pasty - 13297 przepisów (strona:154/887)

Dip z czerwonej fasoli z kuminem i słodkim sosem sojowym 176

Czerwona fasola, czosnek, kumin, sos sojowy i chilli - niby niepozorne, niby nic, a smakuje wybornie! Zawsze podchodziłam sceptycznie do wszelkich fasolowych past, wydawały mi się nudne i bardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny(...)oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z brokułem, czerwoną pomarańczą i sosem tahini 198

Ostatnio na blogach kulinarnyh można znaleźć całą masę przepisów z tahiną/ pastą tahini /pastą sezamową. Robi się ją na takiej samej zasadzie jak masło orzechowe, tzn. podpraża się nasionka sezamu na patelni, a następnie miksuje kilka minut w blenderze aż do uzyskania gładkiej pasty. Aby była bardziej aksamitna w czasie miksowania dolewa się trochę oleju, najlepiej sezamowego, aby jeszcze(...)podbić smak gotowej pasty. Tahini jest jednym z głównym składników, bardzo lubianego ostatnimi czasy, hummusu i to na pewno w dużej mierze dzięki niemu zawdzięcza swoją popularność. Tahina świetnie smakuje w daniach na ciepło i na zimno - poza hummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja

DefinicjaSmaku
Kanapki z pastą z awokado, pomidorów i bazylii oraz polędwicą z indyka i sadzonym jajkiem przepiórczym 192

ukochanym awokado w towarzystwie pomidorów, bazylii, delikatnej wędliny z indyka i pięknych żółtych jajeczek przepiórczych. Do tego kubek ulubionej herbaty i energia na cały poranek gwarantowana :) SKŁADNIKI (2 porcje) pasta 1 dojrzałe awokado 1/2 pomidora 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej bazylii świeżozmielony pieprz sól morska 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo 2 plastry ulubionej wędliny drobiowej(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Ugniatamy pastę widelcem. Na konie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na pieczywie rozsmarowujemy pastę, tworząc na środku delikatne wgłębienie na jajka sadzone. Układamy plastry wędliny. Smażymy jajeczka przepiórcze

DefinicjaSmaku
Pasta z tuńczyka z jajkiem, szczypiorkiem i sosem tabasco 178

Genialna pasta na kanapki z tuńczykiem i jajkiem, której smak świetnie buduje sos tabasco i odrobina świeżego oregano. Do tego świeża grahamka, plaster pomidora i pyszne śniadanie gotowe :) Jeśli do pasty dodamy same żółtka, to będzie ona stanowiła fantastyczny farsz do nadziania pozostałych białek. SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1/2 niedużej szalotki(...)dodajemy do jajek. Szalotkę, szczypiorek i oregano drobno siekamy i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy sos tabasco oraz majonez i przy pomocy widelca łączymy wszystkie składniki w pastę. Podajemy ze świeżą grahamką i plastrami pomidora. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem 216

wypróbować. Długo wachałam się nad tym, od której wersji zacząć i ostatecznie wybrałam tę z dodatkiem jabłka oraz majeranku. Powiem tak, już po pierwszym kęsie zrozumiałam dlaczego ta pasta jest tak popularna. Jest po prostu boska! Przepis pochodzi z tej strony . Nieznacznie go zmodyfikowałam, m. in. poprzez dodanie czosnku, który jeszcze podbił smak pasty. Polecam! SKŁADNIKI 1 puszka białej fasoli(...)zeszkli, dodajemy czosnek i jabłko. Dodajemy 1 łyżke sosu worchestershire, majernaek oraz gałkę muskatałową i dusim dalej. Gdy jabłko będzie już miękkie ściągamy z ognia. Fasolę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i krótko miksujemy, tak aby kawałki jabłka i cebuli wciąż pozostały wyczuwalne. Podajemy z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tosty z tuńczykiem i oliwkami 207

Pomysł na super pyszne śniadanie, które przygutojecie w 10 min ;) Wystarczy rozgrzać toster lub piekarnik. W tym czasie połączyć ze sobą składniki tuńczykowo- oliwkowej pasty. A potem już tylko rozsmarować ją na tostach i zajadać :) Z jajkiem sadzonym smakuje jeszcze lepiej! SKŁADNIKI (2 podwójne tosty) 4 kromki pieczywa graham lub innego ulubionego 1 puszka tuńczyka w oleju 1 ogórek konserwowy(...)odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem.  Oliwki, ogórka i cebulkę kroimy w kostkę i łączymy z tuńczykiem. Dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz i całość ugniatamy widelcem na pastę, Prygotowujemy tosty z pieczywa. Na ciepłym toście rozsmarowujemy pastę, układamy sałatę i plasterek sera, przykrywamy drugim tostem i zajadamy.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Pasta z wędzonej ryby i chili 162

Kolejna propozycja na śniadanie lub kolację - bardzo smaczna pasta z białej, wędzonej ryby. Ja miałam akurat sielawę i efekt okazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki(...)Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z ciecierzycy i bakłażana 168

Pasty do kanapek są ciekawym urozmaiceniem śniadań. Jedną z moich ulubionych jest pasta z ciecierzycy i bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Składniki 2 puszki ciecierzycy w zalewie  1 bakłażan 1 łyżka sezamu sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka tymianku szczypta lubczyku Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciecierzycę przelewamy z puszek(...)żadnego tłuszczu) po kilka minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników.  Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także

My Chcemy Jeść
Pasta z awokado 194

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i jajka? Awokado jest bardzo zdrowe, idealnie nadaję się na kanapki lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Jeśli takiego(...)czasie będzie już wystarczająco miękkie Sam owoc nie każdemu może smakować ze względu na swój lekko mdły smak, lecz przygotowany w formie takiej pasty na kanapki smakuje świetnie. Zachęcam do przygotowania w swojej kuchni W przepisie użyłam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z firmy Green Spoon . Jest to olej

Marta Gotuje
Dietetyczna Pasta Kanapkowa z Rzodkiewki / Pasta whit Radish. Diety: przepisy na dietetyczne śniadanie lub kolacje. 156

Dietetyczna pasta kanapkowa to świetny pomysł nie tylko wtedy, kiedy jesteś na diecie. To świetna alternatywa na kanapki zamiast masła. Jeśli chcesz otrzymywać za darmo na bieżąco najnowsze przepisy i diety , zapraszam Cię do polubienia naszej strony na Facebook'u. Kliknij tu. Przepisy są szybkie i łatwe, potrzebujesz tylko kilka składników i parę minut. Polecam Ci Domową Vegetę z ekologicznych(...)zetrzyj na tarce z małymi oczkami, ser zetrzyj przez sito . W misce połącz wszystkie składniki , dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak uzyskaną pastą posmaruj dosyć grubo kanapki , na pastę połóż kiełki, posiekany szczypiorek, rukolę lub inne świeże warzywa do ozdoby. Gotowe! Smacznego! Zobacz też najpopularniejsze w google wpisy : Syrop z młodych pędów sosny

IzaGotuje
Hummus 89

Hummus to pasta  z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca  z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuje w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie(...)wszystkiego.  Hummus  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska  natka odrobina papryki w proszku Wykonanie: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity
Lody o smaku chałwy 129

Kilka dni temu wpada mi po raz pierwszy w ręce pasta sezamowa z miodem .Jestem wielka fanka chałwy i wszystkiego co choćby przypomina mi jej smak.Zabrałam się wiec do pracy i powstał przepis na smaczny i ekspresowy deser-lody chałwowe. O ile przepisem można nazwać coś co składa się z 2 rzeczy. Składniki: 3 kulki lodów waniliowych dobrej jakości(...)najlepiej domowych) 2 łyżeczki pasty sezamowej z miodem( ja użyłam tej z Lidla a że zbliża się tydzień grecki....) karmel i wanilia-przyprawa w młynku firmy Kotanyi Sposób przygotowania: Lody waniliowe muszą być miękkie,ale nie roztopione.Łączymy je energicznymi ruchami z pastą sezamową. Gdy się połączą od razu nadają sie do degustacji:) A tu po modyfikacji z przyprawą Kotanyi

Wielki apetyt
Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem niedźwiedzim 105

egański twarożek z orzechów nerkowca przyrządzam już od dawien dawna. Nie pamiętam już, gdzie wynalazłem przepis na tę kanapkową pastę, przypominającą do złudzenia jej serowy odpowiednik (no może, nie licząc tego słodkiego orzechowego posmaku), jednak wiem jedno - zachwyciła mnie ona od pierwszego spróbowania. Przepis jest prosty i szybki wykonaniu. Jedyne, o czym, trzeba pamiętać, to by dzień wcześniej namoczyć orzechy(...)Jednak jeśli zalejemy je ciepłą wodą, a orzechy były świeże, to godzina-dwie wystarczą - twarożek po prostu nie będzie wtedy tak kremowy). Później miksujemy je na gładką pastę z sokiem z cytryny. Przyprawiamy po swojemu i  voilà  - domowy serek już gotowy. U mnie w  wersji na czasie z czosnkiem niedźwiedzim , którego teraz pełno w lasach

Food Square
Hummus 165

Hummus to pasta  z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca  z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuję w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie(...)wszystkiego.  Hummus  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska  natka odrobina papryki w proszku Wykonanie: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania