pasty - 13297 przepisów (strona:167/887)

Hummus z suszonymi pomidorami 122

masło, majonez, dip do podjadania z warzywami lub sos np. do pasztetów, więc robię go często. Żeby mi się nie znudził, przygotowuję go z różnymi dodatkami. W ten sposób pasta zyskuje na kolorze i smaku. Tradycyjnie do hummusu dodaje się sok z cytryny, za którym ja nie przepadam. W przypadku suszonych pomidorów ten dodatek jest zbyteczny. Składniki : puszka ciecierzycy(...)suszonych pomidorów (lub 50 g suszonych pomidorów w oleju) wrzątek łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g pasty tahini 50 g dobrego oleju (u mnie rzepakowy) + 2 łyżki do polania wierzchu sól Suszone pomidory zalać wrzątkiem. Zostawić na 5 minut, a potem odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Ciecierzycę odcedzić, zachowując zalewę. Do blendera wrzucić ciecierzycę, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory

Weekendy w domu i ogrodzie
Wtorek: Spaghetti z pieczoną cieciorką z rozmarynem 118

Nadspodziewanie pyszne danie. Trzy składnik na krzyż i super prosta i niecodzienna pasta gotowa. Spaghetti z cieciorką zauroczy każdego amatora makaronu. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Włosi to oczywiście miłośnicy makaronów, ale uwielbiają też inne produkty i płody rolne, jak ryż oraz groch. Macaroni con ceci, czyli pasta z cieciorką jest jednym(...)ważniejszych dań kuchni rzymskiej. To bardziej zupa niż klasyczna pasta. Nas zaintrygowała wariacja na temat makaronu z cieciorką: tagliatele z cieciorką i rozmarynem. Danie genialne! Powoli smażony rozmaryn wspaniałe aromatyzuje sos, a później połamany na małe kawałki świetnie odnajduje się w makaronie. Cieciorka to w ogóle kwestia osobna. Pieczona cierciorka W przeciwieństwie do oryginału, który zaleca usmażenie cieciorki

Niedzielny kucharz
Co jeść i jak dbać o zęby by by były zdrowe i białe? 132

moje ulubione truskawki! Choć jak wiadomo te pyszne owoce nie zastąpią Wam produktów do profesjonalnego wybielania zębów , to zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który jest jednym z podstawowych składników past wybielających. Poza właściwościami wybielającymi, zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach i odgrywają istotną rolę przy zapaleniach jamy ustnej. Odpowiednia higiena jamy ustnej Ale wiadomo, że dieta dietą, jednak większość(...)wizytą w profesjonalnym gabinecie dentystycznym można zdziałać wiele również w domu. Jak wspominałam na początku warto wprowadzić do diety truskawki. Ale to może nie wystarczyć. Wówczas warto sięgnąć po pasty wybielające . W szczególności ostatnio polecane są, również przez dentystów, pasty z węglem aktywnym. Sama takie stosuję i muszę przyznać, że działają. Moja znajoma poleca także paski wybielające . Pamiętajmy jednak

Słodkie okruszki
Krakersy z pomidorową pastą z indyka 152

Przekąski które polecam w sezonie karnawału. Są proste, szybkie, chrupiące i mega dobre. Pastę zrobiłam z ugotowanej piersi z indyka z pomidorami suszonymi. Coś pysznego. 15 krakersów 30 dkg piersi z indyka ugotowanej 8 pomidorów suszonych 100 ml oliwy od pomidorów sól, pieprz 1 awokado sałata strzępiasta 8 pomidorów koktajlowych 8 oliwek czarnych 4 oliwki zielone natka pietruszki pieprz czerwony(...)kulki 1/2 cytryny Połowę piersi z indyka kroję na plastry. Resztę przekładam do miski, dodaję pomidory suszone, oliwę i miksuję na gładką pastę blenderem. Doprawiam solą, pieprzem według uznania. Awokado po obraniu ze skórki kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny, nie ściemnieje.Na krakersach układam po plastrze awokado, wyciskam pastę z indyka za pomocą rękawa cukierniczego. Dodaję kawałki

wesoła kuchnia
Zupa krem z zielonej soczewicy 114

każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zupy krem, bo takie lubię najbardziej, przygotować można na wiele różnych sposobów. Ja często dodaję do takich zup aromatyczną pastę curry - po prostu uwielbiam ten smak. Czasem jednak wolę zjeść zupę bardziej "neutralną",niezmąconą mocnymi przyprawami - bo przecież warzywa same w sobie mają mnóstwo smaku. Świetną opcją jest też zupa(...)średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 selera średniej wielkości 1 duża pietruszka 1 szklanka zielonej soczewicy  1,5 litra wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sól 2 łyżki oliwy Przygotowanie zupy: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę - zeszklić. Pod koniec dodać czosnek. Pietruszkę i selera

kolorowotorcikowo
Wieprzowina po meksykańsku 127

powiem, że ta ognista wersja wymiata ! Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego 2 łyżki pasty z pieczonej papryki , ostrej ( jeśli nie macie pasty , można dodać jedną dużą , pieczoną w piekarniku paprykę ) 4 świeże , czerwone papryczki jalapeńo ( jeśli ma być łagodne , pomijacie ten składnik ) 4 duże(...)kolendrą . Na patelni rumienimy mięso . Pamiętajcie żeby smażyć małymi porcjami , wtedy ładnie się rumieni i nie puszcza soku . Dorzucamy mięso do garnka z cebulą , wlewamy pomidory z puszki , koncentrat, pastę z pieczonej papryki , cynamon , sól do smaku i jedną szklankę wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 2 godzin . Co jakiś czas warto zajrzeć

Ogrodnik w podróży
Pâtè z drobiowych wątróbek 126

Cześć! Przepis na taką pastę z wątróbek dostałam od mojej siostry ciotecznej. Dziękuję Aniu :* Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty. Składniki: * 0,5 kg wątróbki drobiowej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/3 szklanki czerwonego wina * 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu(...)tygodni.  Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i dodałam do masy.  Wszystko przyprawiłam jeszcze solą, pieprzem i zblendowałam na gładką masę.  Można do tej pasty dodać zioła, jeśli lubimy. Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekany chleb z serem i ostra pasta z ciecierzycy 136

wzdłuż jego długości. Nacięcia obficie smarujemy masłem i wkładamy do nich paski sera. Całość podgrzewamy w piekarniku ok. 20 minut (do momentu gdy ser się stopił, a chleb zarumieni). Pasta z ciecierzycy – SKŁADNIKI: - 400 g ciecierzycy w zalewie - 2 papryczki chili - 50 g suszonych pomidorów - 2 łyżki mielonego kminku - pół szklanki wody Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Papryczki chili i suszone(...)pomidory drobno siekamy. Następnie wszystko wrzucamy do naczynia, dolewamy wody i dosypujemy kminku. Całość dokładnie blendujemy do powstania gładkiej masy. Tak przygotowaną pastę przekładamy do miseczki i gotowe. Z tej ilości składników pasty wychodzi naprawdę sporo, więc spokojnie zostanie jej do krakersów czy kanapek. Jeśli nie potrzebujecie aż tyle, można „obciąć” składniki o połowę. Czas przygotowania: 30 min SMACZNEGO

Związek na patelni
kim chi koreanska klasyczna 155

Składniki warzywa 2kg kapusty pekińskiej 4 sztuki marchew pokrojone w julienne 1 sztuka biała rzodkiew,lub pęczek rzodkiewki ,lub 1 kalarepa 1 sztuka por 1-2 pęczki szczypior skład pasty 1/2-2 łyżeczki papryki gochugaru, lub papryki chilli w płatkach suszoną,lub świeżą 1/2-2 łyżeczki papryka słodka 5-10 ząbków czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru-obranego 3-4 cebule obrane(...)minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.     Następnie do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki pasty, wymieszać    -zmiksować .  Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski,dołożyć wszystkie warzywa.Dodać pastę kim chi i przy pomocy dłoni

mojej kuchni
sernik piankowy 81

wymieszać dokładnie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser. Dodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam. Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej Składniki pół szklanki moreli pół szklanki żurawiny 1,5 szklanki wiśni z soku Wykonanie wszystko zblendować na pastę . Posypka kokosowa Składniki 120 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła(...)kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko sie robi --inspiracja

mojej kuchni
DayUp Pearls – Arteta 170

wiórki kokosowe 1%. Z rokitnikiem – purée bananowe 35,8%, purée jabłkowe 34,8%, śmietanka kokosowa 12,3%, sok z rokitnika 9%, perły tapioki 4%, wiórki kokosowe 2,5%, pasta z rodzynek 1,5%, wanilia 0,1%. Z makiem   i jeżynami – purée jabłkowe 62%, purée jeżynowe 13%, śmietanka kokosowa 12%, perły tapioki 4%, pasta z daktyli 2%, wiórki kokosowe(...)biały mak 2%, niebieski mielony mak 1%. Z cynamonem i śliwką – purée śliwkowe 40%, purée jabłkowe 34,7%, śmietanka kokosowa 14%, pasta z rodzynek 5%, tapioka 4%, wiórki kokosowe 2%, cynamon 0,3%. Masa netto: 100g Wartości odżywcze: Z granatem – 100g/ 132 kcal, tłuszcz – 5,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,5g, węglowodany – 20,2g w tym cukry

Candy Pandas
Gofry z kaszy jaglanej z ajvarem i awokado. 184

Gofry z Ajvarem  Podravka możecie też przygotować w wersji mini, wtedy będą idealną i bardzo ciekawą przekąską na niejedną imprezę karnawałową. Warto podkreślić, ze Ajvar Podravka to pasta warzywna, która powstaje w oparciu o oryginalną recepturę chorwacką. Jej bazę stanową papryka i bakłażany. Nie zawiera konserwantów, sztucznych aromatów i dodatków. Dostaniecie ją w słoiku o dwóch różnych pojemnościach, mniejszy(...)wyjazdy, jako dodatek do wielu dań, do pracy czy uczelnię; bądź w większej bardziej rodzinnej formie o pojemności 350 g, jak na zdjęciach poniżej.  Polecam Wam gorąco tą pastę, jest pyszna, bardzo aromatyczna i ma ogromnie szerokie pole do zastosowania w kuchni, jako dodatek do kanapek, wrapów, naleśników, poprzez dania główne, wystarczy, że ugotujecie makaron zmieszacie z pastą

SMYKWKUCHNI
Salsa z awokado, łososia wędzonego, pomidorów i kopru 95

pyszny chlebek i nie miałam z czym go jeść. Nie mam serów, nie mam wędlin, nie mam nawet masła w domu. Musiałam mieć coś innego, zatem padło na salso- pastę.  Jest wędzony łosoś, którego ostatnio nadużywam. Jest awokado, które kocham. Jest pomidor suszony i oliwki dla umami. I pomidor malinowy dla zdrowia. I koper dla zapachu. I sól(...)pieprz i granat dla dekoracji. Jak dla mnie bomba, a jak dla Was?  Składniki na pastę; 50 gramów wędzonego łososia  3/4 DOJRZAŁEGO awokado  10 czarnych oliwek  2 suszone pomidory  pół pęczka kopru  2 pomidory malinowe  2 łyżki oleju lnianego  sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu  sok z 1/2 cytryny granat do dekoracji

Mango Papaja
Zupa krem z buraków i batatów 140

Buraki czerwone uwielbiamy, szczególnie zimą. Zajadamy się nimi w postaci kiszonki, sałatki, pasty oraz kremowej zupy, którą wprost uwielbiamy! Wszyscy. To znaczy zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo pożywne i smakowicie doprawione połączenie buraków i słodkich ziemniaków, które pozytywnie zaskoczy największych sceptyków buraków Polecam! Ciekawe pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka , sałatka do obiadu , pasta do kanapek , sałatka(...)Składniki: 500 g batatów (jedna duża sztuka) 800 g buraków czerwonych (około dwie większe sztuki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka domowej pasty imbirowej ) przyprawy: 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka oleju 4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki

Lamarida.pl
Pasta z wędzonej makreli 178

Zapraszam na smakowitą pastę rybną do pieczywa. Idealna na śniadanie lub kolację. Polecam Składniki: 150 g mięsa z wędzonej makreli 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku od dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy, odkładamy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, przekładamy do miseczki. Mięso z ryby również drobniutko kroimy(...)dokładamy do jajek. Następnie do miseczki wkładamy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy pastę, dokładamy szczypiorek (troszkę odkładamy do ozdoby) i jeszcze raz mieszamy. Górę pasty z makreli posypujemy resztą szczypiorku

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania