler naciowy pokroiłam w mniejsze kawałki i też poukładałam w sosie. Całość z góry skropiłam oliwą ( kurczaka
Kuchnia na wzgórzuszklanki letniej wody 20 świeżych drożdży Dodatki: 3 łyżki passaty pomidorowej Oregano 100 g fileta z kurczaka Przyprawa do gyrosa 5 plastrów salami z posypką parmezanową 7 pieczarek 7 kulek mini mozzarelli 15 zielonych oliwek 1 duży ogórek kiszony 1 plaster ananasa z puszki 50 g sera feta Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże(...)mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy passatą pomidorową i obsypujemy oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut
VioletoweKucharzenieDlaczego nie? Sos grochowy? Uwierzcie, wyszedł wyśmienity <3 Składniki 1 duży seler korzeniowy (ok 1 kg) około 250 g mąki ziemniaczanej 200 g grochu zielonego (połówki) 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 młode marchewki 200 g boczku wędzonego 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy puree (najlepiej(...)wypłynięcia na powierzchnię. Groch moczymy przez noc w zimnej wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy
R'n'G Kitchenoleju Składniki marynaty ze sobą połączyć i nasmarować umyte, suche mięsko. Odstawić na noc do lodówki. Pozostałe składniki: 2-3 cebule pokrojone w piórka ok 300 - 400 g pieczarek 1 papryka Cebulkę pokroić w piórka,paprykę w paseczki a oczyszczone pieczarki dać w całości jeśli są małe - jeśli są większe można przeciąć na pół. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć warzywa
Niespełnione zdolności kulinarne