udko z kurczaka – u mnie tzw. „Kęski piwne” Duda opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał ) 6-7 pieczarek gęsty ketchup lub sos pomidorowy do wysmarowania spodu pizzy mozzarella wiórki lub starty żółty ser szczypta bazylii Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy(...)ketchupem lub sosem pomidorowym. Następnie całość obsypujemy cienką warstwą sera i układamy nasze składniki (w dowolniej kolejności): kawałki wędzonego kurczaka (grubsze a la plastry), plasterki kiełbasy (można pominąć), plasterki pieczarek, pokrojoną czerwoną paprykę. Na wierzch gruba warstwa startego sera. Całość warto też po wierzchu posypać szczyptą bazylii. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około
Słodkie okruszkidodanej do gulaszu. 500g gnocchi + 1 łyżka masła 500g szynki wieprzowej 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 cebula 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 4 duże pieczarki 5 gałązek świeżej bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz 1. Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy(...)kostkę, czosnek i świeżą bazylię drobno siekamy, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry. 3. Wrzucamy wszystkie warzywa wraz z bazylią do garnka, podsmażamy do momentu aż warzywa puszczą wodę. Wtedy wlewamy pomidory z puszki i 1/2 szklankę wody. Przykrywamy, dusimy około 1 godzinę do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku. 4. Gnocchi podsmażamy na rozgrzanym maśle
Szefowa kuchniopakowanie, cebula suszona Prymat 1 opakowanie, przyprawa do makaronu Prymat 1 łyka papryka żółta 2 sztuki, cukinia 2 sztuki mniejsze, cebula mała 10 sztuk, boczek wędzony 30 dag, pieczarki 50 dag mniejsze przyprawa tzatzyki Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, pieprz czarny młynek Prymat 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, jogurt naturalny 380 gram, ogórki gruntowe 8 sztuk średnie ziemniaki(...)przyprawy do grilla, paprykę ostrą cebulę suszoną wymieszać z olejem i zamarynować mięso kilka godzin w lodówce, cebule , cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę na kawałki, pieczarki na połowę, na patyczki krótkie do grilla nadziewać na przemian składnikami. Szaszłyki układać na blaszce z piekarnika, resztą marynaty pędzelkiem posmarować po wierzchu szaszłyki. Piekarnik na opcji grill góra/dół
W Mojej Kuchni Lubięmoże być dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy(...)łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego, mieszamy. Zagotowujemy. Doprawiamy sos do smaku solą i ewentualnie cukrem. Gołąbki dusimy jeszcze kilka minut. Z reszty kapusty zrobiłam Młodą kapustę z pieczarkami . Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką i zagęścić mąką. The post Gołąbki z mięsem i papryką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkie nadają się do smażenia. Grzyby dusi się zwykle we własnym sosie, jedynie grzyby twarde (typu kurki) wymagają dolewania wody podczas długotrwałego duszenia. Do smażenia najlepiej nadają się pieczarki, borowiki, podgrzybki, rydze i kurki. Grzyby soli się dopiero po usmażeniu – w przeciwnym razie puszczą zbyt dużo soku. Warto pamiętać, że grzyby nie nadają się np. do opiekania przy ognisku, ponieważ(...)lata. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grzyby marynowane to świetna przekąska i dodatek do mięs. Najlepiej marynuje się grzyby niezbyt twarde – borowiki, gąski, koźlaki, boczniaki, rydze, maślaki a nawet pieczarki, sprawdzą się wyśmienicie. Pamiętajmy jednak, że grzyby w marynacie słodko-kwaśnej wymagają pasteryzacji, zaś te w kwaśnej już niekoniecznie. Tak przygotowane grzyby można przechowywać nawet do roku. Mrożenie to także doskonały sposób
Kulinarne Przebojeniej wrócimy :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 700-800 g młodych ziemniaków 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki cukru 4-5 łyżek pikantnego keczupu 1 łyżka sosu sojowego 2 pełne łyżki(...)zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je i smażyć aż odparują. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, nadal smażyć. Na koniec dodać pomidory, przyprawy, zioła, cukier, keczup, sos sojowy i śmietanę, wszystko dokładnie
Simply Foodpotrawa, która zdecydowanie kojarzy mi się z latem. Jesteście ciekawi efektów? Zapraszam to pysznej, letniej i grillowej, kolorowej uczty! Składniki (8 paczuszek): 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 6 pieczarek 1 cebula mała cukinia pomidorki koktajlowe 1 laska kiełbasy 3 ziemniaki łyżka oleju Przyprawy: sól pieprz słodka papryka opcjonalnie- zioła (oregano, bazylia, tymianek) Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, wydrążyć nasiona(...)papryk, oczyścić lub obrać pieczarki, obrać cebulę i ziemniaki. Wszystko pokroić w średniej wielkości kawałki. Kiełbasę pokroić w grube plastry. Następnie dodać olej i przyprawy i razem wymieszać. Odstawić na pół godziny. Przygotować w między czasie 8 kwadratów z folii aluminiowej oraz rozgrzać grilla. Nakładać leczo na folię i zawijać. Grillować na maksymalnej mocy około pół godziny, po tym czasie
Tradycyjna KuchniaPyszny i bardzo prosty pomysł na szybki domowy obiad. Takie mięsko w sosie idealnie właśnie smakuje z makaronami. 400 g sznycli z indyka Przyprawa do mięsa 250 g pieczarek 2 cebule ½ pęczka natki pietruszki 500 ml wody lub bulionu 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)indyka kroimy na mniejsze kawałki. Każdy przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Mięso przesmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy przez 10 minut, podlewamy wodą lub bulionem. Dodajemy natkę pietruszki oraz suszone pomidory z czosnkiem. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Śmietanę mieszamy z mąką ryżową
VioletoweKucharzeniepysznego sosu sprawi, że Twój dzień rozpoczniesz iście królewsko! Składniki na tortownicę o śr.16cm: 1 opakowanie chleba tostowego (ok 500g) Margaryna Śniadaniowa o smaku Solonego Masła 600g pieczarek 150g szynki konserwowej 250g sera mozzarella Po 1 bardzo małej papryce np. czerwona, żółta i zielona 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Mały pęczek zielonej cebuli (cebuszki) Sól, pieprz do smaku(...)opakowania serka do smarowania (użyłam naturalnego) Kiełki pora Kilka czerwonych pomidorków truskawkowych i żółtych rzymskich Zielony ogórek Odrobina zielonej sałaty strzępiastej Kilka plastrów cieniutko pokrojonego salami Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy bez tłuszczu aż do odparowania. Letnie łączymy z posiekaną szynką konserwową, startym serem mozzarella, posiekaną papryką, czosnkiem, cebulą czerwoną, zieloną oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku
Kuchnia w czekoladziedziś szybko i pysznie było, polecam i Wam taką sałatkę. Aromatyczna sałatka z rukolą i pieczarkami. Tortellini wybierzcie ulubione z ulubionym farszem. Do podania zrobiłam lekką zupę grzybową, polecam. Sałatka z pieczarkami na rukoli. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: Cukinia 3 średniej wielkości 1 kg Pieczarki 250 g Kiełbasa 250 g Marchewka średnia 150 g Pomidory krojone z Puszki Koncentrat pomidorowy łyżka ( opcjonalnie) Cebula czosnek Liść laurowy Ziele angielskie 2 Papryka słodka łyżeczka Papryka wędzona 1/2 łyżeczki sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w pasterki i podsmażyć na rumiano, kolejno dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty(...)przez praskę i poczekać, aż cebula zmięknie. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę startą na tarce jarzynowej. Przyprawić papryką słodką oraz wędzoną. Smażyć całość przez 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość wymieszać i dusić przez godzinę. Po godzinie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko przez 15 minut. Doprawić
Kulinarne przygodymąki pszennej typ 00, 170 ml ciepłej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, pozostałe składniki: pieczarki pokrojone w plasterki, plastry salami o dowolnej wielkości, oliwki zielone, kukurydza gotowana, świeża rukola. Przygotowanie: Sos do pizzy: Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki(...)średnicy ok. 45 cm. Przekładamy na blachę podsypaną mąką. Rada: kształt pizzy jest dowolny, może być okrągła, kwadratowa, prostokątna itd. Składniki przygotowujemy zanim ciasto na pizzę będzie rozwałkowane. Pieczarki krótko podsmażamy, kukurydzę, oliwki odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce. Piekarnik nastawiamy na 240°C - 250°C. Na przygotowane ciasto nakładamy przygotowany sos, posypujemy serem
Moniki Smakołykiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak z warzywami pieczony z kaszą jęczmienną składniki: 6 pałek kurczaka 1 żółta papryka 6 pomidorów 1/2 pora 1 czerwona cebula 100 g pieczarek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 szklanka bulionu Kurczak z warzywami pieczony z kaszą jęczmienną wykonanie: Kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i pora
Delusional Trine