pizze) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: 3-4 pieczarki pół drobiowego kotleta kawałek szynki około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie inny ser w kostce Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru(...)mnie ketchup z charakterem gargamel (polecam!) Następnie nakładamy warstwę startego sera i dodatki. U mnie na jednej pizzy jedynie kawałki szyki (na małej), a na drugiej pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojony kotlet drobiowy. Tak przygotowane pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika
Słodkie okruszkiPieprz · sól · cebula · 15 dag pieczarek · 2 ogórki konserwowe · ½ puszki kukurydzy · 1/2 łyżeczki tabasco · chili(...)łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę oraz ogórki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Kukurydze odlewamy z zalewy i łączymy z warzywami. 4. Na koniec dodajemy przecier, tabasco, chili i zaprawkę z mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody
Kulinarna Chwilawięc poszłam na łatwiznę i zrobiłam je właśnie w cieście francuskim. Polecam! Na takie karnawałowe spotkania sprawdzą się znakomicie! Składniki na ok 30 pasztecików: 2 płaty ciasta francuskiego 650g pieczarek 500g gotowanego, drobiowego mięsa 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 małe ząbki czosnku 2 pełne łyżki masła Sól, pieprz do smaku Ziarna kminku lub jeśli ktoś woli- sezamu(...)żółtko (ubite białko można dodać do farszu) 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, a jak wyparuje nadmiar wody wrzucamy zmielone mięso drobiowe. Podsmażamy chwilkę, jeśli trzeba dodajemy troszkę masła. Kapustę przelewamy na sitku wodą, by nie była zbyt kwaśna i drobno siekamy. Dodajemy do farszu. Podsmażamy
Kuchnia w czekoladzieopakowania makaronu Lasagne · 10 liści kapusty włoskiej · Cebula · 15 dag pieczarek · ½ kostki masła · 1 szklanka mleka · 4 łyżki ketchupu(...)warstwa to uprażone mięso. 5. Polewamy ketchupem i układamy ponownie płaty makaronowe. 6. Przykrywamy pozostałą kapustą. 7. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy z pokrojonymi pieczarkami, doprawiamy pieprzem oraz solą. 8. Wykładamy grzyby na kapustę. 9. Pozostał nam do zrobienia sos, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy mleko, doprawiamy pieprzem oraz gałką
Kulinarna ChwilaDlaczego białe kluski spytacie? ugotowane ziemniaki są białe a po dodaniu mąki ziemniaczanej są jeszcze bielsze. Pieczarki są aromatyczne i nadają kluskom głębi. Sos pieczarkowy idealnie podkreśla smak klusek. Zapraszam do zrobienia klusek białych z pieczarkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewieprzowe przyprawa do gyrosa torebka 200 ml śmietany kremówki 1 papryka czerwona pokrojona w paski 1 papryka żółtka pokrojona w paski 2 cebule posiekane puszka kukurydzy 1 słoik marynowanych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki 150-200 g serka topionego śmietankowego 7-10 łyżek sosu Chili azjatycki 2 opakowania zupy cebulowej 5-6 ogórków konserwowych pieprz ,sól 1,5 l wody(...)oleju, dodać paprykę i razem dusić około 5 minut. Przełożyć do garnka , zalać gorącą wodą. Dodać sos, serek topiony oraz zupy gotować około 15 minut. Następnie wsypać kukurydzę, pieczarki oraz mięso. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Od razu podawać. Na talerzu można dekoracyjnie posypać smażoną cebulką. Smacznego
gotuj ze mnąwędzonym kurczakiem i porem Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem Pizza balls Sałatka z makaronem orzo i kiełbasą krakowską Szakszuka z papryką i kiełbasą Gulasz z szynki z porem i pieczarkami Batony musli Surówka z kapusty z żurawiną i suszonymi pomidorami – pyszna! Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków Tortille z sezamowym kurczakiem Bułeczki(...)jagodami Pomodorowa surówka z porem i jabłkiem surówka z kalarepą Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaki Pomidorowa sałatka z fetą i sosem czosnkowym Ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami Omlet ze szparagami i szynką parmeńską Langosze Placki ziemniaczane z potrawką drobiowo-pieczarkową Schab serowo-koperkowy Sałatka z tortellini i ananasem Przekładane ciasto kawowe z orzechami Tych smakowitych przepisów było
Smaki Na Talerzuszczęścia, pomyślności, zdrowia i miłości, uśmiechu każdego dnia, miliona pomysłów na piękne i smaczne dania oraz samych kulinarnych sukcesów w 2020 roku! Na słono: 1. Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą 2. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 3. Faszerowane papryki w cieście francuskim 4. Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT 5. Pizza z tortilli z ricottą(...)kurczakiem i serem 8. Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą 1. Idealne mini wrap’y na imprezę 2. Rewelacyjna przekąska – a’la tacos (również w wersji wegańskiej) 3. Zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z koperkiem i natką pietruszki 4. Domowe masło czosnkowe z ziołami 5. Chrupki z ciecierzycy – pieczona ciecierzyca 6. Ser – dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański! 7. Przekąska
Be Fit Be Strongzawsze na przyjęciu. Są smaczne, efektowne i na małą przekąskę. Nadzienia można dać dowolne, u mnie z twarożkami smakowymi. SKŁADNIKI : 300 g twarożku kremowego, naturalnego 150 g pieczarek 100 g szpinaku mrożonego + 100 g twarogu 100 g szynki konserwowej 1/2 część papryki czerwonej + 50 g twarogu w kostce sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)PRZYGOTOWANIE : Każdy twarożek przygotowujemy osobno. Na początku podsmażamy pokrojone pieczarki, po ostudzeniu należy je zblędować z 2 łyżkami twarożku i doprawić do smaku. Twarożek przekładamy do szprycy. Szpinak należy rozmrozić i zblędować z twarogiem, doprawiamy do smaku. Szynkę i paprykę również blendujemy z twarożkiem. Na babeczki wyciskamy ozdobnie twarożki, następnie dekorujemy według własnego uznania. Podajemy od razu
Kulinarne Fantazje Marioliburakami Sałatka z kuskusem, kurczakiem i fetą Sałatka z kurczakiem i tortellini Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kuskusem, awokado i suszonymi pomidorami Sałatka ryżowa z pieczarkami Sałatka wiejska Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka meksykańska Sałatka z selerem, ananasem i kurczakiem(...)Muffinki z kabanosami Imprezowe babeczki Śledzie w sosie tatarskim Pikantne serowe paluchy Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym Jajka z farszem orzechowo - serowym z chili Kurczak w galarecie Jajka faszerowane - najprostsze Koreczki DRINKI Drink cytrynowo
My simple kitchenłyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz: 1 filet z kurczaka Przyprawy: czosnek granulowany, curry, liść lubczyku, suszona natka pietruszki, przyprawa do mięsnej zapiekanki 10 pieczarek 1 biała cebula 4 suszone pomidory 150 g żółtego sera radamer 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 łyżki łagodnego keczupu Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy(...)kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawami: czosnkiem granulowanym, curry, liściem lubczyku, suszoną natką pietruszki, przyprawą do mięsnej zapiekanki. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso, pokrojone drobno pieczarki i suszone pomidory oraz świeżą natkę pietruszki. Pod koniec smażenia dodajemy keczup. Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Na każdym placku układamy farsz. Przykrywamy go drugim plackiem. Brzegi calzone dociskamy widelcem. Górę
VioletoweKucharzeniepizza na cieście francuskim – mini pizza – pizza na tortilli – pad thai z kurczakiem – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami – pikantne frytki z batatów MINI PIZZE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – 100 ml passaty
nietylkopasta.plSkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Pieczarki 200 g Mięso mielone z indyka 400 g Przecier pomidorowy 2 łyżki Cebula średnia Natka pietruszki łyżka Ser żółty 100 g Jajko Sezam Przygotowanie: Na patelni podsmażyć do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę. dodać pokrojone pieczarki i smażyć je do odparowania wody. Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy, aż straci swój "surowy kolor
Kulinarne przygodyMiałam 2 saszetki po 10 dkg, które podgotowałam i następnie wyłożyłam do warzyw. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 duża marchew * 1/2 cebuli * 1 gałązka selera naciowego * 4-5 pieczarek średniej wielkości * łyżeczka masła bądź odrobina oliwy * sól, pieprz Jak już wcześniej przyznałam się, kaszę podgotowałam troszkę w saszetkach. Na patelni rozgrzałam masło i dodałam pokrojoną w słupki marchew, posiekaną(...)gałązkę selera, pokrojone w kostkę pieczarki. Pod koniec wrzuciłam cebulkę – też pokrojoną w kosteczkę. Wszystko razem poddusiłam i dosypałam odsączoną, ale nie do końca kaszę. Chwilkę jeszcze poddusiłam i przyprawiłam solą i pieprzem. Przykryłam i odstawiłam na 15 min, by wszystko przegryzło się smakiem i kasza napęczniała. Danie bardzo smaczne i lekkie. To była wersja warzywna, ale następnym razem
Pieprzyć z Fantazjąugotowanie kaszy gryczanej, czyli to nie zajmuje dużo czasu. Składniki: * 20 dkg kaszy gryczanej * 10-20 dkg białego sera półtłustego * 1 jajko * 1 cebula * 1 łyżka smalcu * 5-6 pieczarek * sól, pieprz * bułka tarta * olej do smażenia Kaszę gryczaną ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedyś przyznałam się, że gotuję w woreczkach bo zwyczajnie(...)mnie opcji żeby nie przywarła. No ja to nie mam ręki do gotowania luzem kasz. Odsączyłam z nadmiaru wody i odłożyłam do ostygnięcia. Następnie starłam pieczarki na tarce o grubych oczkach i zesmażyłam na patelni z odrobiną smalcu i cebulą pokrojoną w kostkę. Dodałam je do kaszy. Wkruszyłam biały ser, wbiłam jajko i przyprawiłam do smaku solą
Pieprzyć z Fantazją