pierwszym spróbowaniu ich w restauracji zakochałam się w tym smaku, ale jakiś czas zastanawiałam się jak zrobić je w domu. Będąc jakiś czas temu w Toskanii przywieźliśmy kilka truflowych past, są idealne do makaronów czy sosów. Jedną z nich wykorzystałam do zrobienia tego dania, wystarczy mieć szprycę lub strzykawkę z grubą igłą, aby ułatwić sobie zadanie. Polecam Wam także inne(...)ilości składników zrobicie gnocchi dla 2-3 osób SKŁADNIKI: – 600 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków – 125 ml mąki pszennej – pół rozbełtanego jajka – 3 łyżki pasty truflowej – 100 g masła – 20 listków świeżej szałwi PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (ze skórką). Po ugotowaniu odlej wodę a ziemniaki najlepiej przekrój na połówki lub ćwiartki
nietylkopasta.plPasta jajeczna to banał, zastanawiałam się, czy jest sens ją wrzucać na bloga. Ale mały dodatek robi dużo, więc dzielę się przepisem. Składniki: 5 jajek 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka musztardy łagodnej sól i pieprz szczypiorek albo rzeżucha do posypania Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy je na mniejsze kawałki. Przekładamy(...)szkoły: 1. Za pomocą widelca wszystko mieszamy, przy okazji rozdrabniając jajka - wtedy kawałki jajek są widoczne i wyczuwalne. 2. To mój ulubiony sposób: całość dokładnie blendujemy na gładką masę, pasta ma wtedy idealnie kremową strukturę, jest puszysta i lekka. I mamy pyszne śniadanko. Polecam spróbować ten chleb . Taka kanapka z pasta jajeczną, na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem - Pyszka
Ale Pyszka!Kaczka po chińsku, kurczak w stylu włoskim, steki z kalafiora, letnia pasta z ricottą i cukinią, a do tego zupa tajska ze słoika – zestaw pięciu dość wyszukanych, ale łatwych do zrobienia dań, które może zrobić każdy, nawet niedzielny kucharz. Dzisiejszy wpis zaczniemy od podziękowań dla Was – Czytelników naszego bloga! Ogromnie nas cieszy i motywuje, że robicie nasze przepisy(...)Kaczka po chińsku z ryżem i surówką z czerwonej kapusty Środa: Steki z kalafior z pęczakiem Czwartek: Filety z kurczaka w sosie balsamicznym z kukurydzą i marchewką Piątek: Letnia pasta z cukinią i ricottą Przepisy na poszczególne dania będziemy wrzucać każdego dnia, bo nie zdążyliśmy spisać wszystkich niestety! Na całe menu dla dwóch osób wydaliśmy 121 zł. Pobierz listę zakupów
Niedzielny kucharzporcje) 2 piersi z kurczaka kurkuma Kamis w dużym opakowaniu 200 g groszku cukrowego 1 średnia mała cukinia 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego 2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści kolendry ryż Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek(...)drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Groszek cukrowy umyj i odetnij końcówki strąków. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz
Moja pasja smakuKlasyczny hummus na bazie ciecierzycy i pasty sezamowej zapewne jadł każdy z Was. Ale czy próbowaliście już hummusu z bobu? Jeśli nie, to śpieszę do Was z przepisem. Sezon na świeży bób w pełni, więc bez problemu znajdziecie go w każdym markecie czy warzywniaku. Ja jestem wielkim fanem bobu, gdy tylko się pojawia to często przygotowuję z niego sałatki(...)pasty lub po prostu zajadam świeżo ugotowany z dodatkiem masła i koperku. Hummus z bobu możecie serwować na grzankach lub podawać go jako dip do warzywnych słupków. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na ok. 350 g gotowej pasty Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżego bobu 3 łyżki oliwy 3 łyżki przegotowanej zimnej wody 1/2 cytryny
kulinarnyJacebule 2 łyżki sosu sojowego (jeżeli nie maci lub po prostu nie lubicie pominąć i zastąpił łyżeczka soli) 8-10 nasion kardamonu pęczek pietruszki lub kolendry czubata łyżka pasty sezamowej (tahini) lub 2 łyżki nasion sezamu 2 łyżki nasion słonecznika (pominąć, jeżeli zamiast pasty sezamowej użyta zostanie pasta sezamowa) Przygotowanie: Ugotuj ryż z dodatkiem całych nasion kardamonu i z płaską
greenscarfSkładniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 45 min 1 średniej wielkości kalafior 4 większe ziemniaki puszka ciecierzycy pęczek dymki 2 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżek czerwonej pasty curry dla zabieganych lub (1 cm świeżego startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 świeże chilli, 1 łyżeczka sproszkowanego curry, 1 łyżeczka kurkumy) 1 łyżka sproszkowanego curry 1 łyżeczka sproszkowanej(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy gorczycę (jeśli używamy) kumin i nasiona kolendry, smażymy chwilę następnie dorzucamy pokrojone w plasterki dymki (tylko białe części), jeśli nie używamy gotowej pasty curry dodajemy kolejno: starty na tarce czosnek, imbir oraz drobno posiekane chili, można usunąć pestki jeśli wolimy łagodniejsze curry, lub dodajemy gotową pastę curry (w zależności od preferowanej ostrości 1lub 2 łyżki
Słodki Kompromispysznej, świeżej botwinki z przydomowego ogródka? Najlepszym sposobem na wykorzystanie młodych liści jest przygotowanie placków – z dodatkiem fety, koperku i ostrej musztardy dijon. Opcjonalnie można dodać również sezamową pastę tahini. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 1 łyżka masła 1 jajko 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki pasty tahini 1 ząbek czosnku(...)opakowania sera feta (150g) Sól, pieprz Pęczek młodej botwinki Pęczek kopru Olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę, wodę, mleko, roztopione masło i jajko łączymy na gładką masę, dodajemy musztardę i pastę tahini. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Liście młodej botwinki, koper i ząbek czosnku drobno siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Placuszki smażymy na oleju, po około 2 minuty
Taste and Cookdoskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu i dla urozmaicenia bogactwa smaków. Oczywiście by nie było za słodko i ciężko, w zestawieniu mamy jeszcze orzeźwiającą galaretkę na bazie wody brzozowej(...)waniliowy : 40 g budyniu z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru waniliowego 250 ml mleka 100 g margaryny Plama Na krem chałwowy : 3 łyżki pasty tahini 100 g margaryny Palma 1 łyżka cukru Na krem cytrynowy : 100 g margaryny Palma 30 g mleka w proszku skórka otarta
vaniliowoczekoladowadań kuchni hinduskiej, czyli na kurczaka w doskonale doprawionym orientalnymi przyprawami sosie na bazie pomidorów, przygotowany w 20 minut! Zamiast tracić czas na gromadzenie niezbędnych przypraw, skorzystałam z gotowej pasty Patak’s Tikka Masala i danie wyszło przepyszne. Polecam! Scroll down for recipe in English Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona(...)kostkę 5 ząbków czosnku, posiekanych 6 łyżek pasty Patak’s Tikka Masala 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1x400g puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej 1/2 szklanki bulionu drobiowego 8 kawałków kurczaka (podudzia,pałki lub piersi, to co lubisz;)) 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Podgrzej olej w szybkowarze, dodaj cebulę i smaż mieszając przez około 4 – 5 minut
karmelowymałym ogniu, aż ryż wypije cały płyn. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, garnek przykryć przykrywką i odstawić na kilka minut, aby ryż doszedł we własnej parze. W międzyczasie przygotować pastę limonkowo - kolendrową. Świeżą kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Z limonki wycisnąć sok. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki lub do pojemnika rozdrabniacza blendera wrzucić posiekaną kolendrę oraz przeciśnięty(...)przez praskę ząbek czosnku. Wlać sok wyciśnięty z limonki oraz zimną wodę (1 łyżka). Całość zblendować na gładką pastę. Do ugotowanego ryżu wlać przygotowaną pastę z kolendry, czosnku oraz limonki. Całość dokładnie wymieszać. Ryż przyprawić solą do smaku i posypać pozostawionymi listkami kolendry. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja ryżu
Gospodyni Miejskaktóre mogą być propozycją zarówno na lekki obiad jak i pyszne śniadanie. Placki są lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują w towarzystwie karmelizowanej czerwonej cebuli oraz papryki. Dodatek pikantnej pasty ajvar dodaje całości charakteru. PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z KUKURYDZĄ I KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ Czas przygotowania 20 minut Składniki podane na przygotowanie 2 porcji Składniki na placki 3 jajka 2 garści kukurydzy(...)cukinii Pół pęczka szczypiorku 10 łyżek płatków owsianych 2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać Połączyć jajka
HealthyCreationsCiasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 mała łyżeczka soli 1 jajko około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe żółtko masło do posmarowania blaszki Pasta: 1 awokado 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk 4 jajka ugotowane na twardo pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego(...)ciepłe miejsce żeby podrosły. 4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy. Gdy bułki się pieką wykonujemy pastę: 1. Awokado ( powinno być lekko twarde ) obieramy lub wydrążamy łyżką ( pestkę usuwamy ) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki
Izabelawkuchnispotkało to mnie i w rezultacie przygotowałam zabawną przekąskę na bazie tuńczyka i kaszy jaglanej. A do niej kilka wiosennych dodatków. Pomysł pewnie wykorzystam ponownie na Dzień Dziecka. Składniki : Pasta 100 ml kaszy jaglanej 120 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym) dymka olej lniany długi ogórek sól pieprz Dodatki czarny sezam kolorowy pieprz w ziarnach rzodkiewka Sos drobno(...)umyć i pokroić w poprzek na kawałki grubości ok. 1,5 cm. Z każdego kawałka wydrążyć miąższ (można to wygodnie zrobić łyżeczką do melonów). Do dołków w ogórkach wkładać pastę jaglano-tuńczykową. Z reszty pasty uformować kulki w rękach natartych olejem. Przystawkę udekorować kawałkami rzodkiewki, czarnym sezamem i pieprzem, robić odpowiednio uszy, oczy i nos. W miseczce wymieszać składniki sosu
Weekendy w domu i ogrodziewymieszać dokładnie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser. Dodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam. Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej Składniki pół szklanki moreli pół szklanki żurawiny 1,5 szklanki wiśni z soku Wykonanie wszystko zblendować na pastę . Posypka kokosowa Składniki 120 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła(...)kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko sie robi --inspiracja
w mojej kuchni