smakowym i muszę przyznać, że udanym. Przystawka jest niezwykle świeża, za sprawą ogórka i limonki ożywcza dla kubków smakowych i nadająca wiosennego charakteru mojej potrawie. Serniczek został upieczony z pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, kolendry, mleczka kokosowego, kminu rzymskiego. Składniki serniczki 3szt 400 g twarogu półtłustego 150 g ciecierzycy ugotowanej 4 łyżki śmietanki kokosowej (gęstsza część mleczka kokosowego(...)płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę. Twaróg mielimy dwukrotnie, miksujemy z pastą z ciecierzycy, dodajemy śmietankę kokosową, wbijamy po jajku i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę serową przekładamy do żaroodpornych miseczek. Serniczki pieczemy
Raj dla Podniebieniaryżem, awokado i chipsami z łososiowej skóry oraz wędzoną krewetką. Składniki: 300 g łososia ze skórą 2 nieduże, drobno posiekane szalotki szalotki 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżka sosu sojowego Ryż do sushi + sos do ryżu Dodatkowo: 1 awokado Czerwony/czarny kawior Pasta wasabi Świeży ogórek pokrojony w wiórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw(...)opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej skórki. Następnie mięso drobno siekamy. Przekładamy do miseczki. Dodajemy szalotki, szczypiorek, pastę miso oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy tak, aby smaki wszystkich składników się połączyły. Skórę z łososia skrobiemy z łusek. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie prażymy na suchej
Kate's KitchenProste i pyszne danie Polecam! Składniki: 2 sztuki kapusty pak choi (zwanej też bok choy) (około 500 g) 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka (lub mała cebula) 2 łyżki pasty sojowej doenjang 1 łyżeczka pasty sojowo-paprykowej gochujang szczypta cukru 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju sezamowego prażone ziarna sezamu (my lubimy dużo ) Wykonanie: Kapustę dzielimy na liście, usuwamy twarde(...)parze przez około 5 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka,a dymkę w krążki. W miseczce z wodą mieszamy pasty doenjang, gochujang i cukier aż się rozpuszczą. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy cebulkę i czosnek i smażymy przez około minutę. Dodajemy zwartość miseczki, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu
Lamarida.plPyszna pasta z twarogiem i wędzoną makrelą jest naszą ulubioną opcją na śniadanie lub kolacje. Jeśli lubicie ryby to ta pasta przypadnie wam do gustu. Nie sądziłam że ryba i twaróg mogą być tak pyszne w połączeniu ze sobą. Polecam wam zrobić sobie taką fit pastę na kanapki. Składniki: 1 makrela wędzona ok. 200 g 250 g twarogu półtłustego
Dominacja smakuwłożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej lub więcej 150 g świeżych lub mrożonych malin Mascarpone zmiksujcie ze śmietaną, dodajcie pastę waniliową. Krem powinien być stabilny(...)Utrzeć aby masa była gładka. Waniliowy krem z groszkami czekoladowymi (do małego biszkoptu) 200 ml śmietany kremówki 100 g mascarpone 1-2 łyżeczki(do smaku) cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 37 g groszków czekoladowych Maltesers Mascarpone z śmietaną i cukrem pudrem utrzeć na stabilny krem. Groszki dodamy przy składaniu tortu bezpośrednio na krem. Masa maślana do posmarowania tortu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkońcu postanowiłam go zrobić i... od tego momentu stał się jedną z najczęściej goszczących potraw na moim stole. Połączenie delikatnego mleczka kokosowego oraz mięsa z dość intensywnym smakiem pasty curry to dla mnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw. Spróbujcie koniecznie! Składniki (3-4 porcje(...)mleczka kokosowego - 150 ml wody - 2 łyżki pasty curry - 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach - pół czerwonej papryki - pół piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól, pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo - ryż - ilość wedle uznania Wykonanie Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso oraz paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki
Health-Fit-LifePrzedstawiam dziś przepis na faszerowany makaron ze smaczną pastą z suszonymi pomidorami z dodatkiem sera corregio. To pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole! , Stovit oraz ePrezenty. Składniki: 15 suszonych pomidorów w zalewie Ole ! Pół słoika oliwek czarnych lub zielonych Ole ! ząbek czosnku sól himalajska Stovit , ostra papryka, pieprz, oliwa Słoiczek pasty(...)suszonymi pomidorami z serem corregio Ole! 200 g makaronu rurki Baronia 100 g sera żółtego Wykonanie: Suszone pomidory blendujemy z czosnkiem, pastą, oliwą oraz przyprawami na gładką masę. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Farszem nadziewamy rurki makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Oliwki wykładamy na faszerowany makaron, ścieramy ser. Zapiekamy w 200 st. około
Podróż w kulinariawłożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej lub więcej 150 g świeżych lub mrożonych malin Mascarpone zmiksujcie ze śmietaną, dodajcie pastę waniliową. Krem powinien być stabilny(...)Utrzeć aby masa była gładka. Waniliowy krem z groszkami czekoladowymi (do małego biszkoptu) 200 ml śmietany kremówki 100 g mascarpone 1-2 łyżeczki(do smaku) cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 37 g groszków czekoladowych Maltesers Mascarpone z śmietaną i cukrem pudrem utrzeć na stabilny krem. Groszki dodamy przy składaniu tortu bezpośrednio na krem. Masa maślana do posmarowania tortu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkońcu postanowiłam go zrobić i... od tego momentu stał się jedną z najczęściej goszczących potraw na moim stole. Połączenie delikatnego mleczka kokosowego oraz mięsa z dość intensywnym smakiem pasty curry to dla mnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw. Spróbujcie koniecznie! Składniki (3-4 porcje(...)mleczka kokosowego - 150 ml wody - 2 łyżki pasty curry - 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach - pół czerwonej papryki - pół piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól, pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo - ryż - ilość wedle uznania Wykonanie Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso oraz paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki
Health-Fit-LifeAromat goździków i kardamonu. Słodycz dyni. Pyszna pasta nie tylko kanapkowa. Można ją dodać do owsianki, kaszy na słodko, zapiec z jabłkiem. Cóż jeszcze? Nie wiem, ale napewno znajdziecie to, czego ja jeszcze nie znalazłam… Puree z dyni można wykonać na kilka sposobów: 1. Upiec dynię razem ze skórką (ok. 30-40 minut w 180 st. C), a następnie(...)ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, imbir, goździki i odrobinę słodziwa (u mnie ksylitol
KucharzycaBardzo proste smarowidło na kanapki, czyli moja ulubiona pasta z makreli wędzonej z dodatkiem kremowego serka i szczypiorku. Szykuję ją w kilka minut i podaję do kanapek, do zajadania ze słupkami z warzyw. Takie domowe pasty są świetną alternatywą do tradycyjnych kanapek z szybką i żółtym serem. W paście można też "przemycić" składniki, których na co dzień Twoje dziecko
AniaGotuje.plDziś jest piątek i na kolację przygotowałam pyszną pastę do pieczywa. Pasta rybna Składniki: Makrela wędzona - 2 szt masło - 2 łyżki cebula(...)Przygotowanie: Makrele dokładnie obrać z ości. Cebulę obrać i razem z masłem i rybą, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Pastą smarować pieczywo. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusipieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Lukier: - 100g pasty kokosowej - 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego bez laktozy) - 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - sok z 1/2 cytryny - woda do uzupełnienia - miód opcjonalnie (ja nie dawałam(...)pasta koko ma wystarczająco naturalnej słodyczy), choć przy SIBO lepszy cukier trzcinowy Pastę kokosową rozdrabniamy, wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko i ziarenka lub ekstrakt z wanilii. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dolewamy sok z cytryny i jeśli masa jest zbyt gęsta, stopniowo rozcieńczamy ją wodą. Powinna być lekko lejąca. Można dosłodzić masę miodem lub cukrem trzcinowym
Smaczne ZdroweMocno zielona, warzywna pasta na bazie zielonego groszku, świeżego koperku, z aromatem czosnku i orzeszków. Idealna do kanapek, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach ale równie doskonale smakuje z ciepłymi grzankami. Składniki: 300g mrożonego zielonego groszku 2 pęczki koperku 2 ząbki czosnku 75g niesolonych orzeszków ziemnych 5 łyżek oliwy 2 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie(...)lekko osolonej wodzie. 2. Koperek posiekać, a czosnek obrać i pokroić w plasterki. 3. Koperek, czosnek, orzeszki i oliwę przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pasty. Następnie dodać ugotowany groszek, majonez i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej pasty. Na samym końcu doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z chrupiącym pieczywem
Szalona Kuchnia Ewelinygrated 1-3 teaspoon hot chilli sauce (srirarcha, tabasco…) juice of 1/2 lime or lemon Preparation: Place all sauce ingredients in a bowl and mix until combined. Cook pasta according to package directions and drain (reserve 1 cup pasta water before draining). Meanwhile, heat oil in a large pan over medium high heat, add chicken and cook until browned(...)sides. Add the bell pepper, carrots, cilantro and garlic and stir fry for 5 more minutes. Mix in the sauce, noodles, green onion, and peanuts (add some of the pasta water as needed) and cook for next 2-3 minutes until heated through. Garnish with cilantro and roasted peanuts and serve. Enjoy! Artykuł Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with
karmelowy