dobrać odpowiednie proporcję i jest pyszny. Polecam. Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: około 500 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku 6 łyżek domowego masła orzechowego (200 g) ( Przepis ) 4 – 6 łyżek oleju arachidowego(...)wody i gotować 1 h 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach). Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pastę Tahiti, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać masło orzechowe i olej i ponownie zmiksować. Rada: Ilość
KuchniaWeDwoje.plPasta z białej fasoli i czosnku oraz salsa z chili kolendry i pomidorów Jeśli szukacie nowych smaków to być może(...)zakochacie się w paście z białej fasoli z pieczonym czosnkiem i szybkiej salsie. Pasta z białej fasoli z pieczonym czosnkiem 1/2 szklanki białej fasoli 1 główka czosnku 1 gałązka rozmarynu 4 gałązki tymianku 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka majeranku sól, czarny pieprz, płatki chili, przyprawa chili, tymianek w proszku. Fasole namoczyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkrótko przed serwowaniem, albo zjeść na zimo. Można podać je jako przystawkę na ciepło z masłem chipotle, lub masłem czosnkowym. Masło chipotle zrobicie bardzo prosto. Potrzebna jest tylko pasta z papryczek wędzonych chipotle i masło. Miękkie masło dokładnie rozcieracie z pastą paprykową w takich proporcjach jak lubicie (pasta jest ostra o lekko wędzonym smaku). Polecam
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksmakach, skład całkiem ok; w sklepie dostępna również pizza bezglutenowa i bez laktozy - tofu w różnych wersjach, mój HIT: wędzone, świetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty na bazie słonecznika, zwł. curry z ananasem, rewelacja! bardzo ciekawe połączenie smaków - pozostałe, dostępne pasty, tych akurat nie próbowałam - kiełki na patelnię, mój HIT, bardzo
Qlinarnie i Qlinarniecytryny powoduje, że jest ona orzeźwiającym dodatkiem. Dorsz gotowany w kremowym sosie z suszonych pomidorów jest wyśmienity. Na początku ucieram suszone pomidory z odrobiną oleju w moździerzu na pastę. Boczek siekam bardzo drobno, smażę na chrupko. Całość łączę z łyżką mleka kokosowego oraz serkiem naturalnym Arla Apetina. To dzięki niemu sos staje się gęsty, kremowy i smaczny. A gotująca się(...)Odstawiam. Rybę kroję na mniejsze kawałki i doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawiam do lodówki. W moździerzu ucieram suszone pomidory z olejem i szczyptą pieprzu na gładką pastę. Boczek siekam bardzo drobno i smażę na suchej patelni na chrupko, wówczas wytopi się cały tłuszcz. Na patelnię wrzucam posiekaną drobno cebulę oraz pastę z pomidorów. Całość smażę
Mango PapajaJeśli masz w domu pastę curry albo niedaleko Twojego domu jest sklep w stylu "kuchnie świata" to przygotowanie dobrego curry nie powinno dla Ciebie stanowić najmniejszego problemu. Ja zawsze na zapas trzymam kilka opakowań, bo danie tego typu robię dość często. Aby jednak wzmocnić orientalny smak, mięso lub rybę zawsze marynuję w mieszance przypraw curry. Maksymalnie prosta wersja tego(...)ości 1 szklanka soku pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 1 cm imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 50 gram gotowej pasty curry zielonej przyprawy do marynowania ryby: po szczypcie curry, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku w proszku 1/2 szklanki mleka kokosowego 20 pomidorków koktajlowych szczypta soli sok z połowy
Mango Papajaschłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli Piana 350 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Nasączenie 250 ml wody mineralnej niegazowanej 2-3 łyżki spirytusu 1/2 cytryny 1 łyżka cukru(...)masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Piana Do mascarpone dodajemy cukier puder i wanilię. Mieszamy do połączenia się składników. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny
Wędrówki po kuchniŁatwe Tanie Szybki przepis na pastę jajeczną. Domowy sposób na pyszną pastę do kanapek. Składniki 6 jaj 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypiorek sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i drobno posiekać. Dodać majonez, musztardę i pokrojony szczypior – dokładnie wymieszać. Doprawić […] Artykuł Pasta jajeczna pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plbanana (1,5 szt) 20 g ciemnego kakao typu holenderskiego 50 g mąki gryczanej 30 g drobno posiekanych orzechów laskowych i nerkowców 2 jajka (L) 2 łyżka pasty daktylowej (5-6 sztuk daktyli zalanych wrzątkiem i zmiksowane na gładką pastę) 1 łyżka melasy karobowej 8-10 sztuk jagód goi Wykonanie: 1. Miąższ awokado oraz banany miksujemy w blenderze(...)wraz z nerkowcami na drobniejsze kawałki. 3. Kakao przesiewamy do masy z awokado,bananami i jajkami. Wsypujemy mąkę z orzechów oraz mąkę gryczaną. Na koniec dodajemy melasę i pastę daktylową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Masę wylewamy do lekko natłuszczonej foremki ceramicznej i pieczemy przez 25 minut w 220 st C. 5. Po upieczeniu studzimy
vaniliowoczekoladowaWykonanie: Jajka gotowałam 5 minut na twardo. Po ugotowaniu obrałam i przekroiłam na połowę. Wyjęłam żółtka do których dodałam majonez,sól i pieprz ziołowy. Widelcem moment rozdrobiłam i powstała pasta. Łyżeczką nakładałam do jajeczka pasty.Śledzia wymoczyłam i odcisnęłam z wody,pokroiłam w drobną kosteczkę. Ogórki opłukałam i pokroiłam w kosteczkę. Kładłam na jajeczka z pastą śledzik i ogóreczek, smacznego
Różowa kuchniasola pieprzem odrobiną cukru i czosnkiem sprasowanym.Jajka gotujemy na twardo, kroimy w poprzek i wyjmujemy żółtka. Miękkie masło, musztarda sarepska sól ,pieprz i żółtka zagniatamy widelcem-robimy pastę. Wkładamy pastę do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i wyciskamy pastę na jajeczka. Dekorujemy korniszonem.Na talerz kładziemy po dwa plastry piersi na nią kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem i obok
Różowa kuchniapapryka 1 żółta papryka 1 szalotka 3 marchewki 2 ząbki czosnku oregano natka pietruszki bazylia s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 200 g di lenticchie 200 g di piselli 100 g di passata di pomodoro 1 peperone rosso 1 peperone giallo 1 scalogno 3 carote 2 spicchi d'aglio origano prezzemolo(...)tritati. Fate cuocere per circa 5 minuti. Per ultimo aggiungete le lenticchie, le carote e i piselli. Aggiustate di sale, pepe e origano. Mescolate bene il tutto. Scolate la pasta, unitelà nel ragù. Mescolate tutti gli ingredienti. Decorate la pasta con del prezzemolo fresco tritato e alcune foglie di basilico. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocakrajem, ludźmi, przyrodą. Dziś bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 bakłażan Odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej Orzechowa pasta: 1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich 2 -3 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry Szczypta szafranu (opcjonalnie) Sól Odrobina octu winnego 2-3 łyżki soku z granatu (dodałam też kilka(...)kulek) Garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki Odrobina wody do rozcieńczenia pasty PRZYGOTOWANIE: Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy odrobiną wody. Bakłażana myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Za pomocą papierowego ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy
Kopystką po garachszybko jak się ją robi :) Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. 40 dkg dorsza ( u mnie mrożony ) 1 mieszanka chińska 750 gram 1 opakowanie pasty Tom Yum 30 gram ( następnym razem sama zrobię pastę ! ) 2 łyżki sosu sojowego 1 tofu 3 litry wody 1 puszka mleka kokosowego pęczek świeżych liści kolendry(...)garnka wlałam wodę, dodałam mieszankę chińską i dorsza i całość zagotowałam. Dodałam pastę Tom Yum, całość zagotowałam, doprawiłam sosem sojowym i dodałam mleko kokosowe.Znowu całość przez chwilę się gotowała, do połączenia smaków. Tofu pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do zupy. Kolendrę pokroiłam i posypałam nią zupę. Zupę ja podawałam samą, ale można ją podać z dodatkowym makaronem, możesz
Kuchnia na wzgórzuTytuł trochę przewrotny, ale rzeczywiście ciężko nazwać pastę, którą ukręciliśmy. Niby trochę żółta, niby trochę czerwona (patrząc na składniki, smak i zapach). Trochę jak pasta do laksy, a trochę jak marynata do mięsa. Kolor między czerwonym, a żółtym. Więc postanowione … Czytaj dalej
slodkokwasnapl