zaprawa do ryżu) - wodorosty sushi nori - kawałek wędzonego łososia (nie w plastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy go do miski i kilka(...)Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach jako przyprawę. (kupisz tu KLIK ) Wasabi w proszku – bardzo wydajny, zamknięty w puszce nie wietrzeje. Natrualny skład! Do przygotowania pasty potrzebujemy 50 g wasabi w proszku i ok. 90 ml zimnej, przegotowanej wody. Proszek wsypujemy do wody. Mieszamy, aż znikną grudki – odstawiamy na ok. 15 minut i ponownie mieszamy. UWAGA
mojewypiekiinietylkokanapek na śniadanie standardowo wkłada plasterek sera żółtego czy wędliny bardzo często zapominając o warzywach czy innych możliwościach. A czemu by zamiast kawałka sera do kanapek nie przyrządzić domowej pasty, która jest zdrowa i co najważniejsze prosta w przygotowaniu? Takie pasty możemy spokojnie przygotować dzień wcześniej
Kuchenne Wariacjetrocha zamrojzi, to moge 5 poszaleć nawet na wiosna. Ta zupa je richtich 6 ajnfachowo 7 , choć niyftorych moge przestarszyć mlyko kokosowe abo pasta curry, ale dzisiaj take rzeczy to idzie kupić we kołżdym 8 wiynkszym sklepie, a smak, jaki potyn mōmy, je niy do opedzynia 9 Co potrza? 500 g bani 1 cebula 2 łeżki ryżu 2 łeżki pasty(...)dociepcie 13 do tego pokrajanoł na byle jake kōnski 14 bania. Jak sie trocha przismaży (styknōm 15 2 minuty), dolyjcie 16 do tego wody, wciepcie 17 ryż, sōl, pieprz, pasta i niech sie to tak ze 15 minut powarzi 18 . Wyłōnczcie, 19 wlyjcie do tego mlyko kokosowe i zmiksujcie. Potyn dejcie 20 jeszcze na piec, niech sie chwila powarzi
Chop w kuchniłyżki oliwy z oliwek - opcjonalnie sól morska lub himalajska Sos: - 2 pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - szklanka wody - 2 łyżki pasty z kurkumy - opcjonalnie sól morska lub himalajska - 2 łyżki masła Przepis na pastę z kurkumy: http://ekoist.pl/zlote-mleko-przepis-i-wlasciwosci/ Przygotowanie: Cukinie obieramy, kroimy na frytki - ja użyłam do tego szatkownicy. Wkładamy(...)lodówki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy poszatkowana cebulę i zagotowujemy. Dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 10 minut. Dodajemy wcześniej wyplukana soczewicę, pastę z kurkumy i opcjonalnie sól. Gotujemy na małym ogniu aż wszytko będzie miękkie. Dodajemy masło. Chwilę blendujemy, tak by zgęstniało ale by pozostały kawałki :-) Wyjmujemy cukinie, mieszamy z gorącym sosem
Szkrab Je Samcebule - 1 dynia Hokkaido - 3 marchewki -500 ml mleka kokosowego Real Thai - 4 ząbki czosnku - około 2 cm korzenia imbiru -1 szklanka kaszy jaglanej - nerkowce - do posypania -1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy -opcjonalnie sól morska Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na patelnię z grubym dnem. Prażymy na małym ogniu do czasu aż poczujemy jej zapach. Zalewamy(...)ponownie zalewamy wodą, tak by jej poziom zakrył warzywa. Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleko kokosowe (możemy trochę mleka odlać do dekoracji), czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir potarty na tarcce, pastę z kurkumy i doprawiamy do smaku solą - chociaż nie jest to konieczne :) Gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Ściągamy z palnika, blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną, dobrze mieszamy. Nakładamy
Szkrab Je Sammąka 00 do pizzy około 1 szklanki (można użyć mąki tortowej) Farsz: - ½ średniej dyni makaronowej - 1 ½ szklanki soczewicy czerwonej - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 1 płaska łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę znajdziesz tu - sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę grochową wsypujemy do miski. Zalewamy szklanką wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy oliwę(...)jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy z wodą :) wystarczy po ugotowaniu przecedzić :) Upieczoną dynię wydrążamy łyżką i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z kurkumy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy po trochę farszu i zaklejamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni, pieczemy 15 minut
Szkrab Je SamSKŁADNIKI: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki drobnego cukru 15 g świeżych drożdży 1 jajko 75 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju PASTA CYNAMONOWA : 75 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski. Dodajemy cukier, mieszamy i robimy zagłębienie na środku(...)ciasto. 4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. 5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć w wysmarowanej pastą cynamonową formie na muffiny. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Marcepanowa kuchniafont-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Przepis na pastę z soczewicy z suszonymi pomidorami. Składniki - ok. 800-100 g czerwonej soczewicy (suchej), - kilka suszonych pomidorów – w zależności od preferencji, ale żeby nie było ich w nadmiarze; - 1 łyżka oliwy do podsmażenia(...)się „poddusiła”; - ugotowaną soczewicę zmiksować blenderem wraz z podsmażoną i miękką cebulką i papryką, doprawić ziołami i solą; - do zmiksowanych składników dodać pokrojone w cienkie kawałeczki suszone pomidory; - ostudzoną pastę zalać oliwą, tak aby nie była za rzadka ani za gęsta – konsystencja powinna być idealna do smarowania pasty np. na kanapki do śniadania. SMACZNEGO
MintTasteŻółte curry z kurczakiem i dynią Składniki: Pierś z kurczaka – 500g Puree z dyni – 200g Mleko kokosowe – 1 puszka Sos rybny – 2 łyżki Sos sriracha – 2 łyżeczki Żółta pasta curry – 2 łyżki do zamarynowania kurczaka i 2 do sosu Czosnek – 2 ząbki Imbir – 1cm kawałek Liście limonki kaffir – 4 sztuki Orzechy nerkowce – ½ szklanki Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)zamarynować w paście curry na kilka godzin. Następnie drobno pokroić czosnek i imbir i podsmażyć razem z piersią z kurczaka na oleju (np. z orzechów ziemnych). Do kurczaka dodać liście limonki i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15 minut
Kuchnia Bon Appetitwaniliowego( nie koniecznie) Zagotujcie mleko z ziarenkami wanilii i odstawcie na bok. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i utrzeć gładką pastę. Do pasty dodać 100 ml wrzącego mleka i wymieszać. Tak zahartowaną pastę jajeczną przelać do mleka i ciągle mieszając zagotować na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje- będzie przypominała
Piekarz-Kucharz-Garkotłukvoglio presentare la zuppa che soddisferà le esigenze degli amanti di sapori intensi ed esotici. La minestra viene preparata con pochi ingredienti come le carote, i ceci e la pasta. Non potranno mancare un po' di aglio, peperoncino, curcuma, cannella e finocchio che conferiranno una nota di gusto più intenso alla portata. La zuppa è facilissima oltre(...)łyżeczka nasion kopru 1 łyżeczka kurkumy w proszku szczypta peperoncino szczypta cynamonu natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 200 g di pasta tipo maltagliati 250 g di ceci cotti 500 g di carote 500 ml di brodo vegetale 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 lime 1 cucchiaino di semi di finocchio
La grande e la piccola cuocanegimaka) - zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą(...)powierzchnia była równa każdy płat na koniec można „przejechać” wałkiem do ciasta). W misce łączymy składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi, marchewki i cebulkę. Zawijamy warzywa w mięso i spinamy wykałaczkami. Powtarzamy do wyczerpania składników. Ruloniki zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy
mojewypiekiinietylkoZachwycą one nas nie tylko prostotą, ale również wyjątkowym smakiem i aromatem. Wystarczy dosłownie kilka składników aby przygotować wyśmienity obiad. Tym razem przygotowaliśmy pysznego kurczaka w czerwonym curry . Używając pasty curry musicie bardzo uważać, bo jest bardzo ostra i jeśli dacie jej zbyt dużo danie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik(...)porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej do smażenia Kurczak w czerwonym curry – przepis Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Jak już będzie szklista dodajemy mrożone warzywa – mieszankę chińską (możecie użyć również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo się starasz robić coś po swojemu, a zawsze znajdzie się ktoś, kto pokrzyżuje Ci drogę. Dziękuję takim ludziom. Niech mi zejdą z drogi. Bo rozjadę. Ajwar jest pastą bardzo popularną na Bałkanach i na Węgrzech. Ma wiele regionalnych odmian, jednak jej podstawowymi składnikami są niezmiennie papryka i bakłażan. Po przepis sięgnęłam do książki "Marynowanie i kiszenie" wydawnictwa Olesiejuk(...)pasta bardzo mi przypadła do gustu. Można stosować ją do wielu potraw - jako pastę do przystawki, dodatek do mięsa czy sosu. Ja dodałam ostatnio troszkę do sosu do makaronu i znacznie podniósł on jego walory smakowe. W smaku jest delikatna, ze słodką nutą i zdecydowanym, paprykowym akcentem. Składniki na 6 małych słoików: 6 czerwonych papryk 2 duże bakłażany (u mnie
My simple kitchenprzejmuje mój mąż, a jego specjalność to jajecznice. Tym razem na niedzielne śniadanie zaserwował nam coś innego niż zawsze. Oto jajecznica z papryką, a raczej z pastą z czerwonej papryki . To takie nasze wspomnienie z naszych wakacji na Węgrzech. Serdecznie Was zapraszam do wypróbowania tego przepisu. A może zachęcicie swoich mężów , chłopaków czy partnerów(...)brukselką Omlet z jarmużem Jajko w koszulce z bobem Jajecznica z czerwoną papryką Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże wiejskie jajka 1 łyżka pasty z czerwonej papryki 1/2 szalotki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło. Szalotkę kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni. Następnie dodajemy pastę i smażymy przez chwilę
Kulinarne przygody Gatity