sezonu w mojej spiżarni. Świetnym rozwiązaniem na to będzie przygotowanie zupy kremowej z pasternaku i jabłek. Nie jest to klasyczna zupa krem, bowiem dodajemy do niej mleko kokosowe i pastę curry. Ponadto kolendra i kmin rzymski w kremie zapewnią nam wspaniałą podróż kulinarną. Moja propozycja to mieszanka kuchni polskiej, która znana jest z bogactwa zup, ze wspaniałą kuchnią azjatycką(...)się nie obędzie. Możecie też spróbować moich frytek z pasternaku. Są wyjątkowo pyszne. Film Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej do smażenia Przepis – zupa krem z pasternaku
Kuchennyviral.plmiksujcie zimnych jajek i musztardy z ciepłym tłuszczem, bo sos się zważy. Zapisz Ząbek czosnku bardzo drobno siekamy z odrobiną soli i bokiem noża rozcieramy go na desce na pastę. Drobniutko siekamy fileciki anchois i mieszamy je z czosnkiem – powinny przypominać rybną, smarowną pastę. Oliwę mieszamy z olejem – najwygodniej w miarce z dzióbkiem, dzięki któremu łatwiej będzie tłuszcze powoli(...)robota kuchennego z ostrzem lub tarczami tnącymi, do którego mamy dostęp od góry albo do blendera kielichowego z bezpiecznym górnym podajnikiem w pokrywie) wkładamy dwa żółtka, musztardę Dijon i pastę którą zrobiliśmy z anchois i czosnku. Jednocześnie mieszając żółtka z dodatkami na średniej prędkości (średnia, nie zwiększajcie jej na max!), cienką strużką, bardzo powoli, wlewamy wymieszane tłuszcze przez górny otwór
Karo in the KitchenWreszcie mam coś dla tych, którzy kochają kuchnię z środkowej Azji. W jednym ze znanych dyskontów odnalazłem pastę curry. Niedroga, bo za 250 g zapłaciłem 6,50 zł. Dlaczego trafiła do mojego koszyka? Etykieta nie mówiła o żadnych dodatkach – same wspaniałe przyprawy. Żal było jej nie zabrać do domu. Przy okazji zabrałem ze sklepu pierś z kurczaka i mleczko(...)przygotowania potrawy będzie wam potrzebna dobra głęboka patelnia bądź garnek. Możecie też spróbować kurczaka teriyaki . Film Składniki – kurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie kroimy
Kuchennyviral.pljodowana 5 kg -pojemnik lub garnek WYKONANIE Słoninę dzielimy na mniejsze kawałki i odcinamy skórę. Następnie słoninę szpikujemy czosnkiem co kilka cm.Późnij z czosnku i przypraw robimy pastę do natarcia słoniny. Czosnku i przypraw nie żałujemy dajemy dużo. Zrobioną pastą nacieramy w koło naszą słoninę. Dalsza czynność to zasypanie słoniny solą. Warstwa soli ma byś gruba około(...)zapominamy o niej na 2 miesiące. Po tym czasie słoninę oczyszczany z starej mokrej soli. Robimy to szczoteczką lub jakimś pędzelkiem. Po dokładnym oczyszczeniu z soli i starej pasty powtarzany czynność, czyli dajemy ponownie czosnek i przyprawy na słoninę i pakujemy ponownie w nową gruba warstwę soli. Wkładamy do lodówki na 3 miesiące. Po 3 miesiącach wyjmujemy słoninę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis na pyszną i szybką do zrobienia pastę z makreli. Ile kucharek tyle przepisów, ja podaję przepis na taką podstawową wersję pasty ponieważ składników można dorzucać i dorzucać :) Jak już wielokrotnie pisałam w kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia. :) Składniki: wędzona makrela 1 szt. jajka 3 szt. majonez 4 łyżki stołowe sól, pieprz szczypiorek opcjonalnie Jajka gotuję na twardo. Kawałki makreli(...)pokrojone w kostkę jajka, majonez oraz dla smaku sól i pieprz. Szczypiorek nie zawsze dodaję dlatego napisałam opcjonalnie. Całość dokładnie mieszam i jednocześnie rozgniatam widelcem do momentu uzyskania konsystencji pasty. I gotowe, smacznego
Kuchnia VikiLekki obiad w sam raz na piękny letni dzień. Pasta alla norma albo pasta siciliana to makaron z pomidorami, bakłażanem i serem. Ponoć tradycyjna pasta siciliana musi być posypana dojrzałym serem ricotta. Ja takiego serka nigdzie znaleźć nie mogłam, a zwykła miękka ricotta raczej nie nadałaby tego pożądanego smaku. W związku z tym postanowiłam trochę pokombinować i użyłam serka capri
Obiad gotowyOstatnio rozsmakowałam się we wszelkiego rodzaju pastach do chleba. Obieram, przebieram, piekę i gotuję a na końcu miksuję przeróżne składniki, by uzyskać smakowity dodatek do pieczywa. Chciałabym się dziś podzielić z Wami przepisem na jedną z moich najulubieńszych past, którą po raz pierwszy spróbowałam na warsztatach w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorką przepisu jest Cristina Catese. […] Artykuł Pasta z karczochów
Wiszniówkamiłośników ciecierzycy proponuję pastę. Fantastyczna do chleba, tostów. Ciecierzyca jest bogata w białko, potas i kwas foliowy. Cieciorka ma to do siebie, że również obniża poziom złego cholesterolu jak i ciśnienie krwi. Do pasty dodałam również olej rzepakowy tłoczony na zimno, który jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto zawiera witaminę A, E, K. Olej rzepakowy również wpływa(...)zły cholesterol, używając takiego oleju wspomagamy w wydalaniu złego cholesterolu (LDL) Nic nie pozostaje jak brać się za przygotowanie takiej bombowej pasty ! Składniki : 1 szkl ciecierzycy 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 szklanka włoszczyzny w paski 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego np SemCo liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie : Ciecierzycę moczyć w 2 szkl
Garnkowe fanaberiejest bardzo pyszny i zdrowy, możemy go podać z grzankami lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania hummusu będziemy potrzebować: 2 awokado 1 puszka 400 g cieciorki 4 łyżeczki pasty sezamowej – Tahini 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy (można dodać olej sezamowy) 3 łyżki soku z cytryny szczypta kminku mielonego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu(...)pół, usuwam pestkę, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cieciorki. Czosnek, oliwę, sok z cytryny również dodaję do pojemnika i całość rozdrabniam blenderem na jednolita pastę. Następnie doprawiam kminkiem, solą, pieprzem i jeszcze przez chwilę miksuję blenderem – humus jest gotowy. Hummus z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Uwaga Babcia GotujeTunezji. Ciężko mi wrócić do rzeczywistości. By jakoś przetrwać ten trudny czas, wracam często do smaków, które kojarzą mi się z Tunezją. Jednym z nich jest smak harissy – pasty wytwarzanej z papryczki chili i czosnku. Często z dodatkiem oliwy. Znajdziecie ją w postaci proszku lub pasty. Z urlopu przywiozłam niestety tylko jedną tubkę. Czuję, że bardzo szybko ją zużyję(...)Harissa uzależnia! Składniki (2 porcje): 2 jajka 1/2 czerwonej papryki harissa w paście (ja dodałam 1 czubatą łyżeczkę. Możesz dodać więcej lub mniej w zależności od stopnia ostrości jaki lubisz) 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka
Moja pasja smakuCzasami brak mi pomysłów z czym przygotować kanapki. Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybką i smaczną pastę śledziową z jajkami. Świetnie smakuje z rzodkiewką pokrojoną w plasterki, pomidorkiem, ogórkiem. Może się skusicie na takie kanapeczki ? Skłądniki: 4 jajka 250 g płatów śledziowych (matiasów) 1 mała cebula pieprz papryka słodka sól (opcjonalnie) Jajka(...)jajka obrać i zblendować wraz ze śledziem i cebulą pokrojoną w kostkę na gładko. Doprawić pieprzem, słodką papryką, a w razie potrzeby solą. Ja nie soliłam. Wymieszać i gotowa. pasta śledziowa z jajkiem
O kuchni z uczuciemdaje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY(...)zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól biały pieprz zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć ) 2 łyżki oliwy Wykonanie kremu z zielonymi szparagami: Cebulę pokroić w piórka, cukinię w półtalarki, pietruszkę w kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić szparagi
kolorowotorcikowosmardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu(...)bulionu, albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie bazylia olej rzepakowy do smażenia AK przygotować pikantną zupę ze smardzami u wieprzowiną? Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną oleju, mieszamy i marynujemy. Dokładnie umyte smardze zalewamy ciepłą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjodowana 5 kg -pojemnik lub garnek WYKONANIE Słoninę dzielimy na mniejsze kawałki i odcinamy skórę. Następnie słoninę szpikujemy czosnkiem co kilka cm.Późnij z czosnku i przypraw robimy pastę do natarcia słoniny. Czosnku i przypraw nie żałujemy dajemy dużo. Zrobioną pastą nacieramy w koło naszą słoninę. Dalsza czynność to zasypanie słoniny solą. Warstwa soli ma byś gruba około(...)zapominamy o niej na 2 miesiące. Po tym czasie słoninę oczyszczany z starej mokrej soli. Robimy to szczoteczką lub jakimś pędzelkiem. Po dokładnym oczyszczeniu z soli i starej pasty powtarzany czynność, czyli dajemy ponownie czosnek i przyprawy na słoninę i pakujemy ponownie w nową gruba warstwę soli. Wkładamy do lodówki na 3 miesiące. Po 3 miesiącach wyjmujemy słoninę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.poniedziałku w Lidlu rozpoczyna się tydzień grecki. Z tej okazji znajdziecie tam mnóstwo przysmaków związanych z tamtejszą kuchnią. Kiedy otworzyłam paczkę od Lidl Polska i zobaczyłam słoik z pyszną pastą sezamową z kakao od razu wiedziałam, że upiekę drożdżówkę. Powiem Wam, że udała się doskonale. Połączenie smaków jest wręcz idealne. Jedną musiałam schować do zdjęć gdyż rodzinka zaczęła się częstować(...)kakao. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki pszennej 7 g drożdży instant 1/4 szkl cukru szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 75 g rozpuszczonego masła jajko 4 łyżki pasty sezamowej z kakao ( Lidl Polska ) Do większej miski przesiać suche składniki, wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajko i rozpuszczone (nie gorące!) masło. Ciasto wyrabiać ręką lub robotem do czasu
Smakołyki Asi