pasty - 13297 przepisów (strona:151/887)

Tradycyjna pasta z makreli w wersji „odchudzonej” 25602

wiele zdrowszym jogurtem naturalnym .    Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny zamiast majonezu. Składniki dla 2-3 osób: 1 mała makrela wędzona 1 jajko – ugotowane na twardo(...)średnie ogórki kiszone ½ średniej cebuli czerwonej 2 łyżki jogurtu naturalnego – lub więcej, do uzyskania preferowanej konsystencji pasty Sól, pieprz - do smaku Makrelę obrać z ości i skóry. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobna kosteczkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miseczki, przyprawić do smaku i dodać jogurt naturalny. Wymieszać, aby połączyć składniki. Odstawić

Grunt to przepis!
Pasta z pieczonej papryki i czerwonej cebuli 146

Pasta z pieczonej papryki i cebuli to pomysł na domowy i wegetariański obkład na kanapki. Jeżeli dbacie o linię to na pewno poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie ochotę na inne dodatki na kanapki to zachęcam do przygotowania pasty jajecznej z szynką lub domowej nutelli .  Składniki: 2 czerwone papryki 1 mała czerwona cebula 100 g serka naturalnego(...)być miękkie). Ostudzone papryki obrać ze skórki. Za pomocą blendera zmiksować papryki, cebulę, serek i suszone pomidory. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Pastę przed podaniem schłodzić

Ugotować
Pasta na kanapki z pieczonej papryki 148

Lubimy różnorodność kanapkową, więc chętnie testujemy nowe rozwiązania i alternatywy dla sklepowych sojaków. Prezentowaliśmy Wam już wegański paprykarz z marchewki oraz pastę z czerwonej soczewicy w wersji prostej oraz najprostszej . Dzisiaj przepyszna pasta z pieczonej papryki. Spróbujcie koniecznie! Pasta z pieczonej papryki Przepis na ok. 350 g Potrzebujemy: 4 czerwone papryki śreniej wielkości 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli

Bananowe Pole
własny sos pesto 136

znajdziemy słoje z sosem w którym orzeszki pinii, zastąpiono słonecznikiem, zaś zamiast oliwy dodano olej ( najczęściej słonecznikowy). Teraz to my musimy dokonać wyboru, czy decydujemy się na  zakup pasty pesto w supermarkecie, co jest oczywiście kwestią jednej chwili. Czy też przygotujemy pastę sami,  mając gwarancję użycia składników najwyższej jakości ( zrezygnujemy co prawda z drogich piniowych orzeszków, ale przecież(...)utworzenia się jednolitej masy . T rudno jest dokładnie podać w przepisie odpowiednia ilość oliwy, dlatego dodajemy ją stopniowo podczas mieszania uzyskując masę o odpowiadającej nam konsystencji (dosyć gęstej pasty

Miód i pieprz
Oliwkowa tapenada . 116

postaci , na śniadanie , obiad i kolację . Dzisiaj chciałam Was zaprosić na zieloną Tapenadę , pyszną ,prostą w wykonaniu w sam raz dla smakoszy oliwek :) Przepis znalazłam w książce Pyszne 25 . Pastę podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Platin . Składniki :   100 g zielonych oliwek   3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kaparów 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)uprażonych migdałów w płatkach 1 łyżka tartego parmezanu 0,5 papryczki chilli świeży tymianek sól. pieprz Wykonanie : Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować na pastę. Przyprawić do smaku solą lub pieprzem. Pastę podawać z grzankami , można też przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodowce . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pasta z marchewki z kokosem 161

Pasta z marchewki jest znakomitym zamiennikiem masła, przynajmniej u nas. Pasta jest aromatyczna i idealnie pasuje do sera żółtego czy wędliny. Polecam popróbujcie, będzie smakowało. Pasta z marchewki z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta z makreli, jajek, ogórków i cebuli. 193

Lubię domowe pasty kanapkowe, a szczególnie z wędzonej makreli, dlatego to już druga wersja takiej pasty na blogu. Serdecznie polecam, warto poświecić chwile na przygotowanie, bo kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z tą pastą smakują wyśmienicie ;) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie:   Jajka gotujemy

Symfonia smakowa
Pasta rybno -jajeczna 146

Wszelkiego rodzaju pasty to świetny dodatek do kanapek . Może też być podana jako przystawka . Nie bez znaczenia jest również fakt iż jest to sposób na nie zjedzoną rybę z wczorajszego dnia. I właśnie o takim przepisie chcę napisać. Skład na dwie porcje 1 ryba z grilla ( może być pieczona , smażona) 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szcypioru 1 łyżka(...)talerzyk rozdrobniona sałatka,pokrojony szczypior i kilka plasterków pomidora.  Lekko solę i na to gruba warstwa pasty, właściwie wałek z pasty

Eli Gotowanie
Pasta szpinakowo-jajeczna 147

już nie wiem co mam być na śniadanie lub kolacje ,to pierwsza myśl -pasta - druga ,to jaka ? Niestety ta druga myśl jest dominująca i ograniczająca.  Po prostu ograniczenie związane jest z zawartością lodówki , w ostateczności zamrażarki .Rzec by można ,że podstawa większości past to jajka i one są w mojej lodówce. Jeden składnik jest ,ale co dalej(...)miksuje blęderem. Ugotowane jajka przekladam do miseczki ze szpinakiem , widelcem rozdrabniam i mieszam razem( jajka nie miksuje ,poniewaz u mnie nikt nie lubi jednolitej masy) doprawiam solą i pieprzem . Pasta  gotowa Miłego i słonecznego weekendu życzę

Eli Gotowanie
Pasta z twarogiem, cebulą i jajkami 135

Domowe pasty są szybkie i łatwe do przygotowania. Ostatnio postanowiłam połączyć twaróg z ugotowanymi jajkami. Uwierzcie mi, pasta wyszła rewelacyjna! Kremowa, lekko ostra (z powodu cebuli) i pyszna. Jeżeli nie macie koperku to dodajcie posiekaną zieloną pietruszkę. Radzę nie pomijać zieleniny, ponieważ ona dodaje smaku.  Składniki: 200 g twarogu  4 duże jajka 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanego koperku(...)Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Do miski/pojemnika dodać twaróg, cebulę, jajka oraz koperek. Za pomocą majonezu wszystkie składniki połączyć ze sobą. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastę schłodzić. Najlepiej smakuje podana ze świeżym, domowym pieczywem (np. takim chlebkiem

Ugotować
Domowa, ostra pasta paprykowa typu sambal oelek 196

Długo kombinowałam jak zrobić tą pastę i jest udało się. Pasta jest słodkawa, pikantna, idealna do sosów, mięs, pizzy i tym podobnych rzeczy. Polecam wszystkim wielbicielom kapsaicyny. Domowa, ostra pasta paprykowa typu sambal oelek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 207

każdym etapie składniki miesza sie wyłącznie do ich całkowitego połączenia się, aby zbytnio rozwinięty gluten nie ograniczył charakterystycznego zapachu i ciekawego posmaku chleba, który nadaje mu długo fermentująca pasta madre - odpowiednik naszego zakwasu i podmłody jednocześnie. Zaczyn etap I: 300 g mąki pszennej typ 450 180 g letniej wody 5 g świeżych drożdży Rozpuść drożdże w wodzie. Do miski wsyp(...)krótko, jak to możliwe. Odstaw pod przykryciem do fermentowania przez 20 - 24 godziny. Zaczyn etap 2: cały zaczyn z etapu I 100 g mąki pszennej typ 450 100 g pasta madre 50 g letniej wody W misce rozmieszaj „pasta madre” z wodą i zaczynem z pierwszego etapu. Dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania masy o jednolitej strukturze

Grahamka, weka i kajzerka
Pasta z bobu i pieczonej papryki 169

Świetna pasta, nadająca się nie tylko jako dodatek do kanapek. Po więcej inspiracji związanych z tą pastą zapraszam niebawem na bloga... :) Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1 papryka czerwona, pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut 2 łyżki oleju lnianego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka sambal oelek 1/2 szklanki wody świeży pomidor(...)papryka do podania Bób i paprykę miksujemy z dodatkiem oleju, soku z cytryny, szczypty soli oraz pieprzu. Stopniowo do miksowanej pasty dolewamy wodę w zależności od tego jaką gęstość planujemy uzyskać. Na końcu dodajemy sambal i ponownie miksujemy. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy solą. Przechowujemy do kilku dni w lodówce. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pomidora i papryki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pasta z czarnych oliwek i bobu 173

roste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka. Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków. Składniki: 250 g bobu, 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, ok. 80 ml oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty(...)połączyły. Bób gotować 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem. Połączyć obie pasty w proporcji wg. własnych upodobań i doprawić do smaku. Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać do pasty

SzczyptaSmaQ
Pasta serowa z łososiem. 169

wiecie uwielbiam łososia pod każdą postacią. W upalne dni na śniadanie,dobra pasta do kanapki to skarb. Lubię pasty, oczywiście te, które sama przygotuję - nie ze sklepowej półki. Proponuję dziś serową pastę z łososiem. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 250 g serka śmietankowego 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub szczypiorku 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania