pieczarki - 22920 przepisów (strona:743/1528)

Proste kapuśniaczki 132

drożdży 1/4 szkl. mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 50 g masła Sól Farsz : 400/500 g kapusty kiszonej (najlepiej sprawdzi się domowa kapusta kiszona) 200 g pieczarek 2 małe cebule 1 łyżka oleju Sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka, cukier(...)Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Odcedzamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Podsmażamy z odrobiną soli aż odparują. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy resztą przypraw. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy placki (takie bardziej prostokątne). Nakładamy na farsz na jeden brzeg (zostawiając trochę ciasta do zlepienia

Czarnawisienka
parówki na śniadanie... 165

Składniki: parówki cienkie dobrej jakości 8 sztuk, masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka mniejsza, pieczarki 4 sztuki średnie, papryka czerwona 1 sztuka mniejsza, sól - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, jajka 8 sztuk "L", pieczywo - ile potrzeba Parówki zagotować i wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, na maśle klarowanym podsmażyć cienkie parówki przekrojone na połowę na rumiano z każdej(...)strony, odłożyć na talerz. Na tym tłuszczu po parówkach podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać pieprz mielony i sól do smaku. Jajka w misce roztrzepać widelcem i wlać na patelnię, usmażyć jajecznicę. Podawać z parówkami, pieczywem, do smaku z musztardą, keczupem - smaczne, sycące śniadanie z parówkami i jajecznicą, takie śniadanie jest bardzo sycące

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki Rambo 188

schabu które zasmakują każdemu. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Cebula ·        25 dag pieczarek ·        15 dag sera żółtego w plasterkach ·        5 łyżek ketchupu pikantnego ·        Bułka tarta(...)Mięso kroimy plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.   Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek sera, smarujemy cienko ketchupem i nakładamy łyżkę farszu z grzybów. 5.   Zawijamy brzegi mięsa i składamy tak żeby

Kulinarna Chwila
PIKANTNE LECZO Z PULPECIKAMI Z SZYNKI 153

potrawy ...  Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy proponuję dorzucić jedną małą papryczkę chili (bez pestek).   Składniki: 3 papryki czerwone 1 papryka zielona 2 papryki żółte 600 g małych pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych) sól pieprz ziele angielskie liść laurowy ketchup pikantny ostra i słodka papryka koncentrat pomidorowy Na pulpeciki(...)Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, podsmażyć całość mieszając.  Następnie dodać pieczarki, pomidory z puszki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić całość do miękkości wszystkich składników.  Na koniec do garnka przełożyć usmażone wcześniej pulpeciki, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przed podaniem posypać

Walijskie Pichcenie
Grzybowy Strogonow do lunch boxu 150

Grzybowy Strogonow. 250 gram pieczarek brunatnych 250 gram boczniaków 2 łyżki oleju cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz do smaku 2 kiszone ogórki szklanka bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego natka pietruszki kasza gryczana Obrać cebulę, pokroić w piórka. Grzyby pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić(...)potem dodać pieczarki a następnie boczniaki. Poddusić. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, przyprawy i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić kilka minut. Na koniec dodać pokrojone w dużą kostkę ogórki kiszone i wymieszać. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną. Całość posypać natką

AZgotuj!
Pyzy ziemniaczane z grzybami 133

Przepis na 4 porcje: Pyzy: 1 kg mączystych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli Grzyby: 200 g pieczarek 150 g kurek 100 g boczniaków 1 mała cebula 1 łyżeczka masła 2-4 łyżki stałej części mleka kokosowego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta kurkumy Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w lekko osolonej(...)wrzątek i zmniejszamy temperaturę gotowania. Mieszamy delikatni, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je ok. 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Grzyby: Grzyby oczyszczamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Kurki, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części, boczniaki w paski. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy przez

Kucharzyca
Makaron z grzybami i manchego 144

leśne grzyby z makaronem, więc dzisiaj wykorzystałam zamrożone pieprzniki , które tak namiętnie zbierałam podczas ostatniej jesieni. Oczywiście do tego dania można wykorzystać dowolne grzyby. Polecam jednak zamienić tradycyjne białe pieczarki na shiitaki czy kasztanowe pieczarki, które są ogólnie dostępne w większych sklepach i przypominają leśne grzyby…Chyba, że tak jak ja macie zamrożone grzyby z lasu. Nie znam osoby

codojedzenia
Spaghetti w delikatnym pomidorowym sosie 193

Spaghetti w delikatnym pomidorowym sosie to propozycja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Kluczem tego dnia jest odpowiednie przyprawienie sosu pomidorowego. Tym razem makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapusta z boczkiem i pieczarkami 110

samo wyszło. Wzięliśmy kapustę…no i co z niej zrobić? Wiadomo, jakiś dodatek do mięsa. Kociołek pyszności sam wyszedł na światło dzienne. Składniki: 150 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 1 łyżka smalcu 400 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 100 ml bulionu warzywnego 4 łyżki sosu czosnkowego  sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Dodajemy smalec i pokrojone pieczarki. Pod koniec dorzucamy posiekaną cebulę. Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do całości, lekko przyrumieniamy, zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy. Podlewamy bulionem, dusimy przez 10 min. Dodajemy posiekany koperek, sos czosnkowy, doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Leczo z mięsem 82

świeżej cukinii, papryki możemy wyczarować takie cudo, a dzisiaj wyczarował je dla Was mój mąż Do przygotowania 6 porcji potrzebujemy: – 3 grillowe kiełbasy – 2 pomidory – 7 pieczarek – 2 cukinie – 1,5 koncentratu pomidorowego (z tubki) – 1/2 czerwonej papryki – 1/2 pomarańczowej papryki – 1/2 żółtej papryki – garść szczypioru do dekoracji – sól, pieprz(...)świeże zioła do smaku Przygotowanie zaczniemy od pokrojenia wszystkich składników – może to być kostka lub ćwiartki. Kroimy kiełbaski, pomidory, pieczarki, cukinie i papryki. Rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu podsmażamy kiełbasę – gdy po ok 10 minutach puści tłuszcz i zacznie się rumienić przekładamy ją do miseczki. Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmażamy pozostałe składniki, po ok 20 minutach

Szybko Tanio Smacznie
Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami 196

potrawa nabierze odpowiedniego koloru. Przeczytaj również: Włoskie tagliatelle z krewetkami Składniki 250g wołowiny makaron tagliatelle 10-12 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek mała cebulka 2 ząbki czosnku 5-6 pieczarek garść szpinaku sól pieprz szczypta ziół prowansalskich Szybki pomysł na: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami – przepis Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu(...)odrobinie oliwy szklimy cebulkę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę i smażymy ok. 3 minut z każdej strony. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówkę. Smażymy wszystko ok. 3-4 minut. Dodajemy szpinak, makaron prosto z wody, doprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i mieszamy na patelni. Składniki powinny się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z gniocchi 151

podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:).  Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą(...)pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia  2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody.  3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni