pieczarki - 22435 przepisów (strona:752/1496)

SAJGONKI 108

kiszonej kapusty z dużą ilością dodatków.   Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego 0,5 pęczka szczypiorku 200g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 2 marcewki 300g pieczarek 3 pomidory 1 torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka: 400g kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 0,5 puszki fasoli czerwonej  2 łyzki pestek słonecznika(...)Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory.  Wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać posiekany szczypiorek. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie

Słodki Zakątek
Pyszne naleśniki zapiekane z mozzarellą i warzywami 368

szczypta soli 100g szpinaku (świeży lub mrożony) + olej do smażenia FARSZ: ok 200g mozzarelli w kulce (w zalewie) pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ     *** Szpinak myjemy, osuszamy(...)pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek cukinii *** *** Następnie wykładamy kilka pasków czerwonej papryki *** *** Na paprykę wykładamy kilka plasterków podsmażonych wcześniej pieczarek *** *** Następnie układamy 2-3 cienkie plasterki mozzarelli *** *** Naleśniki z farszem składamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym na tarce

Blog z Apetytem
Hiszpańskie leczo z ryżem 139

Hiszpańskie leczo z ryżem Składniki: - ryż paraboiled - puszka pomidorów pelati - puszka kukurydzy - 200g pieczarek - 2 papryki - 1 cebula - 2 łyżki oleju - curry, pieprz i sól - natka pietruszki 🍜Wersja standard: 300g chudego schabu/piersi z kurczaka 🌿Wersja wege: bez mięsa Sposób przygotowania: - ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu - pieczarki pokrój wraz z cebulką i podsmaż na łyżce oleju - w garnku blenduj pomidorki

MintTaste
Domowy sos tatarski. Z nim wszystko smakuje lepiej. PRZEPIS 96

dobrego majonezu (zwróćcie uwagę na skład, poza olejem, musztardą, jajkami, octem i przyprawami nie powinno być w nim nic więcej), 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, mała cebula, duża garść pieczarek marynowanych, 2-3 średnie ogórki konserwowe, pieprz. Zrób tak: cebulę, pieczarki i ogórki najpierw pokrój w kostkę, a następnie posiekaj razem za pomocą noża na bardzo drobne kawałeczki. Przełóż

Kulinarna Polska
Kurczak po chińsku 116

przygotować w domu ze zwykłych produktów, bez grzybów mun będzie równie pyszne. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka kawałek selera po 1/4 papryki czerwonej i zielonej 4 średnie pieczarki 2 suszone grzyby lesne 1 średnia cebula najlepiej czerwona przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej(...)dodajemy łyżkę oleju i pozostałe warzywa, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i smażymy tak , aby warzywa były chrupkie, warzywa odkładamy i na tym samym tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne, łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem , gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem

Kuchnia Beaty
Łosoś z brokułami w śmietankowym sosie 137

pomysł na błyskawiczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie 20 minut. Sos śmietankowo koperkowy znakomicie pasuje z wędzonym smakiem łososia! 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 10 pieczarek 200 g łososia wędzonego na zimno 1 szklanka wody 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) 1 łyżeczka mąki orkiszowej 2 łyżki koperku Sól Pieprz 2 garści brokułów Makaron nitki lub dowolny(...)ulubiony Cebulkę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gdy wszystko zmięknie dodajemy pokrojonego w paski łososie. Dokładnie mieszamy i przesmażamy kilka minut.  Śmietanę mieszamy z wodą, mąką orkiszową i koperkiem). Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy wcześniej ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

VioletoweKucharzenie
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej 107

masła klarowanego/oleju kokosowego 1 szklanka kaszy jaglanej ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki przyprawy curry 4 jajka (można zastąpić 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w niewielkiej ilości ciepłej wody) 200 g pieczarek duży pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Piekarnik nagrzej do 180-200C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Cebulę i pieczarki podduś na maśle

Strefa Zdrowego Żywienia
Stromboli z trzema serami i wędzonym kurczakiem 168

Farsz: 1 czerwona cebula 1 szklanka startego żółtego sera 2 plastry sera feta 50 g sera camembert z ziołami 150 g wędzonego fileta z kurczaka 10 zielonych oliwek 10 pieczarek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 3 łyżki keczupu Farsz: Cebulę, wędzony filet, ser feta i camembert  kroimy w kosteczkę. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy

VioletoweKucharzenie
Zupa neapolitańska z kurczakiem / Chicken neapolitan soup 158

Dziś przedstawiam Wam jedną z najsmaczniejszych zup jaką kiedykolwiek przygotowałam. Serio, zachwyciłam się jej smakiem. Przepyszna zupa neapolitańska z kurczakiem, papryką i pieczarkami z pewnością zachwyci całą rodzinę. Dodatek żółtek i sera dodaje jej głębi i wyjątkowego smaku. Standardowo dodaje się do niej ser żółty, jednak jeśli masz pod ręką topiony to też się świetnie sprawdzi. Zapraszam po przepis, zupa(...)kurczakiem (4-5 porcji) Składniki: 50 g masła 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 4-5 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 l bulionu drobiowego 1 pierś kurczaka, ugotowana/upieczona i pokrojona w kostkę 100 g startego sera żółtego (dobrze rozpuszczającego się) sól i pieprz 2 żółtka 200 ml śmietanki

karmelowy
Kotlety jaglane 78

prosty przepis, a kotlety są naprawdę smaczne. Polecam serdecznie POTRZEBUJEMY 1 kubek kaszy jaglanej 1 cebula 1 marchew 1 jajko 2 łyżki masła (można zastąpić olejem lub oliwą) Kilka pieczarek 1 łyżeczka papryki słodkiej Bułka tarta do posypki Pieprz i sól Szczypiorek Olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE W garnku gotuje kasze. Kiedy już będzie gotowa dodajemy łyżkę masła. Pozostałe(...)masło roztapiamy na patelni i wrzucamy drobno posiekane cebulę i pieczarki oraz starta na małych oczkach marchewkę. Podlewamy wodą, by udusić całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Czekamy aż całość ostygnie i mieszkamy kaszę z tym co usmażyliśmy rozbijając do środka jajko. Wrzucamy też posiekany szczypiorek. Bułkę tartą dodajemy do masy lub też obtaczamy gotowe kotlety. Po uformowaniu

Fleksitarianizm.pl
Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami 133

mnie filet z indyka, ale śmiało można zastąpić to innym mięsem mielonym) 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cukinia (u mnie zielona) 5 pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych z puszki kilka pomidorów koktajlowych 200 g sera mozzarella sól, pieprz oregano Przygotowujemy osoloną wodę, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z informacją podaną(...)Doprawiamy solą, pieprzem, a także wsypujemy oregano (według uznania) W czasie, gdy mięso dusi się z cebulą, możemy przygotować resztę składników do zapiekanki. Kroimy paprykę w kostkę, obieramy (myjemy) pieczarki, a następnie je kroimy. Oczyszczamy z pestek cukinię i kroimy ją na plasterki.  Wrzucamy to wszystko na drugą patelnię, na której roztopiliśmy masło.  Dusimy

Kuchnia moimi oczami
Lemonato - ragout z warzyw 111

wytwarzanie nitrozoaminy, substancji, która wydziela się w trakcie gotowania zawierających związki azotu warzyw, np. szpinaku.  Składniki:  200 g pietruszki 800 g marchewki 200 g szpinaku 400 g pieczarek 4 dymki ze szczypiorem 2 szalotki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 500 ml bulionu warzywnego (gorącego) 4 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 łyżka(...)słupki. Szalotki i cebule drobno pokroiłem. W garnku rozgrzałem oliwę, dodałem cebulę i rozdrobnione warzywa. Dusiłem wszystko na średnim ogniu przez 4 minuty, potem do warzyw dodałem listek laurowy. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem w dość grube płatki. Szpinak również pokroiłem na paski. Oba składniki dodałem do warzyw i razem z nimi dusiłem 5 minut. Następnie podlałem wszystko bulionem, posoliłem, dodałem pieprz

R'n'G Kitchen
Makaron z wołowiną w sosie śmietanowym 102

Połączenie wołowiny z sosem śmietanowym ? Czemu nie. Zwłaszcza, że dostaliśmy wiejską, przepyszną śmietanę.  Składniki:  300 g wołowiny 300 g makaronu penne 125g pieczarek 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 150 ml mleka 50 g startego parmezanu oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie:   Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni natartej czosnkiem rozgrzałem oliwę, smażyłem, aż było(...)brązowe. Pokroiłem cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry, dodałem do mięsa na patelni. Smażyłem, aż zmiękły. Wymieszałem kwaśną wiejską śmietanę z mlekiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Rozgrzałem na wolnym ogniu. Dodałem sos do mięsa i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem sola i pieprzem. Połączyłem sos z ugotowanym makaronem, posypałem startym parmezanem

R'n'G Kitchen