pasty - 13297 przepisów (strona:166/887)

Jajka faszerowane na kilka sposobów 122

kiełek, np jarmużu -łyżki jogurtu naturalnego -łyżeczki majonezu -soli do smaku Jajka gotuję na twardo, dzielę na pół, wyjmuję żółtko. Rozdrabniam je widelcem i łączę z pozostałymi składnikami. Taką pastą nadziewam nasze jajka. Jajka z łososiem Przyznam że je uwielbiam, ale z racji mojego obecnego stanu staram się unikać ryb wędzonych na zimno. Wam jednak polecam je z całego serca(...)kroimy jak najdrobniej. Mieszamy z żółtkiem, jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą. Wierzch dekorujemy zieleniną – np. szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jajka nadziewane szczypiorem Takie faszerowane jajka przypominają mi smak pasty jajecznej. I dobrze, bo bardzo ją lubię. Kojarzą mi się z wiosną i pysznymi śniadaniami. Niemniej jednak doskonale nadają się na wielkanocny stół. Innymi słowy – niebo w gębie

Arbuziaki
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 79

czosnku 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza natką) i miksujemy na pastę (niekoniecznie super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kardamonovy
Krokieciki z kaszy mazurskiej - zero waste 119

oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki pietruszki 2 jajka bułka tarta sól i pieprz olej z pestek winogron do smażenia Sos: 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką 3-4 łyżki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich kmin rzymski czarnuszka wędzona papryka sól i pieprz listki kolendry do dekoracji Wykonanie: Kaszę wypłukać(...)tyle tartej bułki, aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w tartej bułce i smażyć na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie wymieszać pastę z oliwa z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skorki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy) i doprwić przyprawami według uznania

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pasta tahini 139

Zapraszam po przepis na domową pastę tahini. Pasta tahini jest jednym ze składników humusu jak również świetnie nadaje się do zrobienia domowej chałwy czy też różnych sosów i dipów. Oczywiście najlepsze tahini wychodzi z samych ziaren sezamu ale niestety mój blender nie ma takiej dużej mocy. Dodałam więc do mojego tahini olej sezamowy. Polecam Składniki: 100 g ziaren sezamu(...)blendować. Gdy masa zrobi się plastyczna dolewamy olej i dalej blendujemy pulsacyjnie. Mi takie blendowanie zajęło ok. 20 minut, aż moje tahini stało się gładkie i lekko lejące. Gotową pastę tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Makaron w kremowym sosie z wędzoną szynką i radicchio (Pasta con crema di radicchio e speck) 129

szynki typu speck 1 szalotka 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki oliwy extravergine d'oliva s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 320 g di pasta (nella ricetta ho usato i rigatoni integrali) 200 g di radicchio 150 g di speck 1 scalogno 4 cucchiai di parmigiano grattugiato 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva sale(...)radicchio, aggiustando di sale e pepe. Rosolate il tutto per circa 2-3 minuti. Quando il sugo sarà pronto, aggiungete 3-4 cucchiai d'acqua di cottura della pasta e per ultimo i rigatoni scolati al dente e il parmigiano grattugiato. Mescolate bene il tutto e saltate per circa 1 minuto, giusto il tempo di fare amalgamare tutti i sapori

La grande e la piccola cuoca
FASOLKA SZPARAGOWA Z BRUKSELKĄ PO TAJSKU 136

czosnku, chili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry.       Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie , doprawionym pastą curry, octem ryżowym, sosem sojowym oraz miodem. Wyśmienita nie tylko jako samodzielne i lekkie danie na obiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem(...)Polecam. Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. Oto składniki na fasolkę szparagową po Tajsku: 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Hortex ok. 500g brukselki 1 łyżeczka pasty curry ok. 2 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 1/2 - 1 cała papryczka chili 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego (ew. można zastąpić jasnym sojowym) 1 płaska łyżka miodu

Moja Książka Kucharska
Środa: Spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto 113

sprawdza się także jako składnik pesto do makaronów. Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Dziwi Was takie połączenie? My też początkowo dość sceptycznie podchodziliśmy do pomysłu miętowej pasty, ale nasze obawy okazały się absolutnie nieuzasadnione. Zakochaliśmy się w tym spaghetti i na pewno zjemy je jeszcze nie raz (a raczej wiele, wiele razy!). Tym bardziej, że jego przygotowanie(...)zrumieni. Krok 5 Odcedź makron, zachowując około pół szklanki wody. Do gorącego makaronu dodaj sos i mozzarellę, a następnie szybko wymieszaj tak by ser rozpuścił się w makaronie. Jeśli pasta jest za sucha – rozrzedź sos wodą spod makaronu. Podawaj pastę posypaną listkami bazylii i mięty i nasionami dynii. Smacznego! Artykuł Środa: Spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem 102

Składniki: 200g mąki kukurydzianej 280g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 jajka 200ml mleka 70g masła extra olej do wysmarowania keksówki Pasta czosnkowa: 50ml oliwy z oliwek extra 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz szczypta soli Dodatkowo: 2 pęczki szczypiorku 1 rozkłócone jajko 4 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać(...)drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Szczypiorek drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Kokosowe curry z kapusty 135

blogu znajdziecie przepisy na curry z ziemniaków , curry z kalafiora , curry z cukinii , curry z dyni , curry z mango . By szybko przygotować to danie warto mieć w lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego. Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest tez w towarzystwie kaszy czy pieczywa. PRZEPIS NA KOKOSOWE CURRY Z KAPUSTY Składniki na kokosowe(...)curry z kapusty: 1 kg kapusty włoskiej 2 cebule 1 marchew 100g orzechów nerkowca 2 łyżeczki pasty curry żółtej 1 puszka mleka kokosowego sól pieprz chili 2 ząbki czosnku olej świeża natka kolendry lub pietruszki Jak zrobić kokosowe curry z kapusty: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. W garnku, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, po dwóch minutach dodajemy

Dorota Smakuje
Tanie dania Marzec 134

jest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Żurek z kaszą Bulion warzywny Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową i orzechami Marchewka z groszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem

Dorota Smakuje
Pomysły na śniadania w marcu 139

jest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Babka drożdżowa z czekoladą Prosty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem

Dorota Smakuje
Pijaz – turecka sałatka z białej fasoli 128

Pijaz to jedna z najpopularniejszych tureckich sałatek. To wersja anatolijska, z pastą tahini, która znacznie podnosi walory smakowe fasoli. Sałatka pasuje do pieczonego kawałka mięsa, ale też idealnie sprawdzi się jako osobny posiłek z kawałkiem dobrego chleba. Dressing jest lekko kwaskowaty co świetnie łączy się z kremową pastą sezamową, a duża ilość cebuli sprawia, że całość jest fajnie chrupiąca(...)oliwa – 2 łyżeczki czerwony ocet winny – 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w półksiężyce, natkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość przełóż do miski i wymieszaj. Pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i ocet wymieszaj w oddzielnej miseczce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę zimnej wody. Połącz z sałatką. Dopraw całość solą i pieprzem

wiecejwarzyw.pl
HUMMUS i różne wariacje na jego temat :) 178

gotuję w osolonej wodzie, częściej jednak idę na łatwiznę i korzystam z tej ze słoika lub puszki. Wersja chyba najbardziej przypominająca oryginalny hummus to: Cieciorka  Sok z limonki Pasta sezamowa (tahini) Olej sezamowy lub arachidowy Sól do smaku Ja jednak ze względu na nietolerancję (niską na szczęście) na sezam, nie nadużywam go w kuchni, więc u w hummusie częściej(...)cieciorki zostawiamy do innych potraw np. bezy, majonezu  sok z połówki limonki sól, pieprz do smaku olej z orzechów włoskich/oliwa/olej sezamowy solidna łycha masła orzechowego (dowolnego lub pasty sezamowej) Przyprawy w zależności od nastroju: kmin mielony, pimienton (wędzona papryka), suszony czosnek / cebula, garam masala, kurkuma, curry Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli  Mój hummus z cebulką

Cytryna&Co.
Smakowita pasta ze słonecznika 131

Kolejne pyszne smarowidło dla małych i dużych,  tym razem ze słonecznika i marchewki. Z racji tego, że taka pasta zbyt długo nie może stać (ja przechowuję 2 dni w lodówce) to odkładam trochę dla Zuzy a resztę doprawiam nieco ostrzej i zjadam sama z chlebkiem, posypuję jeszcze całość odrobiną szczypiorku i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba(...)siekamy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy na oleju pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy je do słonecznika i blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta wydaje nam się zbyt gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody

Cynamonowe szczęście
Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup 152

Dziś zapraszam na pyszną i bardzo rozgrzewającą zupę w stylu tajskim z kalafiorem i warzywami. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy mieć na podorędziu czerwoną pastę curry i mleko kokosowe i już można tworzyć orientalne cuda jak np. ekstra szybkie i pyszne zupy . Ja zawsze mam zapas tych produktów “na wszelki wypadek” i często(...)kawałek imbiru, obrany i starty 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę sok z 1 limonki lub cytryny 1 porządna łyżka czerwonej pasty curry 1×400 ml puszka mleka kokosowego 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki kokosowej lub zwykłej 36% olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól i cukier

karmelowy

Proponowane wyszukiwania