cieszy się dużym zainteresowaniem, postanowiłam przygotować dla Was propozycję na słono.Sałatki, jajka,galaretki itd.. Mam nadzieję że również znajdziecie coś pysznego w wersji wytrawnej:) Zapraszam :) Jajka nadziewane pieczarkami Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy Pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane w piekarniku Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym Rolada szpinakowa z łososiem Szparagi w szynce
Sama słodycz i szczypta chiliwędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem) 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 duża czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych (nie używajcie ogórków “kwaszonych”) 8 niedużych pieczarek 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody 3 łyżki (czubate) koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej(...)półplasterki. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty czosnek, smażymy razem jeszcze minutę i także wrzucamy do bulionu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Podsmażamy razem ok. 3 minuty i dodajemy do pozostałych składników w bulionie. Przyprawiamy zupę papryką słodką i ostrą. Ogień pod garnkiem zmniejszamy, przykrywamy garnek
Poezja smakupowiecie na makaron na diecie? Makaron na diecie przepis na 2 porcje 160 g makaronu pełnoziarnistego 200 g piersi z kurczaka ząbek czosnku 400 g szpinaku baby 200 g pieczarek 2 łyżki serka kremowego Bieluch lekki sól, pieprz oliwa Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odlej 3 łyżki wody z gotowania makaronu, a sam makaron przełóż(...)Ząbek czosnku posiekaj i dodaj na patelnię, uważaj, aby się nie przypalił. Następnie dodaj pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Przypraw pieprzem i smaż ok. 5 minut. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. I podsmażaj kolejne 5 minut. Na patelnię dodaj szpinak, po 3 minutach zmniejsz ogień, dodaj serek Bieluch, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Dodaj
365 dni dookoła kuchnipoza ostrym smakiem nie posiada ona żadnych przypraw charakterystycznych dla kuchni Węgierskiej. Składniki 1/5 kg podudzi z kurczaka 1 opakowanie przyprawy złocistej do kurczaka 3 średniej wielkości cebule 1kg pieczarek 1 ketchup pikantny Pudliszki 1/2 słoiczka koncentratu Pudliszki Około 50 ml oleju Krok po Kroku 1 Podudzia z kurczaka obsypujemy przyprawą (resztę przyprawy dodamy do potrawy) i smażymy na oleju(...)mięso przekładamy do garnka. 2 Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w pióra i dodajemy do udek. Do garnka dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. 3 Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa z cebulą. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz ketchup pikantny Pudliszki. Całość mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na około
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisybazą będzie żółtko i nieco majonezu, następnie możemy dodać ryby (łososia, makrelę, tuńczyka i krewetki), domowe wędliny, żółty ser, serek śmietankowy, biały ser, koncentrat pomidorowy, świeży lub mrożony szpinak, pieczarki, chrzan, musztardę. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Wszystkie składniki pasty trzeba tylko zblendować lub utrzeć, przyprawić i można już faszerować ugotowane wcześniej jajka. Na blogu znajdziecie całe mnóstwo(...)inspiracji: Jajka faszerowane pastą szpinakową Faszerowane jajka z musztardą Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą szpinakową Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane
Kulinarne przygody Gatityrazem z kolorową papryką. Inne nasze przepisy z kaszą bulgur: Kasza z tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Polecam też na obiad: pierś kurczaka z tymiankiem , pierś z kurczaka po prowansalsku , kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym, Pierś faszerowana serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone z grzybami i papryką Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak
karmelowyjest zjeść w domowych bułeczkach z ciemnego pieczywa, np. według tego przepisu na bułki gotowe w 30 minut. Przepis pochodzi z serwisu Besthealthmag.ca Składniki: ½ szklanki soczewicy 250 g grzybów: pieczarek, ciemnych pieczarek, boczniaków 1 starty ząbek czosnku 1 mała szalotka lub mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 4-6 listków mięty 1 szklanka bułki tartej Płaska
Niedzielny kucharzsmakować całej rodzinie. Potrawa doskonale komponuje się z napojem pomarańcza- brzoskwinia Hortex. SKŁADNIKI: 4 jajka, 4 ogórki konserwowe, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 10 sztuk pieczarek marynowanych, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, koperek, sól, pieprz, Dodatkowo: napój pomarańcza- brzoskwinia Hortex PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki, paprykę oraz pieczarki odsączam z zalewy i kroję w małą kosteczkę. Cebulę obieram
Tradycyjna kuchnia Kasidrożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2,5 szkl. mąki, 1, szkl. ciepłej wody, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Nadzienie: 10 plastrów salami, 5 pieczarek, 3 łyżki kukurydzy, pół czerwonej papryki, 1 cebula dymka 5-6 łyżek startego żółtego sera Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)blacha w której ułożymy pizzę, kroimy na 15-16 trójkątów. Gotowe trójkąty układamy na blasze, tak aby podstawa zachodziła na siebie. Smarujemy sosem. Układamy pokrojone składniki: salami, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kukurydzę i ser żółty. Końce trójkątów zawijamy do środka. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 -25 minut. Podajemy z ulubionym
słodki bratekpodać z dodatkiem kaszy gryczanej czy razowego makaronu, które dopełnią smak posiłku :) Składniki na 4-5 porcji: 400 g wołowiny na gulasz 1 duża cebula ok. 300 g pieczarek 3-4 łodygi selera naciowego ok. 100 g zielonej soczewicy 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona, curry posiekana natka pietruszki Wołowinę umyć, osuszyć(...)smażyć aż płyn odparuje, a mięso zacznie się złocić. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić je i wszystko razem dusić przez kilka minut. Seler pokroić w dość dużą kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Wszystko razem wymieszać, dodać soczewicę,wlać wodę tak aby przykryła
Simply Foodjutrzejszy obiad polecam pyszny gulasz mięso- warzywny. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa. SKŁADNIKI: 800g karkówki wieprzowej, 1 cebula, 200g pieczarek, 1 czerwona papryka, 300g mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex, 1,5 litra wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego(...)małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję mąkę i papryki mielone. Mieszam. Mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około godziny. 2. Pieczarki kroję w półplasterki i podsmażam na oliwie. Dodaję do gulaszu. Paprykę kroję w kostkę. Dodaję do mięsa razem z mieszanką meksykańską. Gotuję około 20 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy. Razem
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: jajka na twardo 10 sztuk, ziemniaki ugotowane 50 dag, pieczarki 10 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek, jajka surowe 1 sztuka, tarta bułka 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, opłukać pod zimną wodą i obrać z łupinki, pokroić na kawałki do miski(...)Dodać ugotowane ziemniaki np. dzień wcześniej z obiadu, usmażone na 6 łyżkach oleju pieczarki z cebulą, całe surowe jajko i blenderem wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki posiekaną, wsypać tartą bułkę, pieprz mielony, sól czosnkową, masę dobrze wymieszać. Na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano - kotlety jarskie pieczarkowo- jajeczne ze szczypiorkiem są bardzo smaczne nie tylko na obiad np. w sosie
W Mojej Kuchni Lubięcukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ opakowania mieszanki warzyw na patelnię Hortex, 3 pieczarki, 100 g fety, 5 łyżek startego żółtego sera Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej(...)ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na okrągłą blachę, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na zdj). Układamy pokrojonego kurczaka, warzywa, cienko pokrojone pieczarki i pokruszoną fetę. Posypujemy żółtym serem. Trójkąty pociętego ciasta zakładamy pod brzeg ciasta. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut
słodki bratek