pasty - 13297 przepisów (strona:157/887)

Pasta z fasoli i pieczonej papryki 66

pojawi się na pewno. Żeby nie przesadzić z ilością fasoli w tym cudzie (bo oczywiście ugotowałam jej za dużo), część z niej po prostu odłowiłam i postanowiłam wykorzystać do pasty do kanapek. Jedyne co mi przyszło do głowy, to zmiksowanie jej z pieczoną papryką. A jak pieczona papryka, to czosnek, kumin i kolendra. Było pysznie. W lodówce znalazłam jeszcze trochę(...)przypalona i miękka. Po upieczeniu, wkładamy ją na 15 minut do woreczka foliowego, to pozwoli nam łatwiej zdjąć z niej skórkę. Obraną paprykę, fasolę, czosnek, oliwę i przyprawy miksujemy. Pastę podałam z pełnoziarnistym pieczywem i rukolą. Artykuł Pasta z fasoli i pieczonej papryki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasta z fasoli i szparagów 59

wczorajszego obiadu zostało mi parę sztuk szparagów. Jedyne co przyszło mi do głowy tak na szybko, to pasta do pieczywa. Ja lubię takie duperele, nic na to nie poradzę. Do takiej pasty dobrze dodać ulubione zioła. Niestety nie miałam w domu natki pietruszki, ale na balkonie zakwitła mi kolendra. Zamiast dodawać jej liście, dodałam kwiaty, są równie aromatyczne. I tyle(...)fasolą, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty, możecie dolać odrobinę zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami. Artykuł Pasta z fasoli i szparagów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ajvar 66

Ajvar gotowy, zasłoikowany, jak to zwykle bywa przy okazji takich past, smaczniejszy będzie najwcześniej jutro. Na moim blogu istnieje już podobny przepis, jest jednak bez bakłażana. I nie bawiłam się wcześniej w wekowanie. Pierwszy raz robię tego typu pastę w większej ilości, więc postanowiłam ją wpakować do słoików i odłożyć do „spiżarni”. Mam już pomysł na jutrzejszy obiad(...)Papryki wkładamy gorące do folii, zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Do blendera wrzucamy papryki, miąższ z bakłażana, chili, miksujemy na gładką pastę. Przekładamy całość do garnka, dodajemy resztę składników, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy do góry dnem. Artykuł Ajvar pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pomidorowa pasta z makreli 70

kupuję tylko od jednego producenta. Lubię je na śmierć rozdrobnić widelcem, położyć na pieczywie, dodać czerwoną cebulę i ogórek. I tak, mając w domu makrelę, postanowiłam zrobić z niej pastę, która będzie mi przypominała rozdrobnione na śmierć szprotki. Wyszło pięknie.  Składniki: 1 wędzona makrela 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego(...)skóry, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę cebulę i ogórek, koncentrat, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie do kanapek z pastą dołożyć dodatkowo koperek.  Artykuł Pomidorowa pasta z makreli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sos z papryk i bakłażanów 70

Pasta w smaku bardzo przypomina ajvar. Postanowiłam jednak nie miksować całości, tylko zostawić w takiej właśnie wersji. Wiecie jakie to jest dobre? Najlepsze na drugi dzień. Tego typu pasta genialnie nadaje się wędlin, my wchłonęliśmy ją po prostu z pieczywem. Dzisiaj zrobiłam ją zresztą głównie z myślą o chłopakach, którzy wyjeżdżają na parę dni w delegację. Niech mają coś zjadliwego(...)razem z bakłażanem do cebuli. Wszystko chwilę smażymy razem z mieloną papryką, kminem, oregano, dodajemy passatę i ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Jeżeli pasta wyszła dla Was za gęsta, możecie dolać odrobinę wody. Artykuł Sos z papryk i bakłażanów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami 64

Miał być post z bigosem, ale przerzucę go na jutro. Przypomniało mi się przy okazji, że czeka zaległy przepis z pastą na śniadanie, więc proszę bardzo – łapcie. Szkoda, że dopiero w wieku 35 lat wpadłam na pomysł dodania rukoli do tego typu pasty. Cudo. Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść(...)wrzucamy go do miski. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, poszatkowaną rukolę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.  Artykuł Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą 75

Dziś rano nie miałam totalnie weny na śniadaniowanie. Miałam natomiast chęć na wykorzystanie resztek lodówkowych. I tak oto powstała przez zupełny przypadek przepysznościowa pasta do kanapek. Większość resztek się dobrze sprawdzi przy okazji takich past. Kombinujcie. Składniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pół opakowania sera feta 1 ząbek czosnku(...)mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę jajka, poszatkowane zioła, rozdrobniony ząbek czosnku, pokruszoną fetę i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Artykuł Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem 65

Krótko i zwięźle, bo czasu brak. Pasta wyszła super. I od razu piszę, że mięso miałam ze sprawdzonego źródła, z ogródkowej wędzarni (dziękuję <3). Problem jest tylko tego typu, że ja do tej pasty użyłam skrzydełek, nie wiem jak wygląda sprawa z ich dostępnością w sklepach. Przyjmijmy więc, że ćwiartka z kurczaka będzie w sam raz. Składniki: 1 wędzona(...)widelcem. Z mięsa pozbywamy się kości i skóry, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do jajek. Dodajemy do tego poszatkowany szczypiorek, majonez, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Artykuł Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pieczone marchewki z sosem tahini i granatem 94

obracamy je na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika, na kolejne 20 minut, ale tym razem bez przykrywania ich folią.   W międzyczasie przygotowujemy dressing – do miseczki przekładamy pastę tahini – polecam ją najpierw dobrze wymieszać w słoiku, bo na wierzchu lubi się zbierać olej, a na dno opaść bardziej gęsta pasta. Do tahini dodajemy wodę i dokładnie mieszamy(...)lekko pastę rozrzedzić – na początku będzie się jakby warzyć, ale mieszamy dalej. Do tego przeciskamy obrany czosnek, dodajemy sok z cytryny oraz jogurt grecki lub kokosowy jeśli decydujemy się na wegańską wersję. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Sos powinien być lekko lejący, jeśli jest za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Upieczone marchewki

Smaczna Strona
Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese 90

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku(...)farsz gotowy. Na talerzu układamy makaron, farsz i posypujemy startym serem, smacznego :)! ***** We start with the preparation of individual ingredients of the dish. We boil the carrots and pasta al dente and prepare the sauce. Grate the cheese. We fry the cut onion into cubes in hot oil in a frying pan until soft. Then, we add the cut tofu

Projekty ze smakiem
Pasta vege z nerkowców i buraka 83

Wegańska pasta z orzechów nerkowca i buraka pieczonego. Pasta jest bardzo delikatna, mega zdrowa i każdemu będzie smakować. Jest tak lekka że można ją jeść łyżeczką. Dla mnie bomba, polecam zrobić od razu większa ilość.     1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier 1 burak upieczony albo ugotowany 1 łyżka octu winnego 1 łyżka(...)wcześniej upieczony albo ugotowany obieram ze skóry i kroję na kawałki. Przekładam do pojemnika, dodaję orzechy nerkowca, ocet winny, ocet balsamiko, olej rzepakowy,cebulę i całość rozdrabniam blenderem na pastę. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, szczyptą cukru

wesoła kuchnia
Dynia w Tajskim Curry Faceta w Kuchni 88

Południowej jako afrykański odpowiednik słowa, obelżywego na czarnoskórych mieszkańców RPA. 👥 – 4-6 ⏰ – 45-60 minut 🇹🇭 – Tajlandia ✅ Składniki ✅ 5-6 łyżek oleju roślinnego ✅ 150 g czerwonej tajskiej pasty curry ✅ 50 g pasty z konserwowej cytryny ✅ 2 łyżki brązowego cukru ✅ 1-2 dynie obrane i pokrojone na wielkość kęsa ✅ 2 puszki mleko kokosowe ✅ 1-3 łyżki sosu rybnego(...)łodygi trawy cytrynowej ✅ 5 suszonych liści kaffiru ✅ 1-3 łyżeczki tajskiego curry w proszku 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. 🛠️ Dodaj pasty curry i cytrynowe, smaż ok. 2-3 minuty, dodaj cukier i grzej, aż sos stanie się gęsty i lepki. 🛠️ Wrzuć kawałki dyni, wymieszaj i smaż 3-5 minuty. 🛠️ Teraz wlej mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową, liście

RafalCook
Gulasz z łososiem i makaronem gryczanym 130

Sycący gulasz z łososiem w roli głównej. Zrobiłam go na bazie mleczka kokosowego z pastą curry czerwoną. Podałam ze zdrowym makaronem gryczanym. Zapach który unosi się jest obłędny. Nie oderwiecie się od talerza.       składniki: 200 g makaronu gryczanego  1 cukinia mała 1/3 brokuła 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 200 g pieczarek 200 g tofu wędzonego(...)czerwonej pasty curry 1 limonka sól, pieprz 300 g łososia świeżego filet natka pietruszki olej kokosowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 400 ml mleczka kokosowego   Makaron gotuję według instrukcji opakowania. W woku na oleju kokosowym przesmażam drobno pokrojoną cebulę czosnek,starty imbir. Dodaję pokrojone pieczarki, chwilę smażę, dodaję pokrojoną paprykę, pastę curry. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję

wesoła kuchnia
Tarta z rabarbarem 93

łyżka cukru 3-4 łyżki wody różanej (lub 2 łyżki konfitury różanej) Krem: 2 łyżki mąki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 350 ml mleka 1,5 łyżeczki pasty waniliowej pół łyżeczki skórki startej z cytryny Spód: 175 g herbatników 70 g masła Tarta z rabarbarem – jak zrobić? Pokrój rabarbar w równe, dziesięciocentymetrowe kawałki. Ułóż je w naczyniu(...)minut – czas zależy od grubości rabarbaru – w tym czasie powinien zmięknąć, ale zachować swój kształt. Odstaw go do całkowitego wystygnięcia. Przygotuj krem do tarty. Wymieszaj pastę waniliową z mlekiem. Żółtka wymieszaj z mąką i cukrem na jednolitą pastę, a następnie rozrzedź ją 2 łyżkami mleka. Podgrzej pozostałe mleko, a kiedy będzie ciepłe, ale nie wrzące, zacznij dodawać

okolicepalnika.pl
Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto 83

płatkach upraż na rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Po uprażeniu odstaw do ostudzenia. W moździerzu kuchennym umieść zieleninę, uprażone migdały, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę z oliwek i szczyptę soli i mieszaj jeszcze przez chwilę. Jeśli nie posiadasz moździerza, możesz wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera. Makaron tagliatelle ugotuj(...)wpzoom-rcb-direction-step-5f7c7086de427","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W mo\u017adzierzu kuchennym umie\u015b\u0107 zielenin\u0119, upra\u017cone migda\u0142y, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyci\u015bni\u0119ty z po\u0142owy cytryny, oliw\u0119 z oliwek i szczypt\u0119 soli i mieszaj jeszcze przez chwil\u0119. Je\u015bli nie posiadasz mo\u017adzierza

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania