pasty - 13297 przepisów (strona:159/887)

Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą 62

Dziś rano nie miałam totalnie weny na śniadaniowanie. Miałam natomiast chęć na wykorzystanie resztek lodówkowych. I tak oto powstała przez zupełny przypadek przepysznościowa pasta do kanapek. Większość resztek się dobrze sprawdzi przy okazji takich past. Kombinujcie. Składniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pół opakowania sera feta 1 ząbek czosnku(...)mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę jajka, poszatkowane zioła, rozdrobniony ząbek czosnku, pokruszoną fetę i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Artykuł Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem 58

Krótko i zwięźle, bo czasu brak. Pasta wyszła super. I od razu piszę, że mięso miałam ze sprawdzonego źródła, z ogródkowej wędzarni (dziękuję <3). Problem jest tylko tego typu, że ja do tej pasty użyłam skrzydełek, nie wiem jak wygląda sprawa z ich dostępnością w sklepach. Przyjmijmy więc, że ćwiartka z kurczaka będzie w sam raz. Składniki: 1 wędzona(...)widelcem. Z mięsa pozbywamy się kości i skóry, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do jajek. Dodajemy do tego poszatkowany szczypiorek, majonez, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Artykuł Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pieczone marchewki z sosem tahini i granatem 85

obracamy je na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika, na kolejne 20 minut, ale tym razem bez przykrywania ich folią.   W międzyczasie przygotowujemy dressing – do miseczki przekładamy pastę tahini – polecam ją najpierw dobrze wymieszać w słoiku, bo na wierzchu lubi się zbierać olej, a na dno opaść bardziej gęsta pasta. Do tahini dodajemy wodę i dokładnie mieszamy(...)lekko pastę rozrzedzić – na początku będzie się jakby warzyć, ale mieszamy dalej. Do tego przeciskamy obrany czosnek, dodajemy sok z cytryny oraz jogurt grecki lub kokosowy jeśli decydujemy się na wegańską wersję. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Sos powinien być lekko lejący, jeśli jest za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Upieczone marchewki

Smaczna Strona
Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese 75

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku(...)farsz gotowy. Na talerzu układamy makaron, farsz i posypujemy startym serem, smacznego :)! ***** We start with the preparation of individual ingredients of the dish. We boil the carrots and pasta al dente and prepare the sauce. Grate the cheese. We fry the cut onion into cubes in hot oil in a frying pan until soft. Then, we add the cut tofu

Projekty ze smakiem
Pasta vege z nerkowców i buraka 78

Wegańska pasta z orzechów nerkowca i buraka pieczonego. Pasta jest bardzo delikatna, mega zdrowa i każdemu będzie smakować. Jest tak lekka że można ją jeść łyżeczką. Dla mnie bomba, polecam zrobić od razu większa ilość.     1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier 1 burak upieczony albo ugotowany 1 łyżka octu winnego 1 łyżka(...)wcześniej upieczony albo ugotowany obieram ze skóry i kroję na kawałki. Przekładam do pojemnika, dodaję orzechy nerkowca, ocet winny, ocet balsamiko, olej rzepakowy,cebulę i całość rozdrabniam blenderem na pastę. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, szczyptą cukru

wesoła kuchnia
Dynia w Tajskim Curry Faceta w Kuchni 79

Południowej jako afrykański odpowiednik słowa, obelżywego na czarnoskórych mieszkańców RPA. 👥 – 4-6 ⏰ – 45-60 minut 🇹🇭 – Tajlandia ✅ Składniki ✅ 5-6 łyżek oleju roślinnego ✅ 150 g czerwonej tajskiej pasty curry ✅ 50 g pasty z konserwowej cytryny ✅ 2 łyżki brązowego cukru ✅ 1-2 dynie obrane i pokrojone na wielkość kęsa ✅ 2 puszki mleko kokosowe ✅ 1-3 łyżki sosu rybnego(...)łodygi trawy cytrynowej ✅ 5 suszonych liści kaffiru ✅ 1-3 łyżeczki tajskiego curry w proszku 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. 🛠️ Dodaj pasty curry i cytrynowe, smaż ok. 2-3 minuty, dodaj cukier i grzej, aż sos stanie się gęsty i lepki. 🛠️ Wrzuć kawałki dyni, wymieszaj i smaż 3-5 minuty. 🛠️ Teraz wlej mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową, liście

RafalCook
Gulasz z łososiem i makaronem gryczanym 119

Sycący gulasz z łososiem w roli głównej. Zrobiłam go na bazie mleczka kokosowego z pastą curry czerwoną. Podałam ze zdrowym makaronem gryczanym. Zapach który unosi się jest obłędny. Nie oderwiecie się od talerza.       składniki: 200 g makaronu gryczanego  1 cukinia mała 1/3 brokuła 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 200 g pieczarek 200 g tofu wędzonego(...)czerwonej pasty curry 1 limonka sól, pieprz 300 g łososia świeżego filet natka pietruszki olej kokosowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 400 ml mleczka kokosowego   Makaron gotuję według instrukcji opakowania. W woku na oleju kokosowym przesmażam drobno pokrojoną cebulę czosnek,starty imbir. Dodaję pokrojone pieczarki, chwilę smażę, dodaję pokrojoną paprykę, pastę curry. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję

wesoła kuchnia
Tarta z rabarbarem 88

łyżka cukru 3-4 łyżki wody różanej (lub 2 łyżki konfitury różanej) Krem: 2 łyżki mąki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 350 ml mleka 1,5 łyżeczki pasty waniliowej pół łyżeczki skórki startej z cytryny Spód: 175 g herbatników 70 g masła Tarta z rabarbarem – jak zrobić? Pokrój rabarbar w równe, dziesięciocentymetrowe kawałki. Ułóż je w naczyniu(...)minut – czas zależy od grubości rabarbaru – w tym czasie powinien zmięknąć, ale zachować swój kształt. Odstaw go do całkowitego wystygnięcia. Przygotuj krem do tarty. Wymieszaj pastę waniliową z mlekiem. Żółtka wymieszaj z mąką i cukrem na jednolitą pastę, a następnie rozrzedź ją 2 łyżkami mleka. Podgrzej pozostałe mleko, a kiedy będzie ciepłe, ale nie wrzące, zacznij dodawać

okolicepalnika.pl
Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto 68

płatkach upraż na rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Po uprażeniu odstaw do ostudzenia. W moździerzu kuchennym umieść zieleninę, uprażone migdały, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę z oliwek i szczyptę soli i mieszaj jeszcze przez chwilę. Jeśli nie posiadasz moździerza, możesz wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera. Makaron tagliatelle ugotuj(...)wpzoom-rcb-direction-step-5f7c7086de427","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W mo\u017adzierzu kuchennym umie\u015b\u0107 zielenin\u0119, upra\u017cone migda\u0142y, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyci\u015bni\u0119ty z po\u0142owy cytryny, oliw\u0119 z oliwek i szczypt\u0119 soli i mieszaj jeszcze przez chwil\u0119. Je\u015bli nie posiadasz mo\u017adzierza

ProstePesto.pl
Sernik z Masła Orzechowego i Batonów Faceta w Kuchni 88

Masło orzechowe, kiedy powstało ❓. Aztekowie miażdżyli prażone orzeszki ziemne w pastę, ta pasta nieco różniła się od tego, co znamy dzisiaj jako masło orzechowe. Tak naprawdę, nie ma jednego wynalazcy masła orzechowego, a jest ich przynajmniej trzech, wśród nich George Washington Carver. Jednak nie wynalazł masła orzechowego, zamiast tego promował ponad 300 zastosowań orzeszków ziemnych, wśród innych upraw, takich(...)słodkie ziemniaki.Faktyczne wynalezienie masła orzechowego, proces jego wytwarzania i maszyny użyte do jego wykonania można przypisać trzem lekarzom-wynalazcom. W 1884 roku Marcellus Gilmore Edson z Kanady opatentował pastę z orzeszków ziemnych, produkt końcowy powstały w wyniku mielenia prażonych orzeszków ziemnych między dwiema podgrzewanymi powierzchniami. W 1895 roku dr John Harvey Kellogg (nazwisko, przypadek, nie sądzą) opatentował proces wytwarzania masła

RafalCook
Curry z marchewki 105

blogu znajdziecie przepisy na curry z ziemniaków , curry z kalafiora , curry z cukinii , curry z dyni , curry z mango . By szybko przygotować to danie warto mieć w lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego. Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest tez w towarzystwie kaszy czy pieczywa. PRZEPIS NA CURRY Z MARCHEWKI Składniki : 1 kg marchewek(...)cebule 3/4 szkl suchej soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 1 łyżka oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól Jak zrobić curry z marchewki: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. Najpierw w garnku, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, po dwóch minutach

Dorota Smakuje
Jedzenie w podróży – co przygotować? Zbiór pysznych inspiracji 156

uwielbiam. Tylko tatuś omija je szerokim łukiem (od dziecka nie lubi pomidorów), ale za to wyjada zawsze większość papryki. Do chrupiących warzyw idealnie pasują też hummus czy inna pasta. Roladki z tortilli lub naleśników na drogę Roladki z tortilli lub naleśników doskonale nadają się do zabrania na drogę. To taka moja pyszna alternatywa do tradycyjnych kanapek. Doskonale sycą, są proste(...)można je wzbogacać o ulubione dodatki. A potem wystarczy je tylko ciasno ułożyć w pojemniku i zabrać ze sobą w trasę. U nas takie roladki najczęściej przygotowuję z prostymi pastami kanapkowymi np. z tuńczyka czy z pastą jajeczną. Naleśnikowe roladki dla dzieci można posmarować białym serkiem wymieszanym np. z miodem. Gwarantuje, że maluchy będą zachwycone. Przykładowy przepis na roladki

Słodkie okruszki
Sos z papryki i pomidorów 93

papryki, pomidorów i czosnku, który wykorzystuje często jako dodatek do makaronu. To kolejna propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Polecam też przepis na najlepsza pastę paprykową , bardzo pikantną, więc z jej ilością trzeba uważać. Polecam zbiór przepisów na przetwory z pomidorów, z ogórków , oraz papryki . Uwielbiam pomidory i paprykę(...)pasteryzujemy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem. Moja Rada . Po otwarciu słoik z sosem można przechowywać w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze na wierzch wlać odrobinę oliwy lub oleju, dzięki temu zabezpieczeniu sos nie będzie pleśnieć, może tak stać i nic z nią złego się nie stanie! Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
STRIPSY Z KURCZAKA 90

delikatne.       Stripsy - chrupiące i delikatne paski kurczaka o smaku curry. Stripsy panierowane w Panko, dzięki czemu kurczak ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Kawałki kurczaka marynowane w paście sezamowej, żółtym curry, doprawione sosem Worcestershire, solą morską i pieprzem. Soczyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz stripsy z kurczaka w panierce Panko to doskonały przepis na pyszny obiad, przekąskę(...)danie. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie :)  Chrupiące stripsy z kurczaka. Stripsy - składniki i przyprawy: 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w paski 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka pasty Tahihi 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku, starty (ewentualnie) można zamarynować. Następnie: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej  Panko

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania